➔ ParentsCafe.gr

Δράσεις και νέα της ομάδας Ποτέ πια μόνα

Εδώ τοποθετούνται τακτικά οι δράσεις και τα νέα σχετικά με την απομάκρυνση των γονέων κατά την διάρκεια ιατρικών πράξεων στα τέκνα τους Τι αφορά η δράση Ποτέ πια μόνα;

  • H δράση αυτή αφορά την συστηματική, αναγκαστική και παράνομη απομάκρυνση των γονέων
    κατά την διάρκεια ιατρικών πράξεων στα τέκνα τους
    (σε οποιοδήποτε φορέα ή νοσοκομείο ιδιωτικό ή δημόσιο).
    Καθημερινά συμβαίνει στα μαιευτήρια/νοσοκομεία η απομάκρυνση του βρέφους/παιδιού για αιμοληψία, τοποθέτηση ορού,καθετήρα, πλύση στομάδου κλπ. χωρίς την παρουσία του γονέα, χωρις να ερωτάται ο γονέας καν για το εάν επιθυμεί να είναι παρών.
  • ΕΚΤΑΚΤΟ: Απεστάλει στους γονείς που προσέφυγαν μέσω ΣτΠ & στα νοσοκομείαη ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ!  http://parents.org.gr/health/a568
    Η απόφαση υιοθετεί την σύσταση του ΣτΠ και της Παιδιατρικής εταιρείας δηλαδή το ότι οι γονείς δύναται να παρίστανται στις ιατρικές πράξεις.Παρότι έχει ήδη αποσταλεί στις διευθύνσεις των νοσοκομείων, δεν είναι ακόμα γνωστό (σήμερα 18/2/16) το εάν έχουν γνωστοποιηθεί στο προσωπικό.
    Για αυτόν τον λόγο παρακαλούνται οι γονείς να εκτυπώνουν την απόφαση του ΚΕΣΥ
    ( pdf : /wp-content/legacy-upload/KESY_2016_N.pdf )
    έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να επικαλεστεί κάποιος ότι δεν την γνωρίζει.
  • Αναλυτική εισήγηση του Συνήγορου του Πολίτη/του Παιδιού, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ στο σχετικό άρθρο:  http://parents.org.gr/health/a568
  •  Η ομάδα facebook Ποτέ πια μόνα η οποία συντονίζει τις προσπάθειες βρίσκεται εδώ:
    https://www.facebook.com/groups/225537920935502

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε και να εκτυπώσετε ότι χρειάζεται
για να είσαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε νοσηλευτικό/ιατρικό προσωπικό

Προσοχή – εάν δεν γνωρίζετε τα δικαιώματά σας, πάντα θα είναι πιθανό να σας τύχει κάποιος που να μην γνωρίζει όλες αυτές τις εξελίξεις.

Διαφημίσεις

Ακόμα, το Υπουργείο Υγείας παρότι έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με τα παραπάνω, δεν έχει εκδόσει εγκύκλιο για να ενημερώσει το ιατρικό προσωπικό.

Μάθετε καλά ειδικά το τι ισχύει σε περίπτωση άρνησης εκτέλεσης ιατρικής πράξης/παράβασης καθήκοντος του ιατρικού προσωπικού.

Είναι καθημερινά τα περιστατικά αυτής της παράνομης πρακτικής.
Επειδή εκτός απο το ιατρικό προσωπικό, ακόμα και τα όργανα του νόμου μπορεί να μην γνωρίζουν καλά την νομοθεσία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε μαζί σας ειδικά αυτό το χαρτί αλλά και να γνωρίζετε /καταλαβαίνετε τι σημαίνει.

 Ο δήθεν κανονισμός του νοσοκομείου! Δείτε εδώ την φωτογραφία που “απαγορεύει” να είσαστε μαζί με το παιδί σας.

Αν είσαστε στο ΑΤΤΙΚΟΝ ή στο ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, δείτε τις απαντήσεις των νοσοκομείων εδώ – μπορείτε να τις εκτυπώσετε και να τις χρησιμοποιήσετε!

 

 

 

Update 4/4/15

Απαντήσεις νοσοκομείων σε ερωτήματα μελών της ομάδας Ποτέ πια μόνα: 

Η απάντηση του νοσοκομείου παίδων Π.Α.Κυριακού σε μέλος της ομάδας Ποτέ πια μόνα:

/wp-content/legacy-upload/potepiamona_kyriakou15answer.pdf

Η απάντηση δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία το εκάστοτε προσωπικό απομακρύνει τους γονείς.  Η έλλειψη σαφών ορίων/κριτηρίων οδηγεί, αδιαμφισβήτητα σε αυθαίρετη, αναίτια απομάκρυνση των γονέων όπως και οι ίδιοι μαρτυρούν καθημερινά. Το ότι αυτό γίνεται με εκβιασμό ( “αν δεν βγείς δεν περιθάλπτω το παιδί σου”) είναι όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές παράνομο – είναι ποινικό αδίκημα.

