Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Γεωγραφική Γλώσσα

Recommended Posts

Το μωρακι μου 7 μηνων αρχισε να εμφανιζει κατι σημαδια στην γλωσσα του .Στην αρχη εμφανιζεται ενα μικρο κυκλάκι το οποιο στη συνεχεια μεγαλωνει,μεγαλωνει ωσπου καταλαμβανει ολοκληρη την γλωσσα του και μετα εξαφανιζεται .Μετα απο 2 ημερες δωστου παλι απο την αρχη.Ειναι λες και αλλαζει δερμα η γλωσσα του,ενα περιεργο πραγμα.Ρωτησαμε την παιδιατρο και μας ειπε οτι το μωρο εχει γεωγραφικη γλώσσα.Εγω όμως γιατι ανησυχώ?

Διαφημίσεις

Μην ανησυχείς είχα εγώ η ίδια γεωγραφική γλώσσα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που για εμάνα ήταν πολύαγχωτική

δεν κάνεις τίποτα όπως έρχεται ξαφνικά μπορεί να φύγει και ξαφνικά σε έμενα μετά από κάποιο διάστημα έφυγε και δεν ξαναεμφανίστηκε

wWPdp2.png

Το μωρακι μου 7 μηνων αρχισε να εμφανιζει κατι σημαδια στην γλωσσα του .Στην αρχη εμφανιζεται ενα μικρο κυκλάκι το οποιο στη συνεχεια μεγαλωνει,μεγαλωνει ωσπου καταλαμβανει ολοκληρη την γλωσσα του και μετα εξαφανιζεται .Μετα απο 2 ημερες δωστου παλι απο την αρχη.Ειναι λες και αλλαζει δερμα η γλωσσα του,ενα περιεργο πραγμα.Ρωτησαμε την παιδιατρο και μας ειπε οτι το μωρο εχει γεωγραφικη γλώσσα.Εγω όμως γιατι ανησυχώ?

επειδή είναι καθαρα στην ειδικότητά μου σου έχω στήλει π.μ. τι είναι η γεωγραφική γλώσσα

• 8 months later...

γεα σας και απο μενα εχω και εγω το ιδιο προβλημα με το γιο μου που ειναι τωρα 2μιση χρονων και το παρουσιασε 7 μηνων με παροτρηνση του παιδιατρου μας κανουμε καθε 6 μηνες εξετασεις αιματος εσεις κανετε?εχω και εγω πολλες αποριες και ανησιχιες με το θεμα αυτο γιατι εχουμε παει σε πολλους αλλους διαφορων ειδικοτητων γιατρους αλλα δεν μπορουν να απαντησουν στις ερωτησεις μου με αποτελεσμα να ανησυχω, θα ηθελα να μοιραστω τις πληροφοριες σας θα με βοηθεσετε πολυ καθως και εγω μπορω να σας βοηθησω στις αποριες σας .επισης ψαχνω και σε site του εξωτερικου που ειναι περισσοτερο ενημερωμενα ευχαριστω πολυ ΜΑΡΙΑ ΚΡΗΤΗ

Διαφημίσεις

• 4 weeks later...

αυτη τη διαγνωση εκαναν του γιου μου που απο 7 μηνων τρεχουμε στους γιατρους χωρις να εχει αλλαξει κατι.εγω ομως ανυσηχω και ψαχνω απαωτησεις σε ερωτηματα που κανεις γιατρος δε μπορει να μου δωσει!σας παρακαλω οποιος γνωριζει για το θεμα η περναει τα ιδια ας επικοινωνησει μαζι μου ευχαριστω!

Δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες να σου πω γιατί δεν μου τα έχει μεταφέρει η μητέρα μου αναλυτικά. Έχω και εγω γεωγραφική γλώσσα και είμαι 31:)

Δεν είναι τίποτα! Αυτο που συμβαίνει σε εμένα είναι ότι όταν τρώω κάποιες τροφές πχ σπανακόρυζο, γλυφυτζούρι:), κάτι πολύ ξυνό, τότε η γλώσσα μου σκίζεται κάπως στο κέντρο και κάνει γραμμές σαν ρίγματα φαντάσου. Κάποιες φορές ίσως βγάλει λίγο αίμα, άλλα δεν πονάει. Όλο αυτό κρατάει καμια ώρα το πολύ μετα επανέρχεται.

