Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

e- πολιτισμός: Γνωρίστε την πολιτιστική μας κληρονομιά


Recommended Posts

Σημαντικά κομμάτια της Ελληνικής Ιστορίας καθώς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι πλέον άμεσα προσβάσιμα στον καθένα, χάρη στην -αναγκαία ομολογουμένως- πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Κι αυτό γιατί στην ιστοσελίδα http://www.ekt.gr/pandektis κάθε επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει σπάνιες και -πλέον- ψηφιοποιημένες συλλογές της ελληνικής παράδοσης.

Αλλωστε μπορεί ο Βολταίρος να υποστήριζε ότι η Ιστορία δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σύνολο εγκλημάτων και «ατυχιών», όμως κάθε λαός οφείλει να σέβεται και να προστατεύει την πολιτιστική -και όχι μόνο- Ιστορία του (έστω και για να αποφεύγει -όσο μπορεί - ενδεχόμενα μελλοντικά λάθη). Φυσικά ο τρόπος με τον οποίον προστατεύει την Ιστορία και την παράδοσή του αλλάζει, σύμφωνα πάντα με τις εποχές και τις προσταγές της σύγχρονης (κάθε φορά) κοινωνίας. Είτε λοιπόν μας αρέσει είτε όχι (και) η Ιστορία πλέον «περνά» από το Διαδίκτυο. Είναι άλλωστε αναπόφευκτο. Με ένα κλικ ο κόσμος περνά μπροστά από τα μάτια του χρήστη εύκολα και γρήγορα, γιατί όχι και η πολιτιστική του κληρονομιά.

 

Αυτό ακριβώς δείχνει να εκτιμά το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το οποίο αποφάσισε να ψηφιοποιήσει σημαντικές συλλογές της Ελλάδας. Οι συλλογές αυτές, οι οποίες πλέον είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/pandektis, είναι κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ινστιτούτων Νεοελληνικών Ερευνών, Βυζαντινών Ερευνών και Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας και διατίθενται ψηφιακά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Ολα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο του έργου «ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ - Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών Τεκμηρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού». Στις συλλογές αυτές παρέχονται ουσιαστικά πληροφορίες για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, οι οποίες διατίθενται πλέον ελεύθερα στο Διαδίκτυο δίνοντας άμεση πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο. Με τον τρόπο αυτό δηλαδή οι συλλογές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθίστανται προσιτές αφενός μεν στον ειδικό επιστήμονα -σε όποια χώρα και ήπειρο κι αν βρίσκεται αυτός (ή ακόμη και σε κάποια άλλη, εκτός της Αθήνας, ελληνική πόλη)- αφετέρου δε σε κάθε χρήστη του Internet. Με αυτόν τον τρόπο εφαρμόζεται στην πράξη η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και τη μάθηση.

 

Το έργο «ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ - Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών Τεκμηρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού» που υλοποιείται από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Ελλάδας» (http://www.psifiakiellada.gr) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από το ελληνικό Δημόσιο (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»).

 

Ο ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ λοιπόν περιλαμβάνει τις συλλογές 47 ετών λειτουργίας του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών, οι οποίες περικλείουν από έργα Ελλήνων κατασκευαστών και εκδοτών χαρτών (από το 15ο αιώνα έως το 1820) μέχρι το Αρχείο των Ελλήνων Ζωγράφων μετά την Αλωση (1450-1830). Από το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών αντιθέτως ο ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ «κληρονόμησε» μεταξύ άλλων μοναστηριακά αρχεία και έγγραφα του Αγίου Ορους και της Πάτμου. Αλλωστε, ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους του Ινστιτούτου είναι και η ανάδειξη του άγνωστου πρωτογενούς ιστορικού υλικού. Αλλά και για τους μελετητές της αρχαιότητας έχει μεγάλη αξία η διαδικτυακή αυτή προσπάθεια, αφού στο http://www.ekt.gr/pandektis ο μελετητής ή ο απλός χρήστης θα βρουν πλήθος πληροφοριών και τεκμηρίων σχετικά με την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή παράδοση της χώρας. Το έργο αυτό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών προσφέρει στον καθένα από εμάς έναν πραγματικό θησαυρό της ελληνικής Ιστορίας και Παράδοσης, εύκολα και γρήγορα, απλώς με ένα κλικ του ποντικιού μας.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...