Δείτε και εδώ την απάντηση του νοσοκομείου παίδων Αττικόν εδώ (την εχουμε παραθέσει και πιο κάτω, την βαζουμε εδώ έτσι ώστε οι γονείς που βρίσκονται σε αυτά τα νοσοκομεία αυτά να την βρούν εδώ πιο εύκολα) :

/wp-content/legacy-upload/potepiamona_attikon_aisxos.pdf

 

 

Update 2/4/15

Στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης στην Α’ παιδιατρική κλινική υπάρχει κολλημένο στην πόρτα αυτο το χαρτί το οποίο φωτογράφησε μητέρα μέλος της ομάδας Ποτέ πια μόνα:

 Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα πιο βασικά πράγματα για την δράση αυτή.

Update 20/3/15

  • Συλλογή υπογραφών στην ιστοσελίδα Change.org  http://chn.ge/1wNC8Do
    βοηθήστε να συγκεντρωθούν υπογραφές έτσι ώστε το υπουργείο να πράξει σε αυτά που ήδη έχει συμφωνήσει! Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, παρότι όλες οι γνωμοδοτήσεις έχουν αποφανθεί υπέρ του μυνήματος “όχι μόνα τους τα παιδιά”!

Update 3/2/15

Επιστολή Υπουργείου Υγείας & ΚΕΣΥ:

Επιτέλους, το υπουργείο υγείας απαντά, κάτι που είναι πολύ θετικό. Όμως στην ουσία απαντά χωρίς να κάνει κάτι. Δεν αποφασίζει κάτι και δεν έχει στείλει ακόμα καμία δεσμευτική εγκύλιο προς τους φορείς και τα νοσοκομεία, για άμεση εφαρμογή αυτών με τα οποία συμφωνεί.

Αυτή είναι η επιστολή: http://www.synigoros.gr/resources/apantisi-ypoyrgeiou-ygeias.pdf

Διαβάστε/Πατήστε εδώ πως να στείλετε μήνυμα στο Υπουργείο Υγείας έτσι ώστε να γίνει γρήγορα από το υπουργείο, η απαραίτητη διαδικασία γνωστοποίησης του ιατρικού προσωπικού πανελλαδικά

Update 13/12/14

Νέα συνέντευξη αυτή τη φορά απο την Βίκυ Κασάπη και την Κάλλη Μαλαμάτου, της ομάδας Ποτέ πια Μόνα  στον MAX FM 93,4 και την εκπομπή του Νίκου Ξανάλατου.

https://www.youtube.com/watch?v=qKtN4hEuwy8 

Update 5/12/14

Το ραδιόφωνο αναφέρεται στην ομάδα Ποτέ πια Μόνα: 

Η κα. Σέβη Δημοσίου (Δικηγόρος) και η κα. Άννα Μαστοράκου (πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας) μίλησαν στον MAX FM 93,4 και την εκπομπή του Νίκου Ξανάλατου σχετικά με την “Απομάκρυνση γονέων κατά την διενέργεια ιατρικών πράξεων στα τέκνα τους”, που ακολουθούν ορισμένοι ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό

 Ακούστε εδώ την ενδιαφέρουσα συζήτηση:

https://www.youtube.com/watch?v=1Q4CYxKFAno

Μετά απο την συζήτηση πολλοί γονείς τηλεφώνησαν στον ραδιοσταθμό για να πούν τις εμπειρίες τους. Ένας απο αυτούς μιλά εδώ – η μαρτυρία του, τα λέει όλα, για το πως οι γιατροί /νοσηλευτές έχουν συνηθίσει να λειτουργούν: χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους την ψυχολογία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.

Ακούστε εδώ την πάρα πολύ συγκινητική μαρτυρία αυτου του γονέα:

Ο κ. Γιώργος μίλησε στον MAX FM 93,4 και στην εκπομπή του Νίκου Ξανάλατου σχετικά με την εμπειρία του στο νοσοκομείο Ρίου όταν τον απομάκρυναν από το ανήλικο τέκνο του όταν το μετέφερε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και τις επιπτώσεις που είχε αυτή η πράξη στην ψυχολογία του παιδιού του

https://www.youtube.com/watch?v=bj3f2XWxKqw 

 

 

Update 4/12/14

 Απαντήσεις Παιδιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας

Το ΚΕΣΥ έστειλε προς γνωμάτευση στην Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας το θέμα που αναδεικνύει η ομάδα Ποτέ πια Μόνα.

