Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

τι ισχυει τελικα με τον θηλασμο?

Recommended Posts

περπατω στον δρομο κ βλεπω τσιγγανες να θηλαζουν τα παιδακια τους κ χαιρομαι γι αυτο.

βλεπω εικονες απο τριτοκοσμικα μερη να θηλαζουν οι μητερες κ παλι συγκινουμαι.

με λιγα λογια με συγκινει η καθε μητερα που θηλαζει το μωρο της κ το κανει με ανεση σε οποιοδηποτε μερος(δρομο,καφετερια,πλατειες,δημ υπηρεσιες)

κ αναρωτιεμαι αυτες οι μητερες που θηλαζουν δεν παθαινουν μολυνσεις ή καντιντιαση ή μαστιτιδες?

γιατι εγω οπως κ αλλες μανουλες δυσκολευομαστε τοσο πολυ με τον θηλασμο?

γιατι εγω πλακωθηκα στα φαρμακια,αλοιφες κ θεραπειες κ μετα κοπο θηλασα 8 μηνες ενω ηθελα τοοοοσο πολυ να θηλασω κι αλλο?

κ δεν το ρωταω απο ζηλεια αλλα μηπως εκανα κατι λαθος?μου λεγανε λαθος σταση σωματος.οι τσιγγανες ξερουν τον σωστο?ή πριν εκατομυρια χρονια ξερανε τι πρεπει να κανουνε?

συγνωμη αν σας φαινεται αστεια η σκεψη μου αλλα θελω να μου πειτε την γνωμη σας.

Διαφημίσεις

γεια, όταν γέννησα την κόρη μου έδινα στην αρχή ξένο γάλα λόγω καισαρικής τομής. Μετά από δύο μέρες άρχισα θηλασμό. Μετά από πολύ ψυχολογικό ζόρι (διότι στο νοσοκομείο μου έλεγαν όλοι να δίνω οπωσδήποτε συμπλήρωμα, διότι γεννήθηκε 2800 κι βγήκαμε 2700) αποφάσισα να θηλάζω αποκλειστικά. Τότε άρχισαν οι γύρω να λένε κάντο έτσι, μη σκύβεις, μη το ένα μη το άλλο. Αλλά τελικά πρέπει να ακούμε μόνο το δικό μας μητρικό ένστικτο και να έχουμε υπομονή και πείσμα. Όπως λες κι εσύ οι άλλες μαμάδες πως τα καταφέρνουν

Δεν μπορείς να πας πίσω και να κάνεις μια νέα αρχή, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις από το παρόν και να κάνεις ένα νέο τέλος. paulocoelho

Όλες αυτές που λές xristina1... δεν έχουν την επιλογή του βιομηχανοποιημένου. Ή δικό τους ή καθόλου. Αυτές είναι οι επιλογές τους. Τα άλλα τα βρίσκουν λόγω ανάγκης.

Επίσης οι μανάδες τους θήλασαν και γνωρίζουν το θηλασμό και οι ίδιες ως μωρά έχουν θηλαστεί. Αυτό έχει συντελέσει στο να διατηρηθεί το "ένστικτο". Γιατί το ένστικτο είναι αυτό που έχει πληγεί στον "πολιτισμένο" μας κόσμο. Γι' αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο -να θρέψουμε τα μωρά μας- και μας φαίνεται βουνό.

Γι' αυτό όταν κλείνουμε τα μάτια και τα αφτιά μας στις παρεμβολές τρίτων (που δε θήλασαν, γιατί αυτές κυρίως δίνουν συμβουλές!!!) τότε τα καταφέρνουμε μια χαρά! :)

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Τον πρώτο μου γιο τον θήλασα μέχρι 17-18 μηνών και σταμάτησα γιατί έπρεπε να πάρω αντιβίωση.Τώρα τον 2ο που είναι 31 μηνών τον θηλάζω ακόμα.Δεν ξέρω αν είμουν από τις τυχερές,αν είχα πολλή γάλα κτλ.όμως ποτέ κανένας δεν είρθε να μου πει οτιδήποτε! Το θεωρούσα αυτόνοητο οτι θα θηλάσω και το ίδιο και οι γονείς,πεθερικά! Όμως και η μαμά μου με θήλασε για ενάμιση χρόνο και η πεθερά μου θήλαζε περίπου μέχρι τα δύο χρόνια τα παιδιά της! Δυσκολίες υπήρχαν πολλές ειδικά στην αρχή...κάθε μισή ώρα στο στήθος,σκισμένες θηλές,μύκητες,..όμως δεν το έβαλα ποτέ κάτω και δεν σκέφτηκα ούτε για μια στιγμή να το κόψω ή να δώσω συμπλήρωμα.Αφοσιώθηκα ολοκληρωτικά σ΄αυτό και πραγματικά το απολάμβανα! Και συνεχίζω ακάθεκτη....

