Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θλιβερή επέτειος 21η Απριλίου

alvadi

Recommended Posts

m21-92156xounta.jpg Η χώρα μας απομονώθηκε διεθνώς εξαιτίας της Χούντας

"Μαύρη επέτειος" για τη χώρα μας την Τρίτη, καθώς συμπληρώνονται 42 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967, ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον "γύψο" για μια επταετία.

Τα αποτελέσματα της "εθνοσωτηρίου επαναστάσεως" κάθε άλλο παρά "εθνοσωτήρια" ήταν: Η τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο που οι Κύπριοι ακόμη πληρώνουν, αποτελεί το τρανότερο παράδειγμα.

Με "μπαμπούλα" τον κομμουνιστικό κίνδυνο, η στρατιωτική δικτατορία κατάργησε τις Συνταγματικές ελευθερίες με τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια και τις εξορίες να μπαίνουν πλέον στην "ημερήσια διάταξη".

Στη διαμόρφωση του ζοφερού κλίματος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο η διαβόητη Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ), η οποία αποτέλεσε, μαζί με την ελληνική αστυνομία, τους "βραχίονες" για την επιβολή των βουλήσεων του καθεστώτος.

Παράλληλα, η χώρα μας απομονώθηκε διεθνώς και η ένταξη της στην υπό εκκόλαψη Ενωμένη Ευρώπη "εκτροχιάσθηκε".

Στις 10 Μαΐου 1967, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που λειτουργούσε στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής Συνδέσεως ΕΟΚ - Ελλάδας, ελήφθη η απόφαση για το "πάγωμα" των σχετικών διαδικασιών.

Όσον αφορά τον πολιτισμό, φιμώθηκε η σάτιρα και κάθε έργο "ύποπτης ιδεολογίας" (με τραγελαφικά πολλές φορές αποτελέσματα), ενώ κυριάρχησε η κιτς αρχαιολατρία/

polytexneiotank.jpgΠολυτεχνείο: Η αρχή του τέλους για τη Χούντα

λαγνεία και η φθήνια.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Χούντα υιοθέτησε τη λογική του κρατικού παρεμβατισμού, με αύξηση των κρατικών δαπανών, με σκοπό να καταστεί φιλολαϊκή. Η συνέπεια ήταν η αύξηση του δημόσιου χρέους και του πληθωρισμού, ενώ η διεθνής πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70 έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Η εμμονή στην προσέλκυση επενδύσεων, εγχώριων και ξένων, δίχως τα απαραίτητα ποιοτικά και τεχνοκρατικά κριτήρια, οδήγησε σε σκάνδαλα, αλλά και στην άναρχη ανάπτυξη και την περαιτέρω "τσιμεντοποίηση" των αστικών κέντρων και των περιαστικών περιοχών.

Κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις κατά των Απριλιανών, η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη και το Κίνημα του Ναυτικού, όμως ήταν το Πολυτεχνείο που κλόνισε συθέμελα τη Δικτατορία.

Το "τελικό χτύπημα" όμως για το σαθρό εξωθεσμικό οικοδόμημα που είχαν κτίσει οι Συνταγματάρχες ήταν η εισβολή του "Αττίλα" στην Κύπρο.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Σαμψών, ενεργούμενου της Δικτατορίας της Αθήνας, κατά του Μακάριου, αποτέλεσε το καλύτερο δυνατό πρόσχημα για την Άγκυρα προκειμένου ο τουρκικός στρατός να εισβάλει στις 20 Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο, ως μια εκ των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) στη νήσο.

Το στρατιωτικό καθεστώς καταρρέει. Ο νέος δικτάτορας Ιωαννίδης, ο οποίος είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο μετά το Πολυτεχνείο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στη δικτατορία, εξαφανίζεται.

Αντιμέτωποι με το εθνικό αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί, οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων με επικεφαλής το Φαίδωνα Γκιζίκη ζητούν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο δρόμος για τη δημοκρατία ανοίγει.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=118296

Διαφημίσεις

Θυμαμαι σαν ονειρο τον πατέρα μου να κρυβεται σε μια παλιά αποθήκη και να ψαχνει σταθμους στο ραδιοφονο να ακουσει τα νεα. Τοτε για εμένα ηταν παιχνιδι το κρυφτουλι στην αποθηκη να αμπαρωνουμε πορτες και να ξεθαβει το ραδιοφωνο αλλά μετέπειτα που συνηδιτοποιησα τι πραγματικά γινοταν ......

Οσο και να διαμαρτυρομαστε σημερα (οχι οτι εχουμε και αδικο για πολλά) δεν μπορουμε να συγκρινουμε αυτα που εζησαν οι γονεις μας. Γιαυτο καμια φορά μας λενε και αχαριστους.

Μονο που σκεφτομαι την ΕΣΑ και το κυνηγι που γινοταν γενικοτερα ανατριχιάζω. Μονο που βλεπω τα γεγονοτα του πολυτεχνειου .....

Ελπιζω να μπορεσουμε να διδαξουμε εστω και λιγα απο αυτά στα παιδιά μας και να καταλάβουν το πραγματικό νοημα της δημοκρατιας. (ασχετα που δεν εφαρμοζεται).

Αυτό που ζούμε τώρα τι είναι;

Χειρότερος φασισμός, από αυτόν που ζούμε, από τους κλοιούς που έχουν ζώσει όλες τις οικογένειες, υπάρχει;

Αναρωτιέμαι...

Διαφημίσεις

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα εμφανίζονται σε περιόδους πολιτικών αναταραχών και οικονομικής κρίσης. Τίποτα δεν αποκλείει στην Ευρώπη να δούμε φαινόμενα ανάλογα του παρελθόντος αν συνεχίσει η κατρακύλα.

...άνθρωπέ μου τί ξεφτύλα,να σου χαλάνε το όνειρο κι εσύ να τους αφήνεις

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα εμφανίζονται σε περιόδους πολιτικών αναταραχών και οικονομικής κρίσης. Τίποτα δεν αποκλείει στην Ευρώπη να δούμε φαινόμενα ανάλογα του παρελθόντος αν συνεχίσει η κατρακύλα.

Οι περισσότερες πολιτικές αναταραχές (βλέπε Χιλή, Βιετνάμ,Ταϋλάνδη & πόσες άλλες) αλλά και οικονομικές κρίσεις είναι κατασκευασμένες. Δεν είναι τυχαίο που ακολουθούν πάντα οι δικτατορίες ως μία μορφή "κάθαρσης" και επαναφοράς στην τάξη. Εάν προσέξουμε, μετά από επεισόδια και ταραχές ακολουθούν οι δηλώσεις για περισσότερη αστυνόμευση και παρακολούθηση. Για το καλό μας, πάντα. Έχετε ακούσει πόσες ακόμα κάμερες τοποθετήθηκαν παντου μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. (γιατί ακόμα και ο θάνατος του παιδιού ως γεγονός έχει μείνει στο μυαλό μας). Δεν είανι αυτό φασισμός;

Παντού σε όλη την Ένωση συμβαίνουν τα ίδια. Και δεν παραδεχόμαστε, αφήμενοι τόσο πολύ στην τύχη μας, στα δάνεια και καινούργια μας αυτοκίνητα, ότι είμαστε εγκλωβισμένοι και υποψήφια θύματα.

Γιατι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και δυστυχώς ξεχνάμε. Ξεχνάμε πολύ εύκολα.

Δεν νομίζω πως, τουλάχιστον η δική μας χώρα, μπορεί να αντέξει και μία τρίτη φορά. Πρώτα οι Άγγλοι & οι Αμερικάνοι, μετά οι Αμερικάνοι & Άγγλοι, τώρα άραγε...

Καμμιά φορά σκέφτομαι πως είμαι υπερβολική, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να μην το σκέφτομαι. Απλώς τέτοιες μέρες το εκφρλαζω περισσότερο.

Λόγω της ημέρας...

ωραίο το βιντεάκι Λέγκω, δεν το είχα δει ποτέ...

Είναι από μία ταινία-ντοκουμέντο του Ζιλ Ντασεν, την Δοκιμή, που την πέτυχα κι εγώ τυχαία χθες στο κανάλι της βουλής.Μία εξαιρετική σπάνια ταινία-ντοκουμέντο, που αξίζει κανείς να γνωρίζει, όχι μονο για καλλιτεχνικούς αλλά κυρίως για ιστορικούς λόγους.

Μίκα δεν νομίζω ότι είσαι υπερβολική...

Το τρίτο κοντό μου ανθρωπάκι τσουυυυυπ βγήκε στις 8/12/2011!!!

Το γεγονος οτι η ιστορια επαναλαμβάνεται ειναι αδιαμβισβητητο. Αν το παω λιγο πιο πισω θα με συνχωρεσεται?

Η οικονομική κριση του 29 τι επέφερε στην Ευρωπη και την Αμερική? Δεν ήταν το αλλοθι για τοσες δικτακτοριες και πολέμους? Δεν ηταν το πάτημα για καποιες χωρες να εξαπλωθουν και να κυριαρχησουν?

Διπλωματική ιστορια δυστυχως δεν υπάρχει στα σχολικά ενχειριδια εκτος απο ελάχιστες εξαιρεσεις. Ακομη ομως και χωρις ενας σκεφτομενος δεν μπορει να παραβλέψει τα τρανταχτά γεγονοτα και να αναρωτηθει τι πραγματικά συνεβη. Οι ομοιοτητες με το σημερα ειναι ανησυχιτικές.....

Διαφημίσεις

... Αντιμέτωποι με το εθνικό αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί, οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων με επικεφαλής το Φαίδωνα Γκιζίκη ζητούν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο δρόμος για τη δημοκρατία ανοίγει...

Ωραίο δρόμο ανοίξανε... το βλέπουμε όλοι μας ...

Ο Γκιζίκης "κάλεσε" τον Καραμανλή γιατί είχαμε "εθνικό αδιέξοδο".

:)

(Ο Γκιζίκης την περίοδο της εξέγερσης του πολυτεχνείου ήταν στρατιωτικός διοικητής Αθηνών και Αττικής, μετά το κίνημα Ιωαννίδη τοποθετήθηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας)

Κρίμα που οι ανθρωποι έχουν χάσει τη μνήμη τους.

Κρίμα που η Ελλάδα έχασε τον "αέρα" της εποχής '65 - '75.

Κρίμα που η ιστορία επαναλαμβάνεται και δεν μαθαίνουμε απο τα λάθη μας.

Κρίμα που το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων βλέπει μόνο το δέντρο και αγνοεί το δάσος.

Κρίμα που "σωτήρες" και "επαναστάτες" με κουμπούρια υπάρχουν και σήμερα.

Στο τέλος βεβαια κανέις τους δεν γλυτώνει.

Ολα τα "σάπια" πέφτουν κάποτε.

Με πολλές Θυσίες.

Περαστικά μας.

"Δεν ξέρω κάτι άλλο, για το οποίο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να νοιάζεται τόσο πολύ, όσο για το πώς θα γίνουν τα παιδιά του καλύτερα απ' αυτόν και τους όμοιούς του"

Πλάτωνας

chmod 777 world

Το γεγονος οτι η ιστορια επαναλαμβάνεται ειναι αδιαμβισβητητο. Αν το παω λιγο πιο πισω θα με συνχωρεσεται?

Η οικονομική κριση του 29 τι επέφερε στην Ευρωπη και την Αμερική? Δεν ήταν το αλλοθι για τοσες δικτακτοριες και πολέμους? Δεν ηταν το πάτημα για καποιες χωρες να εξαπλωθουν και να κυριαρχησουν?