Παραθέτουμε τις απαντήσεις πιο κάτω, οι οποίες μας προϊδεάζουν θετικά για την απάντηση που θα στείλει το ΚΕΣΥ.

Οι απαντήσεις βέβαια θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να συνοδεύονται απο κάποια βιβλιογραφία ή να είναι ακόμα πιο ξεκάθαρες ώς προς το τι τακτική θα πρέπει να ακολουθείται από εδώ και πέρα, δίνοντας συγκεκριμένα τις προυποθέσεις κάτω απο τις οποίες θα είναι σύννομη η υποχρεωτική απομάκρυνση του γονέα όταν αυτή είναι απαρραίτητη, έτσι ώστε η απομάκρυνση του γονέα να μην γίνεται απο “συνήθεια” όπως αναφέρουν,  αλλά να περιορίζονται απλώς στις πραγματικά απαραίτητες περιπτώσεις.

Με λίγα λόγια να δίνουν οδηγίες για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι γιατροί/νοσηλευτές, συγκεκριμένα.

Αυτό θεωρούμε ότι θα ήταν καλό μιας και οι φορείς αυτοί ειναι οι κατά κόρον αρμόδιοι για κάτι τέτοιο, έτσι ώστε να κάνουν την εργασία του ΚΕΣΥ ευκολότερη μιας και το υπουργείο υγείας περιμένει με την σειρά του την εισήγηση του ΚΕΣΥ για να πράξει ανάλογα,

Αυτό δε θα άφηνε κανένα κενό για ερμηνείες ή παραθυράκια που δεν θα δώσουν τελικά καμία λύση στην υπόθεση αυτή, δίνοντας και συνέχεια στην  παράβαση καθήκοντος απο άρνηση οφειλομενης ιατρικής πράξης απο τους γιατρούς όταν ο γονέας δεν θέλει να αφήσει το παιδί του μόνο του κατά την διάρκεια τέλεσης της πράξης.

Οι περιπτώσεις άρνησης οφειλόμενης πράξης, εκβιαστικά, προς τον γονέα ειναι καθημερινές σε όλη την Ελλάδα με βάση μαρτυρίες που βλέπουμε στην ομάδα Ποτέ πια μόνα (ακούστε την συγκινητική μαρτυρία ενός γονέα εδώ).
Ο γονέας δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό τον εκβιασμό εάν δεν είναι ενημερωμένος.

Αυτό είναι και το πιο σημαντικό πρόβλημα που δημιουργείται απο την υπάρχουσα κατάσταση, η ανέχεια στην παράβαση καθήκοντος απο τους γιατρούς ή νοσηλευτές σε αυτές τις περιπτώσεις.

Όπως έχουμε γράψει πιο κάτω, η άρνηση τέλεσης οφειλούμενης πράξης αποτελεί ποινικό αδίκημα, δεν έιναι δηλαδή μόνο ανήθικη, αντιδεοντολογική πράξη αλλά τιμωρείται ποινικά, με φυλάκιση, δείτε εδώ περισσότερα.

Μας κάνει εντύπωση που καμία απο τις δύο εταιρείες δεν αναφέρονται σε αυτό, ίσως δεν γνωρίζουν αυτή την πρακτική, κάτι που επίσης μας κάνει εξίσου εντύπωση ειδικά εάν υπολογίσουμε ότι συμβαίνει καθημερινά.

Δυστυχώς όπως αναφέραμε οι γονείς δεν είναι όλοι ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους ή των παιδιών τους και κανονικά θα περιμέναμε ότι και οι δυο αυτές εταιρείες οι οποίες εξειδικεύονται ακριβώς σε αυτό το αντικείμενο, να μπορέσουν να τα προασπίσουν πολύ πιο ξεκάθαρα, προς στο ΚΕΣΥ.
Εάν δεν το κάνουν αυτές οι εταιρείες, ποιός θα το κάνει;

Δημιουργείται το ερώτημα στον αναγνώστη, εάν αυτό είναι θέμα άγνοιας των παραπάνω καθημερινών γεγονότων, ή έλλειψης θέλησης ενασχόλησης με το αντικείμενο, σε πιο μεγάλο βάθος απο ότι απλώς μια σύντομη περιγραφή αυτού που ήδη γνωρίζουμε.

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι το ΚΕΣΥ έκρινε αυτές τις εταιρείες ως αρμόδιες να αποφανθούν αλλά σε αυτές τους τις γνωματεύσεις δεν αποφαίνονται ξεκάθαρα ούτε για την παράβαση καθήκοντος απο τους γιατρούς ούτε δίνοντας ξεκαθαρες οδηγίες για τι πως τελικά θα πρέπει να πράττουν ή να μην πράττουν οι γιατροί / νοσηλευτές.

Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι έστω αυτές οι απαντήσεις, θα δώσουν μια σωστή κατεύθυνση στο ΚΕΣΥ και περιμένουμε να δούμε την τελική απάντηση του ΚΕΣΥ.

Σχόλιο: Μαρία Στυλιανάκη.
(το παρόν σχόλιο δεν προέρχεται απο την δράση της ομάδας ποτέ πια μόνα, εκφράζει αποκλειστικά και μόνο την συγγραφέα)

 Διαβάστε εδώ τις απαντήσεις:

Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας

Ολόκληρη η σελίδα εδώ:

/wp-content/legacy-upload/potepiamona_apopsi_paidopsychiatrikis.pdf

 

 

Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας 

Ολόκληρη η σελίδα εδώ:

/wp-content/legacy-upload/potepiamona_apopsi_paidiatrikis.pdf

 

 

 

 

 


 

 

Update 26/11/14

Νοσοκομείο Αττικόν απαντά στην επιστολή της ομάδας Ποτέ πια μόνα ! 

Άλλη μια απάντηση “διαμάντι” σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των γονέων (συνοδών των βρεφών,παιδιών), αυτή τη φορά από το νοσοκομείο Αττικόν.

Με βάση πολλές μαρτυρίες των γονέων της ομάδας Ποτέ πια μόνα, το κείμενο αυτό δείχνει την φιλοσοφία και άλλων νοσοκομείων, όχι μόνο του Αττικόν.

Δείτε εδώ όλη την απάντηση :/wp-content/legacy-upload/potepiamona_attikon_aisxos.pdf

 

 UPDATE 23/11/14 :

Απάντηση υπουργού υγείας κ.Βορίδη στην ερώτηση της κας.Γιαννακάκη, σχετικά με την απομάκρυνση γονέων κατά την διάρκεια τέλεσης ιατρικών πράξεων στα τέκνα τους.

Η ερώτηση ήταν αυτή:  Επερώτηση Γιαννακάκη 

H απάντηση βρίσκεται εδώ:

http://parents.org./wp-content/legacy-upload/potepiamona_apantisi_ypourgou.pdf

Ποτέ πια Μόνα: Η απάντηση του υπουργού Υγείας, κ.Βορίδη, στέλνει το μπαλάκι στο ΚΕΣΥ  (κεντρικό συμβούλιο υγείας) στο οποίο έχει αποσταλεί και η σχετική εισήγηση του ΣτΠ στις 4/9/14.

(/wp-content/legacy-upload/pote_pia_mona_pdf.pdf)

Δυστυχώς η απάντηση υιοθετεί  μεταξύ άλλων μη επιστημονικά ορθές θεωρίες τρίτων (βλέπε γ.) την στιγμή που υπάρχουν έρευνες απο Ελληνικά πανεπιστήμια, που διδάσκονται αυτή τη στιγμή κ αποδεικνύουν το αντίθετο:

  

 

 

 ΈΡΕΥΝΕΣ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ερευνων

/wp-content/legacy-upload/potepiamona_ereyna2.pdf

ΕΡΕΥΝΑ

/wp-content/legacy-upload/potepiamona_ereyna_pdf.pdf  

Υιοθετώντας λοιπόν ως έχει, την ανυπόστατη, ανευ βιβλιογραφίας, παράγραφο γ. ,

ενθαρρύνει την συνεχιζόμενη παράβαση καθήκοντος απο γιατρούς (άρνηση περίθαλψης του παιδιού, σε γονείς που επιθυμούν να συμ-παρίστανται στις ιατρικές πράξεις που τελούνται στα παιδιά τους ενόσω αυτά έχουν τις αισθήσεις τους)

με παράλληλη καταπάτηση των δικαιωμάτων των γονέων και όλων των σχετικών νόμων και
παράλληλα αγνοεί την πρόσφατη εισήγηση του Συνήγορου του Πολίτη πετώντας το μπαλάκι στο ΚΕΣΥ.

Ζητάμε το αυτονόητο: O /Η γιατρός/νοσηλευτής/-τρια, πρέπει να έχει οδηγία να ενθαρρύνει και να καθοδηγεί τον γονέα στο πως να παρίσταται και να στηρίζει το παιδί του σε ΟΛΕΣ τις ιατρικές πράξεις στις οποίες εκείνο έχει τις αισθήσεις του. Η παρουσία του θεωρείται επιθυμητή και ενθαρρύνεται.

Πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει οδηγία προς τους διευθυντές νοσοκομείων, που να εξηγεί ότι αυτή είναι η σωστή πρακτική, και ανήκει στα πλαίσια του επαγγέλματος της παιδιατρικής /παιδιατρικής νοσηλευτικής η συνομιλία και συνδιαχείριση του γονέα ως συνοδού του ανηλίκου.