716217ybmeeuyfgz.gif

Μανόλης:9/9/95_Νίκος:8/12/06

Όλες αυτές που λές xristina1... δεν έχουν την επιλογή του βιομηχανοποιημένου. Ή δικό τους ή καθόλου. Αυτές είναι οι επιλογές τους. Τα άλλα τα βρίσκουν λόγω ανάγκης.

Επίσης οι μανάδες τους θήλασαν και γνωρίζουν το θηλασμό και οι ίδιες ως μωρά έχουν θηλαστεί. Αυτό έχει συντελέσει στο να διατηρηθεί το "ένστικτο". Γιατί το ένστικτο είναι αυτό που έχει πληγεί στον "πολιτισμένο" μας κόσμο. Γι' αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο -να θρέψουμε τα μωρά μας- και μας φαίνεται βουνό.

Γι' αυτό όταν κλείνουμε τα μάτια και τα αφτιά μας στις παρεμβολές τρίτων (που δε θήλασαν, γιατί αυτές κυρίως δίνουν συμβουλές!!!) τότε τα καταφέρνουμε μια χαρά! :)

αλκυον πολυ σωστα τα λες αλλα κι εγω εκλεινα τα αφτια μου κ δεν αφηνα κανεναν να με επηρεασει,πεθερικα,συζ,γιατροι.

ισα ισα ημουν πολυ καθετη κ αυστηρη γι αυτο μου βαλανε κ την ταμπελα ''η περιεργη''.

η μαμα μου θηλασε ολα της τα παιδια(6) κ την τελευταια μου αδερφη την εβλεπα να θηλαζει.αρα το ενστικτο μου υπηρχε.επισης οι αδερφες μου θηλασαν κ η μια συν 3 χρονια σχεδον.το ηθελα πολυ παρα πολυ.εκανα μαθηματα τοκετου κ θηλασμου,διαβασα βιβλια κ ημουν συν σε επαφη με συμβουλο θηλασμου.

τι εγινε τελικα?ματιαστηκα?με ματιασανε?γιατι αυτο μου λεει η μαμα μου κ αρχιζω να το πιστευω!!!

γεννησα φυσιολογικα κ θηλασα μετα απο 4ωρες το μωρο μου.δεν εδωσα συμπληρωμα καθολου κ οι μαιες ηταν πολυ υαπκουες.με βοηθησανε στο νοσοκομειο κ στο σπιτι οταν γυρισα ολα πηγαιναν καλα ασχετα απο την ταλαιπωρια κ τις δυσκολιες .εννοω καλα οτι ετρωγε,χορταινε,κοιμοταν,αφοδιζε,εβαζε βαρος.

στον τριτο μηνα παθαινω καντιντιαση που για να βρουμε τελικα τι επαθα επρεπε να γινω μελος εδω.οι γιατροι εδω με προετρεπανε να το κοψω αλλα εγω δεν το εβαλα κατω.εκανα θεραπειες κ συν μεχρι τον 8ο αλλα με συμπληρωμα.μετα εκοψε μονη της...δεν ηθελε αλλο.με πονεσε,εκλαψα ,αναρατωθηκα,θυμωσα με μενα που δεν τα καταφερα.

κατι δεν εκανα καλα...κατι δεν προσεξα...δεν μπορει λεω να θηλαζουν αλλες δυο κ τρια χρονια χωρις προβλημα...δεν μπορει...?κι ομως μπορει!!!

αποθηλασε μονη της,βαλε λιγο την μειωση παραγωγης μου,?

βαλε λιγο που χορταινε κ συνηθισε το ξενο?

ή εγω δεν ημουν τοσο πεισματαρα τελικα?

κ ολα αυτα τα σκεφτομαι ξανα κ ξανα κ στενοχωριεμαι...

κ ειμαι υπερηφανη που θηλασα ναι αλλα με ποναει γιατι δεν ημουν ετοιμη να σταματησω...κ εκει με πιανει η απορια πως αυτες οι μητερες δεν παθαινουν κατι?αφου ουτε αλοιφες εχουν,ουτε γιατρους αλλα ουτε κ συμβουλους θηλασμου.

εγω τα ειχα ολα!!!

Διαφημίσεις

Το λαθος που εκανες Χριστινα ειναι που ξεκινησες να δινεις συμπληρωμα......απο κεινη την στιγμη ηταν θεμα χρονου να αποθηλασεις.......

