➔ ParentsCafe.gr

Μάρσιποι ενάντια στην δυσπλασία του ισχίου

S.O.S. Νεογέννητο: Δεν είναι κάθε μάρσιπος καλός για το μωρό σας. Δείτε εδώ ποιούς συστήνει το Ινστιτούτο Δυσπλασίας.

Ποιόν μάρσιππο να πάρουμε;

Στον σύνδεσμο θα δείτε μάρσιπους που συστήνει το Διεθνές Ινστιστούτο Δυσπλασίας: https://hipdysplasia.org/hip-healthy-products/
Οι μάρσιπποι αυτοί και ο τρόπος που το μωρό κάθεται μέσα σε αυτούς, συνιστώνται για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη των ισχίων.

Διαφημίσεις

Παράλληλα, αποφύγετε τους μάρσιπους που τοποθετούν το μωρό σε εντελώς κάθετη ή κρεμαστή θέση. Η σπονδυλική στήλη + οι μυς του μωρού δεν είναι ακόμα ικανές να κρατήσουν το βάρος με αυτό το τρόπο όπως σημειώνεται εδώ:  https://continuumconcept.org/articles/spinal-stress.

Το κείμενο που παραθέτουμε αναφέρεται στους μάρσιπους του εμπορίου, που κρατούν το μωρό σχεδόν όρθιο με τα πόδια κρεμαστά και εξηγεί γιατί οι μαλακοί μάρσιποι που κρατούν το μωρό καθιστό με την πλατούλα του μωρού σε κάμψη, είναι πιο σωστοί ανατομικά.

Παράλληλα είναι σημαντικό οι μάρσιποι να κοιτούν προς τον γονέα, αντί το περιβάλλον, καθώς το δεύτερο οδηγεί σε υπερδιέγερση (overstimulation) το μωρό.  Διαβάστε περισσότερα για αυτό εδώ:

Πως να μην φορέσετε τον μάρσιπο: https://www.babywearing.gr/odigies-gia-marsipo-wrap/pws-na-min-foreseis-to-mwro-sou/

Ποιοί έχουν προδιάθεση για δυσπλασία ισχίου;

  • Τα κορίτσια έχουν 4-5 φορές αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της δυσπλασίας
  • Κληρονομικότητα: 12 φορές πιο συχνή είναι η πιθανότητα εμφάνισης της δυσπλασίας εάν υπήρξε σε κάποιον στην οικογένεια το ίδιο πρόβλημα.
  • 1 στα 10 βρέφη θα έχουν αστάθεια στο ισχίο στην γέννα, η οποία μετά μπορεί να αναπτυχθεί σωστά, ή όχι.
  • 1 στα 100 βρέφη λαμβάνουν ειδική αγωγή (νάρθηκες) για την καταπολέμηση της δυσπλασίας τους πρώτους μήνες της ζωής τους.
  • 1 στα 500 βρέφη γεννιούνται με ισχίο που δεν βρίσκεται στην σωστή του θέση

Καθώς το ισχίο μετά την γέννα είναι ακόμα μαλακό, όπως όλα τα κόκκαλα του βρέφους, η κατάλληλη τοποθέτηση του βρέφους σε σωστό μάρσιππο θα εμποδίσει την ανάπτυξη δυσπλασίας & θα διασφαλίσει την σωστή ανάπτυξη του οστού (εξαιτίας του τρόπου που αυτό τοποθετείται εντός της κλείδωσης).

Γιατί πρέπει να μας ανησυχούν τα ισχία του μωρού;

Τα ισχία του νεογέννητου πρέπει να ελέγχονται για δυσπλασία τις 6 πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα όπως μας δηλώνει ο κ. Σάμελης, ορθοπεδικός στο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, σε συνέντευξη που μας έδωσε αποκλειστικά το 2013, όταν πρωτοέγινε διαθέσιμη στο νοσοκομείο η δυνατότητα ελέγχου του ισχίου με υπέρηχογραφική εξέταση: https://parents.org.gr/2013/07/09/yperichografikos-elegchos-tou-neognikou-ischiou/

Έτσι ώστε να συνεχίσει σωστά η ανάπτυξη του ισχίου είναι εξαιρετικά σημαντικό ένα βρέφος να τοποθετείται με συγκεκριμένη στάση, τις στιγμές που θα το τοποθετήσουμε σε μάρσιππο ή θα μείνει περισσότερη ώρα στην αγκαλιά μας.

Ο Δρ.Fettweis, του Διεθνούς Ινστιστούτου Δυσπλασίας του Ισχίου, ειδικός και διεθνώς εγκεκριμένος ορθοπεδικός, εξηγεί στο άρθρο του, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που καθορίζουν την σωστή στάση ενός βρέφους, τα οποία θα διασφαλίσουν και την ανάπτυξη του ισχίου τους πρώτους σημαντικούς μήνες της ζωής του.

Πολύ μεγάλη σημασία έχει η άμεση παρέμβαση μετά τη γέννα και οι πρώτοι μήνες, επειδή τα κόκκαλα του βρέφους έχουν ακόμα ελαστικότητα και δεν έχουν ασβεστοποιηθεί δηλαδή δεν έχουν ακόμα “σκληρύνει”.

Αυτό σημαίνει ότι λανθασμένη ή μη ιδανική στάση του βρέφους όσον αφορά το ισχίο, μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία προβλημάτων στην κλείδωση ή στην όξυνση της όποιας προδιάθεσης.

Γιατί θέλουμε να τακτοποιηθεί το θέμα όσο το δυνατόν νωρίτερα;

Κύριος λόγος είναι ότι εάν τα κόκκαλα του βρέφους ασβεστοποιηθούν μετά τους 5 πρώτους μήνες ζωής του με λάθος τρόπο, εάν δηλαδή η κλείδωση του ισχίου δεν αναπτυχθεί στην σωστή θέση, το παιδί κ μετέπειτα ενήλικας θα έχει απο μικρά εώς μεγάλα προβλήματα στην βάδιση, τα οποία θα μπορούν να διορθωθούν μόνο με χειρουργικό τρόπο. Πηγή: https://parents.org.gr/carriers-fettweis-english-translation/

Λίστα με τους τύπους μάρσιππου που συστήνει το ινστιτούτο:

https://hipdysplasia.org/hip-healthy-products/

Μάρσιπποι made in Greece

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε έναν τέτοιο μάρσιππο (συστήνουμε να το κάνετε πριν την γέννα) ή να διαλέξετε συγκεκριμένο ύφασμα για έναν custom μάρσιππο δείτε στην ιστοσελίδα https://www.babywearing.gr/   για περισσότερα.

Στόχοι του Διεθνούς Ινστιτούτου Δυσπλασίας του ισχίου

It is the mission of the International Hip Dysplasia Institute to reduce the physical, social, and economic burden for children and adults affected by neonatal hip instability and developmental dysplasia of the hip.

Objectives
  • Promote early diagnosis and prevention of hip dysplasia.
  • Identify or develop safe, cost-effective treatments for developmental hip dysplasia.
  • Identify and define best practices to improve outcomes with reduced risk for varying degrees of hip dysplasia.
  • Develop treatments for late presentations of hip dysplasia in order to reduce the need for surgery.
  • Develop collaborative international clinical research projects through web-based registry.
  • Provide online educational resources for physicians, patients and families through the Institute’s website.
  • Establish an international physician referral network that is accessible through the Institute’s website.
  • Provide online and in-person learning experiences of best practices for interested physicians.
  • Continue to find sources of funding through philanthropy to support our mission.
  • Provide prevention strategies and equipment for non-operative care in developing countries.

 

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: