Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΝΤΟΝΑΤΣ & ΚΡΟΥΑΣΑΝ

Afroditi D

Recommended Posts

ΝΤΟΝΑΤΣ

donuts2fw4.th.jpg

Υλικά

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κούπα ζάχαρη

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1/4 κουταλάκι αλάτι

1/4 κουταλάκι κανέλα

1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο

1 αυγό

1/3 κούπας γάλα

για το γλάσο σοκολάτας

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη

1/3 κούπας ζάχαρη άχνη

λίγη βανίλια

1/2 κούπα γάλα

βγαίνουν 15-20 ντόνατς

Εκτέλεση

Χτυπήστε το μισό αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, 2' στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, να γίνουν λείος χυλός. Ρίξτε κι ανακατέψτε στο χυλό το υπόλοιπο αλεύρι. Αδειάστε το μίγμα σε αλευρωμένη επιφάνεια. (Είναι κάπως μαλακό και κολλάει ελάχιστα. Δεν πρέπει να είναι σφιχτό, ούτε να κολλάει πολύ). Τυλίξτε το στο αλεύρι απαλά κι ανοίξτε το σε παχύ φύλλο, 1 εκ. περίπου. Κόψτε το με κουπ-πατ για ντόνατς, που θα το αλευρώνετε κάθε φορά, πριν κόψετε το επόμενο. Με πλατιά σπάτουλα, πάρτε ένα, ένα τα ντόνατς και ρίξτε τα μέσα σε φριτέζα με καυτό λάδι. Στην αρχή βυθίζονται μέσα στο λάδι. Καθώς όμως ψήνονται, ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Γυρίστε τα να ψηθούν κι από την άλλη πλευρά, να γίνουν χρυσόξανθα. Βγάλτε τα με τρυπητή σπάτουλα σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το πολύ λάδι. Στο μεταξύ ετοιμάστε το γλάσο και βουτήξτε τα ντόνατς ένα, ένα μέσα σ' αυτό, να καλυφθούν με σοκολάτα. Ακουμπήστε τα σε δίσκο στρωμένο με αλουμινόχαρτο και βάλτε τα 5' στο ψυγείο, να στερεωθεί το γλάσο. Μπορείτε να τα φτιάξετε και με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Στην περίπτωση αυτή παραλείψτε το μπέικιν πάουντερ.

Για το γλάσο σοκολάτας: Λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε τη ζάχαρη και τη βανίλια και όσο γάλα χρειαστεί, για να επιτύχετε την επιθυμητή σύσταση.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλιαράκι Οι 20 Καλύτερες Συνταγές για Σοκολάτα της Βεφας Αλεξιάδου.

Καλή επιτυχία!

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Διαφημίσεις

Γαλλικά Κρουασάν βουτύρου

87546419ym0.th.jpg

Υλικά

για 12 κρουασάν:

250 γρ αλεύρι

15 γρ μαγιά

Χλιαρό νερό

2 αυγά

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

μια πρέζα αλάτι

125 γρ βούτυρο

Εκτέλεση

Ζεστάνετε το νερό ώστε να γίνει χλιαρό και αναμίξτε την μαγιά. Βάλτε το ένα τρίτο του αλευριού σε ένα μπολ.

Προσθέστε το νερό με την μαγιά. Ζυμώστε μια μεγάλη μπάλα. Σκεπάστε και αφήστε να ξεκουραστεί για μιάμιση ωρα σε ζεστό περιβάλλον.

Βάλτε το υπόλοιπα αλεύρι σε σχήμα ηφαιστείου και βάλτε το προζύμι μέσα. Πρόσθετε το αλάτι, την ζάχαρη και τα αβγά. Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και προσθέστε τα.

Ζυμώστε αρκετή ωρα με το χέρι, και προσθέστε νερό αν χρειαστεί. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική. Κάντε μια μπάλα και αφήστε να φουσκώσει πάλι για δυόμισι ώρες.

Βάλτε αλεύρι στο τραπέζι. Με τον πλάστη ανοίξτε φύλλο ½ εκατοστά πάχος. Κόψτε τρίγωνα και τυλίξτε τα στο σχήμα του κρουασάν.

Αφήστε 2 ώρες.

Βάλτε τα μετά σε πολύ ζεστό φούρνο και ψήστε για 25 λεπτά

Καλή επιτυχία!

Ντόνατς

Υλικά:

350 γρ. Αλεύρι

25 γρ. Βούτυρο

1 κουτ. (και επιπλέον για το άχνισμα) Ζάχαρη

100 γρ. άσπρη Σοκολάτα γάλακτος

100 γρ. Σοκολάτα γάλακτος

1/2 φακελάκι Μαγιά σε σκόνη

2 κουτ. * Καραμέλα

Εκτέλεση :

Σε μπολ βάζετε το αλεύρι και ρίχνετε μέσα το βούτυρο σε κύβους. Τρίβετε με τα δάχτυλα σας το βούτυρο με το αλεύρι. Προσθέτετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 200 γρ. χλιαρό νερό. Ανακατεύετε και αδειάζετε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνετε για 5 λεπτά,να γίνει μαλακή ζύμη. Βάζετε πάλι στο μπολ, σκεπάζετε με βουτυρωμένη διαφανή μεμβράνη και βάζετε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ξαναζυμώνετε για 5 λεπτά και πλάθετε 36 μικρά μπαλάκια. Βάζετε σε βουτυρωμένες λαδόκολλες, σκεπάζετε με βρεγμένο πανάκι και βάζετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Ζεσταίνετε λάδι σε φριτέζα στους 180 βαθμούς. Ρίχνετε μέσα τα ντόνατς λίγα - λίγα και τα τηγανίζετε να ροδίσουν. Τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν το λάδι τους. Τα πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη.

Λιώνετε σε δύο μπολάκια χωριστά την άσπρη και τη σκούρα σοκολάτα και ρίχνετε κουταλάκια επάνω στα ντόνατς. Πασπαλίζετε με τα κομματάκια καραμέλας, βάζετε σε πιατέλα και σερβίρετε.

* Για να μην ετοιμάζετε τη δικιά σας καραμέλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες καραμέλες βουτύρου και να τις κοπανήσετε.

Καλή επιτυχία!

• 2 months later...

Afroditi D

καλημέρα!!

Αποφάσισα να φτιάξω τα κρουασάν βουτύρου από τη συνταγή που έχεις γράψει και, τελικά, μου φάνηκε ότι χρειάστηκε περισσότερο αλεύρι, έβαλα και βγήκαν σκληρά και λίγο άνοστα.

Στην αρχή ίσως έβαλα πολύ νερό γιατί η πρώτη ζύμη για φούσκωμα μου βγήκε λίγο νερουλή.

Θα ήθελα να μου πεις αν πρέπει να βγουν όντως σκληρά από έξω και μαλακά μέσα. Γιατί τα έφτιαξα μικρά (κρουασανάκια) και ήταν γενικώς σκληρά. Μήπως έπρεπε να τα φτιάξω μεγάλα; Η πρώτη ζύμη πρέπει να είναι λίγο σκληρή; Μήπως έκανα λάθος που μου βγήκε μαλακή;

ZS95p3.png  hcT0p3.png

η συγκεκριμένη δόση εμένα μου πέρνει γυρω στα 100ml νερό , αλέυρι ισως να πέρνει λίγο παραπάνω , η ζύμη βγαίνει αφράτη. Θέλει καλο ζήμωμα με τα κομματάκια βουτήρου.

εχω καιρό να τα φτιάξω , θα τα ξανακάνω μια απο αυτές τις μέρες και θα σου πώ τις δικές μου εντυπώσεις :)

Διαφημίσεις