Γιατί φαίνεται να υπάρχει τόσο μεγάλη δυσαρέσκεια σε αυτή την πρακτική, τόση η οποία να οδηγεί στην κατασκευή ανύπαρκτων και  ανυπόστατων θεωριών ψυχολογίας (απο τον γενικό διεθυντή παιδιατρικής κλινικής καβάλας).

Η κατασκευή ανύπαρκτων ανυπόστατων θεωριών, ειδικά μάλιστα όταν υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν τις αντίθετες απόψεις, δεν είναι αντιδεοντολογική πρακτική ιδιαίτερα εάν προέρχεται απο γιατρό, διευθυντή μάλιστα παιδιατρικής κλινικής;  

Θεωρούμε ότι το κείμενο αυτής της απάντησης δίνει πάτημα στο να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση απο συλλόγους και φορείς, μιας και πλέον είναι ξεκάθαρη η απουσία διάθεσης ή γνώσης απο τους ειδικούς να δώσουν την σωστή κατεύθυνση στο κράτος.

 

Είμαστε σε αναμονή απάντησης του ΚΕΣΥ το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο να αποφανθεί σε σχέση με την εισήγηση του ΣτΠ και να δώσει τις σωστές εντολές στους πολιτικούς.

UPDATE 1/10/14 :
O Δικηγόρος κ. Στέφανος Τζιαφάλιας, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, συνέταξε το εξής κείμενο που απαντά στο εάν η άρνηση γιατρού ή νοσηλευτή να τελέσει οφειλόμενη ιατρική πράξη, όταν ο γονέας δεν δέχεται απομάκρυνση απο το τέκνο του κατά την διάρκεια αυτής (ή γενικά για οποιαδήποτε αιτία) τελεί αδίκημα:

/wp-content/legacy-upload/potepiamona_poinikieythyni.pdf

 

UPDATE 27/9/14 :

Πίεση στο ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) ασκείται μέσω της αίτησης της κας Κασάπη, Δικηγόρου, η οποία ως μητέρα βίωσε η ίδια περιστατικό παράβασης καθήκοντος και έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο από δύο γιατρούς, για το οποίο τους έκανε μήνυση.
Οι γιατροί αρνήθηκαν να προβούν σε αιμοληψία, όταν οι γονείς δεν συναίνεσαν στην απομάκρυνσή τους απο τον χώρο κατά την διενέργεια αυτής.
Με απλά λόγια, οι γιατροί αυτοί δεν έκαναν πράξη αυτό που όφειλαν, απλώς επειδή οι γονείς δεν ήθελαν να αφήσουν το παιδί μόνο του.
Ο ΣτΠ με την πρόσφαση εισήγησή του εξηγεί αναλυτικά ότι η παρουσία του γονέα κατά την διενέργεια ιατρικών πράξεων όχι μόνο πρέπει να επιτρέπεται αλλά και να ενθαρρύνεται με βάση και όλους τους νόμους αλλά και δεοντολογικούς κώδικες κλπ.

Στην αίτησή της η κα.Κασάπη, ζητά απο το ΚΕΣΥ να γνωμοδοτήσει άμεσα για το εάν είναι σύννομη η απομάκρυνση των γονέων από τα ανήλικα παιδιά τους κατά την διενέργεια ιατρικών πράξεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην περίπτωση που το ΚΕΣΥ γνωμοδοτήσει ότι δεν είναι σύννομη, (δηλαδή οτι δεν γίνεται με βάση κάποιο νόμο και αντιθέτως οι νόμοι ορίζουν το ανάποδο δηλαδή την παρουσία του γονέα ως δεδομένη, στο πλαίσιο του δικαιώματός του στην εξάσκηση της γονικής του μέριμνας) ίσως σημειωθεί επιτέλους τέλος στην υποχρεωτική απομάκρυνση των γονέων απο τα παιδιά τους σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ευχόμαστε το ΚΕΣΥ να γνωμοδοτήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Διαβάστε εδώ την αίτηση της κας.Κασάπη :

/wp-content/legacy-upload/potepiamona_kasapi_KESY.pdf 

 

UPDATE 4/10/14 :

Πληροφορίες δείχνουν οι δράσεις έχουν αποτέλεσμα (πατήστε στην εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος):

Στα νοσοκομεία, που παλιότερα δεν επιτρεπόταν η παρουσία, Ιατρικό Κέντρο, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, Αγία Σοφία, έχουμε μαρτυρίες ότι με την επίδειξη της εισήγησης του ΣτΠ ή με την αναφορά σε αυτήν, επιτράπη κανονικά στους γονείς που το δηλώνουν εδώ πιο κάτω, η παρουσία στις διάφορες ιατρικές πράξεις.

