Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Μια ερωτηση .. σε ποια ηλικια πρεπει να παιζουν μόνα τους τα παιδια?

Είναι κακό να παίζουν μόνο μαζι με τη μαμα/μπαμπα στο σπίτι?

Απο πότε πρεπει να τα αφήνουμε να παίζουν μόνα τους?

Ο δικός μου είναι 27 μηνών και δεν παίζει καθόλου μόνος του θέλει συνέχεια να είναι με κάποιον μαζί του , μου λένε να τον αφήσω και μόνο του να μην είμαι συνέχεια μαζί του , ποιος εχει δίκιο?

Διαφημίσεις

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Μια ερωτηση .. σε ποια ηλικια πρεπει να παιζουν μόνα τους τα παιδια?

Είναι κακό να παίζουν μόνο μαζι με τη μαμα/μπαμπα στο σπίτι?

Απο πότε πρεπει να τα αφήνουμε να παίζουν μόνα τους?

Ο δικός μου είναι 27 μηνών και δεν παίζει καθόλου μόνος του θέλει συνέχεια να είναι με κάποιον μαζί του , μου λένε να τον αφήσω και μόνο του να μην είμαι συνέχεια μαζί του , ποιος εχει δίκιο?

εξαρταται και ποσο εισαι μαζι του,αν δουλευεις και του λειπεις λογικο ειναι μετα να σε θελει συνεχεια κοντα του!

εμενα αρχιζε να παιζει γυρω στους 18 μηνες,δεν ειναι κακο παντος να παιζεται μαζι,βεβαια αν γινεται συνεχεια ειναι λιγο κουραστικο :? αν του δωσεις καποιο καινουργιο παιχνιδι,παλι ζηταει εσενα??

Μου ακουγιεται λογικο αυτο. Κι εμενα οι κορες μου ετσι ειναι απλα τωρα τελευταια που ξεπεταχτηκε η μικρη παιζουν περισσοτερο οι δυο τους. Τα παιδια θελουν παρεα στο παιχνιδι και δεν το θεωρω λαθος. Πιστευω οτι δεν θα μου αρεσε να θελει να παιζει μονη της. Ισως αυτο να μου εδειχνε οτι οταν βρισκοταν με αλλα παιδακια δεν θα εδινε σημασια και θα ηθελε να παιζει παλι μοναχικα.

Διαφημίσεις

και εγώ με την κόρη μου έπαιζα πάντα μαζί. (το τί κούκλες έχω ντύσει, ταϊσει κλπ. δεν φαντάζεσαι). Από τα δύο και μετά όμως που πήγε και παιδικό άρχισε σιγά σιγά να παίζει μόνη της, και ξέρεις κάτι; Νομίζω πως το γεγονός ότι παίζαμε μαζί τη βοήθησε να μάθει πως να παίζει και πλέον δεν με χρειάζεται, παρά μόνο κάποιες φορές που θέλει παρέα με φωνάζει μαζί της.

ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ ΠΟΥ ΔΙΩΞΑΜΕ ΑΠ' ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ ΩΣ ΤΟ ΠΡΩΙ.. ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΙ ΑΣ ΜΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

Εμενα η κορη μου ειναι 3 και κατι και μοναχοκορη.. Ολο μαζι μου ειναι. Θελει να παιζουμε μαζι.... Βεβαια τωρα τελευταια αρχιζει σιγα σιγα να παιζει και μονη της αλλα για πολυ λιγο, βαριεται ευκολα.....

δουλέυω , το θέμα είναι κάνω σωστά που ασχόλουμαι την υπόλοιπη μέρα μαζί του ? η πρέπει να τον αφήνω και μόνο του?

εννοείται ότι κανεις καλό που ασχολείσαι,

φρόντισε ιδιαίτερα στην αρχή να είναι η ενασχόληση μαζί του και μετά αν χρειαστεί να κάνεις κατι χωρίς εκείνον καντο αργότερα δηλαδή αφού έχετε περάσει ένα δίωρο μαζί πχ να σε χορτάσει.

