Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Δυσαριθμησία???

Recommended Posts

Koρίτσια αντιμετωπίζω ένα θέμα με τον μικρό μου (Δ Δημοτικού) με τα Μαθηματικά. Ενώ είναι καλός μαθητής στις έννοιες των Μαθηματικών, δυσκολεύεται σε σημείο που εκνευρίζεται, κλαίει και τα παρατάει. Γενικά δεν έχει αυτοπεποίθηση, σε αυτά μόνο. Με την δασκάλα που μίλησα το ίδιο μου είπε και ίσως το ότι είναι απο τα μικρά (γεννημένος Νοέμβρη) παίζει το ρόλο του. Ας πούμε κάθε χρόνο αφού κάνει τα γενέθλιά του, περίπου μετά τα Χριστούγεννα βλέπουμε μια διαφορά προς το καλύτερο. Φέτος με την κάθετη διαίρεση είδαμε και πάθαμε. Και πρακτική στο σπίτι δοκίμασα(όταν είναι δεκτικός) αλλά γενικότερα με το μάθημα βγάζει μια αντίδραση. Μήπως κάποια αντιμετωπίζει παρόμοιο θέμα με τα ... ακατανόμαστα ?

Διαφημίσεις

Καλησπέρα και να χαίρεσαι το γιόκα σου.

Θα σου απαντήσω ως "ειδικός" επί του θέματος, επειδή έχω αυτό που αναφέρεις. Μέχρι και σήμερα, το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου είναι να με κοροϊδέψεις σε ό,τι έχει σχέση με αριθμούς. Ακόμη, και στα ρέστα που μου δίνουν.:oops:

Από την πρώτη δημοτικού, στην πρώτη μου επαφή που είχα με τους αριθμούς, αμέσως τους αντιπάθησα. Σε όλα μου τα σχολικά χρόνια είχα τεράστιο πρόβλημα με αυτά τα μαθήματα. Οι δε καθηγητές του Λυκείου έλεγαν συνέχεια στους γονείς μου ότι πρέπει να έχω πρόβλημα, γιατί δεν μπορούσαν να δεχτούν πώς στα θεωρητικά μαθήματα είχα άριστα και σε αυτούς δεν μπορούσα να κάνω ούτε την απλή πρόσθεση. Το άσχημο είναι ότι ο περίγυρός μου συνέχεια ήταν αρνητικός, μου δημιουργούσαν θέμα αυτοπεποίθησης, πρόβλημα στις ικανότητές μου κι ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται. Ποτέ κανείς δεν κατάλαβε ή δεν ενδιαφέρθηκε να με προσεγγίσει, ακόμη και σήμερα. Μόνη μου πολύ αργότερα, έψαξα το θέμα, βρήκα το... "πρόβλημα", το δέχτηκα και προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά τι κλάμα έριξα πάνω από το βιβλίο αριθμητικής της τρίτης δημοτικού, τι ειρωνικά σχόλια δέχτηκα από τους ίδιους τους συμμαθητές μου κάθε φορά που σηκώνομουν στον πίνακα για να λύσω μία άσκηση μαθηματικών.

Όμως, ποτέ κανείς δεν αναγνώρισε ότι έχω απίστευτες γνώσεις στην ιστορία και προσεγγίζω τα γεγονότα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, διαβάζω αρχαία από το γυμνάσιο, έχω (τουλάχιστον μέχρι τώρα, γιατί δεν έρχεται και μόνο του) πολύ καλή μνήμη, τεράστιο ελιγμό σε θεωρητικά ζητήματα. Με λίγα λόγια, ό,τι έχει σχέση με θεωρία, τα καταφέρνω μια χαρά. Δηλαδή, ο μικρούλης δεν έχει κανένα θέμα. Από δική μου πείρα (και συγγνώμη για όλα αυτά), μην μεγαλοποιείται το θέμα, βοηθήστε τον να καταλάβει και τις πιο απλές έννοιες και δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι υπάρχουν και τα θεωρητικά μαθήματα.