 

 

 

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη, πλέον υπάρχει χαρτί που ανακοινώνει ότι επιτρέπεται 1 συνοδός να είναι παρών, όπως δηλώνουν γονείς που πήγαν λιγες ώρες μετά την παράδοση της επιστολής του ΣτΠ απο μητέρα η οποία είναι μέλος ομάδας θηλασμού και μητρότητας της περιοχής.

Δράσεις [τι μπορείτε να κάνετε και εσείς!]

1)

Αίτημα προς το υπουργείο υγείας:

Τώρα που το Υπουργείο έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με τον Συνήγορο του Πολίτη και τις γνωματεύσεις των ειδικών φορέων, μένει να υπάρξει κινητοποίηση προς το υπουργείο να εκδόσει εγκύκλιο που θα παραλάβουν όλοι οι αρμόδιοι.

Ποτέ πια μόνα –

Σε αυτή τη σελίδα http://www.moh.gov.gr/contact
συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας κ στείλτε το κάτωθι σχόλιο:

“Προς Γ.Γ Υπ.Υγείας
Σας παρακαλούμε, κατόπιν της πρότασης του Συνηγόρου του Πολίτη
http://www.synigoros.gr/?i=childrens-rights.el.swmatiki_ygeia.250219

να λάβετε απόφαση που θα έχει εκτελεστό χαρακτήρα σχετικά με το θέμα της καθ’ όλα νόμιμης και επιβεβλημένης για την ψυχική υγεία των παιδιών παρουσίας των γονέων κατά την τέλεση ιατρικών πράξεων στα ανήλικα τέκνα τους.
Η έκδοση εγκυκλίου κ αποστολή της στις διοικήσεις-διευθύνσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε ιατρικούς συλλόγους, συλλόγους νοσηλευτών κλπ είναι αναγκαία, καθώς εξακολουθεί:
1)η ανάρτηση ανακοινώσεων για απομάκρυνση γονέων από τα παιδιά τους έξω από τις παιδιατρικές κλινικές κ τα εξωτερικά ιατρεία,
2)η παράνομη πρακτική της επίκλησης κανονισμού φάντασμα νοσοκομείων που απαγορεύει την παρουσία γονέων κατά την τέλεση ιατρικών πράξεων στα ανήλικα τέκνα τους, ακόμα κ σε νεογνά, παρά κ τις πρόσφατες θεωρητικές θέσεις του Υπουργείου Υγείας.
Αιτούμαστε της οριστικής επίλυσης του προβλήματος με έκδοση εγκυκλίου οδηγίας στους αρμόδιους αποδέκτες, νοσηλευτικά ιδρύματα, ιατρικό κ νοσηλευτικό προσωπικό για το καλό των παιδιών μας, για μια δημόσια υγεία αξιοπρέπειας για τα παιδιά μας.”

 

2)

Για οποιοδήποτε περιστατικό αναίτιας απομάκρυνσής σας από το ανήλικο παιδί σας

Κάντε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη (+ Συνήγορο του παιδιού):

Γιατί να κάνετε αναφορά;

Ειδικά μετά την πρόσφατη εισήγηση του ΣτΠ είναι πολύ σημαντικό να γίνει ορατό με επίσημο τρόπο στον φορέα του ΣτΠ, πόσο συχνό είναι το φαινόμενο της αναίτιας αναγκαστικής και πολλές φορές εκβιαστικής απομάκρυνσης του γονέα κατά την διάρκεια τέλεσης ιατρικών πράξεων στις οποίες το παιδί έχει ακόμα τις αισθήσεις του. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει αυτή τη συχνότητα και απο τις μαρτυρίες στην ομάδα Ποτέ πια μόνα στο facebook γνωρίζουμε ότι αυτή η συχνότητα είναι πολλαπλώς καθημερινή σε όλη την Ελλάδα.
Εάν δεν γίνει ορατή αυτή η συχνότητα, είναι δύσκολο να κατανοήσουν οι υπηρεσίες αυτές ότι το θέμα είναι επείγον, απο την στιγμή που συμβαίνουν σε κάθε τέτοιο περιστατικό, παράνομες πράξεις δηλαδή παράβαση καθήκοντος (άρνηση οφειλόμενης ιατρικής πράξης), και ακόμα και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο (εξαιτίας της άρνησης τέλεσης της πράξης).

Κάθε δημοσιευμένη μαρτυρία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι άσκοπη καθώς δεν μπορεί να ισχύει επίσημα ως μαρτυρία. Επίσημα ισχύει μόνο εάν κατατεθεί ως αναφορά ή άλλο νομικό τρόπο.
Η αναφορά είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να κάνει ο κάθε γονέας απο το σπίτι του συμβάλλοντας στην συλλογή περιστατικών και ανάδειξης συχνότητας αυτών των συμβάντων.