το παιδί σου αποζητά την εγγύτητα με την μητέρα σου, δεν υπάρχει κατι πιο φυσιολογικό και υγιές.

Είναι και σημαντικό όμως να μην σε κάνει ότι θέλει, δηλαδή να κάνεις ένα πρόγραμμα κάθε μέρα, να ειδοποιείς τώρα θα κανουμε αυτό,

μετά εκείνο, μετά θα χρειαστεί να κανω ένα μπάνιο/κουζίνα/ κατι άλλο και μετά θα κατσουμε για παραμύθι.΄

Πάντως είναι και η ηλικία της προσκόλλησης, ΄στην οποία είναι αρκετά σημαντικό, να πάρουν αυτή την εγγύτητα, για αυτό μην το σκέφτεσαι διπλά,

όταν μπορείς πήγαινε. όταν συμβαίνει κάτι και δεν μπορείς να του αφιερώσεις την προσοχή σου μη νιώσεις ένοχη,

αλλά όταν μπορείς, και σουζητάει την προσοχή σου, να πηγαίνεις.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Η δική μου γίνεται 3 ετών τον Μάιο, και δεν μπορώ να πω ότι παίζει μόνη της. Θέλει να ασχολούμαστε ή εγώ ή ο πατέρας της μαζί της για να καθίσει να παίξει με τα παιχνίδια ή να ζωγραφίσει ή να κάνει το οτιδήποτε. Αν εμείς κάνουμε κάτι άλλο είναι συνεχώς μαζί μας και μπλέκεται στα πόδια μας ή στα χέρια μας. Στην αρχή δεν το έδωσα σημασία αλλά τώρα αρχίζω και το σκέφτομαι λίγο... γιατί δεν κάθεται μόνη της. ?????? Τέλος θέλω να πω ότι όταν έχει παρέα (κάποια φίλη της )δεν μας δίνει σημασία.......

Διαφημίσεις

Εμάς ο Θάνος θα κλείσει τα 5 τέλος Αυγούστου και ακόμα δεν μπορώ να πω ότι παίζει και πολύ μόνος του... αν έχει δική του παρέα είναι και εμάς μια χαρά αλλά αν είμαστε μαζί στο σπίτι τότε θέλει συνεχώς να παίζει ή τέλος πάντων να κάνει κάτι μαζί μου, πολύ σπάνια μόνος του.

Του αρέσει πολύ να φτιάχνει ιστορίες με τα παιχνίδια του και θέλει πάντα κάποιον να παίζει το δεύτερο ρόλο. Όταν έχω πολλές δουλειές ή κάποια υποχρέωση προσπαθώ να τον πείσω -χωρίς όμως συνήθως αποέλεσμα- ότι μπορεί για λίγο να αλλάζει τη φωνή του και να παίζει μόνος του όλους τους ρόλους αφού έτσι κι αλλιώς εκείνος "γράφει" ως επί το πλείστον το σενάριο, εκείνος σκηνοθετεί και εκείνος μου υπαγορεύει τί ακριβώς να λέω σχεδόν σε κάθε σκηνή.

Μου φαίνεται φυσικό που θέλει παρέα αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνω ότι απολαμβάνει πραγματικά να παίζει μόνος του για λίγη ώρα στο δωμάτιό του πριν κοιμηθεί, είτε για μεσημέρι είτε για βράδυ. Απλώς αν τον ρωτήσεις αν θέλει να πάει ή τον προτρέψεις να το κάνει κατά τη διάρκεια του απογεύματος, αρνείται πεισματικά.

Αφού το έχω κάνει σύστημα :idea: όταν έχω πρόβλημα να τον βάζω για ύπνο νωρίτερα για να έχει περισσότερη ώρα για να παίξει ανεξάρτητα και να κερδίσω και εγώ λίγο χρόνο.

Οι διδυμούλες έχουν η μια την άλλη και παίζουν από νωρίς μόνες τους, και μεταξύ τους και ανεξάρτητα, στον ίδιο χώρο με μας αλλά όχι αναγκαστικά πάντα μαζί μας. Εννοείται ότι όταν επιστρέφουμε στο σπίτι από τη δουλειά δεν ξεκολλάνε από πάνω μας αλλά όταν μας "χορτάσουν" για κάποια ώρα μετά ξαναγυρνάνε στο παιχνίδι τους.

