Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

δόντια και φαγητό

Recommended Posts

Γεια σας. Πριν απο ένα μήνα η μπέμπα ζήλευε που τρώγαμε και μας έβλεπε και της έδωσα ένα μεγάλο κομμάτι ψωμί κόρα με σχεδόν καθόλου ψίχα. εκείνη το πήρε προσεκτικά και άρχισε να πιπιλάει σιγά σιγά και κατάφερνε να λιώνει μικρά κομματάκια, να τα μασάει και να τα καταπίνει με επιτύχια. Μετά απο μισή ώρα το κομμάτι το είχε σχεδόν φάει. αποφάσισα να της δώσω το κομμάτι αυτό ψωμί επειδή μου είπε η γιαγιά ότι αν μασήσει μπορεί να πετάξει πιο γρήγορα δόντια επειδή άργησε. Την επόμενη μέρα όντως πέταξε το πρώτο της δόντι. Όταν μετά απο μια εβδομάδα πήγαμε στον γιατρό και τον ρωτήσαμε αν μπορούμε να της δίνουμε μας είπε ότι απαγορεύεται λόγω κινδύνου πνιγμού, επειδή μπορεί να πάει το φαί στην τραχία και να πνιγεί. Επίσης μας είπε μέχρι 15 μηνών απαγορεύεται να δίνεις στα παιδιά να μασουλάνε ακόμα και δόντια να έχουν. Εννοείται πως δεν το ξαναέκανα...αλλά δεν ξέρω μήπως είναι λίγο υπερβολικό, καλά η δικιά μου έχει ένα δόντι μόνο.. αλλά σε μωρά που έχουν πολλά δόντια και είναι 13 μηνών είναι δυνατόν να μην δίνεις να μασουλάνε? Ποιά η γνώμη σας?

Διαφημίσεις

Νομίζω ότι είναι υπερβολικό. Ο Γιάννης μου έβγαλε γρήγορα δόντια, αλλά φαντάζου τον πήγα στο παιδικό σταθμό 14 μηνών και τους έκανε εντύπωση που δε μάσαγε ακόμα. Μπισκοτάκι και ψωμάκι (κυρίως κόρρα) του δίναμε από νωρίς (11 μηνών) αλλά βέβαια ήμασταν δίπλα και καμιά φορά όντως προσπαθούσε να καταπιεί μεγάλα κομμάτια. Η ανιψιά μου έτρωγε όλα τα φαγητά όχι αλεσμένα από 12 μηνών! Είναι ανάλογα το παιδί. Πάντως από το ψωμί καλύτερα είναι ένα κομμάτι σκλήρη κόρρα(χτεσινή καλύτερα) που να μην μπορεί να το καταπιεί ολόκληρο, αλλά κυρίως να το πιπιλίζει. Γιατρό πάντως δεν έχω ρωτήσει να σου πω την αλήθεια. Τώρα ο μικρός είναι σχεδόν 2 χρονών και ακόνμα πνίγεται καμιά φορά... :oops:

5Aqjp3.png

Επίσης μας είπε μέχρι 15 μηνών απαγορεύεται να δίνεις στα παιδιά να μασουλάνε ακόμα και δόντια να έχουν.
τι μας λέει και αυτός ο κύριος... καλά δεν υπάρχει εικονίδιο που να χοροπηδάει και να τραβάει τα μαλιά του...

Απαγορεύεται είπε κιόλας??? :shock::x

μία blacklist επειγόντως.... απ απ πα πα!

μέχρι τώρα έχουμε

μια ψευδοψυχολόγο, τώρα προστίθεται και ο

ψευδοπαιδίατρος!

πες και άλλες αλήθειες που πιθανό να σου είπε!

http://www.babycenter.com/refcap/113.html

http://www.babyworld.co.uk/information/books_food/start_solids.asp

http://pregnancy.about.com/cs/breastfeedinginfo/a/aanho10_2.htm εδώ γράφει μάλιστα ότι είναι καλό η γνωριμία να γίνεται νωρίς γιατί μετά θα είναι δύσκολο να γίνει η μετάβαση επειδή θα έχει συνηθίσει να ταίζεται με κουταλάκι και να μή χρειάζεται να μασάει.

