➔ ParentsCafe.gr

Φτιάξτε το δικό σας λαβύρινθο (από 5 ετών)

Με τα πιο απλά υλικά, φτιάξτε μαζί με το παιδί σας (από 5 ετών) ένα λαβύρινθο!

Φτιάξτε τον δικό σας λαβύρινθο

Γνωρίζατε ότι … η λέξη Λαβύρινθος, προκύπτει από την λέξη λάβρυς (διπλός πέλεκυς);
Διαβάστε στο τέλος του άρθρου περισσότερα για την ιστορία του Λαβύρινθου.
Με τα πιο απλά υλικά, φτιάξτε μαζί με το παιδί σας (από 5 ετών) έναν πιο απλό ή έναν πιο περίπλοκο λαβύρινθο & μιλήστε για τον λαβύρινθο του Μινώταυρου και τον μίτο της Αριάδνης.

Διαφημίσεις

Θα χρειαστείτε:

  • Ένα άδειο χαρτονένιο κουτί απο κορνφλέικς
  • Χαρτοταινία (σε χρωματοπωλεία ή βιβλιοπωλεία)
  • Άσπρη κόλλα (κρυσταλλιζέ, σε χρωματοπωλεία ή βιβλιωπωλεία)
  • Λίγο αλουμινόχαρτο
  • Κοπίδι & ψαλίδι.

Κλείστε στις γωνίες καλά με χαρτοταινία το κουτί, έτσι ώστε να είναι κλειστό όπως όταν το αγοράσατε. Αυτό θα σας βοηθήσει να κόψετε με το κοπίδι μία “τρύπα” στην πάνω πλευρά όπως βλέπετε στην εικόνα.
Αυτή είναι η βάση του λαβύρινθου.


Κόψτε λουρίδες (πάχος περίπου δύο δάχτυλα) όσο το δυνατόν ίσιες από το κομμάτι που αφαιρέσατε από το κουτί – μετά κόψτε τις σε παραλληλόγραμμα.
Με αυτά τα κομμάτια, θα “χτίσετε” τους τοίχους του λαβύρινθου.
Δείξτε στο παιδί σας πρίν ένα λαβύρινθο ζωγραφισμένο σε χαρτί, έτσι ώστε να δεί με ποιον τρόπο φτιάχνεται.
Τοποθετήστε κόλλα με ξυλαράκι ή Q-tip στα σημεία που θέλετε να κολλήσουν τα τοιχάκια και κολλήστε τα κάθετα. Δώστε στο παιδί σας κομμάτια χαρτοταινίας για να τα στερεώσει και να μήν πέσουν.  Αφήστε τα να στεγνώσουν λίγες ώρες  πρίν χρησιμοποιήσετε τον λαβύρινθο.

kj

Μπαλίτσα από χαρτί ή αλουμινόχαρτο

Πάρτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και δώστε το στο παιδί σας να το τσαλακώσει όσο μπορεί καλύτερα για να σχηματιστεί μία μπαλίτσα.
Με ένα μολύβι, στυλό ή ψαλίδι σχηματίστε στο σημείο που θέλετε να οδηγηθεί η μπαλίτσα, ένα βαθούλωμα ή τρύπα. Εκεί μπορεί να είναι ο θρόνος ή κάποιο άλλο μέρος που θα διαλέξετε με το παιδί σας. Εάν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε ή να βάψετε τον λαβύρινθό σας, με χρώματα ή κόλλα. (π.χ. για να γίνει σαν το παλάτι/ανάκτορο της Κνωσσού)

Διαβάστε με το παιδί σας για τον Μινώταυρο και τον μίτο τις Αριάδνης!

Λαβύρινθος στο σχολείο & νηπιαγωγείο

Η θεματολογία του λαβύρινθου χρησιμοποιείται σε πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους & παιχνίδια:

https://labyrinthsociety.org/labyrinths-in-places/3257-taking-the-labyrinth-experience-to-school-children

Η αγγλική σελίδα του Λαβύρινθου έχει δεκαπλάσιο περιεχόμενο από την Ελληνική, ενώ περιέχει απεικονίσεις λαβυρίνθων άλλων χωρών, όπως και μεταγενέστερη χρήση των λαβυρίνθων ως διακοσμητικών στοιχείων, στον μεσαίωνα.

https://en.wikipedia.org/wiki/Labyrinth

Στρογγυλός λαβύρινθος

Παράδειγμα στρογγυλού λαβύρινθου είναι ο λαβύρινθος της Chartes Cathedral που εκτιμάται ότι είναι ο αρχαιότερος λαβύρινθος μέσα σε χριστιανική εκκλησία (κατασκευή το 1200 μ.Χ.).

Είναι πραγματικά δύσκολος και θα μπορούσε να είναι ένα project για μεγαλύτερα παιδιά (άνω των 8 ετών) με την βοήθεια ενός διαβήτη & δημιουργία ομόκεντρων κύκλων (γεωμετρία) ανά ίσα διαστήματα, ως προσχέδιο.

Σχεδιάστε τον δικό σας λαβύρινθο σε χαρτί

Προσχέδια ομόκεντρων τετραγώνων και κύκλων :

Εκτυπώστε τα σχέδια και προσπαθήστε με απλά βήματα να σχεδιάσετε τον δικό σας λαβύρινθο.
Το ζητούμενο είναι: να υπάρχει ένας σωστός δρόμος + ένας ή δύο λανθασμένοι, ή ένας δρόμος που είναι σωστός αλλά δαιδαλώδης.

Θα χρειαστείτε:

  • χάρακα ή άλλο ίσιο αντικείμενο
  • γόμα & μολύβι

Μπορείτε να προσθέσετε κύκλους ή τετράγωνα με διαβήτη/χάρακα, εάν για το σχέδιό σας χρειάζεστε περισσότερες γραμμές.
Για να προχωρήσετε επιλέξτε πόσο μεγάλη δυσκολία θα έχει ο λαβύρινθός σας

  • Χωρίστε το σχέδιο στα 4 κάνοντας έναν σταυρό που να περνάει από το κέντρο. Θα έχετε 4 τέταρτα.

Τώρα στα σημεία των γραμμών που κάνατε, επιλέξτε τα σημεία όπου το μονοπάτι του λαβύρινθου θα στρίβει ή θα συνεχίζει, κάνοντας αχνές σημειώσεις με το μολύβι σας. Μπορείτε να προσθέσετε “εμπόδια” για να αλλάξετε την διαδρομή.

Μόνο στο τέλος θα πατήσετε τις γραμμές πιο δυνατά, όπου θα περάσετε και το τελικό σχέδιο με μαρκαδόρο.
Με λίγο διορθωτικό, η μια γόμμα, σβήστε όπου θέλετε να υπάρχουν περάσματα/τρύπες/εισόδοι  στον λαβύρινθο.

Εάν δεν έχετε εκτυπωτή ή χάρακα/διαβήτη:

Φτιάξτε τον δικό σας λαβύρινθο σε χαρτί με τετραγωνάκια

Σε χαρτί “μαθηματικών” σχεδιάστε ομόκεντρα τετράγωνα και ακολουθήστε τα ίδια βήματα

Φτιάξτε τον δικό σας λαβύρινθο με την βοήθεια στρογγυλών αντικειμένων

Διαλέξτε ένα ποτηράκι σφηνάκι, ένα ποτήρι νερού, ένα μπωλάκι παγωτού, ένα μεγαλύτερο μπώλ ή κατσαρολάκι / κατσαρόλα.
Ξεκινήστε με το αντικείμενο που έχει το μεγαλύτερη διάμετρο για να μπορέσετε μετά  εύκολα να κεντράρετε τα υπόλοιπα.
Ακολουθήστε τα ίδια βήματα όπως οι παραπάνω οδηγίες.

Περισσότερα για τον λαβύρινθο:

Το ανάκτορο της Κνωσσού

Το ανάκτορο της Κνωσσού στην Κρήτη, ήταν το παλάτι του Βασιλιά Μίνωα. Από το Μίνωα πήρε την ονομασία του ο Μινωικός πολιτισμός, που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από το 3000 έως το 1450 π.Χ..

( https://el.wikipedia.org/wiki/ )

Ο μινώταυρος σύμφωνα με την μυθολογία είναι παιδί της Πασιφάης (γυναίκας του Μίνωα) με τον ταύρο & ζούσε μέσα σε έναν λαβύρινθο – ενώ ο μίτος της Αριάδνης είναι το κορδόνι που χρησιμοποίησε ο Θησέας για να μπορέσει να βγεί από αυτόν.

(https://el.wikipedia.org/wiki/)

Απεικονίσεις λαβύρινθων σε εκθέματα μουσείων

Μπορείτε να δείτε τον “λαβύρινθο της Πύλου” ως έκθεμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών:

Αυτό το ασημένιο νόμισμα βρίσκεται στο Μουσείο της Κνωσσού:

(https://el.wikipedia.org/wiki/)

Δεν επιτρέπεται αντιγραφή του άρθρου!
Επιτρέπεται η εκτύπωση & η χρήση σε σχολεία παιδικούς, δεν επιτρέπεται όμως διανομή του άρθρου χωρίς να εμφανίζεται η πηγή. 
Επεξεργασία & νέοι σύνδεσμοι: 2018
Ημ/νία πρώτης δημοσίευσης: 23/05/2006
. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη ΩάριοΔιαφημίσεις (5)
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: