Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

μικροι καθημερινοι κινδυνοι


Recommended Posts

Μάθετε για τους μικρούς καθημερινούς κινδύνους

04 Ιουλίου 2009, 09:37

Μέγεθος γραμμάτων:

 

Ανοίγετε το ψυγείο για να πάρετε ένα γιαούρτι, αλλά διαπιστώνετε ότι το μοναδικό που έχει απομείνει έχει λήξει. Αναρωτιέστε τι θα συμβεί αν το φάτε; Διαβάστε παρακάτω πόσο απειλείται στην πραγματικότητα η υγεία σας από μερικούς τέτοιους καθημερινούς κινδύνους...

 

Αν φορέσετε φακούς επαφής «μιας χρήσης» πέρα από το προβλεπόμενο διάστημα...

Επίπεδο κινδύνου: 2/5

Το όνομά τους μοιάζει να μην αφήνει αμφιβολίες: αφού ξεπεραστεί το διάστημα ζωής τους (μία μέρα, μία βδομάδα ή ένας μήνας), θα πρέπει να τους πετάτε. Είναι όμως τόσο αυστηρό το χρονικό τους πλαίσιο; Οπως εξηγούν οι ειδικοί, για τους φακούς μέσης διάρκειας, αν ακολουθείτε σχολαστικό καθαρισμό και συντήρηση, τότε δεν πειράζει να τους φορέσετε μερικές μέρες παραπάνω. Ουσιαστικά, οι φακοί υφίστανται βιολογική φθορά που δεν σας επιτρέπει να βλέπετε τέλεια, όμως παρ’ όλα αυτά δεν κινδυνεύετε από κάποια μόλυνση. Η φθορά ωστόσο τους κάνει πιο εύθραυστους, πράγμα που σημαίνει ότι αν τους φοράτε πολλές ώρες συνεχόμενα, υπάρχει κίνδυνος να τους κόψετε τη στιγμή που θα πάτε να τους βγάλετε, με πιθανό κίνδυνο να τραυματίσετε επιφανειακά τον κερατοειδή.

 

Αν διακόψετε έναν κύκλο αντιβίωσης...

Επίπεδο κινδύνου: 5/5

Ακόμα και αν τα συμπτώματα της ασθένειας έχουν υποχωρήσει, δεν θα πρέπει να σταματήσετε την αντιβιοτική αγωγή. Αν ο γιατρός σάς έχει συστήσει να πάρετε το φάρμακο για μία εβδομάδα, τότε κάποιος λόγος θα υπάρχει. Συνήθως, η μέση διάρκεια ενός κύκλου αντιβίωσης είναι 7-10 μέρες. Στην πραγματικότητα, για να σκοτωθούν τα μικρόβια αρκούν 2-3 μέρες, αλλά ο χρόνος θεραπείας διπλασιάζεται για ασφάλεια, γιατί δεν αποκλείεται κάποιο βακτήριο να ανακάμψει. Αποφύγετε επίσης να παίρνετε τη μισή από τη δόση που σας έχει συστήσει ο γιατρός, γιατί με αυτό τον τρόπο το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε βακτηριακά στελέχη ανθεκτικά στα φάρμακα.

 

Αν καταναλώσετε φρούτα που δεν έχουν πλυθεί...

Επίπεδο κινδύνου: 5/5

Μπορεί τα μήλα που αγοράζετε από το μανάβικο να γυαλίζουν, όμως δεν είναι καθαρά. Πάνω στη φλούδα τους έχουν κατακαθίσει διάφορα αόρατα μικρόβια, από σαλμονέλα μέχρι στρεπτόκοκκο, εξαιτίας της επαφής με το έδαφος ή με κόπρανα ζώων. Αν καταναλώσετε λοιπόν ένα μήλο που δεν έχει πλυθεί, το πιθανότερο είναι να υποφέρετε λίγο αργότερα από πονόκοιλο. Επιπλέον, πάνω στα φρούτα που δεν προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες κατακάθονται φυτοφάρμακα και συντηρητικά που είναι αναμφίβολα βλαβερά για τον οργανισμό. Αποφύγετε ιδιαίτερα να καταναλώνετε άπλυτες τις φράουλες, τα σταφύλια, τα κεράσια και όλα τα φρούτα που δεν ξεφλουδίζονται.

 

Αν καταναλώσετε ένα τρόφιμο που έχει λήξει...

Επίπεδο κινδύνου: 3/5

Υπάρχουν δύο τύποι επιγραφών πάνω στα συσκευασμένα τρόφιμα: η επιγραφή «μέχρι την τάδε ημερομηνία» ισχύει για τα φρέσκα τρόφιμα (γαλακτοκομικά), ενώ το «κατά προτίμηση μέχρι την τάδε ημερομηνία» είναι γι' αυτά που δεν αλλοιώνονται γρήγορα. Στην πρώτη περίπτωση, η ημερομηνία λήξης είναι αυστηρή και μπορείτε να την υπερβείτε χωρίς κίνδυνο μόνο για μία μέρα και αυτό μόνο αν το τρόφιμο έχει διατηρηθεί στο ψυγείο κλειστό. Αν αντιθέτως υπερβείτε τη λήξη περισσότερες μέρες, υπάρχει κίνδυνος γαστρεντερίτιδας από το γάλα, ενώ αντίστοιχα το γιαούρτι θα έχει χάσει τις προβιοτικές του ουσίες. Ο δεύτερος τύπος λήξης, αντιθέτως, είναι πιο ελαστικός και μπορείτε να τον υπερβείτε ακόμη και για μερικούς μήνες στην περίπτωση των ζυμαρικών, του ρυζιού, του τσαγιού και των μπαχαρικών. Αποφεύγετε ωστόσο να καταναλώνετε φρέσκο κρέας ή ψάρι που έχει λήξει και μην υπερβαίνετε κατά πολύ την ημερομηνία λήξης των αβγών.

 

Αν πάρετε δεύτερο αναλγητικό επειδή ο πονοκέφαλος δεν υποχωρεί...

Επίπεδο κινδύνου: 3/5

Αν δεν το συνηθίζετε, τότε μετά από μία-δύο ώρες από το πρώτο αναλγητικό μπορείτε χωρίς πρόβλημα να πάρετε και δεύτερο. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι η αποτελεσματικότητα του παυσίπονου είναι μικρότερη αν δεν το πάρετε αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, ο διπλασιασμός της δόσης δεν προκαλεί μεγάλα προβλήματα αφού τα κοινά αναλγητικά περιέχουν μικρή δόση ενεργών συστατικών. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους υποφέρουν από κεφαλαλγία. Αυξάνοντας τη συχνότητα και την ποσότητα των αναλγητικών, η διάρκεια της δράσης τους μειώνεται και υπάρχει κίνδυνος το πρόβλημα να γίνει χρόνιο.

 

Αν χρησιμοποιήσετε ένα κολλύριο που έχει ήδη ανοιχτεί...

Επίπεδο κινδύνου: 1/5

Οι οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν φαρμακευτικά ενεργά συστατικά (αντιβιοτικά, κορτιζονούχα, αντιγλαυκωματικά) δεν διαρκούν συνήθως πάνω από 28-30 μέρες από τη στιγμή που ανοίγετε τη συσκευασία. Αν χρησιμοποιήσετε το κολλύριο κατά λάθος, τότε δεν διατρέχετε κίνδυνο μόλυνσης. Απλώς δεν θα δείτε κανένα αποτέλεσμα.

http://www.madata.gr

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...