Ειλικρινά απολαμβάνω να παίζω και να κάνω διάφορες δραστηριότητες με τα παιδιά μου. Όμως αντικειμενικά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να διακόψω για να κάνω κάτι άλλο και θα ήθελα αυτό να ήταν αν μη τι άλλο εφικτό.

Είναι δε για μένα σαφές ότι το πρόβλημα παροσιάζεται συχνότερα και πιο έντονα στο πρώτο παιδί που έχει μάθει στην αποκλειστικότητα της προσοχής και θεωρεί ευκολότερο ότι είναι ή πρέπει να είναι πάντα στο επίκεντρο.

Είμαι πάντως αισιόδοξη. Τον τελευταίο καιρό ο Θανούλης δείχνει να διαχειρίζεται πολύ καλύτερα τις περιπτώσεις που εγώ αναγκάζομαι να απουσιάσω προοσωρινά από την "παράσταση" και να καταλαβαίνει γιατί, μετά βέβαια από αναλυτικότατες εξηγήσεις. :!: Επίσης μπορώ πλέον να μιλήσω στο τηλέφωνο χωρίς να χρειαστεί να καταφύγω -που δεν μου αρέσει- στη λύση του dvd το οποίο έχει κατά κανόνα πολύ συγκεκριμένη επιτρεπόμενη διάρκεια στο σπίτι μας

Επιπλέον οι μικρές μεγαλώνουν και ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορούν να παίζουν και τα 3 παιδιά μαζί χωρίς να απαιτούν τη αναγκαστική και συνεχή συμμετοχή μας.

Πάντως από τη δική μου εμπειρία και σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, όσο περισσότερο παίζουμε με το παιδί όταν αυτό είναι μικρό και το αποζητά, τόσο πιο ανεξάρτητο γίνεται στη συνέχεια αφού έχει αντλήσει τη δύναμη που χρειάζεται γι αυτό από την αγάπη μας και την ασφάλεια της αγκαλιάς μας ή απλώς της παρέας μας. :)

Ελίνα, μαμά του Θάνου-22/8/2003, της Εύας και της Χριστίνας (ομοζυγωτικά δίδυμα)-15/6/2006!

• 1 year later...

Τα τελευταια 2μιση χρονια ζουμε στο σαλονι.. Βασικα ετσι οπως ειναι το σπιτι μας (στο οποιο ειμαστε προσωρινα) εχω το παρκο και τα παιχνιδια σε μια γωνια στο καθιστικο. Το computer μου στο τραπεζι της τραπεζαριας. Η κουζινα ειναι ανοιχτη με παγκο οποτε εχω οπτικη επαφη με τα μικρα.

Καποια στιγμη θα παμε στο (μονιμο) σπιτι μας. Εκει η σαλοτραπεζαρια εχει αλλη διαταξη και πιο πολλα επιπλα. Η κουζινα ειναι ξεχωριστο δωματιο και σιγουρα δεν χωρανε ολα τα παιχνιδια ουτε στο σαλονι ουτε στην κουζινα. Φανταζομαι οτι το μωρο (6μηνων) θα πρεπει να το εχω καπου κοντα μου αλλα ο 2μιση χρονων μεγαλος θα μπορει να παιζει στο δωματιο του που ειναι τα παιχνιδια? Και αν ειναι μικρουλης ακομη ποτε θα μπορεσει να παει?

Θα χρειαστω καμερα για να τον βλεπω μια και θα ειναι σε αλλο δωματιο?

