Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αποριψη απο τους φιλους του.

Recommended Posts

Σημερα ειναι η πρωτη μερα εγγραφης μου και θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας ενα προβλημα μου και να ζητησω την οποια βοηθεια σας. Εχω εναν υπεροχο γιο 10 ετων και παει πεμπτη δημοτικου. Ειναι μοναχοπαιδι και μαζι με τον μπαμπα του προσπαθουμε να ειμαστε κοντα του οσο μπορουμε περισσοτερο, συζητωντας μαζι του για ολους τους προβληματισμους του και για οποιο προβλημα αντιμετωπιζει. Μας εμπιστευεται και μοιραζεται τα παντα μαζι μας. Τον τελευταιο 1,5 χρονο αρχισε να εχει προβλημα με καποιους απο τους συμμαθητες του. Δεν τον θελουν στην παρεα τους και δεν τον δεχονται στα ομαδικα τους παιχνιδια. Υπαρχουν 2 – 3 παιδια που ο γιος μου κανει παρεα μαζι τους χωρις προβληματα αλλα με τα υπολοιπα υπαρχει προβλημα. Το χειροτερο ολων ειναι οτι προσπαθουν να πεισουν και ολα τα υπολοιπα παιδια να μην τον κανουν παρεα γιατι διαφορετικα δεν θα κανουν παρεα ουτε εκεινους. Μιλησα με τη μαμα ενος απο τα παιδια που εχει προβλημα με τον γιο μου και της ζητησα να ρωτησει με τροπο το παιδι της τι ειναι αυτο που την ενοχλει στο γιο μου. Αυτο που της απαντησε ειναι οτι ¨΄΄μας πειραζει και μας ενοχλει’’. Συζητησα και με την δασκαλα των αγγλικων του, που εχει διαπιστωσει και εκεινη το προβλημα και μου ειπε οτι ο γιος μου μερικες φορες θελωντας να τραβηξει την προσοχη τους, τους πειραζει και τους γαργαλαει. Ερχεται μερικες φορες και κλαιει, μου λεει ποσο στεναχωριεται και ματωνει η ψυχη μου βλεποντας τον ετσι. Αν αυτο που προκαλει αυτη του την συμπεριφορα ειναι η χαμηλη αυτοεκτιμηση και η ανασφαλεια τι ειναι αυτο που εχουμε κανει εμεις σαν γονεις λαθος και με πιο τροπο θα μπορουσαμε να τον βοηθησουμε να αντιμετωπισει αυτες τις καταστασεις. Αυτο που μου εχει πει επισης η δασκαλα του ειναι οτι παρομοιες καταστασεις βιωνουν και αλλα παιδακια αλλα ο γιος μου λογω της ευαισθησιας του το βιωνει πιο εντονα και δινει και τροφη σε αυτα τα παδια να εκμεταλευτουν την κατασταση. Ελπιζω να μπορεσετε να με βοηθησετε και σας ευχαριστω που μπηκατε στον κοπο να διαβασετε το γραμμα μου.

Διαφημίσεις

καταρχήν καλησπέρα! εδώ δυστυχώς δεν θα βρεις πολλές μητέρες με παιδιά σε αυτή την ηλικία. Οι περισσότερες βρίσκονται στην αρχή της "σκάλας".

Εγώ έχω ένα γιο στα 6 και φυσικά δεν έχω να μοιραστώ παράλληλες εμπειρίες... ΑΛΛΑ επειδή και ο γιός μου αντιμετωπίζει κάποια θέματα στην κοινωνικότητά του θα ήθελα να σου δώσω κάποιες "πτυχές". Κάτι μπορεί να σου κάνει "κλικ".

1. επειδή είναι μοναχοπαίδι και έχει ΟΛΗ την δική σας προσοχή ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ να μην κατακτάει και τους άλλους / να μην είναι η εστία της παρέας.

2. δεν έχει μπει ακόμη στη "γλώσσα" της ηλικίας: δεν ξέρει πως συμπεριφέρεται ένα παιδί της ηλικίας του - να είναι cool. Πηγαίνει σε δραστηριότητες εκτός των αγγλικών? Σε κάποιο άθλημα για να δει πως λειτουργεί η παρέα?

