Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ρομπότ-νταντάδες παίζουν με τα παιδιά και αλλάζουν πάνες


Recommended Posts

Ρομπότ που πιάνουν κουβέντα με τους περαστικούς, που σχεδιάζουν αεροπλάνα, που παίζουν με τα παιδάκια και αλλάζουν πάνες παρουσίασε η ιαπωνική ρομποτική βιομηχανία, η πιο εξελιγμένη στον κόσμο.

 

Η νέα κυρίαρχη τάση είναι η δημιουργία κοινωνικά προσανατολισμένων ρομπότ, που μπορούν να εκτελέσουν διάφορες υπηρεσίες και να ελαφρύνουν έτσι τον φόρτο εργασιών μιας κοινωνίας που όλο και περισσότερο γερνάει.

 

Το ρομπότ Chapit, το οποίο είναι ευαίσθητο στους ήχους, μπορεί να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις και να κάνει αστεία, προορίζεται να κρατά παρέα και να βοηθά μοναχικούς ηλικιωμένους. Τα «επικοινωνιακά» ρομπότ αυτής της κατηγορίας δεν έχουν κανένα πρόβλημα (αντίθετα με τους ανθρώπους), αν το προχωρημένης ηλικίας «αφεντικό» τους τούς διηγείται ξανά και ξανά την ίδια ιστορία από το ένδοξο παρελθόν.

 

Ένα άλλο ρομπότ, με την ονομασία «Ρομπότ Προσωπικής Κινητικότητας», το οποίο δημιούργησε ο καθηγητής Κιγιόσι Ματσουμότο του πανεπιστημίου του Τόκιο, είναι εφοδιασμένο με τέσσερις κάμερες και ένα αισθητήρα, που του επιτρέπουν να αναγνωρίζει το κέντρο βάρους του χρήστη-αφεντικού του.

 

Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βοηθά τους ηλικιωμένους να μετακινούνται χωρίς να χρησιμοποιούν χειριστήρια, ενώ -χάρη στον αισθητήρα του- μπορεί να βρει ακόμα και τα γυαλιά που έχει ξεχάσει κάπου το... αφεντικό του. Το ρομπότ αυτό, αν ποτέ παραχθεί μαζικά, θα είναι αρκετά ακριβό και θα κοστίζει περίπου όσο ένα μικρό αυτοκίνητο.

 

Το ήδη βραβευμένο ρομπότ «DiGRO» παίρνει το ρόλο της νταντάς για τους πολύ απασχολημένους γονείς, κρατώντας παρέα στα παιδιά τους, όσο εκείνοι εργάζονται. Το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ίντερνετ για να βρει μια εικόνα που θα διασκεδάσει τα παιδάκια ή ακόμα και να τη σχεδιάσει μόνο του.

 

Ο ρομποτικός βραχίονας «Rapuda» που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προωθημένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, προορίζεται για παράλυτα άτομα που όμως μπορούν να κινήσουν κάποιο μέρος του σώματός τους, όπως τα δάχτυλα ή το λαιμό τους.

 

Ο βραχίονας-ρομπότ μπορεί να προσαρμοστεί στο σώμα, σε αναπηρικό καροτσάκι, σε τραπέζι ή άλλο αντικείμενο και να αποτελέσει προέκταση του σώματος του ασθενούς, εκτεινόμενος σε απόσταση μέχρι ένα μέτρο, βοηθώντας τον έτσι να κάνει διάφορες εργασίες και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του.

 

Ένα άλλο ανθρωποειδές ρομπότ, σε φάση ανάπτυξης ακόμα από το πανεπιστήμιο Σαϊτάμα, μπορεί να «διαβάσει» τις εκφράσεις του προσώπου των ιδιοκτητών του και να προβλέψει τις επιθυμίες τους. Έχει θηλυκή εμφάνιση, είναι ντυμένο ως οικιακή βοηθός και αρκεί π.χ. ένα βλέμμα από το «αφεντικό», για να του φέρει ένα ποτό! Το ρομπότ αυτό, πέρα από τα νοικοκυριά, θα μπορούσε να κάνει καριέρα και σε εστιατόρια ή μπαρ.

 

Το ρομπότ με ρόδες «Yurina», δημιούργημα της εταιρίας Japan Logic Machine, μπορεί να σηκώσει από το κρεβάτι στα χέρια του κατάκοιτους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να σηκώσει τα πόδια του ασθενούς, να αλλάξει πάνες ή να τους μεταφέρει στο μπάνιο. Είναι, προφανώς, ιδανικό, για οικιακή νοσοκόμα.

 και αποθηλασε επιτελους!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Είμαι υπέρ της χρήσης ρομπότ σε πολλές περιπτώσεις..

Για τα παιδιά όμως.. όχι!

Χωρίς αγκαλιές και αγάπη δεν μεγαλώνεις παιδιά αλλά ρομπότ..

Από το άλλαγμα της πάνας μέχρι το παιχνίδι το παιδί νιώθει το άγγιγμά σου, την ανάσα σου.. Χωρίς αυτά τα παιδιά θα νιώθουν άδεια..

Nothing you would take... Everything you gave...

Link to comment
Share on other sites

Eγώ θα ήθελα να ένα το οποίο να βρίσκε απάντηση στις φοβερές ατάκες του όπου η έρμη η μάνα ( εγώ δηλ. ) μένω κάπως έτσι :confused: και χωρίς λαλιά

rQGhp3.png
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...