Το συμπληρωμα δινεται οταν το παιδι δεν ειναι ικανο να θηλασει επαρκως η οταν η μητερα εχει πολυ μικρη παραγωγη (οχι οταν νομιζει οτι εχει, το 99% εδω μεσα φοβαται οτι δεν επαρκει το γαλα τους) και κινδυνευει να υποσιτιστει το παιδι. Το συμπληρωμα δινεται με την οδηγια καποιου συμβουλου θηλασμου που σε παρακολουθει και σε καθοδηγει.....μεχρι να μη χρειαζεται πλεον να δινεται.

Υπαρχουν παιδια που με λιγες φορες που θα λαβουν συμπληρωμα επιλεγουν και να αποθηλασουν......ακομα κι αν στο μπιμπερο υπαρχει μητρικο γαλα.......η ευκολια (ειτε για το παιδι ειτε για τη μητερα) ειναι μεγαλος κινδυνος.

Οι γυναικες που αναφερεις θηλαζουν επειδη ξερουν πολυ καλα πως κανουν το καλυτερο για τα παιδια τους και το περιβαλλον τους τις στηριζει.......ξερουν οι παλιες πως να τις βοηθησουν να ξεπερασουν τα προβληματα και δεν θα βρεθει καποιος να τους συστησει δηθεν για να τις υποστηριξει "δωσε μωρε λιγο ξενο να ξεκουραστεις κι εσυ", ουτε και θα τις παρακινησει να μη θηλαζουν επειδη ο γιος της δευτεροξαδελφης του μπατζανακη τους δεν θηλασε ποτε και ειναι υγιεστατος και πανεξυπνος και αρα δεν χρειαζεται να θηλαζει καμμια μανα τα παιδια της......

Σε αυτες τις γυναικες δεν πιανουν οι διαφημισεις της νεστλε........

Στο επομενο παιδι, αν θες να το θηλασεις περισσοτερο θα εισαι καλυτερα ενημερωμενη και προετοιμασμενη...............εχω παθει απειρες φορες τετοιου ειδους φλεγμονες αλλα το ξεπερνουσα παντα με υπομονη και θετικη σκεψη......μπορει να υποφερεις καποιο διαστημα αλλα τα κερδη και για σενα και για το παιδι ειναι ανυπολογιστα........μπορεις να τα καταφερεις κι εσυ λοιπον! ;)

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Επειδή πριν βιαζόμουν δεν έγραψα όλα όσα ήθελα! Χριστίνα μια χαρά ήταν και οι 8 μήνες που θήλασες,'αλλες δεν το καταφέρνουν ούτε αυτό! Και ΄γω πιστεύω οτι το λάθος ήταν το συμπλήρωμα που του έδωσες..έτρωγε πιο ξεκούραστα από ΄κει! Οι γυναίκες που λες δεν έχουν τις επιλογές που έχουμε εμείς ατα ξένα γάλατα.Δεν διαθέτουν χρήματα για γάλα από την στιγμή που το έχουν δωρεάν! Δεν την ξέρουν την λέξη συμπλήρωμα γι΄αυτό και τα καταφέρνουν.Και μένα στο νοσοκομείο μου έδωσαν δώρο γάλα αλλά πήγε κατευθείαν στα σκουπίδια.Και μύκητες όταν έπαθα δαγκωνόμουν από τον πόνο,αλλά δεν υποχωρούσα γιατί δεν ήθελα με ΤΙΠΟΤΑ να του δώσω ξένο γάλα.Εντάξυ μερικές φορές όμως είναι δύσκολο να το ελένξεις! Αφού το θες τόσο πολύ όμως σίγουρα θα το καταφέρεις στο 2ο γιατί τότε θα είσαι πιο έμπειρη!

716217ybmeeuyfgz.gif

Μανόλης:9/9/95_Νίκος:8/12/06

helen18 μπράβο σου, δεν έχω ακούσει κανέναν πια να θηλάζει τόσο καιρό. Εμένα η μικρή μου είναι 5 μηνών και θηλάζω αποκλειστικά, αλλά σε περίπου 2 μήνες επιστρέφω πάλι για δουλειά (πήρα το 6μηνο του ΟΑΕΔ) και θα δουλεύω πρωί-απόγευμα, οπότε φοβάμαι πως δεν θα μπορώ να συνεχίσω να θηλάζω.

Δεν μπορείς να πας πίσω και να κάνεις μια νέα αρχή, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις από το παρόν και να κάνεις ένα νέο τέλος. paulocoelho

Σταματησα να θηλαζω την πρωτη μου κορη επειδη μου ηρθε περιοδος στους 5,5 μηνες και εκλαιγε. Νομιζα πως μου κοπηκε το γαλα και την ιδια μερα της εδωσα γαλα του εμποριου. 3 εβδομαδες μετα αποθηλασα...