βρε κοριτσια εχω απελπιστει ψαχνω να βρω περιστατικα να τα συγκρινω με του μικρου μου γιατι ειμαστε απο κρητη και δεν υπαρχει επαρκεις ενημερωση απο τους γιατρους.....σκεφτομαι να ανεβω αθηνα σε παιδοστοματολογο!το παρουσιασε 7 μηνων και απο τοτε τρεχουμε ασε που του κανω και εξετασεις αιματος προληπτικα καθε 6 μηνες και το παιδι εχει αγανακτησει

Βρε Μαρία μου , τι είναι αυτό που σε προβληματίζει? Έχω κι εγώ το ίδιο και με ενοχλεί πολύ το καρύδι αλλά κατα τ' άλλα κανένα πρόβλημα. Ποιές είναι οι ερωτήσεις σου και τι πρόβλημα έχει το παιδί εκτός από αυτό που βλέπεις? Γιατί κάνετε εξετάσεις?

Νεφέλη:1-1-08 Άλκηστις:1-4-09 Ίριδα:17-6-10

Διαφημίσεις

με αυτα τα θεματα ασχολουνται δερματολογοι

Νομίζω πως στοματολόγος είναι η ειδικότητα που αρμόζει...

οι δερματολόγοι ασχολούνται με το δέρμα μας εξωτερικά...

οι δερματολογοι ασχολουνται και με τους βλεννογονους και με το δερμα .

παθησεις στοματος ειναι καο το δικο τους αντικειμενο.

για να το γραφω σημαινει οτι εχω καποια εμπειρια

αυτη τη διαγνωση εκαναν του γιου μου που απο 7 μηνων τρεχουμε στους γιατρους χωρις να εχει αλλαξει κατι.εγω ομως ανυσηχω και ψαχνω απαωτησεις σε ερωτηματα που κανεις γιατρος δε μπορει να μου δωσει!σας παρακαλω οποιος γνωριζει για το θεμα η περναει τα ιδια ας επικοινωνησει μαζι μου ευχαριστω!

Τρεχετε στους γιατρους γιατι?? για την γεωγραφικη γλωσσα???Μην αγχωνεσε βρε δεν ειναι τιποτα.

Σας ειπε καποιος γιατρος οτι ειναι προβλημα η γεωγραφικη γλωσσα και τρεχετε???

Αμα δεις την γλωσσα μου θα φριξεις...Ειναι σαν βγαλμενη απο ταινια θριλερ...χιλια δυο κομματακια...Ο καθηγητης ο στοματολος ο Λασκαρης που με ειχε δει την ειχε βγαλει φωτο επειδη ηταν απο τις πιο χαρακτηριστικες γεωγραφικες γλωσσες που ειχε δει...Παντως ποτε δεν μου εχει προκαλεσει προβλημα η γεωγραφικη μου γλωσσα ...

Επετρεψε μου να διαφωνησω μαζι σου..Εγω ας πουμε εχω γεωγραφικη γλωσσα και οσες φορες ειχα αντιμετωπισει προβλημα ασχετο με την γεωγραφικη γλωσσα (η οποια δεν ειναι προβλημα) οι ιδιοι οι δερματολογοι δεν ηξεραν και με παρεπεμπαν σε στοματολογο....

images?q=tbn:ANd9GcQ_n0WymGeUhAhMIoWj19UiGiiaBXqYmXn5ttA7OLbCkcBdRUDVDw

Ο ξάδερφος μου, 18 χρονών σήμερα, έχει τέτοια γλώσσα(νομίζω σε συνδιασμό με αυλακωτή).

Θυμάμαι απο μωρό που τον έτρεχε η θεία μου στους γιατρούς ψάχνωντας τι έχει το παιδί.

Το τι θεραπεία για στοματίτιδα πήρε δε λέγεται, μέχρι που ένας φίλος μας έβγαλε τη γεωγραφική του γλώσσα του επιδεικτικά και τους είπε πως δεν είναι τίποτα και άδικα το τρέχουν το παιδί και τους έστειλε σε στοματολόγο.

