Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Σαλμονέλα


Recommended Posts

Επειδή ένα ανηψάκι μου 21 μηνών και ένας φίλος του 2 χρονών που έφαγαν από το ίδιο αυγό έπαθαν σαλμονέλα, σκέφτηκα να βρω κάτι ενημερωτικό το τι είναι και για την πρόληψή της: - το ένα παιδάκι έμεινε στο νοσοκομείο 4 μέρες-

 

Αν έχετε ακούσει πολλές φορές την λέξη "Σαλμονέλα" αλλά δεν ξέρετε καθόλου ή απλά έχετε μια διαίσθηση του τι μπορεί να σημαίνει, τότε βρίσκεστε στο σωστό άρθρο!

 

Εδώ θα μάθουμε τι ακριβώς είναι η Σαλμονέλα, από τι προκαλείται και φυσικά: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτούλη μας από αυτήν!

 

Τι είναι η Σαλμονέλα;

 

Σαλμονέλα είναι κατ' ακρίβεια το όνομα μιας ομάδας βακτηριδίων που προκαλούν κάποιες ασθένειες στο στομάχι και τα έντερα.

 

Υπάρχουν διαφόρων ειδών βακτηρίδια Σαλμονέλα τα οποία προκαλούν και διάφορες ασθένειες. Συνολικά, τις ασθένειες αυτές τις ονομάζουμε Σαλμονέλωση.

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

 

Όπως είδατε και πιο πάνω, υπάρχουν διάφορα είδη Σαλμονέλας. Επομένως, τα βακτηρίδια αυτά, προκαλούν και διάφορες ασθένειες, σωστά;

 

Οι 2 σημαντικότερες κατηγορίες Σαλμονέλωσης είναι η μη τυφική και η τυφική Σαλμονέλωση.

 

Η μη τυφική Σαλμονέλωση χαρακτηρίζεται από πυρετό, πόνους στην κοιλιά και διάρροια.

 

Συνήθως όμως, άτομα με την ασθένεια αυτή αναρρώνουν μετά από 4-7 μέρες χωρίς να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

 

Το είδος αυτό της Σαλμονέλωσης είναι λοιπόν το κάπως πιο ήπιο από τα 2 και το αντίστοιχο βακτηρίδιο που την προκαλεί υπάρχει στα κόπρανα ζώων και ανθρώπων.

 

Πως από τα κόπρανα ζώων και ανθρώπων το βακτηρίδιο καταλήγει στα έντερα μας για να μας "αλυσοδέσει" άρρωστους στο κρεβάτι, θα το δείτε πιο κάτω.

 

Η τυφική Σαλμονέλωση προκαλείται από τη Σαλμονέλα (βακτηρίδιο) Typhi και ονομάζεται αλλιώς τυφοειδής πυρετός (ίσως να τον έχετε ξανακούσει!). Το βακτηρίδιο αυτό υπάρχει μόνο στα κόπρανα ανθρώπων.

 

Η ασθένεια αυτή προσβάλει όχι μόνο το έντερο αλλά ολόκληρο τον οργανισμό έτσι ώστε να είναι πολύ πιο επικίνδυνη, μέχρι και θανάσιμη για μας!

 

Άτομα με τυφοειδή πυρετό έχουν συνήθως πονοκέφαλους, ψηλό πυρετό και αιμορραγία στα έντερα, δεν έχουν όρεξη για φαγητό και παρουσιάζουν ταυτόχρονα και άλλα συμπτώματα σε ολόκληρο το σώμα.

 

Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να αναρρώσουν χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα και ιατρική περίθαλψη και ο πυρετός διαρκεί πολύ περισσότερο παρά στη μη τυφική Σαλμονέλωση.

 

Τα συμπτώματα Σαλμονέλωσης κάνουν την εμφάνιση τους συνήθως 12 με 72 ώρες (από μισή μέχρι και 3 μέρες!) μετά την μόλυνση. Και αμέσως τώρα θα δείτε πως γίνεται η μόλυνση!

 

Από τα κόπρανα ανθρώπων ή και ζώων πώς καταλήγουν τα βακτηρίδια στο σώμα μας;

 

Από βακτηρίδια Σαλμονέλα που βρίσκονται σε κόπρανα ανθρώπου είναι πολύ εύκολο να μολυνθείτε, εάν το άτομο μετά από το "σκούπισμα του πισινού" δεν πλύνει τα χέρια του και ακολούθως έρθει σε επαφή μαζί σας.

 

Το αποτέλεσμα: Τα βακτηρίδια που έχουν καταφέρει να εγκατασταθούν εκεί (μετά από επαφή του δέρματος με τα κόπρανα) "μετακομίζουν" σ' εσάς και παίρνουν το επόμενο μεταφορικό (π.χ. όταν βάλετε το χέρι στο στόμα σας) για να εισέλθουν στον οργανισμό σας... Και να που στο πι και φι καταλήγετε στο κρεβάτι!

 

Τα βακτηρίδια βρίσκονται συνήθως στα κόπρανα ατόμων που έχουν πρόσφατα αρρωστήσει με Σαλμονέλωση ή είναι μόνιμοι φορείς Σαλμονέλας (χωρίς πολλές φορές να το ξέρουν και οι ίδιοι!).

 

Από κόπρανα ζώων είναι επίσης πολύ εύκολο να "αρπάξετε" μια ή και περισσότερες "οικογένειες" βακτηριδίων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φάτε κάποιο τρόφιμο, "κατά προτίμηση" ζωικής προέλευσης, το οποίο να έχει έρθει σε επαφή με κόπρανα ζώου πλούσια σε βακτηρίδια και να μην έχει και ψηθεί καλά.

 

Τρόφιμα που μπορεί να μεταφέρουν τέτοια βακτηρίδια είναι κυρίως αυτά ζωικής προέλευσης, όπως αυγά, κρέας, κοτόπουλο και γάλα αλλά και λαχανικά!

 

Και από ζωντανά ζώα μπορείτε να μολυνθείτε. Αν έχετε ένα κατοικίδιο (ιδιαίτερα χελώνες και ερπετά) και την ώρα που το χαϊδεύετε αγγίξετε ένα σημείο που έχει έρθει σε επαφή με τα κόπρανα του την ώρα που "ξαλαφρωνόταν"... μπορείτε να φανταστείτε τη συνέχεια!

 

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτήν;

 

Δεν είναι και πολύ δύσκολο, φτάνει να είστε κάπως προσεκτικοί όσο αφορά την καθαριότητα:

 

Μην τρώτε ωμά τρόφιμα. Τα αυγά δεν πρέπει να είναι υγρά και το κρέας πρέπει να ψήνεται τόσο, ώστε να χάσει το κοκκινωπό χρώμα στο κέντρο. Γιατί; Έστω κι αν υπάρχουν πράγματι βακτηρίδια στα τρόφιμα αυτά, το καλό ψήσιμο τα σκοτώνει ώστε να μην μπορούν πια να μας βλάψουν!

 

Μετά το μαγείρεμα, φροντίζετε πάντα να πλένετε καλά τα χέρια σας, όπως και τα μαγειρικά σκεύη και τον πάγκο, ιδιαίτερα εάν τα χέρια σας και τα εργαλεία ήρθαν σε επαφή με ωμά τρόφιμα.

 

Μην αφήνεται ωμά τρόφιμα να έρχονται σε επαφή με ψημένα την ώρα που μαγειρεύετε. Γιατί τότε, το προσεκτικό ψήσιμο όλο που κάνατε για να σκοτώσετε τα βακτηρίδια ήταν άσκοπο, αφού με την επαφή του ψημένου φαγητού με ωμά τρόφιμα μπορεί να ξαναμολυνθεί... με ζωντανά βακτηρίδια!

 

Μην ξεχνάτε ποτέ να πλένετε τα χέρια σας μετά από μια επίσκεψη στην τουαλέτα. Μπορεί να μην είχατε Σαλμονέλωση ποτέ αλλά πάλι να είστε φορέας του βακτηριδίου και να μην το ξέρετε!

 

Και το πλύσιμο των χεριών μετά από παιχνίδι με το κατοικίδιο είναι απαραίτητο! Όχι μόνο για να αποφύγετε μια Σαλμονέλωση αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. Μια φορά μόνο να παραμελήσετε το πλύσιμο μπορεί να είναι αρκετή για να μολυνθείτε!

Δυο γλυκά χαμόγελα...η ζωή μου όλη...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Για τις χελωνες ειναι αληθεια,εχω χελωνακια νερου,αλλα το τι απολυμανση πεφτει μετα δεν λεγεται!Οι χελωνες την μεταφερουν στο καβουκι τους!Θελει ιδιαιτερη προσοχη γενικα,γιατι το 2006 και ενω ημουν 2 μηνων εγκυος στον γιο μου τον πρωτο,ο αντρας μου εφαγε αυγο τηγανητο παρακαλω και επαθε σαλμονελα!!Το αποτελεσμα?Στο νοσοκομειο με ορους,φαρμακα και η τουαλετα ειχε γινει θαλαμος αεριων και μικροβιων... :D Σχολαστικη καθαριοτητα με χλωρινη,οινοπνευμα και τα δικα του μαχαιροπηρουνα και ποτηρια,καθως και πετσετα χεριων!!Ειναι πολυ επικινδυνο να κολλησεις και εγω τοτε πραγματικα ειχα Αγιο,διοτι αν κολλουσα θα εκανα αποβολη!!

 

και 2ος γιος μου ειναι 4 μηνων και 3 ημερων!

Link to comment
Share on other sites

Και να συμπηρώσω και εγώ κάποια πράγματα που ε΄χω διαβάσει -αν και ίσως να εννοούνται:

- Δεν κόβουμε λαχανικά και ψωμί στο ίδιο ξύλο που χρησιμοποιούμε για το κρέας

- Δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο μαχαίρι που κόψαμε το κρέας και για τη σαλάτα παρά μόνο αν το πλύνουμε πολύ καλά.

- Κάτι που κάνω εγώ συνήθως: μετά από το μαγείρεμα κρέατος καθαρίζω τα πάντα που ήρθαν σε επαφή με αυτό και με ξύδι.

sL7ap2.png

Link to comment
Share on other sites

Και ξέχασα πριν να γράψω ότι στο νοσοκομείο είπαν στη μαμά του παιδιού να βράζει το αυγό 13 λεπτά-αν του ξναδώσει! :wink:

Δυο γλυκά χαμόγελα...η ζωή μου όλη...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...