Την δευτερη κορη μου ειπα να την θηλασω τουλαχιστον ενα χρονο. Σκισμενες θηλες, πόνος, μαστιτιδες, κλάματα, κατάθληψη, ελλειψη συμπαραστασης και ΟΛΟΙ εναντιον μου. Τελικα τα καταφερα. Ναι, χτες εγινε 6 μηνων και ειναι ακομα στο στηθος μου.

"Ακομα τη θηλαζεις; κάνει;"

"Ό,τι ήταν να παρει, το πηρε. Τωρα δεν της προσφερει τιποτα το δικο σου γαλα, αντιθετα μπορει να παθει αναιμια."

"Αντε να κοψεις τον θηλασμο να επανελθει η φιγουρα σου."

"Τι ταλαιπωρεισαι.... τωρα πια μεγαλωσε"

"Καλα, μη λες βλακειες οτι θα το θηλασεις εναν χρονο."

"Μη θηλαζεις μπροστα σε κοσμο γιατι κοιτανε το στηθος σου"

Το τι ακουω επειδη θηλαζω... Κανεις δεν σεβαστηκε ποτε την αναγκη μου να εχω το παιδι μου στο στηθος μου. Εκλεισα τα αφτια μου, εσφηξα τα δοντια μου και εδωσα μονη μου αυτον τον αγωνα.

Ναταλία: 12/ 04/ 2006

Δανάη: 03/ 01/ 2009

Ιλιάνα: 01/ 11/2010

vera ναι λαθος ηταν που εδωσα ξενο για συμπληρωμα αλλα πιστεψε με δεν γινοταν αλλιως.επρεπε να παρω φαρμακευτικη αγωγη κ το γαλα μου το εβγαζα κ το πεταγα.σηκωνομουν ανα δυο ωρες κ το εβγαζα με το χερι γιατι δεν μπορουσα να χρησιμοποιησω θηλαστρο.ηταν τοσο επωδυνο κ ματωνα συνεχεια.δεν ειχα ουτε ανω θηλη.δεν μπορεις να φανταστεις.

εβαλα πεισμα κ ειπα οτι θα τα καταφερω.σταματησα να ακουω ολα αυτα που λεγανε κ

σε εσενα athinak κ την ξαναεβαλα στο στηθος μου ,αλλα με πολυ πονο συνεχισα.αλλοι 6 μηνες με πονο σχεδον.δεν ξερω...φοβαμαι οτι θα παθω κ στο δευτερο τα ιδια.

οι θηλες μου δεν εχουν επανελθει....

παντως συγχαιρω ολες τις μανουλες που θηλαζουν κπροσπα0θω να τις μεταδιδω την θετικη μου ενεργεια ...

Διαφημίσεις

..γι αυτο αναρωτιεμαι πως αυτες οι γυναικες που ζουνε σε καταυλισμους κ με αντιξοες συνθηκες,μεσα στα μικροβια κ σε ολα τα συναφη δεν παθαινουν τιποτα?κ οχι μονο για τον θηλασμο αλλα για ολα τα θεματα οπως κ στο θεμα εγκυμοσυνης.εμεις φοβομαστε το παραμικρο κ ενναμε στα καλυτερα νοσοκομεια κ κλινικες με τα ολα μας κ παλι γκρινιαζουμε ενω αυτες γεννανε μοναχες.δεν ξερω μου ρχεται να πιασω μια τετοια μητερα κ να την ρωτησω πραγματικα!

Ξέρεις αυτές μπορεί να παθαίνουν διάφορα αλλά είναι και αδιάφορες. Δουλεύω σε φαρμακείο και τις βλέπω. Αν πάθει κάτι το παιδί ή δεν πάει καλά η εγκυμοσύνη πάνε απλά για το επόμενο. Φυσικά δεν είναι όλες έτσι, αλλά έχω δει με τα μάτια μου κι ακούσει από τους συναδέλφους μου διάφορα. Οπότε πιστεύω πως κάποια πράγματα απλώς τυχαίνουν.

