Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

δεξιοχειρας-αριστεροχειρας??

Recommended Posts

ο μπεμπης ειναι 9 1/2 μηνων-οταν ηταν 4 μηνων παρατηρησα πως κουνα το αρειστερο του χερι περισσοτερο απο το δεξι χωρις ομως να υπαρχει καποιο προβλημα(καναμε υπερηχο εγκεφαλου και εγκεφαλογραφημα).το επομενο διαστημα κουναγε και τα δυο χερια το ιδιο αλλα τελευταια παρατηρω οτι παλι το δεξι κατι εχει-ολα τα κανει κανονικα απλα νομιζω πως δεν το τεντωνει οπως το αρειστερο-δε θελω να ξαναυποβαλλω το παιδι σε εξετασεις αφου η παιδιατρος λεει οτι ειναι οκ αλλα ανησυχω-ειναι δυνατον να δειχνουν προτιμηση σε ενα χερι απο τοσο μικρα?ποτε ξερουμε αν ειναι δεξιοχειρες ή οχι?

ευχαριστω που με διαβασατε

Διαφημίσεις

ο μπεμπης ειναι 9 1/2 μηνων-οταν ηταν 4 μηνων παρατηρησα πως κουνα το αρειστερο του χερι περισσοτερο απο το δεξι χωρις ομως να υπαρχει καποιο προβλημα(καναμε υπερηχο εγκεφαλου και εγκεφαλογραφημα).το επομενο διαστημα κουναγε και τα δυο χερια το ιδιο αλλα τελευταια παρατηρω οτι παλι το δεξι κατι εχει-ολα τα κανει κανονικα απλα νομιζω πως δεν το τεντωνει οπως το αρειστερο-δε θελω να ξαναυποβαλλω το παιδι σε εξετασεις αφου η παιδιατρος λεει οτι ειναι οκ αλλα ανησυχω-ειναι δυνατον να δειχνουν προτιμηση σε ενα χερι απο τοσο μικρα?ποτε ξερουμε αν ειναι δεξιοχειρες ή οχι?

ευχαριστω που με διαβασατε

Αυτό που είχα διαβάσει είναι πώς ανάλογα με το ποια πλευρά του μωρού είναι προς την κοιλιά της μητέρας του όταν είναι έμβρυο αυτή η πλευρά δέχεται περισσότερα ερεθίσματα και αυτή η πλευρά θα είναι περισσότερο λειτουργική. Αλλά πραγματικά τι σημασία έχει αν θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας;;;; Για να καταρρίψω και το στερεότυπο περί της φυσιολογικής δεξιοχειρίας, αυτό που λέγεται είναι πως οι αριστερόχειρες είναι ευφυείς. :D:D:D

Απο τη στιγμη παντα που το παιδακι χαιρει ακρας υγειας δεν μπορω να καταλαβω τη σημασια εχει αν ειναι αριστεροχειρας η δεξιοχειρας.....

συμφωνώ..ο δικός μου είναι 4 έτών και ακόμη δεν έχω καταλάβει αν είναι δεξιόχειρος ή αριστερόχειρος:-D

rQGhp3.png

Διαφημίσεις

δεν ξερω ποτε το καταλαβαινουμε,ρωτα καλυτερα τη παιδιατρο αλλα αυτο που ξερω σιγουρα ειναι οτι το bebe αποφασιζει απο εμβρυο την προτιμηση του.και απο το πιπιλισμα πολλες φορες ειναι δειγμα.αργει ομως να φανει νομιζω

πριν λίγο εντελώς τυχαία το συζητουσα με φίλο ορθοπαιδικό (κυρίως επειδή είναι πατέρας) και μου έλεγε οτι σίγουρα αρκετά μετά τον χρόνο φαίνεται ποιο χεράκι προτιμά.

tb2xm4.png

Την ίδια απορία έχω και εγώ. Το μικρό μου δείχνει να κινεί περισσότερο το αριστερό και μάλιστα όταν κάνει πιπίλα κάνει πάντα με το αριστερό.. Ο άντρας μου είναι αριστερόχειρος άραγε σημαίνει ότι και αυτος θα γίνει αριστερόχειρας?

Για να καταρρίψω και το στερεότυπο περί της φυσιολογικής δεξιοχειρίας, αυτό που λέγεται είναι πως οι αριστερόχειρες είναι ευφυείς. :D:D:D

θυμαμαι στην σχολη στο μαθημα Ανατομιας,μας ελεγε ο καθηγητης πως οι αριστεροχειρες σε συνδιασμο με μυωπια,ειναι εξαιρετικα εφυη ατομα..

