➔ ParentsCafe.gr

ΜΕΝΝ Πρωτοφανής περιορισμός επαφής γονέα/νεογέννητου; Μόνο στην Ελλάδα!

Πρωτοφανής για τα διεθνή δεδομένα ο περιορισμός που δέχονται καθημερινά οι γονείς, στην επαφή με τα νεογέννητα μωρά τους.

Update 27/6/2016:

Διαφημίσεις

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τις διευθύνσεις ΜΕΝΝ σε όλη την Ελλάδα ενημερωθήκαμε για το ότι

στο νοσοκομείο ΠΓΝ Αττικόν (Αθήνα) και

στο νοσοκομείο Παίδων  Π&Α Κυριακού (Αθήνα)

οι μονάδες ΜΕΝΝ δέχονται τους γονείς επί 24ώρου βάσης/ χωρίς περιορισμό!

Ελπίζουμε να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα σύντομα και άλλες μονάδες!

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τηλεφωνική επικοινωνία με όλες τις μονάδες Μενν στην Ελλάδα.

 

Update 15/6/2016

Σε αυτή την ομάδα, γονείς που πέρασαν από τις ΜΕΝΝ έχουν δημιουργήσει αρχεία για τους υπόλοιπους γονείς.

https://www.facebook.com/groups/m.e.n.n.enimerwsi/ 

Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε εδώ

https://www.facebook.com/groups/m.e.n.n.enimerwsi/files/

 

Update 10/6/2016

Ψηφοφορίες:

Σκοπός των ψηφοφοριών η ανάδειξη του πολύπλοκου θέματος της διαμονής νεογνών στις ΜΕΝΝ & τα προβλήματα σχετικά με τις συνθήκες και τρόπους λειτουργίας τους.Θα ακολουθήσουν και νέες ψηφοφορίες.

1. Πατήστε εδώ για να ψηφίσετε την ψηφοφορία σχετικά με το πόσες φορές είχατε δυνατότητα να δείτε το μωρό σας ενόσω νοσηλευόταν στην ΜΕΝΝ

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=144235

Γιατί αυτό το ερώτημα; Θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα της μειωμένης δυνατότητας επαφής με το νεογέννητο, σε αντίθεση με πρακτικές του εξωτερικού όπου η ιατρική κοινότητα των ΜΕΝΝ παγκοσμίως έχει υιοθετήσει την δυνατότητα επίσκεψης του γονέα 24ώρες χωρίς περιορισμό ως την καλύτερη για το νεογέννητο. 

2. Πατήστε εδώ για να ψηφίσετε την ψηφοφορία σχετικά με την διαδικασία εισαγωγής του νεογέννητού σας σε ΜΕΝΝ Ιδιωτικού μαιευτηρίου

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=144254

Γιατί αυτό το ερώτημα; Θέλουμε να αναδείξουμε το εάν αισθάνονται οι γονείς ότι υπάρχει σωστή ενημέρωσή τους σχετικά με τα αίτια/όφελος της εισαγωγής του νεογέννητου στην ΜΕΝΝ Ιδιωτικού μαιευτηρίου.
Αρκετά χρόνια διαβάζουμε ότι στα ιδιωτικά μαιευτήρια υπάρχει αδικαιολόγητη εισαγωγή νεογνών στις ΜΕΝΝ με σκοπό το κέρδος. Θέλοντας να δούμε εάν αυτό αποτελεί πλειοψηφία ή μειοψηφία, ρωτάμε τους γονείς – “σας ενημέρωσαν επαρκώς & κατανοήσατε τον λόγο, ή όχι ;”
 Ανεξαρτήτως του εάν πράγματι συντελούσε λόγος, μας απασχολεί αρχικά η εντύπωση που είχαν οι γονείς από την διαδικασία και οι σκέψεις τους.

Αν μη τι άλλο, τα ιδιωτικά μαιευτήρια ενδεχομένω θα μπορούσαν να εμβαθύνουν στην ενημέρωση και στην επαφή με τους γονείς την στιγμή που αποφασίζεται η εισαγωγή στην ΜΕΝΝ.

 

Ιούλιος 2015 :

Η παρακάτω φωτογραφία προέρχεται από την μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης.

Παρατηρούμε στην εικόνα:

  • γενικό περιορισμό της επαφής του βρέφους με τον κηδεμόνα του
  • επαφή του βρέφους με τον κηδεμόνα του σε μόνο 2 (δύο) χρονικά διαστήματα
  • επαφή του βρέφους με τον κηδεμόνα του για πολύ λίγη ώρα (30 λεπτά συνήθως)

Τα βρέφη, δέχονται περιορισμό στην επαφή με τον γονέα τους, σε αντίθεση με το

  • τι προτάσσουν έρευνες και φορείς αλλά και στο
  • τι ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες του εξωτερικού, όπως δείχνουμε πιο κάτω σε αποσπάσματα από κανονισμούς επίσκεψης των γονέων στις ΜΕΝΝ σε άλλα μεγάλα μαιευτήρια άλλων χωρών.

Σε χώρες όπως Η.Π.Α., Καναδάς, Αυστραλία, Ιταλία, Γερμανία είναι αυτονόητο ότι ο γονέας έχει πρόσβαση στο παιδί του 24ώρες το 24ωρο *. Δεν θεωρείται “επισκέπτης”.

[*εξαιρούνται φυσικά οι ώρες στις οποίες μπαίνουν οι παιδίατροι, γίνονται αλλαγές βάρδιας και έκτακτα περιστατικά ή διαδικασίες] 

Είναι ξεκάθαρο, ότι οι περιορισμοί τέτοιας μορφής που εμφανίζονται στα περισσότερα Ελληνικά μαιευτήρια δημόσια ή ιδιωτικά,

  • παραβιάζουν το δικαίωμα του νεογέννητου για απρόσκοπτη επαφή με την μητέρα/πατέρα/κηδεμόνα του, αλλά και
  • το δικαίωμα του γονέα/κηδεμόνα για απρόσκοπτη μέριμνα του παιδιού του.ενώ κατ’ επέκταση
  • εμποδίζουν και καθυστερούν την δημιουργία σχέσης του βρέφους με την μητέρα του (bonding)
  • εμποδίζουν σε βαθμό που καθιστούν πιθανώς αδύνατο μεταγενέστερα το θηλασμό του βρέφους από την μητέρα του, δηλαδή στερούν από το βρέφος την καλύτερη δυνατή πηγή τροφής/σίτισης, με το να κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την εδραίωση του θηλασμού ή τον αποκλειστικό θηλασμό, την στιγμή που φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ή και νόμοι αυτού του κράτους (νόμος περι θηλασμού ) ορίζουν ως τον πιο κατάλληλο τρόπο σίτισης ενός βρέφους.

Γνωρίζουν οι υπεύθυνοι των μαιευτηρίων, πόσο μεγάλη βαρύτητα έχουν αυτοί οι τρόποι λειτουργίας για τις ζωές αυτών των βρεφών;

Πιστεύουμε ότι είναι αδύνατο να ισχύει σε όλες τις (προηγμένες) χώρες του κόσμου αυτό που δείχνουμε πιο κάτω (24ώρες πρόσβαση των γονέων στα βρέφη τους στις ΜΕΝΝ) και στην Ελλάδα να μην είναι γνωστό.

Τι λένε οι έρευνες;

Ο περιορισμός που συμβαίνει στην Ελλάδα, ορίζει τις πρώτες ημέρες της σχέσης της λεχώνας με το παιδί της:

  • επηρεάζει για πάντα την εμπειρία της μητρότητας για την μητέρα αλλά και
  • επηρεάζει για πάντα τον εγκέφαλο του νεογέννητου (βλέπε βιβλιογραφία & άρθρο κάτω κάτω).

Έρευνες (βλέπε βιβλιογραφία) δείχνουν ότι

  • ο αποχωρισμός μητέρας έστω και για κάποιες ώρες αμέσως μετά τη γέννηση, είναι στρεσσογόνος για το βρέφος, όπως και ότι ένα χρόνο μετά, επηρεάζει την σχέση μητέρας παιδιού.

