Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Προβλημα υψηλης πιεσης στο ματι

vera

Recommended Posts

Ενα πολυ στενο συγγενικο προσωπο αντιμετωπιζει εδω και καιρο προβλημα ψηλης πιεσης στα ματια του.......πλαον εχει φθασει σε οριακα επιπεδα και κινδυνευει με αποκολλησξ, γλαυκωμα και τυφλωση.......

Δεν ξερουν γιατι συνεχιζει να ανεβαινει η πιεση και το κακο ειναι οτι δεν θελουν να συμβουλευτουν αλλο γιατρο....... :roll:

Το εχει αντιμετωπισει καποιος αλλος?

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Διαφημίσεις

Καλημέρα Vera, το ίδιο πρόβλημα έχει μια φίλη μου 36 ετών τώρα, η οποία το ανακάλυψε τυχαία πριν απο δυο χρόνια, σε προληπτικό έλεγχο και η διάγνωση στην περίπτωση της είναι γλάυκωμα. Δυστυχώς είναι μια ύπουλη πάθηση η οποία δίνει τα πρώτα της συμπτώματα όταν ήδη έχει γίνει ζημιά στο μάτι. Αυτό που ξέρω είναι ότι παίρνει μόνιμα φαρμακευτική αγωγή και πολύ συχνά μετράει την πίεση των ματιών. Η φαρμακευτική αγωγή που παίρνει έχει αρκετές παρενέργειες (με κυριότερη την αλλοίωση του χρώματος του ματιού μετά από μακροχρόνια χρήση, ειδικά σε αναοιχτόχρωμα μάτια όπως έχει η φίλη μου). Δεν ξέρω την ηλικία που έχει το άτομο στο οποίο αναφέρεσαι αλλά σίγουρα θα πρέπει να το κοιτάξει. Όταν λες υψηλή πίεση είναι όντως υψηλή ή οριακή; Ο γιατρός που έχει τι λέει; έχει δώσει αγωγή; Έχω μια ευαισθησία με τα μάτια γιατί η ίδια έχω υψηλή μυωπία και κάθε χρόνο κάνω προληπτικές εξετάσεις και η υψηλή πίεση είναι ο μεγάλος μου φόβος, αν και μέχρι τώρα δεν έχω πρόβλημα.

xZBdp3.png

Γεια σου Ελενα.......σε ευχαριστω για την απαντηση!

Το ατομο που εχει την πιεση (21 στο ενα ματι και 18 στο αλλο) ειναι 65 ετων..........το παρακολουθει τα τελευταια χρονια και απλα μετραει την πιεση....τιποτε αλλο περα απο απλα κολλυρια φυσιολογικου ορου.....

Ειπε η γιατρος να προσεχει να μη σηκωνει βαρη και βασικα εχω εκνευριστει γιατι ουδεποτε ακολουθησε τις οδηγιες του γιατρου....... :? Δεν καταλαβαινω πως μπορει να παιρνει τοσο ελαφρα το θεμα.......

Εκανε και εξτρα εξετασεις κατε εναλλακτικα (μπορει να κανω λαθος) πεδια και βγηκαν οκ!!! Οσο περναει ο καιρος η πιεση ανεβαινει και χθες που μετρηθηκε βγηκαν τα αποτελεσματα που ανεφερα.........εχω αγχωθει πολυ και δεν ξερω αν δε μου λενε καποια πραγματα η αν υπερβαλουν σε καποια (ειμαστε και λιγο υποχονδριοι) για να με τρομαξουν......μου ειπαν μονο οτι εφθασε πια σε οριακα επιπεδα και μπορει να παθει αποκολληση αμφιβληστροειδους και μετα γλαυυκωμα και τυφλωση!!!

Τους πιεζω να πανε σε αλλο γιατρο να δουνε μηπως υπαρχει κατι αλλο να κανουν αλλα εμπιστευονται λενε τη γιατρο και δεν θελουν!!!

Πραγματικα δεν μπορεις να κανεις κατι? Μια γνωστη που εχει ακουστα το προβλημα απο συγγενεις μου ανεφερε σημερα κατι για επεμβαση που γινεται οταν φθασουν τα πραγματα στο απροχωρητο..............

Αυτα τα φαρμακα που παιρνει η φιλη σου κατεβαζουν την πιεση δλδ? Και ποση πιεση εχει η κοπελα? Ειναι στασιμη η ανεβαινει προοδευτικα? Κανει δλδ κατι η αγωγη?

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Καλημέρα Vera η πίεση που ανφέρεις θεωρείται για τα μάτια οριακή δηλ. πάνω από το 20 θεωρείται υψηλή. Η φίλη μου που σου ανέφερα στις μετρήσεις της είχε άνω των 30, αλλά όπως σου είπα αποτελεί επισήμως γλαυκωματικό ασθενή. Και ναι η αγωγή που πέρνει είναι για αυτού του τύπου την ασθένεια με τόσο υψηλή πίεση. Για να καταλάβεις τα οπτικά της πεδία (όχι ενναλακτικά :):):) ) δεν θεωρούνται φυσιολογικά γιατί πλέον έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στο οπτικό της νεύρο. Η αγωγή που κάνει ελέγχει την πίεση και καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου η οποία όντως στο τελικό στάδιο είναι η τύφλωση, αλλά επειδή είναι μικρή σε ηλικία καθώς αυτές οι ασθένειες εμφανίζονται στην ηλικία που αναφέρεις δυστυχώς θεωρείται άτυχη γιατί στην ηλικία των 65 θα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο για να μην τρελένεσαι από αυτά που γράφεις καταλαβαίνω ότι εσείς δεν είστε αντίστοιχη περίπτωση, θα έλεγα ότι δεν έχετε καμία σχέση. Στην πίεση που αναφέρεις και με φυσιολογικά οπτικά πεδία, όντως δεν συστήνεται κάποια αγωγή εκτός από τη συστηματική παρακολούθηση που έτσι και αλλιώς πρέπει να κάνουμε όλοι. Εντάξει θεωρητικά αν εξακολουθήσει να ανεβάινει μπορεί να συμβούν όλα αυτά που σου ανέφεραν αλλά είναι αντίστοιχο με το αν με τσιμπήσει μια σφίγγα, μπορεί να πάθω αλλεργικό σόκ και αν δεν φτάσω εγκαίρως στο νοσοκομείο θα πεθάνω ή αν κολήσω μια ίωση μπορεί να κάνει επιπλοκή και να πάθω πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κλπ (δεν ξέρω αν είναι καλά τα παράδειγμάτα μου :roll::roll::roll: ). Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί κάτι πολύ άσχημο αλλά αφού γνωρίζουν το πρόβλημα αν ξεπεράσει τα όρια ο γιατρός θα το αντιμετωπίσει κατάλληλα. Το σημαντικό είναι ότι το οπτικό νεύρο δεν έχει βλάβη. Όπως βλέπεις έχω κάνει πολύ έρευνα στο θέμα γιατί τότε είχαμε σοκαριστεί όλοι με το πρόβλημά της φίλης μου. Ξαναλέω πιστεύω ότι δεν έχετε καμία σχέση :):):)

xZBdp3.png

Μπραβο...οπτικα πεδια ηταν η εξεταση......

Σε ευχαριστω Ελενα, με καθησυχασες καπως......

Ειναι δλδ κατι διαφορετικο οταν εχεις φυσιολογικα οπτικα πεδια η καποια στιγμη βλαπτεται και το οπτικο νευρο? Φανταζομαι κανεις δεν ξερει..... :roll:

Κριμα για τη φιλη σου που ειναι και νεα κοπελα...... :? Εχει ηδη προβληματα στην οραση? Δεν υπαρχει καποιο χειρουργειο να βελτιωσει την κατασταση?