Έχεις έναν πολύ μεγάλο θεωρητικό επιστήμονα. Να σου ζήσει.:-P

Καλησπέρα! Εγώ θα σου μιλήσω από τη πλευρά του μαθηματικού. Πρώτα απ'όλα μη βιάζεσαι να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι το παιδάκι σου έχει δυσαριθμησία. Η δυσαριθμησία εντάσσεται στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες . Τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσαριθμησία δυσκολεύονται στη γραφή και ανάγνωση των αριθμών, σε όλες σχεδόν τις πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολ/σμο, διαίρεση), αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διάταξη (μικρό-μεγάλο), στον προσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο και άλλα πολλά. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο το θέμα και καλό είναι να υπάρχει βοήθεια από ειδικό παιδαγωγό. Πάντως η πράξη της διαίρεσης δυσκολεύει σχεδόν το 90% των μαθητών. Ακόμη και πολλοί μαθητές γυμνασίου αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διαίρεση. Θέλει πολύ υπομονή! Ωστόσο αν πιστεύεις ότι μπορεί να έχει δυσαριθμησία πρέπει να το αντιμετωπίσετε με τη βοήθεια ειδικού. Μπορείς να απευθυνθείς στα ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ).Ρώτα στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση της περιοχής όπου ανήκει το σχολείο σας. Όσα παιδιά παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες δικαιούνται ειδική μεταχείριση και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχουν παράλληλη στήριξη από ειδικό παιδαγωγό ή να μπουν σε τμήμα ένταξης για τα μαθήματα που δυσκολεύονται. Το γεγονός ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στη διαίρεση δε σημαίνει ότι θα έχει πρόβλημα γενικότερα στα μαθηματικά! Μπορεί για παράδειγμα να είναι καλός στη γεωμετρία. Εύχομαι καλή δύναμη και υπομονή! Και προσπάθησε να βοηθήσεις το παιδί να αποβάλλει το φόβο!

Η δυσαριθμησία εντάσσεται στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες . Τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσαριθμησία δυσκολεύονται στη γραφή και ανάγνωση των αριθμών, σε όλες σχεδόν τις πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολ/σμο, διαίρεση), αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διάταξη (μικρό-μεγάλο), στον προσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο και άλλα πολλά. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο το θέμα και καλό είναι να υπάρχει βοήθεια από ειδικό παιδαγωγό.

το ιδιο αναλακυπτω κι εγω σιγα σιγα πως μαλλον εχω και γιαυτο ειχα με τα μαθηματικα τοσο μεγαλο θεμα στο σχολειο. βεβαια κανεις δε το χε ψαξει απο τους δικους μου και ισως να μην ειχαν καταλαβει πως απλα κατι ετρεχε με μενα, και δεν ηταν οτιι δε διαβαζα. φυσικα οταν καταλαβα πως οτι και να κανω, δεν καταλαβαινω, τοτε σταματησα και να ενδιαφερομαι και να διαβαζω.κανεις ουτε καθηγητης ειχε καταλαβει πως κατι συμβαινει, γιατι εχω ολα τα παραπανω συμπτωματα.

περιττο να σου πω πως με κοροιδεψαν πολλες φορες στη ταξη για τους βαθμους μου και μαλιστα μια χρονια εμεινα και ξαναδωσα το σεπτεμβρη...

Μπορεί για παράδειγμα να είναι καλός στη γεωμετρία.
ακριβως! τη γεωμετρια την καταλαβαινα. την αλγεβρα ποτέ...

εγω θα προτεινα να το ψαξεις αν μπορει να συμβαινει κατι τετοιο, μη φτασεις σε σημειο το παιδι να προσπαθει να καταλαβει αλλα να μη τα καταφερνει και τελικα απλα τα παραταει, οπως κανει τωρα και οπως εκανα τοτε κι εγω. περιμενα να παρω απολυτηριο λυκειου και τελικα ο μονος τροπος να περασω τα μαθηματικα ηταν να εχω καλο μεσο ορο στα υπολοιπα!!!! και οντως στα μαθηματικα ελεγε ενα μεγαλοπρεπεστατο 08 (στα 20!)

ΑΥΤΑ κ συγνωμη αν ημουν λιγο εκτος θεματος...:P

d7i7p2.png?u2P8mcl6z0avp3.png?QbVqPift