Έρευνες επίσης δείχνουν ότι

  • η διατροφή του νεογέννητου με το πρωτόγαλα (colostrum) και με μητρικό γάλα μειώνει την διαμονή στις ΜΕΝΝ και τα πιθανά αρνητικά συμπτώματα απο χορήγηση συμπληρώματος.

Αναρωτιώμαστε λοιπόν, αν είναι στους Έλληνες διοικητές μαιευτηρίων άγνωστες αυτές οι έρευνες, όπως και οι πρακτικές άλλων ΜΕΝΝ του εξωτερικού;

Πέραν απο το τι επισημαίνει η επιστήμη, δεν υπάρχει κανένας απολύτως νόμος που να είναι υπεράνω του δικαιώματος της γονικής μέριμνας ακόμα και εάν ένα βρέφος νοσηλεύεται εντός μιας μονάδας ΜΕΝΝ.  

Τι γίνεται με τον κίνδυνο μόλυνσης ;

Εάν συντελούσαν πραγματικά ιατρικοί λόγοι, θα ήταν παγκοσμίως και αντίστοιχη η πρακτική περιορισμού επαφής γονέα με το νεογέννητο. Δεν συντελούν όμως.
Αντιθέτως, σε όλο τον (πολιτισμένο) κόσμο είναι δεδομένο πλέον ότι ο γονέας μπορεί να έχει πρόσβαση στο παιδί του 24 ώρες το 24ωρο (*βλέπε αστεράκι πιο πάνω).
Οι έρευνες δείχνουν ότι εξαιτίας των θετικών παραγόντων (παρουσία γονέων κ επαφή skin to skin, καλύτερη διατροφή κτλ.) τα μωρά φεύγουν πιο γρήγορα από τις ΜΕΝΝ, έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και γρηγορότερη ίαση.
Δεν υπάρχει μόνο μία έρευνα που το μαρτυρά αυτό αλλά περισσότερες. Αρκεί και μόνο μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, με τις έννοιες NICU, breastfeeding, skin to skin.

Τι θα είναι καλό να γίνει;

Όπως δείχνει συγκεκριμένη ανασκόπηση πολλών ερευνών (βλέπε βιβλιογραφία) είναι σοφό να υπάρχει ειδική νομοθετική ρύθμιση που να ορίζει τους τρόπους λειτουργίας των ΜΕΝΝ σε όλη την χώρα, έτσι ώστε αυτές, να προάγουν την επαφή του γονέα με το νεογνό αλλά και την εδραίωση του θηλασμού, πάντα εφόσον δεν υπάρχει άλλος ιατρικός λόγος που να κάνει αδύνατη την επαφή του γονέα με το νεογνό ή την διαμονή του εκτός θερμοκοιτίδας.

Ακόμα και όταν τα μωρά είναι στην θερμοκοιτίδα, οι γονείς θα πρέπει να είναι εφικτό να μπορούν όποτε θέλουν να τα ακουμπούν, να τους μιλούν και να τους κάνουν παρέα τηρώντας τους κανονισμούς της ΜΕΝΝ σχετικά με την προστασία και των άλλων νεογνών…(καθαριότητα, ένδυση, συμπεριφορά, απύρετοι κλπ).

Τέλος, εάν λοιπόν η επιστήμη είναι ξεκάθαρη και το επιστημονικό προσωπικό ενός νοσοκομείου συμφωνεί με την εξέλιξη της επιστήμης, η οποία έχει φτάσει και πολύ πιο μακριά από απλώς την απρόσκοπτη επαφή των δυο γονέων με το μωρό τους, ποιό είναι πλέον το εμπόδιο;

Χωράνε οι γονείς στις ΜΕΝΝ ; Που θα κάθονται;

Ο οικονομικός προυπολογισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγή των χώρων των ΜΕΝΝ για να είναι ικανές να υποδεχτούν τους γονείς, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ζητάμε: Ας γίνει σχεδιασμός για κάτι τέτοιο και ας ανακοινωθεί η πρόθεση!

