Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Υγεία & Ιατρική

Ασφάλεια & Πρόληψη

Διάφορα

 
Γονικός ελεγχος Για Mac (Parental control)
21/03/2012

Γονικός ελενχος Για Mac (Parental control)
Αν έχετε μικρά παιδιά, οι πιθανοτητες τείνουν στο ότι βρίσκονται ήδη στον δρόμο του να ειναι αρκετά ικανά να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή σας. Αυτή είναι η καινούργια ‘καλωδιομένη' γενιά των μικρών και θα σας κάνει την ζωή αρκετά δύσκολη για να καταφέρετε να βρίσκεστε παντα ενα βήμα μπροστά τους, οσον αφορά την τεχνολογία.

Σίγουρα το μεγαλύτερο λοιπόν ενδιαφέρον σας ειναι να προστατεύσετε τα παιδια σας απο τους ΄γραφικούς κινδύνους' του διαδικτύου, αλλα επίσης ισάξια σημαντική ειναι και η προστασία του υπολογιστή  σας απο τα παιδιά. Ευτυχώς οι Mac, στο λειτουργικό τους σύστημα OS X εχουν ενσωματομένο γονικό ελεγχο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να πετύχετε και τους δύο παραπάνω στόχους.

 

Εδώ θα βρείτε  εναν γρήγορο οδηγό για να μπορέσετε να κλειδώσετε τον Μακ σας, και να τον κάνετε πιο ασφαλή ώστε τα παιδιά σας να μπορούν να τον χρησιμοποιούν χωρίς την επιβλεψή σας με ασφάλεια. Η διαδικασία ειναι αρκετά απλή , αλλά θα ξεκινήσουμε απο ένα ή δύο διαφορετικά σενάρια.

 

1. Δεν υπάρχει παιδικός λογαριασμός
Ξεκινόντας απο την αρχή ειναι και το πιο εύκολο. Ανοίξτε System Preferences (κατω απο το εικονιδιο της Apple), και διαλεξτε
Accounts. Πατήστε το "+" κουμπί για να δημιουργήσετε προφίλ καινούργιου λογαριασμού. Η πρώτη γραμμή πανω πάνω ειναι
ο καταράκτης που θα σας δώσει επιλογές. Απο τις επιλογές διαλέξτε "Managed with Parental Controls" και δημιουργήστε τον
υπόλοιπο λογαριασμο ως συνήθως. Μόλις ολοκληρώσετε, ο καινούργιος λογαριασμός θα φαίνετε μαζι με ένα κουμπί κάτω
το οποίο θα σας οδηγήσει στο Parental Controls Preference Pane.

2. Υπάρχει παιδικός λογαριασμός ήδη
Η αλλαγή ενός ήδη προυπάρχοντως λογαριασμού είναι το ίδιο εύκολη να γίνει για χρήση με Parental Controls (Γονικό
Ελεγχο). Μέσα απο το Accounts Pane στο System Preferences, διαλέξτε τον λογαριασμό που θέλετε να αλλάξετε για να
περιέχει Parental Controls. Στο κάτω μέρος της σελίδας του συγκεκριμένου προφίλ, το μόνο που χρειάζεται να τσεκάρετε
είναι το κουτί που γράφει "Enable Parental Controls" και μετά να ανοίξετε το Preference Pane για να κάνετε αλλαγές.

Λοιπόν, ασχέτως απο το ποιά επιλογή ξεκινήσατε, απο εδω και κάτω συνεχίζουμε με τις ίδιες ακριβώς επιλογές. Στην σελίδα Parental Control Preference Pane. Για να ξεκινήσετε να φτιάξετε τους ζητούμενους ελέγχους στον λογαριασμό, πρέπει πρώτα να τον διαλέξετε μέσα απο την λίστα (αν υπάρχουν περισσότεροι απο ένας για να διαχειριστείτε). Αν κάθε φορά που κάνετε κλικ πάνω του ο υπολογιστής σας ΄φωνάζει', τότε πρέπει πρώτα να ξεκλιδώσετε τις ρυθμίσεις με το να κάντε κλικ στο εικονίδιο του λουκέτου απο κάτω (και σε αυτό το σημείο θα σας ζητηθεί και ο κωδικός σας). Μετά απο αυτό είναι καλύτερα να δούμε την κάθε επιλογή ξεχωριστά.

System

Η επιλογή System ειναι εκείνη που θα σας δώσει την ευκαιρία να επιλέξετε τι (και ποιά ) δικαιώματα θα τους επιτραπούν να χρησιμοποιούν. Αν αυτός ο λογαριασμός ειναι όντως για παιδιά, τότε η επιλογή Simple Finder είναι η πρέπουσα. Επίσης μπορείτε να δείτε όλες τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας και να τσεκάρετε με ένα κλικ ποιές απο αυτές θα μπορεί να χρησιμοποιεί το παιδί σας. Τέλος υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να τους δώσετε το δικαίωμα να τα διαχειρίζονται μέσα στον δικό τους λογαριασμό.