3. έχει πάρει μπερδεμένα μηνύματα από το σπίτι (αυτό είναι κάτι που το έχω συζητήσει με παιδοψυχολόγο για το γιό μου) Δηλαδή εάν του λες εσύ "να είσαι καλός και ευγενικός" και ο μπαμπάς να του λέει "να θυμώνεις εάν είναι να προστατέψεις δίκιο σου". Αυτό προκαλεί σύγχυση στο παιδί...

4. ίσως είναι καιρός να αναπτύξει τη δική του "υπογραφή" στον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρεται και τώρα είναι στη φάση που το δοκιμάζει/ πειραματίζεται. (αυτό με το γαργαλητό είναι κάτι που το κάνει η ηλικία του γιού μου - ίσως είναι στη φάση που βλέπει ότι δεν πιάνει - δεν κάνει τα παιδιά να διασκεδάζουν και τον στεναχωρεί αυτό). Θα πρέπει από μικρό παιδί να γίνει λίγο πιο μεγάλο παιδί. Έτσι πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα.

5. μήπως υπάρχει κάποιος "κολλητός" που έχει δημιουργήσει μία μεγαλύτερη "αυλή" και ο δικός σου ζηλεύει βλέποντας ότι χάνει την αίγλη του?

Αυτά από μένα. Μην στεναχωριέσαι... τα παιδιά με όλα αυτά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο, έτσι που έχει γίνει... Το να δίνουμε εμείς λύσεις στα προβλήματά τους δεν τους βοηθάμε να επιβιώνουν. Ο ρόλος μας θα πρέπει να είναι κυρίως συμβουλευτικός και καταπραϋντικός.

Στο κάτω - κάτω στην εποχή μας δεν χρειάζονται πολλοί φίλοι. Χρειάζονται λίγοι φίλοι αλλά πολλοί γνωστοί!

Σʼευχαριστω πολύ για την απαντηση σου!

Η αληθεια είναι ότι σαν μοναχοπαιδι εχει ολη μας την προσοχη και αυτό εχει επηρεασει τον χαρακτηρα του.

Εκτος από Αγγλικα, είναι στους προσκοπους και κανει και tae kwon do. Με αυτά τα παιδια δεν αντιμετωπιζει καποιο προβλημα και απʼότι μου λεει τα παει με ολους τους αρκετα καλα. Σε αυτές τις δραστηριοτητες δεν συμμετεχουν τα παιδια με τα οποια αντιμετωπιζει προβλημα από την ταξη του.

Ισως θα επρεπε να χαλαρωσω και εγω λιγακι και να δεχτω το γεγονος ότι ακομα και ένα μικρο παιδι εχει τα ʽʼδικα τουʼʼ προβληματα που πρεπει να αντιμετωπισει.

Το καλο είναι ότι εχει αρχισει να καταλαβαινει ότι δεν χρειαζονται πολλοι φιλοι αλλα λιγοι και καλοι που μας δεχονται και μας αγαπουν γιʼαυτό που ειμαστε.

Σʼευχαριστω για άλλη μια φορα για τις συμβουλες σου. :-)

• 1 month later...

Νομίζω καλή μου ότι την απάντηση την έδωσες μόνη σου .......τα δικά του προβλήματα θα πρέπει να τα αντιμετωπίση μόνο του Εσεί μπορείς να τον συμβουλέψεις να σταματήση να προσπαθεί να τραβήξη την προσοχή τον αλλόν με βλακίες και δεν χρειάζεται να είναι με όλοι την τάξη φίλοι..Ο δικός μου γιός ανοικη στην κατηγορία που τα 8 αγόρια είναι στην τάξη όλα μαζί και 2 δεν τα θέλουνε καθόλου Του οποίου όσο και να του έχω πει ότι δεν είναι ΄σωστό μου λέει ότι μαμά αφου μας βρίζουν και μας κτυπούν δεν τα θέλουμε παρόλο που του εξηγώ ότι το κάνουν από αντίδραση ΣΗΜΕΙΩΣΗ ότι δεν έναι απο τη ελλάδα αυτά τα παιδιά ...το μόνο που του λέω έιναι να μην τους ενοχλεί ο δικό μου αρνητικά