Μέχρι τότε το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι των ΜΕΝΝ είναι να ελευθερώσουν το ωράριό τους έτσι ώστε οι γονείς που μπορούν να βρίσκονται κοντά στα  μωρά τους, να επιτρέπεται να μπούν, όσο το επιτρέπουν οι χώροι, δηλαδή εναλλάξ και με σεβασμό στις ανάγκες του εκάστοτε βρέφους, με μια οργάνωση που θα αναλαμβάνουν οι εκάστοτε μονάδες.

Είναι ότι καλύτερο που μπορούν να κάνουν για τους μικρούς τους ασθενείς.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

  • Παρακαλούμε όσοι έχουν επαφή με τις ΜΕΝΝ να μας στείλουν φωτογραφίες των κειμένων που αναγράφονται στις πόρτες των ΜΕΝΝ, στις οποίες είναι δημοσιευμένος αυτός ο περιορισμός.
  • Υπάρχει ομάδα Facebook που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το θέμα:Η γονική μέριμνα δεν σταματά στις ΜΕΝΝ / Νοσοκομεία
  • Ζητούνται γονείς που θα ήθελαν να τους εκπροσωπήσει αμισθί δικηγόρος (μητέρα που επίσης έπεσε θύμα αυτής της πρακτικής και μας έχει δηλώσει την πρόθεσή της να βοηθήσει) έτσι ώστε να ζητήσουν χρηματική αποζημίωση από το εκάστοτε μαιευτήριο (ιδιωτικό) έτσι ώστε να υπάρξει δεδικασμένη απόφαση.
    Αυτή η απόφαση, έστω και με κίνητρο την μή περεταίρω απόδοση χρηματικών αποζημιώσεων, θα οδηγήσει αναγκαστικά τα μαιευτήρια να προσαρμόσουν τους τρόπους λειτουργίας τους στα σύγχρονα δεδομένα έτσι ώστε να μην παραβιάζεται το δικαίωμα του βρέφους και του γονέα στο μέλλον.

 

 

Φωτογραφίες που μαρτυρούν τους κανονισμούς πρόσβασης γονιών στα παιδιά τους που νοσηλεύονται στις ΜΕΝΝ εξωτερικού

 

 

Ιταλία

 

Καναδάς

 

 

 

Αυστραλία

 

 

 

 

Αμερική (ΗΠΑ)

 

 

 

 

 

 

Κίνα

Σε αυτό το νοσοκομείο επιτρέπεται η πρόσβαση απο τις 1400μμ εώς τις 600πμ το πρωί :

 

Εκκρεμούν ακόμα χώρες/γίνεται επεξεργασία εικόνων. Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε στην συλλογή από άλλα νοσοκομεία σε άλλες χώρες/γλώσσες, ειδοποιήστε μας στο editor(at)parents.org.gr .

 

 

Νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα & υποθέσεις σχετικές με την παραμονή βρεφών σε ΜΕΝΝ

 