να μην ανησυχεις καλη μου ειναι νωρις ακομη για να ξεχωρισεις αν ειναι αριστεροχειρας η δεξιοχειρας το παιδι,και μεσα στην αναπτυξη του θα δεις ακομη πολλες αλλαγες:)

Διαφημίσεις

Η σαφής προτίμηση, κατά την εκτέλεση των διαφόρων κινητικών λειτουργιών, της μίας πλευράς του σώματος έναντι της άλλης λέγεται πλευρίωση. Είναι εγγενής στη δομή του νευρικού συστήματος ( το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου αποκτά λειτουργική υπεροχή έναντι του άλλου). Μπορεί ένα παιδί να δείξει από πολύ νωρίς την προτίμηση του ή να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να καταλήξει πιο χεράκι θα χρησιμοποιήσει περισσότερο. Το παιδί πρέπει να αφεθεί ελεύθερο να δείξει την προτίμηση του χωρίς πιέσεις. Εμένα ο γιος μου είναι αριστερόχειρας και έδειξε την προτίμηση του από πολύ μικρός,από όταν ήταν μερικών μηνών χρησιμοποιούσε πάντα το αριστερό του χεράκι για να πιάσει κάτι και αυτό ήταν εμφανές ακόμη και σε άτομα που δεν τον ζούσαν καθημερινά. Εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα ευφυής, (μαμά κουκουβάγια) τώρα που πηγαίνει πρώτη Δημοτικού τα γράμματα του είναι πάρα πολύ ωραία και συμμετρικά.(το αναφέρω αυτό επειδή λέγεται ότι οι αριστερόχειρες κάνουν άσχημα γράμματα!!!!!!!).

4iqfp2.png?nAtPrUav

Την ίδια απορία έχω και εγώ. Το μικρό μου δείχνει να κινεί περισσότερο το αριστερό και μάλιστα όταν κάνει πιπίλα κάνει πάντα με το αριστερό.. Ο άντρας μου είναι αριστερόχειρος άραγε σημαίνει ότι και αυτος θα γίνει αριστερόχειρας?
Ναι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες όταν υπάρχει κληρονομικότητα...
4iqfp2.png?nAtPrUav

• 9 months later...

εχω ενα μωρο 8 μηνων και χρησιμοποιει περισσοτερο το αριστερο του χερι απο το δεξι...δεν μ ενοχλει καθολου αν ειναι αριστεροχειρας απλα θα ηθελα να ξερω ποτε καταλαβαινουμε και απο τι οτι θελει να γραψει η χρησιμοποιησει το αριστερο χερακι του

ρωταω ωστε να μπορεσω να τον βοηθησω οταν πρεπει και οχι οταν ειναι αργα πλεον...

γνωριζει καμμια μανουλα να με βοηθησει κατι???

ευχαριστω για τον χρονο σας....

Η μεγάλη μου κόρη είναι 33 μηνών. Είναι αριστερόχειρας όπως κι εγώ και μάλιστα περισσότερο, αν μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο, με την έννοια του ότι εγώ είμαι ουσιαστικά αμφίχειρας. Μάς το είχε πει από πολύ νωρίς ο παιδίατρος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την εξέταζε, πρέπει να ήταν περίπου 5-6 μηνών και μάς ρώτησε ποιος από τους δυο μας είναι αριστερόχειρας. Η αριστερή της πατουσίτσα είναι λίγο μεγαλύτερη και έτσι το κατάλαβε. Κι εμένα το αριστερό μου πέλμα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο. Ελαφρώς, μην φανταστείς καμία εμφανή διαφορά, εγώ το καταλαβαίνω που το ξέρω.

Πάντως, δεν νομίζω πως χρειάζεται να κάνεις κάτι για να το βοηθήσεις. Άλλωστε και με ποιο τρόπο? Το παιδί θα δείξει μόνο του την προτίμησή του και σιγά σιγά θα χρησιμοποιεί το χεράκι που το βολεύει περισσότερο.

Ο μικρός μου είναι ήδη 3 και μάλλον δεν έχει αποφασίσει πιο χέρι προτιμά περισσότερο. Μπορεί να φάει εξίσου καλά και με τα δύο, όμως τις περισσότερες φορές ζωγραφίζει με το δεξί.

Στο μόνο που είμαστε σίγουροι είναι πως είναι αριστεροπόδαρος. Αν η μπάλα δεν έρθει στο αριστερό και την κλωτσήσει με το δεξί μπορεί να πάει και στο γάμο του καραγκιόζη...:lol:

Όμως για το χέρι... Εμείς πάντως δεν του επιβάλουμε κάποιο απο τα δύο. Για να πω βέβαια και την αλήθεια δεν έχω ρωτήσει και τον γιατρό και δεν ξέρω κι αν χρειάζεται.

an1cA57oSf-0010MjA2ZG98ODM3MTcxNzFqYXx0byB6b3V6b3VuaSBtb3UgbyBraXJpYWtvcyBlaW5h.gif

Διαφημίσεις

κι η δικια μου χρησιμοποιει σχεδον παντα το αριστερο της χερι..δεν ξερω τι θα γινει..εγω παντως αν και δεξιοχειρας εκτος απ το γραψιμο ολα τα αλλα τα κανω με το αριστερο..εχω και μεγαλυτερη δυναμη στο αριστερο..