οχι καμερα βρε κουκλα μου μηπως ποση ωρα νομιζεισ θα κατσει μονος του????η δικια μου τωρα που ειναι 4 αρχισε να παιζει μονη τησ κ οχι πανω απο μιση ωρα...ο μικρος 2 χρ με ακολουθει συνεχεια κ δεν εχει κατσει μονος πανω απο 10 λεπτα(κ πολλα λεω_) οποτε η καμερα ειναι εντελωσ αχρηστη...αν εισαι τυχερη εσυ κ ο δικος σου παιζει μονος του,απλα να μην εχεισ μικρα κ αιχμηρα αντικειμενα στο παιδικο κ τελοσ.μηπως εμεις με καμερεσ μεγαλωσαμε?;)

μπορεις να δεις στην αρχη αν παιζει εκει μεσα ποση ωρα καθεται κ αν παιζει καλα η κανει επικυνδινες αταξιες.αν κρινεις οτι πρεπει να παρεις καμερα τοτε παιρνεις.απλα μη την παρεις τζαμπα κ δε ξερω κ τιμες...:rolleyes:

Διαφημίσεις

εμενα καθεται και παιζει γυρω στο μισαωρο μονη της εκτος αν αποφασισει να βγαλει ολα τα βιβλια της που θα τα διαβασει μ,ονη της ενα ενα οποτε αλλο ενα μισαωρο ...μιλαμε συνολικα...παει και ερχεται βασικα στο δωματιο της...κοιτα δε την κοιταω συνεχεια αφου ξερω οτι ολα τα παιχνιδια και το δωματιο της δεν εχει κινδυνους....παντα ομως οσο ειν αι μεσα καθε τοσο θα ''περασω'' να δω τι κανει....

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

εμένα ο μικρός μου παίζει μόνος του για λίγο στο δωμάτιό του, μετά βαριέται φέρνει όλα τα παιχνίδια εκεί που καθόμαστε και όταν βαρεθεί ξαναπάει μέσα μέχρι να βαρεθεί πάλι! εγώ τον ενθαρύνω να παίζει στο παιδικό δωμάτιο, αλλά μην νομίζεις ότι κάθεται πολύ, άντε κανένα 10λεπτο μέχρι να βαρεθεί!

Παναγιώτης 4,5 χρονών

στα λογια μου ερχεσαι ;) κ μεις μονο για υπνο το εχουμε το παιδικο...δεν παιζουν μονα τους.οπου ειμαστε εμεις κουβαλανε κ τα παιχνιδια...:confused:

Όταν ενηλικιωθούν!! :lol:

χαχαχαχααχαχαχα!!καλο!!!θελει πολυ προσοχη γτ τα παιδια κανουν πραγματα που πραγματικα δεν φανταζομαστε οτι θα τα κανουν και οταν επικρατει απολυτη ησυχια τοτε ειναι που γινετε το κακο!!καλο ομως ειναι να εχουν τον δικο τους χωρο και για αυτα και για εμας για να μην ειναι το σαλονι ή η κουζινα μας παιδοτοπος αρα καλυτερα ειναι να περναμε καποιες ωρες μεσα στο παιδικο μαζι τους

my 3 little stars are my reason to be2946785n7mfu4of95.gif

κανε το σπιτι ΑΠΟΛΥΤΑ ασφαλές και αστα να κάνουν οτι θέλουν, προσοχή μονο στα μπάνια ΠΑΝΤΑ κλειστά (εεεε δεν γίνεται να κλείνεις και τα σαμπουαν σε ντουλάπια)

1. σε όλες τις πορτες αυτα τα μαλακα που δεν τις αφήουν να κλείσουν.

2. σε ολα τα τζάμια απο μπουφέδες κλπ επιπλα διάφανη μεμβράνη ώστε να μην γινουν θρυψαλα κια πεσουν αν σπάσουν.

3. τπτ που να χωράει σε στόμα (σε λίγο θα ξεπεταχτεί κια το μικρακι σου)

4. τπτ το αιχμηρο

5. εννοείται καλυψη μπριζας, εξαφάνιση διασκομητικών που σπάνε. ή και σπάνε κεφάλια (να δεις το μεταλικό σουβέρ να το χτυπάει στο κεφάλι του :lol:), οχι εμπρας στις κουρτίνες, οχι σακούλες

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΟΛΠΟ: ΜΠΟΥΣΟΥΛΗΣΕ ΕΣΥ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΊΧΕΣ ΠΡΟΣΕΞΕΙ

αντε και καλορίζικο :D και αμα ξεκολήσουν απο την φούστα σου γράψε μας :lol::lol::lol::lol::lol:(στο φόρουμ εννοώ)

Έκανα το δωμάτιό τους ΑΠΟΛΥΤΑ ασφαλές. Δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούν να φτάσουν ή να κάνουν και να προξενήσει τραυματισμό ή ζημιά.

