Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

φαύλος κύκλος πείνας-νύστας

Recommended Posts

Παιδιά, έχω έναν γλυκό πούπη εξίμιση μηνών που μου έχει βγάλει το λάδι στο θηλασμό. Θηλάζει 4-6 φορές τη μέρα και 1-3 τη νύχτα (έχουμε φτάσει και τις 5 νυχτερινές - γιατί δεν μπορώ να κάνω καραγκιοζιλίκια στο σκοτάδι όταν ξυπνάει). Το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο αριθμός των θηλασμών, ούτε και η διάρκειά τους (που δεν είναι σχεδόν ποτέ λιγότερο από 1 ώρα) αλλά το γεγονός ότι συνεχώς αποκοιμιέται στο στήθος και όταν πάω να τον βάλω στο κρεβάτι τον χτυπάει το ρεύμα και ξυπνάει κλαίγοντας. Επειδή δεν έχει προλάβει συνήθως να φάει αρκετά από τη νύστα του αναγκαστικά τον ξαναβάζω, με αποτέλεσμα να είμαστε συνέχεια στην ίδια στάση. Επίσης συνεχώς δείχνει νυσταγμένος τρίβοντας τα μάτια του, αλλά από νεύρο και παιχνίδι και γέλια άλλο τίποτα (είναι ένα μαγικός συνδυασμός...). Προσπαθώ να τον ξυπνάω και να τον παρακινώ να πίνει αλλά σχεδόν πάντα αποτυγχάνω - μόνο τον στεναχωρώ άμα του φωνάζω. Το μοτίβο είναι αυτό από όταν γεννήθηκε (στην πραγματικότητα από τον δεύτερο μήνα και μετά δεν τον παρακινώ απλά περιμένω να ξαναπάρει μπρος και να αρχίσει να ξαναπίνει) και παίρνει βάρος, αλλά τους 2 τελευταίους μήνες όχι πολύ: 5ο και 6ο μήνα συνολικά 470 γραμμάρια. Πριν από 2 βδομάδες αρχίσαμε τα φρούτα και τρώει λίγο κάθε μέρα (ένα περίπου φρούτο από τα 2 στα οποία είμαστε μέχρι σήμερα (αύριο μπαίνει και το τρίτο)). Η αλήθεια είναι ότι κουράζομαι αρκετά με τον θηλασμό, αλλά πιο πολύ αγχώνομαι που σε 2,5 μήνες θα γυρίσω στη δουλειά και τι θα κάνω που δεν κοιμάται παρά μόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια της ημέρας... Μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν έκανα καν τον κόπο να τον βάλω στο κρεβάτι του για να μην του κόψω τον ύπνο και μένει κουρασμένος αλλά τελευταία προσπαθώ να τον εκπαιδεύσω να τον βάζω αφού αποκοιμηθεί, με αποτέλεσμα να τρώει λιγότερο και συχνότερα.

Για να το συνοψίσω, στο στήθος μπαίνει τόσο όταν πεινάει όσο και όταν νυστάζει(γιατί έτσι θέλει), με αποτέλεσμα και οι δύο ανάγκες να καλύπτονται από το στήθος.

Καμιά ιδέα πώς να το χειριστώ; Δεν θέλω να του σπάω τα νεύρα ξυπνώντας τον για να πιει γάλα αλλά κι αυτό το πράγμα καθε τρεις-τέσσερις ώρες να τις περνάμε αγκαλιά για φαΐ και ύπνο μαζί δεν θα μπορεί σίγουρα να συνεχιστεί όταν θα γυρίσω στη δουλειά και δεν θέλω να φεύγω και να γυρίζω τότε αφήνοντας πίσω μου μια επικείμενη καταστροφή.

ut70pP4.jpgut70p2.png

Διαφημίσεις

Θηλάζετε περίπου όπως κι εμείς αλλά στην τωρινή μας ηλικία :D

Το μωρό προσαρμόζει τον ύπνο του αναλόγως με τον κηδεμόνα. Όταν είναι μαζί μου, θηλάζει για να κοιμηθεί. Όταν είναι με τον άντρα μου, θέλει αγκαλιά και βόλτα. Όταν είναι με τη μαμά μου, παίρνει μόνη της ένα βιβλίο, ξαπλάρει στον καναπέ και κοιμάται :rolleyes:

Για μένα είναι πολύ μεγάλη ευκολία να κοιμάται με το στήθος. Και καθώς μεγαλώνει, οι θηλασμοί "του ύπνου" είναι οι πιο γλυκείς και ήρεμοι, μπορώ να πω ότι τους προτιμώ από τους άλλους που ταυτόχρονα προσπαθεί να μιλήσει ή με τραβολογάει από δω κι από εκεί.

Προτείνω να κοιμίζεις το μωρό σε ξαπλωτή θέση, στο δικό σου κρεβάτι, ώστε να μην μετακινείται άμεσα κι εσύ να είσαι λίγο πιο άνετα. Έχε δίπλα σου κάτι να πιείς, κάτι να διαβάσεις και υπομονή. Θηλάζεις όσο θέλει, κάποια στιγμή κοιμάται πολύ βαθιά (πχ άμα σηκώσεις το χεράκι του δεν το σφίγγει, δεν το τραβάει, είναι "λάσπη"), οπότε, είτε το μετακινείς στο κρεβάτι του, είτε συνεχίζετε να κοιμάστε παρεούλα, με σωστή προστασία από την άλλη πλευρά του μωρού.

Αν το μωρό αποκοιμιέται στο στήθος, χωρίς να έχει πιει αρκετά, μην περιμένεις "στωικά". Ούτε χρειάζεται να του "φωνάζεις", όπως λες (καταλαβαίνω πώς το λες!). Μπορεις να το χαϊδεύεις στο μάγουλο, στα ποδαράκια, όπου νομίζεις ότι "ξυπνάει", οπότε θα ξαναρχίζει να ρουφάει. Μπορείς να κάνεις μαλάξεις στο στήθος, ώστε να καταπίνει αυτόματα λίγο γάλα παραπάνω (Για την τεχνική των μαλάξεων, δες εδώ: http://www.thilasmos.gr/Marmet.htm). Αν δεις ότι δεν καταπίνει και το γάλα χύνεται από το στόμα του, έχει ήδη κοιμηθεί βαθιά.

Άλλα πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να θηλάζεις συχνότερα την ημέρα, ακόμη και αν δεν το ζητάει, με την ελπίδα ότι οι θηλασμοί θα είναι πολλοί και σύντομοι μέσα στην ημέρα και λιγότεροι τη νύχτα (προσωπικά μου φαίνεται πιο ξεκούραστο το "λίγο και συχνά" την ημέρα).

Πρόσφερε πάντα το ένα στήθος, μέχρι να το αφήσει μόνος του, και μετά πρόσφερε και το άλλο.

Όταν επιστρέψεις στη δουλειά, θα μάθει να κοιμάται με όποιον το προσέχει, θα χρειαστεί να κάνεις 1-2 πρόβες απουσίας, για να ξέρεις τι σε περιμένει. Πάντως, τα μωράκια προσαρμόζονται. Ειδικά αφού έχει αρχίσει να τρώει στερεές, θα είναι πιο εύκολο.

Όταν ήταν η κόρη μου μικρή και οτιδήποτε πήγαινε "στραβά" με το θηλασμό, για 1-2 μέρες τα παρατούσα όλα (άντε να έφτιαχνα ένα φαγητό). Ξάπλωνα με το μωρό ή καθόμασταν αγκαλιά, πρόσφερα το στήθος συχνότατα και ασχολιόμουν μόνο με το μωρό. Καταρχάς, η ξεκούραση με βοηθούσε να είμαι ψύχραιμη και να έχω υπομονή και δεύτερον, το μωρό γέμιζε "μπαταρίες ασφαλείας", με χόρταινε και ηρεμούσε πιο εύκολα.

Για το συνεχές τρίψιμο στα μάτια, μήπως σας επηρεάζει καμιά αλλεργία; Δεν είναι ασυνήθιστο αυτή την εποχή.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Amaretto, η απάντησή σου είναι άψογη όπως πάντα!

Αλίκη Κ. συγχαρητήρια που φτάσατε ως εδώ! Σιγά σιγά τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο εύκολα! Ακολούθησε αυτά που λέει η Αμαρέτο. Για το τι θα γίνεται όταν επιστρέψεις στη δουλειά, μην αγχώνεσαι, το μωρό θα προσαρμοστεί και θα βρει τρόπο να κοιμάται και χωρίς εσένα. Μην αγχώνεσαι επίσης για το αν τρώει ή όχι στερεές, θα το κάνει όταν είναι έτοιμο και θα δεις πολλές διακυμάνσεις στην πορεία, περιόδους που θα τρώει πολύ καλά και άλλες που θα δείχνει πως θέλει μόνο να θηλάζει (συνήθως όταν θα είναι άρρωστο ή θα βγάζει δόντια). Όταν θα λείπεις, θα προσαρμόζεται και θα τρώει περισσότερες στερεές.

Το μωρό σου μάλλον είναι απ' αυτά που κάνουν ελαφρύ ύπνο, έτσι είναι και η δικιά μου. Εγώ τώρα την κοιμίζω στο κρεβάτι μας ( αρχικά την βάζω στην κούνια της και την παίρνω μαζί όταν ξυπνάει για πρώτη φορά τη νύχτα και συνήθως με παίρνει ο ύπνος πριν απ' αυτή) και περιμένω πώς και πώς να μετακομίσουμε για να την κοιμίζω πλέον σε κανονικό κρεβάτι και να κοιμάμαι εγώ μαζί της όταν θα χρειάζεται, γιατί στο διπλό δεν χωράμε πια άνετα:)

Την ημέρα συνήθως κάνει 2 υπνάκους από 10-20 λεπτά το πολύ, έτσι έκανε από πολύ μικρή. Όσο θα μεγαλώνει και θα αρχίσει να μπουσουλάει και να ασχολείται με διάφορα, θα ηρεμήσεις κι εσύ απ' αυτόν το συνεχή κύκλο θηλασμός-ελαφρύς ύπνος στην αγκαλιά της μαμάς- προσπάθεια της μαμάς να ακουμπήσει κάπου το μωρό να κοιμηθεί - ξύπνημα - ξανά θηλασμός κ.ο.κ. Θα έχει και άλλα πράγματα να κάνει :lol:

HXuSp2.pngaS46p2.png

• 2 εβδομάδες μετά...

merci, you guys...μου λέτε αυτά που κι εγώ σκεφτόμουνα...εκτός του θηλασμού στο κρεβάτι (αυτός είναι μόνο η έσχατη λύση για κανα μεσημεράκι) αλλιώς θα μέναμε όλοι ξύπνιοι τα βράδια.

Ευτυχώς τις 2 τελευταίες βδομάδες τον καταφέρνω να κοιμηθεί 1 ή και 2 φορές μέσα στην ημέρα στο κρεβάτι του, εξαιρουμένων των 2 τελευταίων ημερών που ξυπνάει ακόμα και στα χέρια μου με το παραμικρό...έχει χάρη, όμως, που τον ερωτεύτηκα...

νγφγδ ν (αυτά από τον Αλέξη, τον περί ου...)

ut70pP4.jpgut70p2.png

Αλίκη σαν να ακούω τον εαυτό μου όταν η μικρή μου ήταν στην ίδια ηλικία.

Αυτό με το……….. «ραντάρ στρώματος» πρέπει να το έχουν όλα τα μωρά……

και εμένα με προβλημάτισε εκεί γύρω στους 6,5 μήνες, τελικά ανακάλυψα ότι μέχρι τότε αφού την έπαιρνε ο ύπνος πάνω στο στήθος μου την κρατούσα πάνω μου αγκαλιά ψιλό όρθια γύρω στα 15 λεπτά γιατί δεν ρευόταν ποτέ.

Όταν «αποφάσισα» ότι το παιδί μεγάλωσε και το 5 λεπτό μάλλον ήταν αρκετό η μπουμπίτσα μού, άρχισε να ξυπνάει όταν την ακουμπούσα πάνω στο στρώμα με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε αγκαλιά μέρα νύχτα……….πάνω στα νεύρα μου και την απελπισία μου άρχισα να ψάχνω το θέμα στάδια του ύπνου, τότε διάβασα ότι για να έλθουμε στην φάση του βαθύ ύπνου θέλουμε ένα 10 λεπτό περίπου. Αφού ξανάρχισα το 15 λεπτο όλοι ήμασταν ευχαριστημένοι, αυτή στο κρεβάτι της και εγώ στο δικό μου

Για να μην σε τρομάξω από τότε που επέστεψα στην δουλειά και η μπουμπίτσα άρχισε τον βρεφικό ξεραίνετε αμέσως από την κούραση νύχτα, μέρα………...με στήθος ή χωρίς

Επίσης όπως λέει και η amaretto με άλλο τρόπο κοιμάται με μένα με άλλο με τον μπαμπά της και με άλλο στο σταθμό η την γιαγιά της.

Διαφημίσεις

• 2 εβδομάδες μετά...

Αγαπητές μου κυρίες ανακουφίστηκα πάρα πολύ διαβάζοντας τα post σας!!! Έχω και εγώ τις ίδιες ανησυχίες με την Αλικη Κ. Η μικρούλα μου είναι 6 μηνών και αποκοιμιέται μόνο θηλάζοντας και την ημέρα και τη νύχτα. Ήδη κάνω κάποια απο τα πράγματα που αναφέρονται παραπάνω και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προτιμώ τους θηλασμούς τους ύπνου. Οι ανησυχίες μου είναι δύο:

Έχω καταλάβει ότι η μικρούλα μου χρησιμοποιεί το στήθος μου σαν πιπίλα - μιας και δεν χρησιμοποιεί πίπιλα, και κάθε φορά που ξυπνάει τρέχω για να την ηρεμήσω ή να την ξανακοιμήσω. Φοβάμαι μήπως και συνηθίσει τόσο αυτή τη ρουτίνα και μεγαλώνοντας δεν κόψει αυτή τη συνήθεια.

Και δεύτερον, έχουν αρχίσει ήδη απο τον περίγυρο μου να μου λένε ότι κοιμίζοντας το μωρό στο κρεβάτι της μαμάς & του μπαμπά, δύσκολα θα δεχτεί να πάει στο δικό του μεγαλώνοντας.

Αν η πείρα και η εμπειρία σας μπορούν να βοηθήσουν, όλες οι προτάσεις καλοδεχούμενες.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Μόλις διαπίστωσα ότι υπάρχει ενότητα για τον ύπνο του μωρού, η οποία καλύπτει πολλά θέματα και είναι άκρως ενδιαφέρουσα... για να μην βγάλω αυτό το θέμα "εκτός θέματος"!!!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...