Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Η σχέση μαμάς-κόρης

Recommended Posts

Σχέση μαμάς-κόρης! Η σημαντικότερη σχέση της ζωής μας...

mama_korh_h_633_451.jpg Φωτό: © fotolia

Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου γράφει ίσως για την πιο σημαντική σχέση της ζωής μας...

Καμία σχέση δεν είναι τόσο πρωταρχική και σημαντική όσο αυτή της μητέρας με την κόρη. Είναι η πρώτη σχέση αγάπης και ο πρώτος ασφαλής δεσμός που δημιουργείται. Αυτή η σχέση είναι καταλυτική για την ψυχική υγεία και των δύο και συμβάλλει σημαντικά στην οικοδόμηση της προσωπικότητας της κόρης, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.

Παρατηρώντας αυτή τη σχέση εξελικτικά, φαίνεται ότι διέρχεται από ποικίλα στάδια.

-Στα πέντε, η μαμά είναι το είδωλο της κόρης. «Πασαλείφει» όλο της το πρόσωπο με το κραγιόν της, κάνει το μοντέλο βάζοντας τα σκουλαρίκια ή τα ψηλά της τακούνια, προσπαθώντας να της μοιάσει.

-Αυτό συμβαίνει μέχρι τα δεκατρία, όταν ξαφνικά η μαμά γίνεται το πιο ανίδεο και χωρίς κατανόηση πλάσμα στον κόσμο. Στα μάτια της κόρης η ανάγκη για ανεξαρτησία και η επαναστατική διάθεση της εφηβείας μετατρέπουν τη μητρική αγάπη σε επίμονη προσπάθεια ελέγχου. Βέβαια, σε κάθε δυσκολία η πρώτη αντίδραση είναι η λέξη «Μαμααά!».

-Κάπου μεταξύ των είκοσι και τριάντα ετών, οι ισορροπίες πάλι αλλάζουν (ειδικά αν η κόρη γίνει σύζυγος και μητέρα) και τότε η μαμά γίνεται η καλύτερή της φίλη.

Όταν αρχίζουν τα προβλήματα...

Αυτή η τόσο σημαντική σχέση δεν είναι πάντα υγιής και μπορεί να οδηγηθεί σε αποξένωση, έλλειψη επικοινωνίας και συναισθήματα θυμού.

Τα αίτια της ρήξης μεταξύ μητέρας και κόρης

Τα αίτια αυτής της ρήξης μπορεί να είναι κοινωνικά, οικογενειακά ή ατομικά.

-Οι κοινωνικές συνθήκες και οι ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης από γενιά σε γενιά μπορεί να δημιουργήσουν ένα χάσμα μεταξύ τους.

-Η γυναίκα που δεν είναι έτοιμη να γίνει μητέρα, είτε επειδή δεν ήθελε να μείνει έγκυος, είτε επειδή νιώθει ότι δεν πρόλαβε να ζήσει αυτά που επιθυμούσε, είτε επειδή ο σύντροφος την εγκατέλειψε, μπορεί να δημιουργήσει μια τέτοιου είδους σχέση.

-Μια διαζευγμένη γυναίκα, που δέχεται κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις μπορεί να ξεσπάσει τα συναισθήματα μοναξιάς και άγχους στην κόρη της.

-Παράλληλα, η κόρη συνήθως βλέπει με καχυποψία και άρνηση κάθε προσπάθεια της μητέρας της να βρει έναν καινούριο σύντροφο.

-Επιπλέον, ο τρόπος ανατροφής της μητέρας, οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα που είχε εισπράξει από την πατρική της οικογένεια, μπορεί να της έχουν δημιουργήσει απωθημένες επιθυμίες ή συναισθηματικά κενά

Αυτά, αν δε γίνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια αυτογνωσίας και βελτίωσης, θα επαναληφθούν στη σχέση της με την κόρη, καθιστώντας την τοξική.

Όταν υπάρχουν συγκρούσεις...

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό και από τις δυο πλευρές ότι καμία ανθρώπινη σχέση δεν έχει μόνο καλές στιγμές. Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι αναμενόμενες και μάλιστα, αν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορούν να δυναμώσουν το δεσμό. Σημασία έχει το είδος και η συχνότητα των συγκρούσεων αλλά και ο τρόπος επίλυσής τους.

Λύση... η αντικειμενική σκέψη

Το βασικό εργαλείο είναι η αντικειμενική σκέψη. Αυτό συμπεριλαμβάνει την ύπαρξη μιας ουδέτερης νοοτροπίας, τις υποχωρήσεις, τη στήριξη σε πραγματικά περιστατικά και το διαχωρισμό της λογικής από το συναίσθημα. Αυτή προωθεί τη σαφήνεια και ενθαρρύνει τη σκέψη.