 

Πώς να κάνετε την αναφορά στον ΣτΠ:

1) διαβάζετε και κατεβάζετε στον υπολογιστή σας το πρότυπο της αναφοράς που βρίσκεται εδώ :
/wp-content/legacy-upload/potepiamona_anaforaStP.pdf

2) συμπληρώνετε με το ιστορικό του περιστατικού σας χωρίς κανέναν χαρακτηρισμό, με κατά λέξη φράσεις και ακριβείς περιγραφές.
Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα ονόματα κανενός, αρκεί η ημερομηνία για να βρεθεί απο τους υπευθύνους ποιός εργαζόταν την ημέρα εκείνη.

3) διαβάζετε τα παρακάτω που περιλαμβάνουν οδηγίες συμπλήρωσης της online φόρμας αναφοράς του ΣτΠ και κατόπιν καταταχωρείτε στην φόρμα:

4) ενημερώνετε κάποιον από τους διαχειριστές της ομάδας Ποτέ πια Μόνα, για την αναφορά που κάνατε και τον αριθμό πρωτόκολλου που λάβατε έτσι ώστε να είναι γνωστός ο συνολικός αριθμός αναφορών που έχουν μέχρι τώρα κατατεθεί.

Όταν καταθέσετε την αναφορά σας στον ΣτΠ, μπορείτε το ίδιο κείμενο να καταθέσετε και στις παρακάτω υπηρεσίες που ασχολούνται με τέτοια θέματα:

  • Αυτοτελή Υπηρεσία Δικαιωμάτων Ασθενή:
    rights(at)yyka.gov.gr
  • Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης:
    http://www.gedd.gr/index.php?action=report 
  • Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:
    http://www.ggk.gov.gr/?page_id=65
  • εκάστοτε Νοσοκομείο στο οποίο αντιμετωπίσατε το περιστατικό (Διοικητή Νοσοκομείου και Δ/ντή Παιδιατρικής Κλινικής) είτε με αλληλογραφία, είτε αυτοπροσώπως, είτε με fax κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης και επιβεβαίωσης λήψης του.

 

UPDATE 4/10/14 :  

Πρόσκληση για συμμετοχή σε δράση της ομάδας Ποτέ πια μόνα!
που έχει ως θέμα την αναγκαστική απομάκρυνση των γονέων
κατά την διενέργεια ιατρικών πράξεων στα παιδιά τους
Συμμετάσχετε και εσείς στην
 παράδοση της εισήγησης του ΣτΠ, στις διοικήσεις των νοσοκομείων/μαιευτηρίων/παιδιατρικών κλινικών μαζί με σχετική επιστολή/αίτηση.   

Οι γονείς θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν άμεσα τις διοικήσεις των νοσοκομείων, για την νέα αυτή εισήγηση του Συνήγορου του Πολίτη (ΣτΠ), έχουν συντάξει μια επιστολή, την οποία ήδη έχουν παραδώσει στην διοίκηση αρκετών νοσοκομείων, πάντα με αριθμό πρωτόκολλου.

Στόχος αυτής της δράσης είναι να ακουστεί στους υπεύθυνους διοίκησης και στο προσωπικό ότι υπάρχουν πολλοί γονείς που υποστηρίζουν και θα δράσουν υποστηρικτικά, την εφαρμογή των όσων προτείνει και ο Συνήγορος του Πολίτη. Παράδειγμα της αίτησης, στις οποίες επισυνάπτετε το κείμενο του συνήγορου του πολίτη, και της ποινικής ευθυνης θα βρείτε εδώ:

 

ΤΟ ΝΕΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ πατήστε εδώ:

/wp-content/legacy-upload/potepiamona_aitisi_legal.pdf

Tην αίτηση μαζί με την εισηγηση του ΣτΠ και το έγγραφο περι ποινικής ευθύνης  παραδίδετε στην γραμματεία της παιδιατρικής κλινικής και ή στην διοίκηση του νοσοκομείου. Είναι υποχρεωμένοι βάση νόμου να πρωτοκολλήσουν αυτά που τους δίνετε, οπότε πρέπει να επιμένετε να το κάνουν. Σημείωση : Ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας υποχρεώνει την πρωτοκόληση οποιουδήποτε εγγράφου.