Nα προσθεσω κι εγω , πως πιστευω οτι η ελλειπεστατη ενημερωση απο παντου και ειδικα απο τους φορεις που ασχολουνται με την υγεια ευθυνονται για το οτι θηλαζουν στην Ελλαδα τοσο λιγο . Ολες εμεις οι νεες μανουλες , αλλα και οι λιγο πιο μεγαλες σε ηλικια εχουμε μεγαλωσει σε ενα περιβαλλον οπου ελαχιστες θηλαζαν και που πουθενα δεν βλεπαμε να θηλαζουν , ωστε να υπαρχει αυτη η τρυφερη εικονα μεσα στο μυαλο μας . Εγω χωρις να θελω να περιαυτολογησω ειμαι ενας ανθρωπος που διαβαζω πολυ , ταξιδευω........και και , αλλα για το θηλασμο ποτε δεν ετυχε να ακουσω κατι , λες και δεν υπηρχε , λες και το μονο φυσικο που υπαρχει ειναι να δωσεις σε ενα μωρο μπιμπερο . Χαρη σε αυτο το υπεροχο φορουμ θηλασα αποκλειστικα θηλαζω φανατικα και θα θηλασω μεχρι να μη θελει πια ο μικρουλης μου . Απο τον κυκλο μου ειμαι η μοναδικη και απο τον φιλικο , επαγγελματικο και συγγενικο (η κουνιαδα μου θηλαζει αποκλειστικα εδω και 6 μηνες χαρη σε αυτα που της μεταφερω και που εχω μαθει εδω μεσα ) που θηλαζει και οταν βλεπουν οτι συνεχιζω τους κανει εντυπωση , τους καταλαβαινω γιατι δεν ξερουν τι σημαινει θηλασμος και οταν τους λεω τα θετικα με κοιταζουν εντυπωσιασμενοι και απορημενοι . Για μενα ειναι το πιο φυσικο πραγμα στον κοσμο για ενα μωρο και το πιο αυτονοητο το να το θηλασει η μαμα , αλλα κανεις δεν μου το ειπε ποτε και αυτο το εχω παραπονο ζωης , μονη μου οταν εμεινα εγκυος αρχισα να ψαχνω με μανια πληροφοριες και αποφασισα να θηλασω χωρις να υπαρχει κανεις να με βοηθησει εμπρακτα . Χαρη στο φορουμ , την Αγλαια και τα υπολοιπα κοριτσια προσφερω αυτο το υπεροχο δωρο ζωης . Μακαρι να γινουμε πολλες και τα παιδια μας να το συνεχισουν και να θηλασουν και αυτα τα δικα τους παιδια . Σημερα για πρωτη φορα ετυχε να θηλασω δημοσια σε ενα καφε , οπου κανεις δεν καταλαβε τιποτα και μου αρεσε παρα πολυ αυτη η αισθηση ελευθεριας που σου δινει ο θηλασμος , το να μη χρειαζεσαι να κουβαλας τιποτα μαζι σου , το εργοστασιο παραγωγης γαλακτος να εισαι εσυ η ιδια . Αυτααααααααααα...........ελπιζω να μη κουρασα .

οχι αρχοντουλα δεν κουρασες.πολυ ευχαριστα αυτα που μας λες.μπραβο σου.συνεχισε ετσι το εργο σου.

κι εγω συνεχιζω να μιλαω για τον θηλασμο κ να λεω ποσο καλο κανει κι ας κουραζω δεν με νοιαζει!

Πριν σαραντισω επαθα την πρωτη μου μαστιτιδα. Πηρα φαρμακα συμβατα με τον θηλασμο και πεταξα την ψευδοθηλη. Η κατασταση ήταν τραγικη και εφιαλτικη ταυτοχρονα. Οι συγγενεις απορησαν που θηλαζα ακομα και αναρωτιόντουσαν αν ηταν σωστο.

Η πεθερα μου που θηλασε δεν ειχε να μου δωσει καμια συμβουλη. Η μητερα μου που θηλασε και εκεινη μου εδωσε πολλές λαθος συμβουλες. Ευτυχως που δεν την ακουσα. Ωρες ωρες σκεφτομαι μηπως ήταν πληρωμενη απο τη Νεστλε και τα ελεγε όλα αυτα!!!! :)

Μετα ακολουθησαν αλλες 3 μαστιτιδες. Η τελευταια ηταν στην Ελλαδα. Και τι δεν ακουσα! Μα τι ασχετα πραγματα λεει ο καθενας. Ο γυναικολογος με εστειλε στον παιδιατρο και ο παιδιατρος στον γυναικολογο! Γι αυτο και στην Ελλαδα δεν θηλαζουν οι γυναικες. Γιατι κανεις δεν τις υποστηριζει.

Ναταλία: 12/ 04/ 2006

Δανάη: 03/ 01/ 2009

Ιλιάνα: 01/ 11/2010

Διαφημίσεις

Εισαι πολυ τυχερη που μενεις Γερμανια , εγω γεννηθηκα εκει και μεγαλωσα εκει μεχρι τα 12 μου , σε ζηλευω !!!!!!!!! Ειναι πολυ διαφορετικα εκει και σεβονται αυτες που θηλαζουν και προωθουν το θηλασμο .

Για ρωτα τις τσιγγανες Χριστινα αν θα προτιμουσαν να εδιναν ξενο γαλα στα μικρα τους.........δεν ξερουν νομιζεις οτι χωρις το μητρικο γαλα δεν θα επιβιωναν στις αθλιες συνθηκες που ζουν στους καταυλισμους?

Μη λεμε οτι δεν εχουν αλλες επιλογες κι απο αναγκη θηλαζουν....σαφως και ειναι μεγαλη οικονομια να μη δινεις ξενο γαλα (το ξερω πολυ καλα) αλλα το γεγονος οτι εχεις ενα υγιες παιδι και δεν τραβολογιεσαι στους γιατρους καθε λιγο ειναι ανεκτιμητο.......η παιδιατρος μας λεει πως αν θηάζαν ολες ετσι τα παιδια τους θα λιμοκτονουσαν.....:lol:

Μεγαλωνουν γνωριζοντας την αξια του θηλασμου που εχει ξεχασει η δυτικη κοινωνια.......

Παντως μη νομιζεις οτι αυτο συμβαινει σε καθε τριτοκοσμικη χωρα...........σε αφρικανικες χωρες εχουν καταφερει οι εταιριες να κανουν τετοια πλυση εγκεφαλου στις μαναδες, που αντι να θηλασουν τα παιδια τους τα αφηνουν μονα και τρεχουν χιλιομετρα καθημερινα να φερουν νερο (συνηθως μολυσμενο) για να τους δωσουν σκονη.....νομιζοντας ειναι καλυτερη.......και τα παιδαικια πεθαινουν ειτε απο αιτια ειτε απο λοιμωξεις.........

Οι τσιγγανες ειναι πιο ξυπνιες.....;)

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

βερα μου αυτο αναρρωτιεμαι κ αυτα που λες τα γνωριζω.το ερωτημα μου ειναι μα πως?δεν παθαινουν κατι?θηλαζουν μονο αποκλειστικα (οι περισσοτερες)κ δεν παθαινουν μαστιτιδες,καντιντιασεις κλπ?

ενω εγω προσωπικα ειχα τα παντα κ επαθα τα παντα!!!

τι ισχυει τελικα?

λαθος σταση?λαθος προγραμμα?κακο πλυσιμο?η τυχαινει?

αυτη ειναι η απορια μου.

δυο φορες που με πονεσε το στηθος μου πολυ και καταλαβα οτι παει για μαστιτιδα, εβαζα συνεχεια το μωρο ( σε διαφορετικες στασεις ) να θηλαζει απο το στηθος που πονουσε !!! θηλαζω την κορη μου 26 μηνες και τον μπεμπη μας 7 μηνες (θηλαζουν παραλληλα) και ποτε δεν εχω παθει κατι ..... τωρα ειδικα που ο μπεμπης βγηκε απο αποστειρωση....θηλαζει το ενα και μετα το αλλο χωρις παντα να προλαβαινω να πλυθω !!!!!

τι να πω....μπορει να ειναι και τυχαιο τελικα!

ΘΗΛΑΖΩ ΑΠΟ 8-5-07 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ 5-12-08 ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ !!!!!!!!!

..γι αυτο αναρωτιεμαι πως αυτες οι γυναικες που ζουνε σε καταυλισμους κ με αντιξοες συνθηκες,μεσα στα μικροβια κ σε ολα τα συναφη δεν παθαινουν τιποτα?

παθαίνουν, ποιος είπε ότι δεν παθαίνουν! η περιγεννητική θνησιμότητα των βρεφών και των μητέρων είναι υψηλή, τα προβλήματα είναι πολλά αλλά διαφορετικά.

Στις αντίξοες συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων, δεν υπάρχει θάλαμος νεογνών για να απομακρυνθεί το παιδί από τη μητέρα, το παιδί μένει αναγκαστικά με τη μητέρα και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το θηλασμό. Αν ο θηλασμός δεν πάει καλά οι πιθανότητες να πεθάνει το μωρό είναι πάρα πολλές. Ακόμη και αν υπάρχει γάλα σε σκόνη το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρχει καλής ποιότητας νερό, δεν θα υπάρχει φωτιά για να βράσει το νερό και να αποστειρωθούν το σκεύη, οπότε το πιθανότερο είναι ότι το μωρό θα πεθάνει. Χιλιάδες μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο...

Στις αντίξοες συνθήκες δεν υπάρχει κανένας βλάκας γιατρός για να προτείνει διακοπή θηλασμού εξαιτίας μαστίτιδας, δεν θα προτείνει καν συμπλήρωμα. Αν μπορεί θα βοηθήσει τη μητέρα, αν δεν μπορεί θα την αφήσει να το ξεπεράσει μόνη της κι ότι γίνει.

Στις αντίξοες συνθήκες η καντιντίαση είναι από σπάνια έως ανύπαρκτη. Η ζάχαρη είναι η κύρια αιτία που σε καταυλισμούς είναι δύσκολο να τη βρει κανείς. Εμείς τη βρίσκουμε παντού, ακόμη και στο ψωμί, σε αλμυρές σάλτσες σε αλμυρά σκευάσματα.

Τρώμε τεράστιες ποσότητες από βιομηχανοποιημένα τρόφιμα που δημιοργούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας, μειώνουν την άμυνα του οργανισμού όμως μας είναι πολύ δύσκολο να τα στερηθούμε γιατί τα βρίσκουμε παντού.

Στις αντίξοες συνθήκες που περιγράφεις, οι περισσότεροι τρέφονται πιο υγιεινά όχι από επιλογή και άποψη αλλά από ανάγκη.

εμεις φοβομαστε το παραμικρο κ ενναμε στα καλυτερα νοσοκομεια κ κλινικες με τα ολα μας κ παλι γκρινιαζουμε ενω αυτες γεννανε μοναχες.δεν ξερω μου ρχεται να πιασω μια τετοια μητερα κ να την ρωτησω πραγματικα!

Γεννάνε μονάχες και βλέπεις μόνο αυτές που έχουν επιβιώσει, αυτές που δεν έχουν επιβιώσει δεν πρόκειται να τις δεις. Γι αυτές η πιθανότητα να πεθάνουν είναι πολύ μεγάλη (μπορεί και 10% σε ορισμένες περιπτώσεις) για μας η πιθανότητα να πεθάνουμε είναι ελάχιστη.

το ερωτημα μου ειναι μα πως?δεν παθαινουν κατι?θηλαζουν μονο αποκλειστικα (οι περισσοτερες)κ δεν παθαινουν μαστιτιδες,καντιντιασεις κλπ?

παθαίνουν μαστίτιδες αν και λιγότερες γιατί δεν δέχονται παρεμβάσεις στο θηλασμό

η καντιντίαση είναι σπάνια

λαθος σταση?λαθος προγραμμα?κακο πλυσιμο?η τυχαινει?

αυτη ειναι η απορια μου.

η λάθος στάση είναι περισσότερο πιθανή σε εμάς που δεν βλέπουμε γυναίκες να θηλάζουν

το λάθος πρόγραμμα είναι περισσότερο πιθανό σε εμάς που πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα και αγωνιζόμαστε να εκπαιδεύσουμε τα μωρά , σε άλλες κουλτούρες αν αναφέρεις το πρόγραμμα θα σε κοιτάξουν σαν εξωγήινη!

το πλύσιμο είναι περισσότερο πιθανό σε εμάς, αυτό σημαίνει ξηροδερμία, πιο πιθανό σχίσιμο στο δέρμα, πιο πιθανή η μαστίτιδα

εκει που ο θηλασμός είναι συνήθεια, κανείς δεν ασχολείται με το πλύσιμο του στήθους

Υπάρχει ο παράγοντας τύχη όμως τα περισσότερα τα προκαλούμε εμείς με τις άστοχες παρεμβάσεις.

όταν έκανα μαθήματα ανώδυνου τοκετού (παρόλα αυτά γέννησα με καισαρική) σε κρατικό νοσοκομείο η μαία που μας εκπαίδευσε, έκανε 4 μαθήματα για την γέννα, ένα για το θηλασμό και ένα για την περιποίηση του βρέφους. Έγραψα, όταν τελείωσαν τα μαθήματα, παράπονα για τις λίγες ώρες μαθημάτων όσον αφορά το θηλασμό. Παρόλο το δίωρο μάθημα όταν γέννησα δεν ήξερα σχεδόν τίποτα.

Για καλή μου τύχη με έφερε σε επαφή η αδερφή μου με την μαία που είχε κάνει αυτή τα μαθήματα, η οποία με βοήθησε πάρα πολύ και με ενημέρωσε για ότι απορίες είχα για το θηλασμό.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε κάποιες φορές είναι και θέμα τύχης η σωστή ενημέρωση. Γι' αυτό πρέπει πάντα όσα σωστά γνωρίζουμε να τα προωθούμε και στους άλλους και να δηλώνουμε φωναχτά υπέρ του θηλασμού.

ευχαριστω αγλαια για τις απαντησεις.με καλυψες μπορω να πω.

αρα λαθος η συμβουλη που μου δωσανε να πλενω πολυ καλα κ συχνα το στηθος μου?