πουθενά που είδα γράφει κάτι ότι απαγορεύεται.

αυτό που δεν κάνει είναι να δίνεις σκληρά πράγματα ξηρούς καρπούς πχ, μήλο με τη φλούδα του, σταφύλια ολόκληρα, κτλ. αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το να σου λέει κάποιος ότι απαγορεύεται....!!!

για αυτό σας ζηλεύει η μπέμπα σας... επειδή είναι έτοιμη να αρχίσει να τρώει φαγητό που δεν είναι αλεσμένο.

όπως γράφει και στα sites πρώτα αρχίστε με πολύ μαλακά (βραστή πατάτα καρότο κτλ..) με πολλές επιλογές.

Είναι σε ηλικία που μπορεί με το χεράκι της να παίρνει (κάνοντάς τα λίμπα φυσικά) το φαγητό και να το βάζει στο στόμα της. Είναι και θέμα ανεξαρτητοποίησης αυτό να το ξέρεις, είναι σημαντικό για το ίδιο το παιδί.

Τώρα που μπαίνει και στην φάση της προσκόλλησης, ειναι καλό να έχει γίνει αυτή η μετάβαση - γιατί κατά την διάρκεια της προσκόλλησης αν γίνει αυτή η μετάβαση μπορεί και να αντιδράσει και να απαιτεί να ταίζεται απο την μαμά με το κουταλάκι (ΔΙΚΑΙΩΣ!)

βέβαια, προσέξτε τι δίνετε κιόλας - είπαμε να φάνε αλλά όχι κατευθείαν μπριζόλα :)

ίσως αυτό να εννοούσε ο εν λόγω γιατρός.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

εγω τον Λεωνιδα απο 9 μηνων αρχισα να του δινω κορα ψωμιου,την ακρη της pizza και σιγα σιγα τρωει μπισκοτακια,καλαμποκογκοφρετες και φρουτακια σε κομματια.Βεβαια ενα κομματακι τρωει δεκα του πεφτουν αλλα ετσι μονο θα μαθει :wink:

Διαφημίσεις

Το έχουμε συζητήσει και εμείς με την παιδίατρο.

Η Σωτηρία έχει μόλις 6 δοντάκια. Ξεκινήσαμε να της δίνουμε λαχανικά και πατάτα λιωμένα με το πηρούνι για να αρχίσει να μασάει και λίγο ψωμί πάντα με εμάς απο πάνω της. Η γιατρός μας είπε ότι σε αυτό το στάδιο την ενδιαφέρει να αρχίσει το παιδί να κάνει την κίνηση για να "μασάει". Το κρέας μας είπε να το δίνουμε ακόμα αλεσμένο. Όπως και τα φρούτα. Ειδικά για τα φρούτα μας είπε ότι προτιμάει να της τα δίνουμε αλεσμένα σε κρέμα μέχρι 3 ετών γιατί θεωρεί ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τρώει καθημερινά το παιδί τουλάχιστον τρια φρούτα.

Εμεις καηκαμε και ολα εδω τα καναμε λαθος

Απο την μια η γιαγια που επεμενε να ειναι πολυ καλα αλεσμενα τα φαγητα για να μη πνιγει το παιδι (την ταιζε γιατι γυρισα νωρις στο γραφειο)

απο την αλλη εγω που θεωρουσα απαραδεκτο το θεαμα παιδιων που τριγυρνανε με ψωμι στο χερι (τα μπουκωνουν με αηδιες), γιατι δνε ηξερα τον σκοπο αυτου του πραγματος, η μικρη μου ειναι 19 μηνων και ακομα τα κυρια γευματα τα τρωει αλεσμενα.

Που και που μασουλαει 2-3 βουκιες ψωμι και μπισκοτο και ίσως λίγο φρουτο, αλλα οχι σε ρυθμους και ποσοτητες ωστε να μπορει να τραφει ετσι.