(Τοίχοι καλυμένοι με μαξιλαράκια γύρω-γύρω, κρεβάτι με τυλιγμένη κουβέρτα γύρω από το ξύλο για να μη χτυπάνε, χαλί στο πάτωμα, πρίζες καλυμμένες, καλώδια ανύπαρκτα (η κάμερα ήταν πολύ ψηλά), παιχνίδια ελεγμένα και κατάλληλα, δηλαδή χωρίς μικρά μέρη ή ματάκια-κουμπάκια που να βγαίνουν, και γενικά όλο το σετ ασφάλειας). [Με λίγα λόγια... να πήγαινες γυρεύοντας για να χτυπήσεις..... δεεεε θα το κατάφερνες! :lol:]

Έπειτα τον πρώτο καιρό χρησιμοποίησα κάμερα. Αυτό με γλύτωσε από ατελείωτα πέρα-δώθε και κυρίως δε φαινόταν η δική μου παρουσία να τους αποσπά την προσοχή (γιατί μετά θα άφηναν τα παιχνίδια και θα έρχονταν μαζί μου).

Συνολικά τα άφηνα κάποια ώρα στο δωμάτιό τους να παίζουν. Ήταν αρκετά μικρά. Νομίζω λίγο μετά το χρόνο... (δεν θυμάμαι ακριβώς), σίγουρα όμως ήταν πριν γίνουν 2 ετών.

Μετά ... όταν είδα τι μπορούν να κάνουν και πως ανταποκρίνονται, και έμαθα παράλληλα τον "κώδικα" επικοινωνίας τους (ποιος τύπος κλάματος-τσιρίδας-φωνής αφορά δική μου βοήθεια και ποιος είναι απλή επικοινωνία με το άλλο παιδί), τότε έβγαλα την κάμερα και ... απλά έχω το νού μου.

Μέχρι τώρα με κάμερα ή χωρίς δεν είχαμε τίποτα το απρόοπτο. Σίγουρα έπεφταν (ξέρεις τώρα... σκοντάφτουν στο ίσιωμα... :lol:), αλλά αυτό είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν το προλαβαίνεις ακόμα κι αν είσαι δίπλα. Ούτε υπάρχει κάποιος λόγος να αγχωθεί κανείς για τέτοια φυσιολογικά πεσίματα.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

πχ ο γιος μου σημερα πηγαινε ευθεια κ κοιτουσε πισω.επεσε με τα μουτρα στον τοιχο κ καπακι ανασκελα στο πατωμα:?κ στην κουζινα κιολας που εχω κ πλακακι.κλαμα γοερο μετα.δε μπορεις να τα προλαβεις ολα.οτι καποια στιγμη θα χτυπησουν ειναι σιγουρο.απλα προνοοεις για να μη συμβει τιποτα επικυνδινο οπως ολα τα απορρηπαντικα ψηλα ολα τα μικρα αντικειμενα εξαφανιση :P ασφαλειες στις πριζες κλπ

Η κόρη μου από τα 2 χρόνια της και μετά έπαιζε πολύ ώρα στο δωμάτιο της όμως πηγαινοερχόμουν συνεχώς για επίβλεψη. Τώρα που είναι 3 πάιζει ώρες και ελάχιστα πηγαίνω συνήθως έρχεται εκείνη και με φωνάζει να της κάνω παρέα....τώρα που ο μικρός μου άρχισε να μπουσουλάει έχω μεγάλο θέμα γιατί η μικρή γεμίζει ΄'ολο το σπίτι με μικρά παιχνιδάκια και πρέπει να προσέχω πάρα πολύ το μωρό