 

Content (περιεχόμενο)

Προστατέψτε τα μικρά σας απο μη αποδεκτά περιεχόμενα σε αυτή την επιλογή. Περιορίστε το λεξιλόγιο ώστε ας πούμε να μην περιλαμβάνει στην παρουσίαση του βρισίες. Η άλλη πολύ σημαντική επιλογή ειναι πώς θα τους επιτραπεί να χρησιμοποιούν το ιντερνετ. Υπάρχουν τρεις επιλογές. Η πρώτη δεν έχει κανένα περιορισμό. Η δεύτερη είναι μια προσπάθεια να περιορίζονται οι "κακές" ιστυο-σελίδες, και η τελευταία (η οποία μου αρέσει και περισσότερο), είναι αυτή που διαλέγει ο γονέας ποιες ιστυό-σελίδες επιτρέπεται να δει το παιδί. Η τελευταία επιλογή σας δίνει και τον μεγαλύτερο έλεγχο, αλλά μπορει να χρειαστεί και περισσότερη διαχείρηση απο εσάς. Τουλάχιστον όμως ειστε σίγουροι οτι βλέπουν σελίδες που κρίνετε οτι είναι σωστές.

 

 

 Mail & iChat

Αν τους επιτρέψετε πρόσβαση στο Mail και στο ichat, μπορείτε να περιορίσετε τις επικοινωνίες τους μέσα απο τις συγκεκριμένες εφαρμογές. Μπορείτε να πληκτρολογήσετε τα ονόματα των χρηστών με τους οποίους μπορούν να ανταλλάσουν αλληλογραφία και με τους οποίους μπορούν να μιλούν απευθείας μέσα απο αυτή την επιλογή.

 

Αν διαλέξετε την επιλογή Permission request email address (που κατα πάσα πιθανότητα θα ειναι το δικό σας email), η διεύθυνση η δικιά σας θα λαμβάνει ένα email ζήτησης άδειας κάθε φορά που το παιδί σας θα προσπαθεί να επικοινωνήσει με μία διεύθυνση που δεν έχετε εσείς εγκρίνει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Time Limits (χρονικά ορια )

 

Θα έχετε την ικανότητα να περιορίσετε τον χρόνο που το παιδί σας θα περνάει στον Mac του (με αυτόν τον λογαριασμό τουλάχιστον). Μπορείτε να βάλετε ώρες ανά μέρες της εβδομάδας αλλα και Σαββατοκύριακου. Επίσης μπορείτε να βάλετε τις ώρες της μέρες που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή (όπως ώρες ύπνου).

 

 

 

 

 

Logs

Δείτε μια ανάλυση όλων των σελίδων διαδικτύου που έχουν επισκεφτεί, τις σελίδες που προσπάθησαν αλλα μπλοκαρίστηκαν, αρχεία με αναλυτική παρουσίαση συζητήσεων ichat, και όλων των εφαρμογών που χρησιμοποίησαν. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να οργανώσετε τα δεδομένα σας αυτά (όπως ο χρόνος που θα διατηρούνται τα αρχεία αυτά, και το γκρουπαρισμά τους με βάση την ημερομηνία, και τα περιεχόμενα ή και τις επαφές). Αυτά τα αρχεία αναφοράς είναι ίσως τα πιο σημαντικά κυρίως αν έχετε αφήσει περισσότερο έλεχγο στον χρήστη, αλλά ετσι και αλλιώς θα σας καθυσηχάσουν.

 

 

(Συμπληρωματικά  θα ήταν πολύ καλό αν θα μπορούσατε να έχετε την επιλογή να σας αποστέλονται email με αυτά τα αρχεία ανα τακτά χρονικά διαστήματα., αλλά αυτή η επιλογή δεν υπάρχει ....ακόμα)

Με μόνο μερικές απλές αλλαγές έχετε κάνει την χρηση υπολογιστή απο το παιδί σας, πολύ πιο ασφαλή απο τον εξωτερικό κόσμο, όπως επίσης προστατεύετε το μηχανημά σας απο τυχαία κλικαρίσματα τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη ζημιά.

Φυσικά ο γονικός σας έλεγχος μπορεί να χρειάζεται συνεχόμενη επίβλεψη, όπως και τα ενδιαφέροντα των παιδιών για το ιντερνετ και τις ιστυοσελίδες τους αλλάζουν (ή οπως συχνά συμβαίνει να υπάρχουν συνέχεια καινούργια διαφημιστηκά τα οποία μπορούν να διαλέξουν). Ειναι πολύ σημαντικό οτι κάποιες αλλαγές στον διαχειρίσημο λογαριασμό μπορούν να γίνουν μέσα απο τον ίδιο τον λογαριασμό του παιδιού αν μπεί το Administrator Password (του ενήλικα). Σε γενικές γραμμές παντως, κάποιες βασικές επιλογές έχουν δημιουργηθεί, οι οποίες σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε τι κάνουν τα παιδιά σας και πότε, οταν χρησιμοποιούν τον Mac υπολογιστή  σας.


Πηγή : http://gigaom.com/apple/kid-proofing-a-mac-with-parental-controls/
Μετάφραση :Κελλυ Θεοδωροπούλου
Επιμέλεια : Γιούλη Καλλιβρετάκη

ποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008