Ποτε αποφασιζεται τι ειναι τελικα το παιδι? Η μικρη χρησιμοποιουσε και τα δυο με την ιδια ευκολια για πολυ καιρο. Ακομα και τωρα. ΑΛΛΑ οταν πιασει μαρκαδορο να ζωγραφισει τον πιανει και χρησιμοποιει πρωτα το δεξι και πολυ περισσοτερο και μετα το αριστερο πολυ λιγοτερο. Νομιζω ειναι δεξιοχειρας......αλλα καπου ειχα διαβασει οτι μετα τα 2,5 - 3 αποφασιζουν. Δεν ξερω. Και καπου διαβασα οτι παιζει και η κληρονομικοτητα. Εγω μεχρι δημοτικο χρησιμοποιουσα και τα δυο και μαλιστα εγραφα σχεδον ιδια και με τα δυο και μετα πηγα στο δεξι. Ακομα και τωρα γραφω με το αριστερο. Καθαρα αρκετα αλλα πιο αργα......

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Είπα να το γράψω.

Εγώ και ο γιος μου είμαστε αριστερόχειρες από σόι με πλήθος αριστερόχειρων.

Πάντως, αν τα παιδιά πάνε με το καλό στο δημοτικό, καλό θα ήταν να τους αγοράζατε κάποια βοηθήματα (τετραδίων, μολυβιών, ξυστρών, κλπ) το οποία βοηθούν στο σωστό πιάσιμο των προαναφερόμενων, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να γυρνάνε το χέρι τους, όπως χαρακτηριστικά το γυρνάνε οι αριστερόχειρες όταν γράφουν, με αποτέλεσμα να πιάνεται και να πονάει...

2 παιδιά-Σύζυγος-Δουλειά-Πανεπιστήμιο-Σπίτι

Ωχ θεέ μου, βάλε το χεράκι σου.....

Δεν θα τα έλεγα εξαρτήματα, μάλλον βοηθήματα που στόχο έχουν να βοηθησουν το παιδί τουλάχιστον στο γράψιμο.

Αν έχεις προσέξει, οι αριστερόχειρες γυρνάνε (συστρέφουν) τον καρπό και τα δάχτυλα κρατώντας το μολύβι προς τη μέσα μεριά, ενώ οι δεξιόχειρες έχουν σε μία σχετική ευθεία το χέρι τους. Εγώ είχα αγοράσει στο γιο μου ένα σουπλά-οδηγό, που είχε τις γραμμές πλαγίως ώστε να παραλληλίζονται με τις γραμμές του τετραδίου, δλδ το χέρι ισιο και να ακουμπά ολόκληρο στο γραφείο και το τετράδιο πλαγίως. Επίσης, δύο τρεις θηκούλες για το μολύβι, ώστε να αναγκάζεται να πιάνει σωστά το μολύβι και κανένα δύο χάρακες.

Μπορώ να πω ότι τον βοήθησαν πολύ, ώστε να μην κουράζεται αλλά και να μην λερώνει τα τετράδιά του.

2 παιδιά-Σύζυγος-Δουλειά-Πανεπιστήμιο-Σπίτι

Ωχ θεέ μου, βάλε το χεράκι σου.....

στελίνι δεν κατάλαβα, υπάρχουν άλλα εξαρτήματα για αριστερόχειρες¨?

Nαι, υπαρχουν μολυβια, ψαλιδια, ντοσιε και ενα σωρο πραγματα.

Η κορη μου που ειναι καθαρα αριστεροχειρη δεν χρειαστηκε κατι απο αυτα.

Αντιθετα για τον γιο μου που χρησιμοποιει και τα δυο χερια και προσπαθουμε να ενισχυσουμε το αριστερο (αφου ειναι 70% αριστεροχειρος) μου προτειναν και αγορασαμε μολυβι που τον βοηθησε παρα πολυ.

• 3 weeks later...

Υπάρχει ένα μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας που έχει αντικείμενα μόνο για αριστερόχειρες. Στυλό, ψαλίδια, τετράδια, μαχαίρια, ανοιχτήρια, μπρίκια ούτε που φαντάζεστε τι έχει!!!!! Άντε μπράβο, γιατί όλα είναι φτιαγμένα για τους δεξιόχειρες!!!!!!

Κι εμένα η δική μου από πολύ μικρή - ενός έτους - που έπιασε στυλό έως και τώρα τον πιάνει κυρίως με το αριστερό. Αλλά ακόμη δεν γνωρίζω αν ειναι σίγουρα αριστερόχειρας.

Πάντως καλό είναι να υπάρχει και ένα διαφορετικό άτομο στην οικογένεια.

1.12.2008- Αντίκρυσα το φως της ζωής μου.

Απο τη στιγμη παντα που το παιδακι χαιρει ακρας υγειας δεν μπορω να καταλαβω τη σημασια εχει αν ειναι αριστεροχειρας η δεξιοχειρας.....

Απ' ότι κατάλαβα την κοπέλα δεν τη νοιάζει αν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας αλλά προσπαθεί να καταλάβει αν η κίνηση του αριστερού χεριού αποδίδεται σε αυτό ή σε κάποια νευρολογική δυσλειτουργία.