Μεγάλο λάθος η υποκειμενικότητα!

Από την άλλη πλευρά η υποκειμενικότητα δυσκολεύει τη σχέση μάνας – κόρης. Μια υπερβολικά υποκειμενική αντίληψη υποδεικνύει ένα εγωκεντρικό άτομο. Στηρίζεται σε προσωπικά συναισθήματα, προκαταλήψεις, μονόπλευρες απόψεις, στενό οραματισμό και εγωκεντρικές παρατηρήσεις.

Συμβουλές....

Αν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κάποια σημεία της σχέσης μητέρας-κόρης, τότε αυτή μπορεί να γίνει υγιής, στηριζόμενη σε γερές βάσεις. Αυτά τα σημεία είναι:

1. Κάθε πιθανό πρόβλημα που δημιουργείται στη σχέση σε οποιαδήποτε από τις δύο, όσο μικρής σημασίας κι αν είναι, οφείλει να διατυπωθεί με ειλικρίνεια.

2. Είναι σημαντικό η μητέρα να κάνει προσπάθεια να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις της κόρης.

3. Η προσπάθεια κατανόησης, όμως, διαφέρει από την ενεργό υποστήριξη.

4. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να είναι μαχητική και δε χρειάζεται να οδηγείται στα άκρα. Αφήστε λίγο χρόνο να εκτονωθεί ο θυμός και συζητήστε όταν θα υπάρχει περισσότερη ηρεμία.

5. Σε κάθε υγιή σχέση, κάθε μέλος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ενέργειές του και για τη σχέση. Δε χρειάζεται η μητέρα να αναλαμβάνει τις ευθύνες της κόρης ή το αντίστροφο.

6. Μητέρα και κόρη δεν μπορούν να λύσουν η μία τα προβλήματα της άλλης αλλά μπορούν να αλληλοϋποστηριχτούν και να βοηθήσουν η μία την άλλη.

7. Η οικειότητα επιτυγχάνεται μέσω της αγάπης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όχι μέσω της εξάρτησης και της απουσίας προσωπικού χώρου.

8. Δεν έχουν όλες οι μητέρες και οι κόρες την ικανότητα να αλλάξουν. Σʼαυτήν την περίπτωση κάποια από τις δύο θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα από ότι της αναλογεί και να είναι πιο ανεκτική.

9. Τόσο οι μητέρες όσο και οι κόρες είναι ανθρώπινα όντα που κάνουν λάθη.

Μια υγιής σχέση μητέρας-κόρης γεμίζει ικανοποίηση και τις δύο πλευρές. Την κόρη γιατί της προσφέρει ένα πολύτιμο στήριγμα και εφόδια για το μέλλον και τη μητέρα γιατί έτσι αισθάνεται ολοκληρωμένη ως άνθρωπος και πετυχημένη στον πιο βασικό ρόλο της ζωής της!

Ποιά η σχέση με την κόρη σας;

byhrp3.png

Διαφημίσεις

Σήμερα χαζεύαμε την θάλασσα καθισμένες σε ένα παγκάκι...και της λέω "δεν περνάμε πολύ όμορφα τώρα? δεν είναι πολύ ωραία η θάλασσα? σ'αγαπώ πολύ..." και εκείνη έσκυψε το κεφαλάκι της και το ακούμπησε στα πόδια μου.......................................................................

Αυτή είναι η σχέση μου με την κόρη μου

και θα θυσιάσω τα πάντα στη ζωή μου για να παραμείνει έτσι

τωρα σε αυτη την ηλικια ειναι ολα τελεια και μας λατρευουν τα κοριτσακια μας

εγω θελω να με δω πως θα τα καταφερω να ειμαι κοντα της στην ηλικια της εφηβειας!!!!!!!!

Η οικογενοια μου ειναι ολη μου η ζωη

328e.jpg328ep3.png

Διαφημίσεις

μεσα απο το θεμα αυτο θα ηθελα να πω οτι κανεις στον κοσμο δεν σε λατρευει πιο πολύ και δεν θυσιαζει τα παντα για τα παιδια της όσο η μανα. Μαμά, σ'αγαπώ και ας σε στεναχωρω πολλές φορες....΄σ'αγαπώ και ας μην στο εχω πει....

μεσα απο το θεμα αυτο θα ηθελα να πω οτι κανεις στον κοσμο δεν σε λατρευει πιο πολύ και δεν θυσιαζει τα παντα για τα παιδια της όσο η μανα. Μαμά, σ'αγαπώ και ας σε στεναχωρω πολλές φορες....΄σ'αγαπώ και ας μην στο εχω πει....

Ακριβως αυτο....

KETsp3.png

τωρα σε αυτη την ηλικια ειναι ολα τελεια και μας λατρευουν τα κοριτσακια μας

εγω θελω να με δω πως θα τα καταφερω να ειμαι κοντα της στην ηλικια της εφηβειας!!!!!!!!

Συμφωνώ απόλυτα !!!! Και να πω ότι από τότε που έγινα μαμά , όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μου τόσο πιο πολύ νοιώθω και καταλαβαίνω τη μαμά μου και τις θυσίες που έκανε για εμάς !! ΜΑΝΟΥΛΑ Σ'ΑΓΑΠΩ !!!!!

μαμα μου και εγω σαγαπω πολυ πολυ και μου λειπεις , μιας και δεν μενουμε κοντα!!!!ελπιζω και ευχομαι να μπορεσω και εγω να δωσω στην κορη μου ολα οσα μου εμαθες και εδωσες εσυ και να γινω καλη μανουλα...

Διαφημίσεις

Η σχέση μητέρας-κόρης είναι για κάθε κόρη η πιο ισχυρή σχέση, γιατί ορίζει τη σχέση κάθε γυναίκας με τον εαυτό της και κατ` επέκταση με την ίδια τη ζωή.

(Μαργαρίτα Καραπάνου)

Τι συγκινητικό να ακούς ένα παιδί σε όποια ηλικία και να ναι να λεει σ'αγαπώ στη μαμά του!

Η μικρή μου μπορεί να έχει περισσότερη αδυναμία στο μπαμπά της αλλά στα δύσκολα σ'εμένα έρχεται.Βλέπω την εμπιστοσύνη στα ματάκια της και είναι ακόμα μωράκι :-)

byhrp3.png

οσα και να της εχουμε κανει, οσες αγωνιες περασανε μαζι μας, ποσα δακρυα στεναχωριας και χαρας εχουν ριξει για μας, ποσα πραγματα δεν εκαναν για χαρη μας;;;

μαμα σ'ευχαριστω που ησουν διπλα μου ακομα και οταν εισαι μακρυα μου!!!σ'αγαπώ και μακαρι να γινω καλη μητερα και εγώ!

τι ωραίο θέμα.....

συμφωνώ με όλες σας....και εγω θέλω να έχω την καλυτερη σχέση με το παιδί μου και γι αυτό ειμαι υπερ ανεκτική και κάνω πράγματα που νομίζω πως έχει ανάγκη η κόρη μου........

ήδη έχουν λυσάξει οι πάντες γιατι η μικρή ειναι γαντζωμένη πάνω μου.....δεν καμαρώνω για αυτό γιατι θεωρώ ότι απλά ειναι λογω ηλικίας...αλλά θέλω να την καταλάβω όσο δεν με κατάλαβε ποτε η δική μου μαμά σε ορισμένα θέματα....

είναι γεγονός πως τωρα έχω την καλυτερη σχέση με την μαμά μου....είναι μακριά...αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο δεν μου λειπει.....(δεν μπορω να εξηγεισω γιατι νιώθω έτσι)

απλά η δική μου φιλοσοφία και για αυτό διαφωνώ με τον άντρα μου συχνά είναι....πως το παιδι μου ήρθε στη ζωή για να χτίσει την δική του ζωή και προσωπικότητα....να γράψει την δική της ιστορία και δεν έχω κανένα δικαίωμα να απαιτώ......να περιμένω απο εκείνη πράγματα και θέσεις που θα χαροποιήσουν εμένα.....

ειναι ελευθερη να κάνει ότι θέλει....να ζήσει τα πάντα.....και αν καταφέρω να τις δώσω τα σωστά εφόδια πιστευω πως δεν θα λοξοδρομίσει ποτέ.....

θέλω να ειμαι δίπλα της μόνο ως στηριγμα και όχι να απαιτώ.........

1129643tvsq1yiqpw.gif

Διαφημίσεις

θελω να ειμαι στηριγμα για το παιδι μου και όχι εμποδιο

θελω να ειμαι διπλα του και οχι πισω του

θελω να ειμαι εκει με ολες τις αισθησεις μου και οχι μονο με μια....

θα τα καταφερουμε κοριτσια;;;;;ναι, θα τα καταφερουμε :P

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...