Διπλωματική ιστορια δυστυχως δεν υπάρχει στα σχολικά ενχειριδια εκτος απο ελάχιστες εξαιρεσεις. Ακομη ομως και χωρις ενας σκεφτομενος δεν μπορει να παραβλέψει τα τρανταχτά γεγονοτα και να αναρωτηθει τι πραγματικά συνεβη. Οι ομοιοτητες με το σημερα ειναι ανησυχιτικές.....

Συμφωνώ. Και για να απαντήσω και στην Μίκα, δεν είναι όλες οι οικονομικές κρίσεις κατασκευασμένες. Απλά αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση φαινομένων τύπου Χίτλερ. Η Γερμανία την δεκαετία του τριάντα μαστιζόταν από ανεργία και οικονομική εξαθλίωση. Ήταν πολύ εύκολο να εμφανιστούν κάποιοι "εθνοσωτήρες" που έπεισαν τον κόσμο ότι για την ανεργία και την φτώχεια φταίνε οι ξένοι που τους παίρνουν τις δουλειες, κι άλλα τέτοια, κουλά για μας, αλλά για έναν εξαθλιωμένο γερμανό απόλυτα λογικά.Και στην Ελλάδα του 1967 κάτι ανάλογο συνέβαινε. Γι αυτό και πολλοί υποδέχτηκαν την χούντα "μετά βαϊων και κλάδων".

Άσχετο, η τρομοκρατική οργάνωση Μπάντερ Μάινχοφ θεωρείται από πολλούς η "κάθαρση" του Γερμανικού λαού από τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία.

Συγνώμη για την πολυλογία, με πιάνει καμια φορά :)

Καλά ο Αύγουστος του 1949, αλλά ο Μάιος του 1453 που κολλάει στο θέμα μας;

"Δεν ξέρω κάτι άλλο, για το οποίο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να νοιάζεται τόσο πολύ, όσο για το πώς θα γίνουν τα παιδιά του καλύτερα απ' αυτόν και τους όμοιούς του"

Πλάτωνας

chmod 777 world

Καλά ο Αύγουστος του 1949, αλλά ο Μάιος του 1453 που κολλάει στο θέμα μας;

στην άλωση της Κων/πολεως αναφέρεσαι?

Διαφημίσεις

Ναι σε αυτή...

Πλάτωνας

chmod 777 world

Ίσως να ήμουν κάπως απόλυτη όσον αφορά στις κατασκευασμένες οικονομικές κρίσεις, αλλά πραγματικά πιστεύω πως οι περισσότερες από αυτές είναι. Όπως επίσης και οι πολιτικές αναταραχές.

Πάντα υπάρχει κάτι από πίσω, κάποιο συμφέρον, τις πιο πολλές φορές οικονομικό. Και η καημένη η χώρα στην οποία ζούμε έχει την τύχη ή την ατυχία να είναι κόμβος. Και να πάμε λίγο πίσω, στον εμφύλιο, νομίζω πως ήταν το προετοίμασμα του εδάφους για την δικτατορία. Εξυπηρετήσαμε αρκετά τους "φίλους" μας.

Ίσως να ήμουν κάπως απόλυτη όσον αφορά στις κατασκευασμένες οικονομικές κρίσεις, αλλά πραγματικά πιστεύω πως οι περισσότερες από αυτές είναι. Όπως επίσης και οι πολιτικές αναταραχές.

Πάντα υπάρχει κάτι από πίσω, κάποιο συμφέρον, τις πιο πολλές φορές οικονομικό.

Συμφωνώ. Και σίγουρα έχουμε πολλά να δούμε ακόμα στην Ελλάδα. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία στην πολιτική και διπλωματική σκηνή. Και είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ δεν κινδυνεύει από "εξωγενείς παράγοντες". Η Ελλάδα κινδύνευε και θα κινδυνεύει.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...