Οι αριθμοί πρωτοκόλλου των επιστολών που κατατέθηκαν ως τώρα σε διάφορα νοσοκομεία:

  •  23/9/14  Αρ.Πρωτ. 7245  Νοσ.Κομοτηνής
    από Ομάδα Θηλασμού/Μητρότητας Κομοτηνής
  •  24/9/14 Αρ.Πρωτ. 40987 Νοσ.Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη
    από Ομάδα Θηλασμού/Μητρότητας Θεσσαλονίκης
  •  Ικαρίας & Σάμου (αναμένεται αριθμ.πρωτ)
  •  Καβάλας (αναμένεται αριθμ.πρωτ) 2x καταθέσεις
  •  Δράμας (αναμένεται αριθμ.πρωτ) 2x καταθέσεις
  •  Λάρισας (αναμένεται αριθμ.πρωτ)
  •  Ιατρικό (χωρίς πρωτόκολλο, ιδιωτικός φορέας)
  •  Ξάνθη (αναμένεται αριθμ.πρωτ)
  •  15/10/14 Αρ.Πρωτ. 37176 Νοσ. Αττικόν, Αθήνα, Ποτέ πια μόνα
  •  27/10/14 Αρ.Πρωτ. 22931 Ν.Αλεξανδρούπολης, Ποτέ πια μόνα
  • 27/10/14 Αρ.Πρωτ.24423  Αγ.Σοφία Αθήνα, Ποτέ πια μόνα
  • 27/10/14 Αρ.Πρωτ.15743 Αγλαϊα Κυριακού Αθήνα, Ποτέ πια μόνα

 

UPDATE 4/10/14 :

Κείμενα για να τα βάλετε μέσα στο Βιβλιάριο Υγείας του παιδιού σας  

Κείμενα τα οποία έχει συγκεντρώσει η ομάδα Ποτέ πια Μόνα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να πείσουν (!) τους υπευθύνους να πράξουν όπως πρέπει (δηλαδή να αφήσουν τον γονέα να εξασκήσει το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος για παρουσία και στήριξη του παιδιού του σε απλές ιατρικές πράξεις) :

 

 

Προτείνουμε την εκτύπωση των εγγράφων αυτών και πρόσθεσή τους στο βιβλιάριο του παιδιού, έτσι ώστε να είναι εύκολο να χρησιμοποιήθούν την εκάστοτε στιγμή που αυτό είναι αναγκαίο.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίσετε όντως περιστατικό άρνησης παρόλη την επίδειξη των παραπάνω, είτε πρίν είτε μετά από την επικοινωνία με την αστυνομία στο 100 (οτιδήποτε έχει ποινική ευθύνη, έχει αρμοδιότητα να το επιλύσει η αστυνομία) εκτυπώστε το  έγγραφο (4) το οποίο είναι αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Είναι πολύ σημαντική η κατάθεση αυτών των περιστατικών έτσι ώστε ο Συνήγορος να γνωρίζει την συχνότητα και βαρύτητα με την οποία συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά. Μόνο έτσι θα μπορεί να μεταφέρει και αυτή την εικόνα σε όλα τα αρμόδια όργανα (πχ Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) σε επόμενή του παρέμβαση.

Έτσι ώστε ούτε εσείς αλλά ούτε και καμία άλλη μητέρα ή γονέας να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα, κάντε χρήση αυτής της αναφοράς.

 

Διευκρίνιση: Οι ομάδες γονέων που οργανώνουν/πραγματοποιούν τις παραπάνω δράσεις ή/και οι γονείς που τις απαρτίζουν δεν έχουν κάποια επίσημη σχέση με αυτή την ιστοσελίδα (parents.org.gr) ή την εταιρεία στην οποία ανήκει (Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων).   

Το άρθρο αναμεταδίδει τις δράσεις αυτές σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρόνικό διάστημα,

α) για την καλύτερη ενημέρωση όλων των γονέων που πιθανώς δεν γνωρίζουν αυτές τις κινητοποιήσεις, και

β) για να τους προσφέρει την δυνατότητα να συμμετάσχουν και εκείνοι στις δράσεις αυτές, χωρίς απαραιτήτως να ανήκουν σε κάποια απο αυτές τις ομάδες.

Θα περιλαμβάνονται πάντα οδηγίες έτσι ώστε κάθε γονέας εάν το θέλει, να μπορεί να πράξει απο μόνος του αυτά που δικαιούται βάση νόμου. 

Αναφέρονται πάντα ως πηγές οι ομάδες γονέων απο τις οποίες προέρχονται οι δράσεις, έτσι ώστε

α) οι γονείς εάν το επιθυμούν να τις αναζητήσουν και να συμμετάσχουν σε αυτές μέσω των ομάδων αυτών, και

β) να στηρίζονται οι ομάδες σχετικά με την αναγνωρισιμότητά τους 

 εκ της διευθύνσεως της ΕΕΕΓ (Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων)

 

Σύνταξη κειμένων: σε συνεργασία με την ομάδα Ποτέ πια Μόνα. 

Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Στυλιανάκη

Δεν επιτρέπεται αναδημοσιευση, χωρίς προηγούμενη άδεια!

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: