Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Μαρτυρικά?

erma79

Recommended Posts

Διαφημίσεις

Δεν είμαι σίγουρη, κάποιοι αρχίζουν και τα μοιράζουν λίγο πριν ξεντύσουν το μωρό. Όταν βαφτίσαμε το γιο μου, αν θυμάμαι καλά τότε τα μοιράσαμε κι εμείς. Πάντως, αν δεν κάνω λάθος, τα μοιράζεις σχετικά στην αρχή του μυστηρίου, σε καθιστούν μάρτυρα του όλου σκηνικού -πολύ όμορφο αυτό!!- Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί έχει επικρατήσει το "έθιμο" κάποιοι να τα μοιράζουν στα κέντρα διασκεδάσεως μετά το μυστήριο ή στις δεξιώσεις!!!

Συνηθως κατα τη διαρκεια της βαφτισης γιατι συμβολιζουν το οτι εισαι μαρτυρας κατα τη τελεση του μυστηριου.Βέβαια σε καθε περιοχη της Ελλαδας ισχυουν αλλα εθιμα.Σε βαφτιση στη Κρητη που παραβρέθηκα τα δίνουν στο τραπεζι(έγινε και μια ψιλοπαρεξηγηση γιατι ξεκινησαμε να τα μοιρασαμε κατα τη διαρκεια χωρις να ξερουμε)

UeNTp3.png

Στην Αθήνα έχω δει ότι τα μοιράζουν μόλις ξεντύνουν το μωρό,δηλαδή λίγο πριν την βουτιά.

Στην Θεσσαλονίκη πάλι,αν κάποιος έχει(γιατί ελάχιστοι κάνουν),τα μοιράζουν πριν μπει ο κόσμος στην εκκλησία.

Κι εγώ από Κρήτη είμαι και όντως, οι περισσότεροι τα μοιράζουν στο τραπέζι. Πάντως, όταν βάφτισα το γιο μου ήμουν κάθετη στο να μοιραστούν στην εκκλησία και κοντραρίστηκα και με αρκετούς γι αυτό.

Διαφημίσεις

Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω πότε τα μοιράζουν, αλλά σε μια βάφτιση που είχαμε πάει (Αθήνα), άρχισαν να τα μοιράζουν μόλις ξεντύνανε το μωρό και ο παπάς τους σταμάτησε λέγοντας ότι πρέπει να μοιραστούν αφού το παιδί μπει στην κολυμπήθρα και βαφτιστεί. Τελικά έγινε ένα ψιλομπάχαλο, αφού μερικοί είχαν μαρτυρικά ενώ άλλοι (και εγώ) δεν πρόλαβαν να πάρουν, γιατί μετά την κολυμπήθρα δεν υπάρχει και ο χρόνος να μοιραστούν σε όλους. Ίσως γι'αυτό στην Κρήτη τα μοιράζουν στο τραπέζι.

Καλά που το λες γιατί το είχα ξεχάσει. Να συνεννοηθούμε με τον παπά τουλάχιστον...

k3NGp3.pnga>

την ωρα που ξεντυνουν το παιδι τα μοιραζουν. αλλα γιατι τετοιος πανικος?θα σας πουνε οι νεοκοροι ποτε να τα μοιρασετε!!!

526437xvildghyb3.gif

ΜΑΡΚΕΛΛΑ 2/10/2007, ΙΩΑΝΝΗΣ 3/6/2010, ΝΙΝΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!

EBX2p3.png

Σας ευχαριστώ πολύ.Θέλω να ξέρω το πότε για να το πω στις κοπέλες να το έχουν κατα νου.Υποθέτω οτι θα τις ενημερώσει η νεοκόρισα όταν είναι.

tnDpp3.png

77l3p3.png

Λοιπόν, ακούστε εμένα που είμαι από χωριό και τα ξέρω αυτά. Τα μαρτυρικά τα μοιράζουν αμέσως μόλις 'τελεστεί' το μυστήριο, δηλαδή μετά τη 'βουτιά' του μωρού. Πρακτικά, όταν το ντύνουν. Συμβολίζουν το ότι το παιδί είναι πια χριστιανός και όλοι φορούν το σύμβολο του χριστιανισμού, δηλαδή το σταυρό (σε βραχιολάκι, μπρελοκάκι, παραμανίτσα κλπ. και ό,τι διατάσσει η μόδα):wink::wink: Αν βέβαια υπάρχει τοπικό έθιμο για το τραπέζι, σωστό κι αυτό. Πάντως όχι πριν τη βουτιά.

Λοιπόν, ακούστε εμένα που είμαι από χωριό και τα ξέρω αυτά. Τα μαρτυρικά τα μοιράζουν αμέσως μόλις 'τελεστεί' το μυστήριο, δηλαδή μετά τη 'βουτιά' του μωρού. Πρακτικά, όταν το ντύνουν. Συμβολίζουν το ότι το παιδί είναι πια χριστιανός και όλοι φορούν το σύμβολο του χριστιανισμού, δηλαδή το σταυρό (σε βραχιολάκι, μπρελοκάκι, παραμανίτσα κλπ. και ό,τι διατάσσει η μόδα):wink::wink: Αν βέβαια υπάρχει τοπικό έθιμο για το τραπέζι, σωστό κι αυτό. Πάντως όχι πριν τη βουτιά.

Σωστό. Αμέσως αφού το παιδί βαφτιστεί και το μαρτυρικό σε καθιστά μάρτυρα του μυστηρίου.

Ή στραβός είν' ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε! ! !:rolleyes:

Διαφημίσεις