Δεν αγχωνομαι βεβαια, γιατι κανεις δε πηρε συνταξη τρωγοντας τα φαγητα του νιανια, αλλα μου κάνει τη ζωη δυσκολη, ειδικά σε εκδρομες, που κουβαλαμε μαζι την μουλινεττα

εγώ ψωμάκι του έδινα αλλά πάντα υπό την επιβλεψή μου. Τα αλεσμένα τα έκοψε νωρίς. Από 9 μηνών έλιωνα τα φρούτα με το πηρούνι και τα μαλακά λαχανικά (το κρέας το πολτοποιούσα ή το έτριβα). Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε ξεκίνησε να τρώει μπουκίτσες, πάντως σίγουρα πρίν γίνει 1,5 χρονών. Γενικά νομίζω ότι είναι στο παιδί το αν θα σταματήσει νωρίς ή αργότερα τα αλεσμένα.

Ιωακείμ το αγγελούδι μου!

Εμείς πάντως όταν ήταν κάπου 8 μηνών του δίναμε να μασουλάει ψωμί.

Μάλιστα ρώτησα και την παιδίατρο και είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τωρα με τα φαγητά και εμέις συνεχίζουμε να δίνουμε αλεσμένα. Η μάνα μου κρίως του δίνει το μεσημέρι γιατι διαφορετικά δεν τρώει πολύ φαγητό και φοβάται ότι θα αδυνατίσει. Να πω και εγώ την αλήθεια κάποιες φορές που δοκίμασα να του δώσω φαγητό από το δικό μας, έφαγε ελάχιστα ( τέτοιες δοκιμές τις κάνω από 12 μηνών)

Εγώ πάντςω το βράδυ όλο και κάτι θα του δώσω να μασουλήσει διότι το παιδί έχει δόντια και πρέπει να μάθει να τα χρησιμοποιεί..Έτσι τρώμε κανένα τοστάκι, κανένα μπισκότο ή γενικότερα ότι δαγκώνεται για να συνηθίζουμε

αυτο που λες για τα φρουτα δεν ειναι απαραιτητο,δοκιμασε την πρωτα.εμας ειναι 21 μηνων και εδω και 2-3 μηνες τρωει μισο μηλο,ενα αχλαδι και μια μπανανα σε μικρα κομματακια,μονο το πορτοκαλι στιβω και το πινει στο ποτηρι!

Διαφημίσεις

Το έχουμε συζητήσει και εμείς με την παιδίατρο.

Η Σωτηρία έχει μόλις 6 δοντάκια. Ξεκινήσαμε να της δίνουμε λαχανικά και πατάτα λιωμένα με το πηρούνι για να αρχίσει να μασάει και λίγο ψωμί πάντα με εμάς απο πάνω της. Η γιατρός μας είπε ότι σε αυτό το στάδιο την ενδιαφέρει να αρχίσει το παιδί να κάνει την κίνηση για να "μασάει". Το κρέας μας είπε να το δίνουμε ακόμα αλεσμένο. Όπως και τα φρούτα. Ειδικά για τα φρούτα μας είπε ότι προτιμάει να της τα δίνουμε αλεσμένα σε κρέμα μέχρι 3 ετών γιατί θεωρεί ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τρώει καθημερινά το παιδί τουλάχιστον τρια φρούτα.

αυτο που λες για τα φρουτα δεν ειναι απαραιτητο,δοκιμασε την πρωτα.εμας ειναι 21 μηνων και εδω και 2-3 μηνες τρωει μισο μηλο,ενα αχλαδι και μια μπανανα σε μικρα κομματακια,μονο το πορτοκαλι στιβω και το πινει στο ποτηρι!

για να φάει 3 φρούτα μου φαίνονται πολλά, ιδιαίτερα όταν σταματήσει τη φρουτόκρεμα. Το θέμα είναι όμως ότι κάποια στιγμή θα την σταματήσει απο μόνο του και μετά θα πρέπει να τρώει τα φρούτα αλλιώς. Ο Ιωακείμ τώρα τρώει 1-2 φρούτα τη μέρα. Δηλ μια μπανάνα και λίγο πορτοκάλι ή φράουλες και μήλο. Δεν μπορώ να τον πείσω να φάει περισσότερο, αφού πλέον επιλέγει μόνος του τις τροφές του. Δηλ τον ρωτάω αν θέλει πχ μπανάνα ή πορτοκάλι και αναλόγως απαντάει.

Ιωακείμ το αγγελούδι μου!