Διαφημίσεις

Καλημέρα και πάλι Vera. Ναι όταν η εξέταση με τα οπτικά πεδία είναι καλή όλα είναι φυσιολογικά, το οπτικό νεύρο βλάπτεται από δάφορους λόγους ένας από τους οποίους είναι και η μόνιμα υψηλή πίεση (όχι όμως του 18-20 αλλά πολύ υψηλότερη). Μην ανυσυχείς αφού γνωρίζετε το ''πρόβλημα'' και το παρακολουθείτε όλα θα πάνε καλά.

Δυστυχώς η φίλη μου δεν είναι τόσο τυχερή, προς το παρόν δεν έχει προβήμα στην όραση αλλά είναι σε μόνιμη φαρμακευτική αγωγή και φυσικά σε μόνιμη επιφυλακή....Τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσει αν όλα πάνε καλά με τη φαρμακευτική αγωγή μετά την ηλικία των 55-60 και όλη της η μάχη είναι να καθυστερήσει ακριβώς αυτή την εξέλιξη, ώστε να μετατεθούν τα προβλήματα όρασης για πολύ αργότερα...Από όσο ξέρω χωρίς όμως να είμαι σίγουρη, αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά :(:(:( Πραγματικά είναι πολύ κρίμα για αυτήν γιατί είναι νέα κοπέλα όπως είπες και εσύ :(:(:(

xZBdp3.png

Μπραβο Ελενα, εισαι πολυ ενημερωμενη!!!

Στους λογους που βλαπτουν το οπτικο νευρο συγκαταλεγονται τα σκυψιματα και το βαρος? Η αυτα πρεπει να τα αποφευγει απλα για την πιεση? Απο οσο γνωριζεις ειναι οντως επιβαρυντικος παραγοντας? Εχω τυψεις γιατι μου κραταει το μωρο και σκεφτομαι οτι επιβαρυνω την κατασταση..... :shock:

Να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω, η φίλη μου δεν μου έχει πει κάτι τέτοιο. Αυτό που ξέρω από τη μαμά μου που έχει κάνει εγχείρηση καταρράκτη με laser (από τους γιατρούς αυτό θεωρείται πλέον ρουτίνα σε αντίστοιχες ηλικίες με αυτή που αναφέρεις) δεν έκανε να σηκώνει βάρος και να σκύβει για το φόβο της αποκόλησης του αμφιβληστροειδούς...Αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση. Για κοίτα και εδώ http://www.laservision.gr/glaukoma.htm. Πιστεύω ότι με την υψηλή πίεση δεν πρέπει να έχει σχέση, αλλά αυτό είναι δική μου προσωπική κρίση....Μπορεί να ρωτήσει το γιατρό του αν επιβαρύνει την κατάσταση ή μπορείς να ρωτήσεις εσύ το δικό σου οφθαλμίατρο αν δεν θέλεις να φανεί ότι ρωτάς. Βέβαια να σου πω κάτι σε αυτή την ηλικία νομίζω ότι αυτή η πίεση πρέπει να θεωρείται φυσιολογική. Μην ανησυχείς όλα καλά θα πάνε :):):).

Εμείς έχουμε στην οικογένεια μας αντίστοιχα την αδερφή μου η οποία με το παραμικρό προκαλεί την καταστροφή (επειδή λες κάπου ότι αντιδράτε υπερβολικά) μόλις της πεις για παράδειγμα πήγα στο γιατρό και είπε να κάνω τις τάδε εξετάσεις σου έχει αναλύσει ένα κατεβατό με φοβερά πράγματα που μπορούν να σου συμβούν και συνεχίζει λέγοντας π.χ. ο γιατρός όταν στο είπε αυτό έδειξε ανήσυχος; και διάφορα τέτοια ωραία. Άλλο π.χ. πρόσφατα τράκαρε ο αδερφός μου, ο ίδιος δεν έπαθε τίποτα το αυτοκίνητο όμως καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως καταλαβαίνεις μετέφερε το νέο με τέτοιο τρόπο που μέχρι να του μιλήσουμε νομίζαμε ότι ήταν τουλάχιστον στην εντατική ή έχει σπάσει χέρια πόδια και δεν μας το λένε και μιλάμε ότι δεν έπαθε γρατζουνιά....

xZBdp3.png

Ειπε ο γιατρος οτι πρεπει να μη σκυβει και να μη σηκωνει βαρος........αλλα δεν το τηρησε ποτε........τωρα με το μωρο φυσικα πως θα το τηρουσε? Και βασικα επειδη σκεφτομαι για δευτερο προβληματιζομαι μηπως τους επιβαρυνω περισσοτερο ειδικα τωρα που υπαρχει θεμα.......

Βασικα απορω με την αντιμετωπιση του θεματος γιατι οπως ειπα αντιδρα υπερβολικα σε αλλα θεματα....δλδ κανει εξετασεις για καρκινο δυο και τρεις φορες το χρονο απο το φοβο μηπως και.......εχει συνεχεια την ταση να πιστευει οτι εχει διαφορα προβληματα υγειας ενω φτου φτου μεχρι σημερα παραπονο δεν πρεπει να χει......αλλα σε αυτο το θεμα ενω ξερει οτι δεν πρεπει να σηκωνει βαρη, εξακολουθουσε να πηγαινει γυμναστηριο και να σηκωνει βαρακια και να πηγαινει λαικη χωρις καροτσι επειδη βαριεται να το κουβαλαει...... :? ....και ειναι πολυ βαρια η λαικη!!!! σες φορες το εκανα μου βγηκαν τα χερια.......οποτε καταλαβαινεις γιατι εκνευριζομαι με αυτη την αδιαφορια....... :roll: Λες και το κανει επιτηδες........λιγο ειναι να κινδυνευεις να μεινεις τυφλος? :evil:

Σε ευχαριστω για το λινκ θα το διαβασω.......

Διαφημίσεις

• 3 χρόνια μετά...

Καλησπερα!

Ο αντρας μου (34χρ.) πασχει απο νεανικο γλαυκωμα υψηλης πιεσης ανοιχτης γωνιας που το βρηκε τυχαια σε ενα οφθαλμολογικο τσεκ-απ πριν 5 χρονια. Οι πιεσεις του παιζουν και εχουν φτασει κ μεχρι 44 υπο θεραπεια!!! Τα οπτικα του πεδια μεχρι στιγμης βγαινουν παντα φυσιολογικα, το οπτικο του νευρο δεν εχει πειραχτει, ευτυχως, φυσιολογικες βγαινουν κ οι εξετασεις OCT και HRT, που δειχνουν σε τι κατασταση ειναι το οπτικο του νευρο. Αυτη τη στιγμη ειναι υπο θεραπεια με κολλυρια, που δεν καταφερνουν παντα να κρατουν την ενδοφθαλμια πιεση του σε χαμηλα επιπεδα (δλδ. κατω του 17-18 ). Εχουμε παει σε ειδικους οφθαλμιατρους Θεσ/νικης κ Αθηνων και, ενω ολοι προτινουν την επεμβαση τραμπεκουλεκτομης ανοιχτου χειρουργειου ως μοναδικη λυση για τη διΑτηρηση χαμηλης πιεσης για καποια χρονια, μας τονιζουν οτι προκειται για μια πολυ λεπτη επεμβαση που ενεχει και τις αναλογες επιπλοκες λογω του νεαρου της ηλικιας του! Ειλικρινα ειμαστε σε απογνωση γιατι κ ετσι, με τα φαρμακα κ με την υψηλη πιεση, δε μπορουμε να συνεχισουμε! Γιατι, ποσο πια ν αντεξει το οπτικο του νευρο χωρις να εμφανισει αλλοιωσεις??!! Εχει καποιος/α αντιστοιχη αμεση ή εμμεση εμπειρια? Που απευθυνθηκε κ πως προχωρησε τελικα με τη θεραπεια? Εχει κανει laser SLT (τραμπεκουλεκτομη)? Αν ναι, ποσο διηρκησε το αποτελεσμα? Ευχαριστω.

Καθε μερα και μια καινουρια εκπληξη...:eek:

NvfJp2.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...