  • Καταγγελία γονέων για παράνομη κατακράτηση στο μαιευτήριο, Στον εισαγγελέα για να πάρουν το βρέφος: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=120177
    “Καταγγελία γονιών για παράνομη κατακράτηση σε γνωστό ιδιωτικό μαιευτήριο της νεογέννητης κόρης τους προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με τον χαρακτηρισμό της κατεπείγουσας”. Ιανουάριος 2010, Δικηγόρος: Ηλέκτρα Κούτρα[ Η δικηγόρος των γονέων, που έσπευσε στο νοσοκομείο και τους παραστάθηκε στην υποβολή της καταγγελίας, Ηλέκτρα Κούτρα, δήλωσε στην «Ε»: «Είναι σημαντικό να δίνεται στους γονείς ενδελεχής ενημέρωση για την κατάσταση υγείας των νεογνών, που για οποιονδήποτε λόγο εισάγονται στις ΜΕΝΝ. Το δικαίωμα των γονέων ν’ αποφασίσουν σε ποιο γιατρό θ’ αναθέσουν τη θεραπεία του παιδιού τους, εφόσον δεν προκαλείται κίνδυνος ζωής από τη μετακίνηση, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο.Δυστυχώς, το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις μετακινήσεις βρεφών από ΜΕΝΝ δεν ευνοεί την ακώλυτη άσκηση των γονεϊκών δικαιωμάτων, δημιουργεί ομιχλώδες και αμφίβολης συνταγματικότητας τοπίο, που μπορεί να οδηγήσει τον εκάστοτε υπεύθυνο ιατρό της Μονάδας σε παρεξήγηση της έκτασης της “εξουσίας” του πάνω στα βρέφη» ]
  • “Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC για τα ελληνικά νοσοκομεία. Δεν δίνουν τα νεογέννητα παιδιά στις μητέρες τους επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλια. Κι όμως τα όσα θα διαβάσετε συμβαίνουν στην Ελλάδα. Το ρεπορτάζ ανήκει στο BBC. Όπως αναφέρει αρκετοί Έλληνες δεν έχουν πλέον ασφαλιστική κάλυψη γιατί είναι άνεργοι ή απασχολούνται με μαύρη εργασία.”  http://epitropesdiodiastop.blogspot.gr/2012/05/blog-post_23.htmlΗ συγκεκριμένη πρακτική σταμάτησε μετά την αναφορά  της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκπροσωπούμενης από την κ.Κούτρα στον Συνήγορο του πολίτη και την ανάληψη βρέφους από το μαιευτήριο μετά από κλήση της Αμέσου Δράσεως. Όπως μας επισήμανε η Δικηγόρος, μπορεί σε περίπτωση αναιτιολόγητης στέρησης των γονεϊκών δικαιωμάτων να έχει έφαρμογή και η διάταξη του ΠΚ για την “αρπαγή”, που ορίζει ότι:

Άρθρο 322. Αρπαγή. Όποιος με απάτη ή βία, με την απειλή βίας συλλαμβάνει, απάγει ή παράνομα κατακρατεί κάποιον έτσι ώστε να αποστερεί το συλλαμβανόμενο από την προστασία της πολιτείας και ιδίως όποιος περιάγει κάποιον σε ομηρία ή σε άλλη παρόμοια κατάσταση στέρησης της ελευθερίας τιμωρείται με κάθειρξη. Αν η πράξη έγινε με σκοπό να εξαναγκαστεί ο παθών ή κάποιος άλλος σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωσή του, τιμωρείται: α) με ισόβια κάθειρξη αν ο εξαναγκασμός στρέφεται εναντίον των σωμάτων ή των προσώπων του άρθρου 157 παρ.1. β) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών σε κάθε άλλη περίπτωση.

 

  • Δικαιώματα/νόμοι/εγκύκλιοι που έχουν να κάνουν με την γονική μέριμνα:
    Άρθρο 1507, 1510,1511, 1518  [προσεχώς]
  • Δικαιώματα/νόμοι/εγκύκλιοι που έχουν να κάνουν με την νοσοκομειακή περίθαλψη, το δικαίωμα του ασθενούς (για το μωρό που θεωρείται ο ασθενής, όπως και για την μητέρα που εκείνη τη στιγμή επίσης νοσηλεύεται είναι ο ασθενής, εάν ακόμα νοσηλεύεται μετά τη γέννα):
    http://www.moh.gov.gr/articles/citizen/anakoinwseis-ndash-egkyklioi/206-dikaiwmata-kai-ypoxrewseis-asthenwn

 

 

Ευχαριστούμε τους Δικηγόρους που μας παρέχουν πληροφορίες για το παρόν θέμα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να μας στείλει πληροφορίες στο εμαιλ editor(at)parents.org.gr

Εάν θέλετε να συζητήσετε για το θέμα αυτό ή να προσθέσετε την δική σας εμπειρία, δείτε εδώ το θέμα συζητήσεων στο φόρουμ της ΕΕΕΓ: http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=141419

 

Εάν θέλετε να βοηθήσετε στην συλλογή περισσοτέρων απαντήσεων απο άλλα νοσοκομεία της Ευρώπης ή άλλων χωρών που δεν έχουμε καταγράψει εδώ, παρακαλούμε βοηθήστε στην μετάφραση του κειμένου/ερωτήματος όπως και την εύρεση email των νοσοκομείων των χωρών αυτών. Περισσότερες πληροφορίες και το κείμενο θα βρείτε εδώ http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=2770586

 

 