η γιατρος μου ειπε οτι εχω ευαισθητο δερμα.κ μετα γι αυτο αναρωτιεμαι για αυτες τις γυναικες.κ οχι μονο για αυτες αλλα κ για τις παλιες που δεν ξερανε τις σκονες κ τα μπιμπερο.οπως επισης κ τα ζωα.πως θηλαζουν τα μωρα τους κ ποτε ξερουν να αδειασουν?απο ενστικτο?αρα δεν υπαρχει προγραμμα..

αρα λαθος η συμβουλη που μου δωσανε να πλενω πολυ καλα κ συχνα το στηθος μου?

εντελώς λάθος!

το στήθος έχει αδένες, όπως ακριβώς και τα χείλη, που το κρατούν ελαστικό και καθαρό. Δεν καθαρίζουμε τα χείλη μας πριν φάμε, πριν φιλήσουμε, πριν αγγίξουμε, έτσι δεν καθαρίζουμε και τη θηλή. Αν πλένουμε συνεχώς τα χείλη ή τη θηλή τότε ξηραίνονται, σκάνε, γεμίζουν πληγές, πονάνε, μπορεί ακόμη και να μολυνθούν από τις ανοιχτές πληγές.

Το πλύσιμο από μόνο του είναι ικανό να δημιουργήσει ένα πλήθος προβλημάτων που κάνουν το θηλασμό πολύ επώδυνο ακόμη και αδύνατο.

Δυστυχώς κάποιοι απολαμβάνουν να κάνουν το θηλασμό βασανιστικό για τη μητέρα.

Τα θηλαστικά θηλάζουν εδώ και εκκατομύρια χρόνια χωρίς να πλένουν το στήθος, χωρίς να βάζουν αλοιφές, χαμομήλια, σαπούνια, νερά...

η γιατρος μου ειπε οτι εχω ευαισθητο δερμα.

Στα ευαίσθητα δέρματα το πλύσιμο μπορεί να είναι καταστροφή

κ μετα γι αυτο αναρωτιεμαι για αυτες τις γυναικες.κ οχι μονο για αυτες αλλα κ για τις παλιες που δεν ξερανε τις σκονες κ τα μπιμπερο.

Οι παλιές που δεν ξέρανε τις σκόνες και τα μπιμπερό έβλεπαν συνεχώς μωρά να θηλάζουν γιατί όλα τα μωρά θήλαζαν. Όταν ερχόταν η δική τους σειρά να θηλάσουν δεν είχαν απορίες, το έκαναν ως αυτονόητο.

Τα πρωτεύοντα θηλαστικά που μεγαλώνουν σε αιχμαλωσία (σε ζωολογικούς κήπους) συνήθως δεν καταφέρνουν να θηλάσουν τα μικρά τους αν δεν έχουν δει άλλα να το κάνουν. Γι αυτό και είναι προτιμότερο να οργανώνονται σε ομάδες ώστε τα νεώτερα να βλέπουν τα παλαιότερα και να μη δημιουργούνται τέτοια προβλήματα. Αυτοί που ασχολούνται με τους ζωολογικούς κήπους τα ξέρουν αυτά εδώ και δεκαετίες.

Οι γιατροί που έχουν οργανώσει τις κλινικές έτσι ώστε τα μωρά να βρίσκονται μακριά από τη μητέρα τους, να τη βλέπουν για λίγο, να παίρνουν μπιμπερό κλπ. ξέρουν πολύ καλά ότι αυτές είναι παρεμβάσεις που εμποδίζουν το θηλασμό. Δυστυχώς οι γιατροί που εκπαιδεύονται σε αυτές τις κλινικές και θεωρούν αυτή την κατάσταση δεδομένη δεν γνωρίζουν το γιατί υπάρχει αυτή η οργάνωση. Απλά βρίσκουν μια δεδομένη κατάσταση και τη συνεχίζουν χωρίς να αναρωτιούνται για το αυτονόητο.

οπως επισης κ τα ζωα.πως θηλαζουν τα μωρα τους κ ποτε ξερουν να αδειασουν?απο ενστικτο?αρα δεν υπαρχει προγραμμα..

Προφανώς δεν χρειάζονται τίποτα από όλα αυτά και τα καταφέρνουν μια χαρά. Ανάμεσα στα ζώα υπάρχουν κάποια που δεν είναι καλές μητέρες, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους, που τα παρατάνε, που δεν ενδιαφέρονται. Το ίδιο συμβαίνει και στον άνθρωπο. Μόνο που για τους ανθρώπους υπάρχει η λογική και ο νόμος και η εγκατάλειψη είναι αδίκημα. Ως λογικά όντα έχουμε την ευχαίρια να αποφασίσουμε αν και πότε θα κάνουμε παιδιά και όταν το αποφασίζουμε θα πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη.