Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Παθητικό κάπνισμα στην εγκυμοσύνη-κίνδυνος για θάνατο εμβρύου και γενετικές ανωμαλίες

Recommended Posts

Δεν είναι πάντα "τυχαίο γεγονός"...

health.in.gr Λονδίνο: Οι υποψήφιοι μπαμπάδες ή οι συνάδελφοι που καπνίζουν, υποχρεώνοντας τις εγκύους σε παθητικό κάπνισμα, αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής της κύησης ή γέννησης παιδιού με ανωμαλίες, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με επικεφαλής τη βοηθό καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής Τζο Λεονάρντι-Μπι, διαπίστωσαν ότι οι έγκυες που εκτίθενται στον καπνό είτε κατ' οίκον είτε στον εργασιακό τους χώρο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο (κατά 23%) νεογνικού θανάτου και (κατά 13%) απόκτησης παιδιού με γενετικές ανωμαλίες.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν 19 προηγούμενες μελέτες πάνω στο ζήτημα και συμπέραναν ότι αρκεί η έγκυος να εκτίθεται παθητικά σε τουλάχιστον δέκα τσιγάρα τη μέρα, για να αυξηθεί ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του εμβρύου, όπως χαμηλό βάρος, πρόωρο τοκετό, καρδιακά και άλλα πιθανά προβλήματα υγείας.

Η Δρ Λεονάρντι-Μπι δήλωσε ότι οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα πότε ακριβώς αρχίζουν οι κίνδυνοι για το έμβρυο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος της εγκύου. Δεν είναι επίσης σαφές σε ποιο βαθμό παίζουν ρόλο οι επιπτώσεις από τον καπνό που άμεσα εισπνέει μια έγκυος από το περιβάλλον της και πόσο φταίει η επίπτωση του καπνίσματος στο σπέρμα του καπνιστή πατέρα, κάτι που επηρεάζει απευθείας το DNA του εμβρύου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό οι υποψήφιοι καπνιστές πατέρες να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που συνιστούν για την εγκυμοσύνη, γι' αυτό, κατά την Δρ Λεονάρντι-Μπι, θα ήταν καλύτερο να σταματήσουν έγκαιρα να καπνίζουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν δραστικά το τσιγάρο, μόλις αποφασίσουν να κάνουν παιδί.

http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=167479

http://thechart.blogs.cnn.com/2011/03/07/pregnant-women-secondhand-smoke-can-harm-your-unborn-baby/

CNN- Pregnant women: Secondhand smoke can harm your unborn baby

Διαφημίσεις

Ποσο θα ηθελα να εχω αυτο το αρθρο 2 χρονια πριν....Μια εκτυπωση για τον μακακα τον προισταμενο μου που μου ελεγε να βγαινω εξω στο κρυο αν με ενοχλει ο καπνοσ και μια για τον πεθερο μου που με εστελνε στην κρεβατοκαμαρα μετα το φαγητο αφου καπνιζανε σαν φουγαρα 4 ατομα...Απο την δουλεια επαιρνα αναρρωτικες

και οταν πλεον εφτασα στα ορια μου με τον πεθερο μου αρχισα να φωναζω 6 μηνων εγκυος και τους ειπα (ηταν μπροστα και οι γονεισ μου και η κουνιαδα μου) οτι αν τυχον συμβει κατι στο μωρο μου και υπαρχει υπονοια οτι φταιει το τσιγαρο να αλλαξουν χωρα γιατι θα τους επνιγα με τα ιδια μου τα χερια!Και το εννοουσα!Μαλλον ειχε γυρισει το ματι μου γιατιμε κοιταγαν ολοι περιεργα!Απο τοτε μπροστα μου και εννοειται και μπροστα στο παιδι δεν ξανακαπνισε κανεις!

Τουλαχιστον οι εγκυουλες τωρα με την απαγορευση γλιτωσαν απο το παθητικο καπνισμα στο χωρο τις εργασιας!!!!

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ακόμα η απαγόρευση του καπνίσματος στο χώρο εργασίας. Κάτι πάει να γίνει με το νόμο, αλλα αν δεν το απαιτήσουμε εμείς, θα μείνουμε πάντα 50 χρόνια πίσω απο τον πολιτισμένο κόσμο, όπου είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να καπνίζει κάποιος σε χώρο όπου υπάρχει έγκυος ή παιδιά.

Έχεις δίκιο.....πάντως, εγώ όσο καιρό ήμουν καπνίστρια, δεν κάπνιζα ΠΟΤΕ μπροστά σε έγκυο, παιδί, ή και γενικότερα άνθρωπο που τον ενοχλεί το τσιγάρο. Στο γραφείο κάποτε καπνίζαμε χύμα, αλλά τότε είμασταν μεταξύ μας, όλοι οι καπνιστές μαζί στον ίδιο χώρο. Όποτε υπήρξε μη καπνιστής ανάμεσά μας, τον σεβαστήκαμε και προσαρμοστήκαμε.

Πόσο χαίρομαι που το έχω κόψει εδώ και δύο χρόνια! Και χαίρομαι και με την απαγόρευση, τελικά, γιατί δυστυχώς, δεν έχουν όλοι σεβασμό στο συνάνθρωπό τους. Πολύ καλά έκανες και την είπες στα πεθερικά σου!

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν κυριαρχεί νοοτροπία σεβασμού, αλλά νοοτροπία "εγώ θα κάνω ό, τι γουστάρω και ποια είσαι εσύ που θα μου πεις εμένα τι να κάνω;". Άντε να εξηγήσεις μετά στον άλλον ότι το με παθητικό κάπνισμα το έμβρυο δεν οξυγονώνεται καλά και ότι προκαλείται πρόωρη γήρανση του πλακούντα.

Διαφημίσεις

• 4 weeks later...

Δεν αντέχω άλλο θα τα πω για να ξεσκάσω γιατί από χθες έχω θυμώσει απίστευτα με τη γαϊδουριά κ την έλλειψη σεβασμού ορισμένων ατόμων!!!

Βγήκαμε για φαγητό με τον άντρα μου με φιλικό ζευγάρι. Στο μαγαζί επιτρεπόταν το κάπνισμα αλλά στο χώρο ήταν 3, 4 παρέες (σε μεγάλο χώρο) κ δεν υπήρχε καπνίλα. Είχαμε ήδη ταλαιπωρηθεί να βρούμε μαγαζί κ έκανα την βλακεία να κάτσω.

Κατέληξαν να με αποκαλέσουν κ υπερβολική!!!:shock: που δεν ήθελα να καπνίζουν δίπλα μου. Η κοπέλα δεν ήθελε με τίποτα να βγει έξω να καπνίσει ενώ της είχα πει προηγουμένως ότι εντάξει είναι ήδη "αρνητικό" που έχουν καπνίσει οι υπόλοιποι έστω κ αν δεν φαίνεται, γιατί αυτό περνάει στο μωρό, πόσο μάλλον να καπνίσουν κ δίπλα μου στην μούρη μου. Δηλαδή αν αυτή δεν είναι απαράδεκτη συμπεριφορά ποια είναι; Εγώ δεν τολμώ να σκεφτώ να καπνίσω δίπλα σε έγκυο γυναίκα πόσο μάλλον να μου το έχει πει κ η ίδια ότι την ενοχλεί να καπνίζει κάποιος δίπλα της.

Δεν είναι απίστευτο το θράσος ορισμένων ανθρώπων; :shock::shock:

Τα έχω πάρει πολύ άσχημα γιατί δεν αντέδρασα κ όπως έπρεπε εκείνη την ώρα! :twisted::evil::evil: κ κράτησα τις ισορροπίες...κοινώς το κατάπια αντί να τους την πω όπως τους χρειαζόταν κ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου...

Είμαι πολύ ευγενική σαν άνθρωπος κ είναι πολύ αρνητικό όταν έχεις να κάνεις με

ζώα!!

Ούφ! Τα πα!!

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Κ να προσθέσω ότι τουλάχιστον εδώ στην επαρχία ο νόμος δεν εφαρμόζεται ακόμα κ στα ελάχιστα εστιατόρια που έχουμε ως επιλογή. Είναι θλιβερό...

Μάλλον οι έγκυες θα πρέπει να σπίτι ή να περιμένουν το καλοκαίρι. Αίσχος!

Με ενοχλούσε απίστευτα και εμένα ο καπνός. Μη σας πω ότι ακόμα και τώρα με ενοχλεί ο καπνός και οι κολώνιες, μάλλον επειδή θηλάζω? !?

95Jqp2.png

Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!!!

Το θέμα είναι ότι δεν είναι απλή ενόχληση αλλά πραγματικά βλάπτει το έμβρυο. Δηλαδή δεν είναι ιδιοτροπία ή παράλογη απαίτηση. Θα έπρεπε να το προσέχουν όλοι ή έστω αν κάποιος δεν το ξέρει κ ενημερωθεί από την μητέρα να φερθεί ανάλογα.. Πόσο μάλλον αν υποτίθεται ότι ο κάποιος είναι άνθρωπος του περιβάλλοντός της!

http://www.mychild.gr/192

Δεν υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη.

Το παθητικό κάπνισμα είναι συνδυασμός του καπνού που εκπνέει ένας καπνιστής και του καπνού της καύτρας του τσιγάρου. Το δεύτερο περιέχει στη πραγματικότητα περισσότερες βλαβερές ουσίες όπως πίσσα και μονοξείδιο του άνθρακα, ουσίες οι οποίες με μακρά έκθεση αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις, αλλεργίες, άσθμα και άλλα.

Έτσι είναι σημαντικό μια έγκυος γυναίκα να προστατευτεί από το παθητικό κάπνισμα, αλλά και μετά τη γέννα βρέφη που είναι παθητικοί καπνιστές μπορεί να αναπτύξουν πνεύμονες με μειωμένη λειτουργία και αντιμετωπίζουν ψηλότερο κίνδυνο για SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου).

http://www.medlook.net/article.asp?item_id=376

Το κάπνισμα είναι ένας νοσηρός παράγοντας για το παιδί που μπορεί να αποφευχθεί.

Η έγκυος γυναίκα βοηθά τα μέγιστα το παιδί που αναπτύσσεται στην μήτρα της εάν αποφέυγει με κάθε τρόπο το ενεργητικό κ παθητικό κάπνισμα.

Το περιβάλλον της εγκύου τόσο στο σπίτι όσο κ στην εργασία θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να απαλλάσσει την έγκυο μητέρα κ κατά συνέπεια το παιδί της από την έκθεση στο νοσηρό παθητικό κάπνισμα!

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=290681

«Παθητική» απειλή!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μητέρες εξετίθεντο στον καπνό περίπου πέντε τσιγάρων ημερησίως κατά την εγκυμοσύνη τους, ενώ σχεδόν οι μισές (46,5%) δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση φάνηκε μάλιστα να αφορά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως. Και αυτό διότι, όπως τονίζεται στη μελέτη, η συγκεκριμένη περίοδος της εγκυμοσύνης «αποτελεί κρίσιμο για την ανάπτυξη των πνευμόνων διάστημα,στο οποίο μπορεί να επέλθουν σημαντικές βλάβες.Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου κατά την ενδομήτριο ζωή προκαλεί αλλαγές στα μονοπάτια της ανάπτυξης που σχετίζονται με τη λειτουργία του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος,οδηγώντας σε αύξηση της βρογχικής απόκρισης και σε προδιάθεση για συριγμό και άσθμα».

Ο καθηγητής τονίζει ότι το κύριο μήνυμα αυτής της πρωτοποριακής μελέτης είναι πως οι αντικαπνιστικοί νόμοι, όπως αυτός που ισχύει (τουλάχιστον στα χαρτιά) από τον περα σμένο Ιούλιο και στη χώρα μας, πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως.«Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει καν να εκτίθενται στον καπνό των άλλων στους χώρους εργασίας ή στους δημόσιους χώρους. Κανένα αθώο έμβρυο δεν φταίει να ξεκινά με ένα μειονέκτημα στη ζωή εξαιτίας της επιλογής κάποιων τρίτων να καπνίζουν».

Διαφημίσεις

Ευτυχώς τελικά που έρχεται καλοκαίρι...:rolleyes: γιατί αν βασιστούμε στην ευαισθησία των άλλων...:rolleyes: την βάψαμε!

Ευτυχώς τελικά που έρχεται καλοκαίρι...:rolleyes: γιατί αν βασιστούμε στην ευαισθησία των άλλων...:rolleyes: την βάψαμε!

Εμένα πάντως και έξω όταν μυριζω καπνό, μου γυρίζει το στομάχι, και δεν είναι και το καλυτερο να καπνίζουν δίπλα σου, ακόμα και στο ύπαιθρο να βρίσκεσαι. Όσο για το φιλικό σου ζευγάρι, Εγώ στη θέση σου θα είχα θύμωσει τόσο που Μπορεί και να αναθεωρουσα τη σχέση μου μαζι τους.... Και Άντε εσένα δεν σε σεβάστηκαν, την ψυχούλα που κουβαλας μέσα σου, δεν την σκέφτηκαν...; Δηλαδή τα 5 τσιγάρα που θα έκαναν στην έξοδο τους μετράνε πιο πολυ απο σένα και το μωρακι σου;;;;

foxfoxard20110920_-6_My+child+is.png

Έχεις απόλυτο δίκιο κ ακούγοντάς το κ από σένα συνειδητοποιώ ακόμα περισσότερο πόσο άσχημο είναι... Ειδικά αυτή η τελευταία φράση "Δηλαδή τα 5 τσιγάρα που θα έκαναν στην έξοδο τους μετράνε πιο πολυ απο σένα και το μωρακι σου;;;" σε κάνει πράγματι να θες να αναθεωρήσεις...

Και εγώ έχω θυμώσει πολύ :twisted: κ σκέφτομαι ότι την επόμενη φορά που θα βγούμε θα τους πω ότι αν θέλουν να βγούμε μαζί για φαγητό είτε είμαι έγκυος είτε όχι (γιατί πολύ ευγενική ήμουν ως τώρα κ δεν είδα να σέβεται κανείς τίποτα!!!!) την ώρα που τρώω δεν θα καπνίζει κανείς!!! Κ αν δεν θέλουν να ξεβολευτούν κ να βγουν έξω δεν πειράζει θα βγαίνουμε χώρια... Προτιμώ να είμαι μόνη μου παρά να υπονομεύεται η υγεία μου από τους "φίλους" μου....:evil:

Κι εγώ θα ήμουν έξαλλη αν είχα τέτοια συμπεριφορά από "φίλους μου"- εντάξει οι ξένοι μας έχουν γραμμένες (ήμουν εχθές σε ταβέρνα, σε μη καπνιστών σημείο, έκαναν τα στραβα μάτια οι σερβιτόροι, και το γαιδούρι στο δίπλα τραπέζι και στο απο πίσω τραπέζι ενώ τους είδα ότι με είχαν δει έκαναν σα φουγάρα!), αλλά από φίλους περιμένεις άλλη αντιμετώπιση!

την επόμενη φορά να τους το πεις στα ίσια!

έχω βαρεθεί όλο αυτό με τους καπνιστές που το παίζουν κράτος εν κράτει και δε σέβονται τίποτα και κανέναν! έλεος πια!

Εγώ κορίτσια, έχω τσακίσει όλα τα μαγαζιά στις καταγγελίες. Αφού δεν καταλαβαίνουν με το καλό, ας καταλάβουν με τα πρόστιμα. 1142 το τηλέφωνο, 600 ευρώ η καταγγελία.

Η καταγγελία γίνεται έτσι απλά απο το τηλέφωνο??

Δηλαδή δεν θέλουν στοιχεία κλπ??...

Διαφημίσεις

έχω βαρεθεί όλο αυτό με τους καπνιστές που το παίζουν κράτος εν κράτει και δε σέβονται τίποτα και κανέναν! έλεος πια!

Κι εγώ το ίδιο!

την επόμενη φορά να τους το πεις στα ίσια!

Το είπα δεν γινόταν να το κρατήσω μέσα μου! Το είπα την επόμενη που συναντηθήκαμε. Πριν προλάβουν να το ξανακάνουν. Ότι με ενόχλησε πολύ κ το γιατί. Κ δεν ήμουν καθόλου επιεικής τα είπα όπως ακριβώς τα σκεφτόμουν. Ευτυχώς η απάντηση ήταν ότι έχω δίκιο...:rolleyes:

• 2 weeks later...

Κορίτσια είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στα εστιατόρια κ τις καφετέριες. Δε σεβονται τπτ. Ειμαι στον πεμπτο μηνα κ έχω βγει 3-4 φορές όλες κι όλες γτ πέραν του οτι φοβαμαι για το μωρό έχω κ άσθμα κ εγω δεν ξερω πως αντεχω με τις αλλεργιες τις ανοιξης. Αν παθω σοβαρη κριση θα πρεπει να παρω κορτιζονη κ δε θελω. Οταν εκτιθεμαι σε καπνο με πιανει δυσπνοια κ δεν κοιμαμαι το βραδυ. Παρολα αυτα ολοι οι φιλοι βγαινουν εξω για να καπνισουν αν κ μερικοι το παιζουν βαρια πεπονια κ με γραφουν. Αλλα ολοι οι υπολοιποι δε το συζητανε καν βγαινουν εξω χωρις να τους πω τπτ. Με τους υπολοιπους τι κανεις ομως;;; Που υπαρχουν εστιατορια που ουτε στον κοπο δε μπαινουν να βαλουν εξαερισμο. Οι εξοδοι μου καταληγουν ενα μαρτυριο. Μες στο αγχος ποιος καπνιζει κ ποιος οχι. Προχτες βγηκαμε με τους γονεις μου κ ο πατερας μου ζητησε ενα τραπεζι μη καπνιστων. Η τυπισσα που ειχε το μαγαζι ενημερωσε τους κυριους καπνιστες οτι στο τραπεζι στη γωνια θα ρθει ενας κυριος που δεν πειτρεπει σε κανεναν να καπνισει (ψεμα ο μπαμπας μου δεν ειπε τετοιο πραγμα). Αποτέλεσμα ολοι να μας κοιτανε περιεργα στο μαγαζι κ ενας αγενεστατος κυριος φωναξε καποια στιγμη τον πατερα μου να του μιλησει κ του ελεγε απαραδεκτα κ προσβλητικα πραγματα κ φυγαμε αρον αρον. Το λαθος ηταν οτι καποια στιγμη ηρθε κ μας ειπε εχω προβλημα εχουν γινει ολοι εξαλοι θελουν να καπνισουν κ ο πατερας μου της ειπε οτι μη με μπλεκεις εμενα εγω εχω κλεισει εδω κ 10 μερες ενα τραπεζι μη καπνιστων. Κανε οτι θες αλλα μη με βαζεις στη μεση. Αν το ξεραμε θα της λεγαμε αστους να καπνισουν. Ελεος!!!! Δεν αντεχω αλλο. Κ ξερετε κατι;; Το προβλημα δεν ειναι μονο τωρα που ειμαστε εγκυες, μετα νομιζεται θα ναι ευκολο να παμε τα παιδακια μας για φαγητο μες στο ντουμανι;;;; Παλι μεσα θα κλεινομαστε. Πρεπει να εφαρμοστει ο νομος αλλα οσο περναει ο καιρος τοσο γαιδουροποιουνται οι καταστηματαρχες αυτο βλεπω εγω.

• 3 weeks later...

Γειά σας παιδιά!

Να μοιραστώ μαζι σας το τρελό που συνέβη σε μένα!! Ήμουν με τους γονείς μου (και οι τρείς φανατικοί καπνιστές) σε μια καφετέρια όπου καπνίζανε όλοι και ήρθε ενα ζευγάρι διπλα με το μωρό τους σε καρότσι. Γρήγορα-γρήγορα το σβήσαμε!! Σε 1/2 ώρα ζητήσαμε το λογαριασμό γιατί ο πατέρας μου δεν άντεχε άλλο χωρίς τσιγάρο. Όπως φεύγαμε, βλέπουμε και τους δύο γονείς του μωρού να καπνίζουν. Το μωρό εκεί! ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. Μου ερχόταν να τους βρίσω αλλά ποιά είμαι εγώ που θα τους πω?? Τρελό πραγματικά αυτό που έγινε.. ακόμα δεν το έχω πιστέψει... Μου λέει ο μπαμπάς μου "κακώς με πιέσατε εδώ καπνιζανε οι ίδιοι οι γονείς" και του είπαμε ότι δεν σκέφτεται σωστά. Ακόμα κι αν ήξερα ότι καπνίζουν οι γονείς μπροστά του πάλι δεν θα κάπνιζα.. Το καϋμένο.. Τώρα θα μου πεις.. κι εγώ με τα αδέλφια μου έτσι μεγάλωσα... Εμένα μου φαίνεται τραγικό πάντως. Ο πατέρας μου καπνιζε συνέχεια στο αυτοκίνητο με 3 παιδιά μέσα. Μου φαίνεται αδιανόητο...

• 6 months later...