Δεν νοιώθει τίποτα στη γλώσσα του και έχει πολύ πλάκα όταν τη δείχνει σε κάποιον που δεν το ξέρει!

Διαφημίσεις

.

έχει πολύ πλάκα όταν τη δείχνει σε κάποιον που δεν το ξέρει!

Αχαχαχαχαχαχα!!!Ετσι ακριβως και εγω!!!!Το τι πλακες εχουμε κανει με την γλωσσα μου ουτε που θα το φανταζομουν!!!!:lol:

η δική μου δερματολόγος πάντως μόλις τη ρώτησα για τη γλώσσα μου μου είπε οτι οι παθήσεις του στοματος δεν είναι δουλειά του δερματολόγου αλλά του στοματολόγου...:rolleyes:

Τρεχετε στους γιατρους γιατι?? για την γεωγραφικη γλωσσα???Μην αγχωνεσε βρε δεν ειναι τιποτα.

Σας ειπε καποιος γιατρος οτι ειναι προβλημα η γεωγραφικη γλωσσα και τρεχετε???

Αμα δεις την γλωσσα μου θα φριξεις...Ειναι σαν βγαλμενη απο ταινια θριλερ...χιλια δυο κομματακια...Ο καθηγητης ο στοματολος ο Λασκαρης που με ειχε δει την ειχε βγαλει φωτο επειδη ηταν απο τις πιο χαρακτηριστικες γεωγραφικες γλωσσες που ειχε δει...Παντως ποτε δεν μου εχει προκαλεσει προβλημα η γεωγραφικη μου γλωσσα ...

Επετρεψε μου να διαφωνησω μαζι σου..Εγω ας πουμε εχω γεωγραφικη γλωσσα και οσες φορες ειχα αντιμετωπισει προβλημα ασχετο με την γεωγραφικη γλωσσα (η οποια δεν ειναι προβλημα) οι ιδιοι οι δερματολογοι δεν ηξεραν και με παρεπεμπαν σε στοματολογο....

να σε ρωτήσω....επειδή εγώ εμφάνισα τη γεωγραφική γλώσσα στην εγκυμοσύνη και επειδή στην πόλη μου δεν έχει στοματολόγο και το έχω αμελήσει να πάω Αθήνα σε κάποιον, ο στοματολόγος που πήγες τι σου είπε??? μπορούμε να κάνουμε κάτι ή απλά το δεχόμαστε και συνεχίζουμε τη ζωή μας?

εγώ μόλις πιω κοκα κολα αισθάνομαι τη γλώσσα μου να πρήζεται και να με τσιμπάει λίγο...:(

η δικη μου ομως λεει οτι τα βλεπουν και οι δυο ειδικοτητες και επειδη για την κοπελα που ανοιξε το θεμα και μενει στο νησι δεν ειναι ευκολα να βρει παιδοστοματολογο (μπορει να μην υπαρχει καν τετοια ειδικοτητα) θα ειναι πολυ ευκολα να απευθυνθει σε εναν δερματολογο και αν αυτος κρινει οτι δεν μπορει να το αντιμετωπισει να παει παρα περα.

τοσο απλα.

η δική μου δερματολόγος πάντως μόλις τη ρώτησα για τη γλώσσα μου μου είπε οτι οι παθήσεις του στοματος δεν είναι δουλειά του δερματολόγου αλλά του στοματολόγου...:rolleyes:

A γεια σου!!!

ο στοματολόγος που πήγες τι σου είπε??? μπορούμε να κάνουμε κάτι ή απλά το δεχόμαστε και συνεχίζουμε τη ζωή μας?

εγώ μόλις πιω κοκα κολα αισθάνομαι τη γλώσσα μου να πρήζεται και να με τσιμπάει λίγο...:(

Δεν μου ειπε τιποτα που πρεπει να κανω...Οταν τον ρωτησα μου ειπε οτι ειναι κατι εντελως ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ...Απλα καλο βουρτισμα οταν πλενω τα δοντια λογω των εγκοπων που εχει...Τιποτα αλλο...

Και εγω εχω παρατηρηση οτι νιωθω κατι διαφορετικο σαν τραβηγμα-τσουξιμο καπως ,αλλα δεν με ενοχλει οταν φαω καρυδι ντοματα πορτοκαλι και κατι αλλο αλλα δεν θυμαμαι τι...

me xoun trelanei oi giatroi aloi lene oti mporei na emfanisei kapoia reumatopathia i kanena aytoanoso nosima an kserete eno to paidi pera apo ti glossitsa tou den exei kanena allo simptoma!kai etsi psaxno kai ego moni mou apantiseis akoma kai se site tou eksoterikou exo mpei kai diavazo!fantasteite tin agonia mou!!!!

oso gia sena bibiko poly tha thela na do ti glossa sou!!!!!!den kserete ti xara mou dosate kai kouragio!to mono pou mou menei einai na anevo athina se stomatologo na iremiso kai ego kai kirios to paidaki mou pou to xoun trelanei sta tsimpimata

MariaKriti σε καταλαβαινω απολυτα...Ειναι πολυ λογικο να τρελενεσαι και να αγχωνεσαι για το μωρακι σου ολες οι μαμαδες ανυσηχουμε για τα παιδια μας...

Εμενα προσωπικα ποτε δεν μου εχει δημιουργησει κανενα προβλημα η γεωγραφικη γλωσσα,συν οτι εμενα εχει και το χαρακτηριστικο οτι ειναι σε συνδυασμο με αυλακωτη δηλαδη γεματη χαρακιες...Ξερω θα το διαβαζεις τωρα και θα λες τι αηδια χαχαχαχχα αλλα εγω δεν εχω αντιμετωπισει ποτε προβλημα...Παλια οι γονεις μου σκεφτοντουσαν και το αισθητικο κομματι και αγχωνονταν ναι ναι αγχωνονταν και για αυτο αχαχαχαχ αλλα πιστεψε με δεν ειμαι ολη την μερα με την γλωσσα εξω....Τα γλυψιματα κομμενα!!!

Οι γιατροι σε τρελενουν???Σου ειπαν οτι ειναι προβλημα η γεωγραφικη γλωσσα ????Να αρχησω να ανησυχω και εγω δηλαδη??αχαχαχαχ

Εγω θα σου πω οτι ειχα παθει μια απλη στοματιτιδα ενω εκανα ενα σφραγισμα σε οδοντιατρο και ο ασχετος επειδη δεν ηξερε και ειδε ετσι τουμπανο την γλωσσα μου και μεχρι και για καρκινο στο στομα ειχε πει στους δικους μου ημουν τοτε 14 χρονων και ετσι πηγαμε στον Λασκαρη και ο ανθρωπος γελαγε....

Ευχομαι παραγματικα να μην ειναι τιποτα και για εμενα ακομα και αν δεν μπορεις αμμεσα πηγαινε οποτε μπορεις σε καποιον στοματολογο που ειναι οι πιο ειδικοι για να σου ληθουν ολες οι αποριες ,στο Συγγρος το νοσοκομειο στην Αθηνα εχει πολυ καλη ομαδα με στοματολογους που ηταν υπο την επιβλεψη του Λασκαρη παντως...Μηπως ακομα και να μιλαγες εστω και τηλεφωνικα με καποιον???

Ευχομαι τα καλυτερα παντως...

Γεωγραφική γλώσσα

Εισαγωγή

Γεωγραφική γλώσσα (καλοήθης μεταναστευτική γλωσσίτιδα) είναι μια καλοήθης κατάσταση που συναντάται μέχρι και στο 3% του γενικού πληθυσμού. Συνήθως είναι κατάσταση ασυμπτωματική, παρόλο που ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στα ζεστά και πικάντικα φαγητά. Η αιτιολογία και η παθογένεια δεν είναι κατανοητές. Επηρεάζει σε διπλάσια συχνότητα τις γυναίκες από τους άνδρες, λόγω πιθανώς ορμονικών παραγόντων και είναι πιο συχνή σε ενήλικες παρά σε παιδιά.

Η κλασσική εμφάνιση της γεωγραφικής γλώσσας, είναι μια περιοχή ερυθηματώδης με ατροφία των τριχοειδών θηλών που περιβάλλεται από ερπητόμορφα, λευκά , υπερκερατωσικά όρια. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν αυτόματη ύφεση των βλαβών με επιστροφή στη φυσιολογική αρχιτεκτονική σε μια περιοχή, ενώ εμφανίζονται άλλες περιοχές βλάβης σε διαφορετικό σημείο. Οι βλάβες με την πάροδο του χρόνου υποστρέφουν και οι ασθενείς είναι περιστασιακά ελεύθεροι συμπτωμάτων.

Παθοφυσιολογία

Συνήθως οι βλάβες απαντούνται στη γλώσσα, παρόλο που μπορεί να εντοπισθούν και σε άλλες περιοχές του στοματικού βλεννογόνου. Βλάβες με αυξημένη συχνότητα παρατηρούνται σε ασθενείς με ψωρίαση ή σε ασθενείς με σχιστοειδή γλώσσα. Γεωγραφική και σχιστοειδής γλώσσα αναφέρεται ότι σχετίζονται με χρόνια κοκκιωματώδη νόσο. Παρόλο που η γεωγραφική γλώσσα είναι ιστολογικά μια φλεγμονώδης κατάσταση, προτείνεται μια πολυπαραγοντική μορφή κληρονομικότητας, λόγω ποικίλης διεισδυτικότητας σε οικογένειες. Συσχέτιση με το ανθρώπειο σύστημα ιστοσυμβατότητας (HLA)–DR5, HLA-DRW6, and HLA-Cw6 έχει επίσης προταθεί.

Ιστορική αναδρομή

Ασθενείς με γεωγραφική γλώσσα μπορεί να παρουσιάζουν αίσθημα καύσους ή ευαισθησία στην επαφή με ζεστά ή πικάντικα φαγητά. Οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν δυσφορία που λύεται αυτόματα, ενώ διαπιστώνουν ότι επηρεάζονται άλλοτε άλλες περιοχές της γλώσσας. Συχνά οι ασθενείς ανησυχούν αδικαιολόγητα για καρκινογόνο εξαλλαγή παρόλο που μπορεί να παρουσιάζουν τις βλάβες, χωρίς αλλαγή χαρακτήρα για σειρά ετών.

Φυσική πορεία

Η γλώσσα παρουσιάζει μια καλά οριοθετημένη περιοχή ερυθήματος, η οποία κυρίως εντοπίζεται στη ράχη της γλώσσας. Συχνά δε επεκτείνεται και στα πλάγια της γλώσσας. Μέσα στη ζώνης του ερυθήματος, η κανονική αρχιτεκτονική της γλώσσα εξαφανίζεται με απώλεια των τριχοειδών θηλών και ατροφία του υπερκείμενου βλεννογόνου. Το ερύθημα περιβάλλεται από ένα καλά περιγεγραμμένο όριο λευκοκίτρινο, υπερκερατωσικό, με ακανόνιστο ερπητοειδές περίγραμμα.. Παρόμοιες αλλοιώσεις μπορεί να είναι παρόντες ταυτόχρονα σε άλλες περιοχές της γλώσσας ή του στοματικού βλεννογόνου.

Αιτίες

Οριστικός αιτιολογικός παράγοντας, δεν έχει ακόμα απομονωθεί. Είναι όμως γνωστό ότι παρουσιάζεται σε αυξημένη συχνότητα σε ασθενείς με ψωρίαση. Σε μια μελέτη ασθενών με ψωρίαση, η γεωγραφική γλώσσα εμφανίστηκε στο 10% των ασθενών, σε αντίθεση με μόνο το 2,5% του ηλικία και το φύλο της ομάδας ελέγχου. Μια πολυπαραγοντική μορφή κληρονομικότηττας προτείνεται για να εξηγηθεί η γεωγραφική γλώσσα. Καμιά αυξημένη εμφάνιση της γεωγραφικής γλώσσας δεν έχει παρατηρηθεί να οφείλεται σε φάρμακα ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Άτομα με γεωγραφική γλώσσα παρουσιάζουν σε αυξημένη συχνότητα επεισόδια άσθματος!!