Βίντεο απόσπασμα από άρθρο που βρίσκεται πιο κάτω στην βιβλιογραφία

 

 

Εδώ το κείμενο που μας έστειλε  ομάδα γονέων που ασχολείται με αυτό το θέμα:

Δράση για την βελτίωση των συνθηκών και την στήριξη του μητρικού θηλασμού στις ΜΕΝΝ

Αγαπητοί γονείς, φίλοι/φίλες, υποστηρικτές του μητρικού θηλασμού,

Η παρακάτω αίτηση (συνημμένο αρχείο) αφορά τη βελτίωση των συνθηκών στις Μονάδες Νεογνών τις χώρας μας, και έχει ως σκοπό μεταξύ άλλων, την προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού.

Όλοι όσοι μελετήσουν την αίτηση και συμφωνούν με το περιεχόμενό της, εφόσον επιθυμούν μπορούν να υπογράψουν μέσω facebook συμμετέχοντας στην εκδήλωση “Υπογράφουμε την Αίτηση σχετικά με την υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού στις Μονάδες Νεογνών” και γράφοντας τα στοιχεία τους σαν σχόλιο, κάτω από την καρφιτσωμένη δημοσίευση https://www.facebook.com/events ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνοντας τα στοιχεία (όνομα-επίθετο) στην ηλεκτρονική δ/νση της ομάδας “Θήλαστρο & Θηλασμός” thilastro(ατ)gmail.com.

Προσοχή: Επιλέγοντας “ναι” για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση στο Facebook https://www.facebook.com/events/1375218169471405/ ή πατώντας “Like” (“Μου αρέσει”), αλλά χωρίς να γράψετε σε σχόλιο ή να στείλετε με μήνυμα τα στοιχεία σας, δεν συμπεριλαμβάνεστε στους υπογράφοντες και δε θα φαίνεται η υποστήριξη σας, όταν θα σταλεί η αίτηση.

Όσοι/ες δε θέλουν να υπάρχουν τα στοιχεία τους δημοσίως, μπορούν να στείλουν προσωπικό μήνυμα με τα στοιχεία στην Konstantina Giannioti (https://www.facebook.com/konstantina.giannioti) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνοντας τα στοιχεία (όνομα-επίθετο) στην ηλεκτρονική δ/νση της ομάδας “Θήλαστρο & Θηλασμός” [email protected] και θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο.

Όσες μητέρες νεογνών, τα οποία φιλοξενήθηκαν ή φιλοξενούνται σε Μονάδες, επιθυμούν μπορούν να αναφέρουν τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, Μονάδα Νεογνών, Ημερομηνία-Διάρκεια Νοσηλείας (για παράδειγμα Κωνσταντίνα Γιαννιώτη, Μαιευτήριο “Μητέρα” Μαρούσι Αττικής, 15/12/2010-16/12/2010) και οι υπογραφές τους θα προηγηθούν, καθώς αυτές βίωσαν την εμπειρία του αποχωρισμού από το μωρό/τα μωρά τους και γνωρίζουν καλύτερα την υπάρχουσα κατάσταση.

Όσες μητέρες επιθυμούν, μπορούν να γράψουν την ιστορία τους και να στείλουν την αίτηση μεμονωμένα, από την προσωπική τους διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Εναλλακτικά, μπορούν να στείλουν στο thilastro(at)gmail.com την ιστορία τους (επώνυμα ή ανώνυμα), για να την προωθήσουμε στους αρμόδιους φορείς μαζί με την αίτηση και τις υπογραφές.

Δικαίωμα υπογραφής έχουν όλοι.

Άντρες, γυναίκες, είτε είναι γονείς, είτε όχι.

Θερμή παράκληση, μην υπογράφετε εκ μέρους άλλων.

Όταν συγκεντρωθούν αρκετές υπογραφές, η αίτηση θα σταλεί στους φορείς που αναφέρονται.

Ευχαριστούμε θερμά τη δικηγόρο Σεβαστή Δημοσίου, για την πολύτιμη βοήθεια και τη συμβολή της στη σύνταξη της παρούσας αίτησης.

