Η νευροπλαστικότητα είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει και να προσαρμόζεται σε νέες εμπειρίες, μάθηση και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αναφέρεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνει τον εαυτό του δημιουργώντας νέες νευρικές συνδέσεις και δρόμους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.
Διαφημίσεις
Για πολλά χρόνια οι ειδικοί πίστευαν ότι ο εγκέφαλος ήταν σε μεγάλο βαθμό στατικός και αμετάβλητος μετά από ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο, όμως η έρευνα έχει δείξει ότι ο εγκέφαλος είναι στην πραγματικότητα αρκετά προσαρμόσιμος και ικανός να αλλάζει.
Αυτή η ικανότητα για αλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι οι νευρώνες, οι κύτταρα που απαρτίζουν τον εγκέφαλο, είναι ικανοί να τροποποιούν τις συνδέσεις τους μεταξύ τους ανταποκρινόμενοι σε νέες πληροφορίες και εμπειρίες.
Η νευροπλαστικότητα είναι μια θεμελιώδης διεργασία που βρίσκεται πίσω από πολλές πτυχές της μάθησης, της μνήμης, του αισθητηριακού και κινητικού ελέγχου, της αναγνώρισης των προσώπων, της γλώσσας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Η νευροπλαστικότητα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία, καθώς οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να επηρεάσουν τη διαμόρφωση νέων νευρικών συνδέσεων και δρόμων στον εγκέφαλο, προκαλώντας αλλαγές στη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ατόμου.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό ειδικά και για τους γονείς;
Ο εγκέφαλός μας μπορεί να αλλάξει. Δεν είναι αμετάβλητος ο τρόπος που λειτουργεί και αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μπορούν να καταφέρουν μεγάλες αλλαγές, εάν έχουν και την κατάλληλη υποστήριξη, οπότε οι δυσκολίες που πιθανώς αντιμετωπίζει ένα παιδί ή μία/ένας έφηβη/-ος, μπορούν επίσης να διαμορφωθούν σε μεγάλο βαθμό.
Η ανακάλυψη αυτή δίνει ελπίδα στο ότι τα πράγματα δεν είναι υποχρεωτικό να μένουν στάσιμα, αλλά και στο ότι αξίζει η προσπάθεια για μικρές σταδιακές αλλαγές που στο μέλλον ίσως μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα.
Υπάρχει κάποιο παράδειγμα;
Ναι, μπορείτε να διαβάσετε μεταξύ άλλων και για την πολύ απλή μέθοδο του tapping (EFT) που στα Ελληνικά ονομάζεται και τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης, η οποία απλά βασίζεται στην θεωρία ότι ο εγκέφαλός μας με κάποια απλά σωματικά ερεθίσματα (ελαφριά χτυπηματάκια) σε κάποια σημεία, μπορεί να διαμορφώσει διαφορετικά την συναισθηματική & σωματική μας κατάσταση.
Στο άρθρο θα βρείτε αναφορές σε πολλαπλές κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα ακόμα και μιας τόσο μικρής παρέμβασης, όπως και τίτλους βιβλίων που αναφέρονται σε αυτές τις τεχνικές, ειδικά για παιδιά.