Με εκτίμηση,

Η διαχείριση της ομάδας “Θήλαστρο & Θηλασμός”.

 

Βίντεο – Συνέντευξη : Η Κωνσταντίνα Γιαννιώτη, Φαρμακοποιός, 

Συντονίστρια της Εθελοντικής Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου (Μέλους του Πανελληνίου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας), Συνιδρύτρια της Ομάδας “Θήλαστρο & Θηλασμός”, μιλά στην εκπομπή “Παραλλαγές” της Μαρίας Παύλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, σχετικά με την Αίτηση για την Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού στις Μονάδες Νεογνών της χώρας μας. Συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στις ΜΕΝΝ

https://www.youtube.com/watch?v=bD6hRRI4gRo 

 

Καινοτομια στην Δανία – όχι μόνο οι γονείς επιτρέπονται, αλλά και τα αδέρφια, βοηθούν στο να έχουν τα μωράκια αυτά την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

 

Parents and birth has received this press release:

To the press

Revolutionerende/nytænkende praksis I Uppsala. Børn på 700 gram kan ligge hud mod hud på forældrenes bryst i stedet for I kuvøse.

A Swedish Professor, Uwe Ewald, comes to hvidovre hospital to tell about his revolutionary practice where also very small premature babies are taken out of the incubation chamber to lie skin against skin with their parents as much as possible. Premature babies born 3 months prematurely, offered to be on parental chest instead of alone in an incubator.

Uwe Ewald pointerer, at forældrenes bryst er bedre til at regulere temperaturen end en kuvøse. Hud mod hud-kontakten hjælper barnet til at trække vejret bedre. Barnet bliver mere roligt og tager hurtigere på i vægt. Forskning viser, at forældrenes bakterieflora – sammenlignet med hospitalets bakterier – formindsker risikoen for alvorlige infektioner hos disse sarte børn.

100 doctors, nurses and other staff from across Denmark congregate at hvidovre hospital Friday the 29.5. To take part of uwe ewalds research results.

The Initiator of the meeting is the fund ” a good start in life ‘ in cooperation with neonatalafdelingen at hvidovre hospital.

Hvidovres hospital neonatalafdeling also have positive experiences with skin against skin contact and currently has a major research project.

(μετάφραση google,  πηγή  Dr.Jack Newman  http://www.fonden-engodstartilivet.dk/)

 

 

Μας έστειλαν στο εμαιλ μας τα εξής μηνύματα

26/5/15

“Hello,
In August of 2014 my doctor recommended that I give birth 1 month early to my son. I had a lot of amniotic fluid and it was causing pressure on the baby. There was the risk that he might come early anyways and she wanted me in the hospital to make sure I was in a controlled place for the birth. We tried for a natural birth but he wasn’t coming. They sent me to the operating room for an emergency C-section. Somehow during that time he ingested some of the amniotic fluid that he had defecated in and that got into his lungs. He was sent almost directly to the NICU and stayed there for 25 days. The nurses and staff were all pretty good to us, but we never felt comfortable there.
We were only able to touch him through the incubator windows one at a time and even then some of the time the nurses told us not to because it made his heart rate go too high. As we approached the incubator and started talking to him we could see his heart rate go up because of hearing our voices. This encouraged us but in the end we were made to feel badly for coming to visit and even worse when they told us that our touches excited him too much. Come on right!? We were able to go and visit for about 30 minutes twice a day only. The first time I held him it was facilitated by a nurse that we know that worked there. She had to sneak me in off hours to accomplish this. He was still on oxygen but I had seen many other babies worse off than him in their mothers arms back home in Canada. This frustrated me and my family to no end. My husband first got to hold him when he was in the 4th stage room. We were able to finally feed him his bottle and I tried breastfeeding him then, but he was already 20 days old and had gotten used to the bottle. He never took my breast in the end because of his hospital stay. Thankfully I could pump and give him that milk for the first few months of his life.
That’s my story in short. I’d like to be anonymous please. I do not want to give birth again here in Greece especially when I think that the same thing might happen and we can’t see the baby whenever we’d want to.
Thanks for writing up this article. Let me know if there’s anything else you need from me.

*Annie ”

 

*name changed

——-

 

 

Βιβλιογραφία:

Early contact versus separation: effects on mother-infant interaction one year later.

Bystrova K (1), Ivanova V, Edhborg M, Matthiesen AS, Ransjö-Arvidson AB, Mukhamedrakhimov R, Uvnäs-Moberg K, Widström AM.

Author information

(1)Associate Professor, Department of Hospital Pediatrics, St. Petersburg Pediatric Academy, St. Petersburg, Russia.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19489802

 

 

Biol Psychiatry. 2011 Nov 1;70(9):817-25. doi: 10.1016/j.biopsych.2011.06.018. Epub 2011 Jul 29.

Should neonates sleep alone?

Morgan BE (1), Horn AR, Bergman NJ.

Author information

(1) MRC Medical Imaging Research Unit, University of Cape Town, Western Cape, South Africa. [email protected]

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21802659

 

There is a need for national surveillance of feeding, health and cost outcomes for infants and mothers in neonatal units; to assist this goal, we propose consensus definitions of the initiation and duration of breastfeeding/breastmilk feeding with specific reference to infants admitted to neonatal units and their mothers\

 

Despite the limitations of the evidence base, kangaroo skin-to-skin contact, peer support, simultaneous breastmilk pumping, multidisciplinary staff training and the Baby Friendly accreditation of the associated maternity hospital have been shown to be effective, and skilled support from trained staff in hospital has been shown to be potentially cost-effective. All these point to future research priorities. Many of these interventions inter-relate: it is unlikely that specific clinical interventions will be effective if used alone.] Author information

1Mother and Infant Research Unit, Department of Health Sciences, University of York, UK

Health Technol Assess. 2009 Aug;13(40):1-146, iii-iv. doi: 10.3310/hta13400.

Breastfeeding promotion for infants in neonatal units: a systematic review and economic analysis.

Renfrew MJ1, Craig D, Dyson L, McCormick F, Rice S, King SE, Misso K, Stenhouse E, Williams AF.

Author information

1Mother and Infant Research Unit, Department of Health Sciences, University of York, UK.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19728934

 

Κολοστρουμ Colostrum η σημασία του στην ΜΕΝΝ:

Clin Perinatol. Author manuscript; available in PMC 2011 Mar 1.

Published in final edited form as:

Clin Perinatol. 2010 Mar; 37(1): 217–245.

doi:  10.1016/j.clp.2010.01.013

PMCID: PMC2859690

NIHMSID: NIHMS182524

Improving the Use of Human Milk During and After the NICU Stay

Paula P. Meier, RN, DNSc, FAAN,1,2 Janet L. Engstrom, RN, PhD, CNM, WHNP-BC,1 Aloka L. Patel, MD,2 Briana J. Jegier, PhD,1 and Nicholas E. Bruns, BS3

1Department of Women’s, Children’s and Family Nursing, Rush University Medical Center, 1653 West Congress Parkway, Chicago, IL 60612

2Section of Neonatology, Department of Pediatrics, Rush University Medical Center, 1653 West Congress Parkway, Chicago, IL 60612

3Rush University School of Medicine, Rush University Medical Center, 1653 West Congress Parkway, Chicago, IL 60612

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859690/

 

Άρθρα:

https://www.aamc.org/newsroom/reporter/january2015/422214/neonatal-care.html

http://www.topnews.in/health/separation-mother-stressful-newborns-213660)

http://abcnews.go.com/blogs/headlines/2014/03/cuddling-babies-hospital-volunteers-show-the-power-of-human-touch/

http://www.millerchildrenshospitallb.org/centers-programs/nicu-cuddler-program

This excellent article also explains why we should vehemently fight for better conditions for the infants in NICUs.  There is research, there are facts. Help push the news to this government that this is not a matter of opinion, or only parents needs, but first of all for the infant.  Those few days in the NICU matter for LIFE. For the infant, and for the mother for separate reasons.  So it is NOT, repeat NOT just something that someone should endure. There needs to be change instantly.

Preemies' pain threshold lower than previously thought

Επιμέλεια Μαρία Στυλιανάκηπρώτη δημοσίευση του άρθρου: Ιούλιος 2015.

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: