➔ ParentsCafe.gr

SOS: Νέοι Γονείς

Είστε νέοι γονείς; Όλα όσα θα χρειαστείτε από την πρώτη εβδομάδα μετά την γέννηση του μωρού σας.

Όλα όσα χρειάζεστε τώρα που γεννήθηκε το μωρό σας!

Νέοι γονείς : Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όλα όσα θα χρειαστείτε από την πρώτη εβδομάδα μετά την γέννηση του μωρού σας – όμως:  Οι πληροφορίες που βρίσκονται σε αυτό το άρθρο δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τον ειδικό θεράπων ιατρό ή πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας, που καθοδηγεί με τον πιό κατάλληλο και επιστημονικό τρόπο τους νέους γονείς. Γιατί γράψαμε αυτό το άρθρο; Πατήστε εδώ για να δείτε γιατί:

Διαφημίσεις

Θηλασμός

 • Λίστα Πιστοποιημένων Συμβούλων Θηλασμού IBCLC και
  Λίστα Παιδιάτρων Πιστοποιημένων Συμβούλων θηλασμού (IBCLC):
   /2018/05/22/paidiatroi-pistopoiimenoi-symvoyloi-thilasmoy-ibclc/
  Συστήνουμε την επιλογή παιδιάτρων IBCLC  γιατί η ενημέρωση που έχουν για τα θέματα θηλασμού είναι μεγαλύτερη και ακριβέστερη σε σχέση με παιδιάτρους που δεν έχουν αυτή την πιστοποίηση.
 • Τι φάρμακο μπορώ να πάρω αν θηλάζω;
  E-lactancia
  : Η διεθνής, online βιβλιοθήκη για την πρόσληψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια του θηλασμούhttp://e-lactancia.org/en/
 • Γαλακταγωγές τροφές:  Τι θα σας βοηθήσει εάν αποζητάτε αύξηση παραγωγής γάλακτος.http://www.nbci.ca/
  Αναλυτικά οδηγός γαλακταγωγών τροφών
  /wp-content/legacy-upload/lactogenic_foods_herbs.pdf
  http://naturalparentsnetwork.com/making-milk-galactagogues/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Galactagogue
  http://www.breastfeedingonline.com/newman.shtml
  http://www.lowmilksupply.org/ Συχνά αναφέρονται,
  γαιδουράγκαθο (blessed thisle), fennel (φινόκιο/μάραθο), κριθάρι (barley), τσουκνίδα (stinging nettle), ταχίνι (sesame paste), κουάκερ/βρώμη (oats), ανιθο (dill).Δεν αναφέρονται στα άρθρα αυτά τα μαυρομάτικα φασόλια ούτε οι φακές ενώ όμως έχουμε ακούσει οτι βοηθούν πολύ ακόμα και σε μικρές ποσότητες (μια κουταλιά, πάντα χωρίς μαιντανό, καθώς ο μαιντανός μειώνει την παραγωγή).
 • Προσοχή, η υπέρμετρη κατανάλωση τριγωνέλλας (fenugreek) οδηγεί σε χαμηλότερη πίεση, ενώ η υπέρμετρη κατανάλωση μαγιάς προκαλεί αέρια στη μητέρα κ στο μωρό.Προτείνουμε διατροφή που να συνδυάζει τις παραπάνω τροφές, ή τσάι, σε μικρές ποσότητες, παρά την υπέρμετρη κατανάλωση μόνο μιας απο αυτές σε ποσότητες.
 • Παράδειγμα γευμάτων:
  Κριθαρένιο παξιμάδι με σαλάτα, ή με λάδι ντομάτα κ τυρί (σαν κρητικός ντάκος), & Eπιδόρπιο κουάκερ με κανέλα και μήλο ή απλώς μούσλι [κριθάρι, βρώμη]
  Σούπα τσουκνίδα και τηγανητό αυγό κ κριθαρένιο παξιμάδι [τσουκνίδα, κριθάρι]
  Ομελέτα με μια κουταλιά μαυρομάτικα κ κριθαρένιο παξιμάδι [μαυρομάτικα,κριθάρι]
  Μάραθο/Φινόκιο βραστό με λίγο βούτυρο και κοτομπιφτεκάκια με πίτουρο βρώμης [φινόκιο, βρώμη]
  +συνοδεία των γευμάτων με ένα φλυτζάνι τσάι θηλασμού (τσουκνίδα, ή φινόκιο, ή άλλο έτοιμο mix)
  Σαλάτα πράσινη με μια κουταλιά σούπας μαυρομάτικα ή φακές και λεπτές φέτες φινόκιο φρέσκο, με λάδι/λευκό ξίδι.[μαυρομάτικα, φινόκιο]
  αν έχετε γεύματα που θα θέλατε να μας προτείνετε στείλτε μας εδώ editor(at)parents.org.gr

 Πως θα δείτε αν πιάνει λάθος την θηλή το μωράκι σας

Παράδειγμα λανθασμένου πιασίματος θηλής:


Αναπτύσσεται σωστά το μωρό; Μήπως δε μεγαλώνει αρκετά;

 • Όταν η πρόσληψη βάρους του βρέφους δεν είναι αρκετή, τι κάνουμε;
  Πρωτόκολλα απο τον Δρ. Νιούμαν (Dr.Newman)
  http://www.nbci.ca/ 

Όχι μόνο του το παιδί στις εξετάσεις; 

 • To Δικαίωμά σας να βρίσκεστε μαζί με το μωρό/παιδί σας σε κάθε ιατρική πράξη σε αντίθεση με αυτό που θα προσπαθήσουν να σας πείσει ιατρικό προσωπικό σε δημόσια νοσοκομεία (και σε κάποια ιδιωτικά):
  Όλο το άρθρο http://parents.org.gr/news/a575
  Το πιο σημαντικό κείμενο:
  Ποινικό αδίκημα η άρνηση προσωπικού να την τελέσει ιατρική πράξη :  /wp-content/legacy-upload/potepiamona_poinikieythyni.pdf
  (να έχετε πάντα μαζί αυτό το χαρτί στην τσάντα περιποίησης του μωρού σας)Συνοπτικά οι νόμοι που αφορούν το δικαίωμα αυτό:
  /wp-content/legacy-upload/potepiamona_skonaki.docΗ ανακοίνωση του ΣτΠολίτη/Υπουργείου
  http://www.0-18.gr/gia-megaloys/deltia-typoy/ (Επίσημη Πηγή 3)Προσοχή, συγκεκριμένα για αυτό το θέμα, θα είναι απαραίτητο να κατανοήσετε ακριβώς το δικαίωμά σας διαβάζοντας όλα τα έγγραφα, αλλιώς το έγγραφο από μόνο του δεν αρκεί. Δεν πείθεται δηλαδή το ιατρικό προσωπικό μόνο βλέποντάς το. Υπάρχει για να σας βοηθήσει στην υποστήριξη του δικαιώματός σας και στην καλύτερη διαπραγμάτευση που θα κάνετε εκείνη τη στιγμή με το προσωπικό, έτσι ώστε να δείξετε ότι γνωρίζετε κάθε δικαίωμά σας και θα επιμείνετε σε αυτό.

Ψυχολογία της μαμάς ! 

 • Επιλόχεια κατάθλιψη: είναι κάτι πολύ σοβαρό. Μιλήστε στα οικεία σας πρόσωπα ή στην γραμμή για την κατάθλιψη, ή επισκεφτείτε ομάδες με άλλες μητέρες που γίνονται δωρεάν.
  Τι είναι:  Wikipedia Επιλόχεια Κατάθλιψη
  Η γραμμή:
  Γραμμή Κατάθλιψης 1034 του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.)
  Γραμμή Σύνδεσμος για γονείς 801 801 1177 (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ)
  Φαιναρέτη Τηλ. 210 9319054Βίντεο στα αγγλικά για την επιλόχεια κατάθλιψη και συμπτώματά της
  https://www.youtube.com/watch?v=WmCaYFPASBk
  Για την επιλόχεια ψύχωση κ κατάθλιψη
  https://www.youtube.com/watch?v=wfhpgPnGhkA1/10 γυναίκες εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη, 1/500 γυναίκες εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη, 1/2 γυναίκες με διπολική διαταραχή, εμφανίζουν κατάθλιψη κ χρειάζονται προληπτική παρακολούθηση.
 • Εάν επιθυμείτε να θηλάσετε αλλά αισθάνεστε ότι έχετε κατι παραπάνω από τα συνηθισμένα αρνητικά συναισθήματα, ή έχετε πάρει ήδη διάγνωση επιλόχειας κατάθλιψης απο ειδικό, δείτε τα εξής άρθρα
  Breastfeeding while on antidepressants: ‘benefits outweigh risks’ http://www.medicalnewstoday.com/articles/275422.php   και συμβουλευτείτε απαραιτήτως και έναν Ψυχολόγο πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού, υπάρχουν δύο Μαρία Φερτάκη, Μαρία Λαζαρίδη και βρίσκονται στην λίστα IBCLC  συμβούλων
  Πείτε στον θεράπων γιατρό σας ότι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί μια μητέρα να θηλάζει ενόσω βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή για κατάθλιψη  (επίσημη πηγή 6 + 7)
 • Μήπως δεν έχετε καταλάβει ότι έχετε επιλόχεια κατάθλιψη επειδή δεν είσαστε εντελώς χάλια; Αυτή τη στιγμή τεράστιο ποσοστό γυναικών έχουν επιλόχεια κατάθλιψη και δεν το ξέρουν, ούτε και οι σύντροφοί τους. Διαβάστε εδώ:

 Γιατί να θηλάσετε ;

 

Περιποίηση της μαμάς 

 • Διατροφή της μαμάς που θηλάζει! Τελικα δεν χρειάζεται κανένας περιορισμός;
  Έτσι φαίνεται! http://pediatros-thes.gr/ 
 • Θηλές – καθημερινή πρόληψη απο την  πρώτη μέρα: δεν πλένουμε το στήθος με σαπούνι μόνο με νερό, μετά τον θηλασμό τοποθετούμε είτε ελαιόλαδο, είτε λανολίνη, είτε μητρικό γάλα πάνω στη θηλή κ αφήνουμε να στεγνώσουν έτσι, όσο γίνεται + αερίζουμε συχνά.
 • Κορμός: μάθετε απο τον γιατρό σας πότε επιτρέπεται να ξεκινήσετε απλές ασκήσεις επανόρθωσης των κοιλιακών/ραχιαίων μυών. Είναι εξαιρετικά σημαντική η προσπάθεια ενδυνάμωσης των κοιλιακών/κορμού μετά τους 9 μήνες μερικής τους λειτουργείας εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Η ενδυνάμωση αυτών των μυών θα αποτρέψει την δημιουργία προβλημάτων στην οσφυική χώρα.
  Δυστυχώς παρατηρούμε μια αδιαφορία των ιατρών, σχετικά με αυτό το θέμα.
 • Πρόληψη Τενοντίτιδας στα χέρια: επειδή θα κρατάτε πολύ συχνά το μωρό σας με ένα συγκεκριμένο τρόπο, το πιο πιθανό είναι να σας ενοχλήσουν οι τένοντες του χεριού σας. Δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε : http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=128790

Περιποίηση του μωρού 

 • καθημερινή πρόληψη συγκάματος :
  Προτείνουμε αυτό που έκαναν οι γιαγιάδες εδώ και εκατοντάδες χρόνια, την χρήση λίγων σταγόνων ελαιόλαδου καθημερινά, μετά το πλύσιμο της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Δεν είναι απαραίτητη η καθημερινή χρήση κάποιας ειδικής κρέμας.
 • καταπολέμηση συγκάματος:
  εάν το μωρό σας ήδη έχει συγκαεί, τότε χρησιμοποιείτε αλόε βέρα, ή καλέντουλα (επισημη πηγή 4), κεραλοιφή (υπάρχει πλέον παντού, είναι μείγμα ελαιόλαδου και κεριού μέλισσας) ή τις κρέμες του εμπορίου ειδικές για το σύγκαμα, αλλά συμβουλευτείτε και οπωσδήποτε τον παιδίατρό σας εάν δείτε το σύγκαμα να επιμένει, να χειροτερεύει ή να έχει φουσκάλες/πληγές.
  Στεγνώνετε την περιοχή μετά απο κάθε χρήση, με σεσουάρ.
  Στεγνό δέρμα = ευκολότερη επούλωση, αποτρέπει πολλαπλασιασμό βακτηριδίων/μικροβίων/μύκητων.
  1) καθάρισμα 2) καλό στέγνωμα 3) ελαιόλαδο, χαμομηλολαδο, κρέμα συγκάματος ή ότι άλλο σας πεί ο παιδίατρός σας !

Ούρα και Κόπρανα του νεογέννητου 

Εμετός-Γουλίτσες του νεογέννητου 

 • Τι είναι φυσιολογικό κ τι όχι; Τι είναι ΓΟΠ (γαστροεισοφαγική παλλινδρόμηση)  http://pediatros-thes.gr/ 

Κολικοί

Μασάζ για κολικούς – συστήνεται 2-3 φορές την ημέρα:

Ψυχολογία του μωρού

 • Ο μύθος του ότι όταν το παίρνετε αγκαλιά το “κακομαθαίνετε”, φυσικά δεν ισχύει !
  http://pediatros-thes.gr/  Πάρτε άφοβα τα μωρά σας αγκαλιά! Ιδανικά δέρμα με δέρμα.
 • επιπλέον:

Χωρητικότητα στομαχιού του μωρού – αρκεί το γάλα μου;

(για να μην απογοητεύεστε εάν βγάζετε μικρές ποσότητες γάλακτος αλλά και να παραξενεύεστε όταν το μωρό πίνει περισσότερο από μπιμπερό, επειδή βγαίνει εύκολα και μετά το βγάζει σε γουλιές

 

Εξετάσεις μετά τη γέννα: 

Άλλα θέματα που πρέπει να προσέξετε στο πρώτο μήνα

 • Δυσπλασία Ισχίου στο νεογέννητο – κάντε την εξέταση όσο νωρίτερα γίνεται – μπορείτε να την κάνετε εώς την 6η εβδομάδα. Δεν πονάει, διαρκεί πολύ λίγο, είναι ένας απλός υπέρηχος.
  https://parents.org.gr/health/a542  (επίσημη πηγή 5). Παράγοντες εμφάνισης της δυσπλασίας του ισχίου: πρωτότοκο παιδί, λίγο αμνιακό υγρό κ.α.
 • Εξετάσεις αίματος της μαμάς, εάν υπήρξε χαμηλός αιματοκρίτης, αιμορραγία, ή άλλες ορμονικές διακυμάνσεις. Εξέταση προλακτίνης στην περίπτωση που δεν υπάρχει καλή παραγωγή γάλακτος.

 

Πρώτες τροφές –  με ποιά σειρά και πότε

[προσεχώς]

 

 

Βιβλιογραφία/Πηγές

1  Αλκυόνη – Εθνική πρωτοβουλία προαγωγής του μητρικού θηλασμού, Ινστιτούτο του Παιδιού, Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας   epilegothilasmo.gr

2  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  ΠΟΥ World Health Organization  who.com

3  Συνήγορος του Πολίτη, Υπουργείο Υγείας, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας

4  A Randomized Comparative Trial on the Therapeutic Efficacy of Topical Aloe vera and Calendula officinalis on Diaper Dermatitis in Children

Yunes Panahi,1 Mohamad Reza Sharif,2 Alireza Sharif,3 Fatemeh Beiraghdar,4 Zahra Zahiri,5 Golnoush Amirchoopani,1 Eisa Tahmasbpour Marzony,1 and Amirhossein Sahebkar6

1Chemical Injuries Research Center, Baqiyatallah University of Medical Sciences, P.O. Box 19945-581, Tehran, Iran
2Department of Pediatrics, Kashan University of Medical Sciences, P.O. Box 88175-111, Kashan, Iran
3Department of Infectious Diseases, Kashan University of Medical Sciences, P.O. Box 88175-111, Kashan, Iran
4Nephrology and Urology Research Center, Baqiyatallah University of Medical Sciences, P.O. Box 19945-581, Tehran, Iran
5Pharmaceutical Sciences Branch, Islamic Azad University, P.O. Box 19945-581, Tehran, Iran
6Biotechnology Research Center and School of Pharmacy, Mashhad University of Medical Sciences (MUMS), P.O. Box 91775-1365, Mashhad, Iran

Received 25 October 2011; Accepted 21 November 2011

Academic Editors: V. Cechinel-Filho and A. Tubaro

http://www.hindawi.com/journals/tswj/2012/810234/

5 Παναγιώτης Σάμελης Ορθοπαιδικός Παίδων Αγία Σοφία

6

Antidepressant Medication Use during Breastfeeding

abstract of conclusion

“2) Breastfeeding and treatment with antidepressant medications are not mutually exclusive. The benefits of breastfeeding for maternal and infants health are well-documented (1)(2).3). Sertraline and paroxetine (among SSRIs) and nortriptyline and imipramine (among TCAs) are the most evidence-based medications for use during breastfeeding because of similar findings across multiple laboratories, usually undetectable infant serum levels and no reports of short term adverse events. ”

Teresa Lanza di Scalea, M.D. and Katherine L. Wisner, M.D.

Teresa Lanza di Scalea, Department of Psychiatry, Western Psychiatric Institute and Clinic University of Pittsburgh, Medical Center 808 Bellefield Towers; 15213 Pittsburgh (PA); Tel: 412 246 6974; Email: [email protected], Department of Neurosciences, Operative Unit of Psychiatry, University of Rome Tor Vergata Via Nomentana 1362, 00100 Roma; Tel: 06 41400129; Fax: 06 41400343;

Contributor Information.

CORRESPONDING AUTHOR: Katherine L. Wisner, M.D., Women‘s Behavioral HealthCARE, Western Psychiatric Institute and Clinic University of Pittsburgh Medical Center, 3811 O‘Hara Street, Pittsburgh, PA 15213, Tel: 412 246 6564 Fax: 412 246 6069, Email: [email protected]

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2902256/

 

7

Update on antidepressant use during breastfeeding

Lauren Chad, MD, Anna Pupco, MD, Pina Bozzo, Gideon Koren, MD FRCPC FACMT

June 2013

At present, there is little evidence that exposure to antidepressants through breast milk has any serious adverse effects in infants; however, long-term neurodevelopmental effects have not been adequately studied. There are many benefits of treating postpartum depression and advantages of breastfeeding, for both the mother and the infant. 2,3,5 Therefore, if maternal depression necessitates treatment with pharmacotherapy, then breast-feeding need not be avoided, and the antidepressant that would be most effective for the mother should be considered.

http://www.motherisk.org/prof/updatesDetail.jsp?content_id=1000

 

8

http://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/while-taking-medication/antidepressants

http://www.drugs.com/breastfeeding/sertraline.html

 

9
HAMLET Interacts with Lipid Membranes and Perturbs Their Structure and Integrity
Ann-Kristin Mossberg , Maja Puchades , Øyvind Halskau , Anne Baumann, Ingela Lanekoff, Yinxia Chao, Aurora Martinez, Catharina Svanborg , Roger Karlsson

Published: February 23, 2010DOI: 10.1371/journal.pone.0009384

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0009384

http://www.med.lu.se/english/labmedlund/mig/research_groups/the_svanborg_group/the_hamlet_project (Lund University)

 

10

Maternal and Child Health Journal
April 2015, Volume 19, Issue 4, pp 897-907,
Open Access
Date: 21 Aug 2014
New Evidence on Breastfeeding and Postpartum Depression: The Importance of Understanding Women’s Intentions
Cristina Borra1  , Maria Iacovou2, 4   and Almudena Sevilla3
(1)Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales, University of Seville, Ramón y Cajal 1, 41018 Seville, Spain
(2)Department of Sociology, University of Cambridge, Free School Lane, Cambridge, CB2 3RQ, UK
(3)Queen Mary University of London, Mile End Road, London, E1 4NS, UK
(4)ISER, University of Essex, Colchester, CO4 3SQ, UK
http://link.springer.com/article/10.1007/s10995-014-1591-z

 

 

Το άρθρο βρίσκεται υπό κατασκευή.

Το άρθρο έχει ελεχθεί για την επιστημονική του ορθότητα τελευταία φορά στις ……. από ………

[προσεχώς]

 

Γιατί δημοσιεύσαμε αυτό το άρθρο; 

Δεν θέλουμε να στρέψουμε τον αναγνώστη μακριά απο τον ειδικό – Αντίθετα σκοπός είναι να δοθεί η ευκαιρία στους αναγνώστες να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους και να ζητήσουν την κατάλληλη υποστήριξη, με γνώμονα τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης,
όπως και να μπορέσουν να αναγνωρίσουν  πεπαλαιωμένες πρακτικές  ή λανθασμένες συμβουλές ατόμων ή ειδικών
[πχ παιδιάτρων, μαιών, ψυχολόγων] που δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι.
 Εάν κάποιος γιατρός που τους περιθάλπτει δεν είναι καλά ενημερωμένος θα είναι σοφό να επιλέξουν άλλον ή να αναζητήσουν δεύτερη γνώμη. 

Διαφημίσεις


 Όπως και σε όλες τις άλλες ιατρικές ενέργειες έτσι και στην φάση λοχείας & εδραίωσης του θηλασμού θεωρούμε ότι όταν υπάρχουν καταστάσεις που εμπνέουν ανησυχία, είτε για το μωρό είτε για την μητέρα, θα είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν περισσότερες απο μία απόψεις ειδικών/ειδικοτήτων, μιας καιτο διάστημα μετά την γέννα, έχει εξαιρετική σημασία

 • μπορεί να οδηγήσει σε μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, φοβίες κλπ. και επίσης
 •  είναι το πολύ σημαντικό στάδιο στο οποίο εδραιώνεται η σχέση της μητέρας με το μωρό της (bonding) το οποίο μπορεί να παρεμποδιστεί από τους παραπάνω παράγοντες.

Ειδικά όταν μια μητέρα θέλει να θηλάσει και δεν τα καταφέρνει εξαιτίας λανθασμένων οδηγιών/συνθηκών, μπορεί να είναι δυόμισυ φορές πιο πιθανό να ενεργοποιηθεί κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα που έγινε η οποία μεν δεν περιλάμβανε κλινική διάγνωση κατάθλιψης αλλά “self reported” κατάθλιψη δηλαδή σύμφωνα με το τι δήλωναν οι ίδιες οι μητέρες, αποτελεί όμως μια πολύ ισχυρή ένδειξη. [επίσημη πηγή 10]  http://www.nhs.uk/news/2014/08August/Pages/Failing-to-breastfeed-linked-with-postnatal-depression.aspx 

Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι συγκεκριμένα για τον θηλασμό, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο να υπάρξουν οι σωστές οδηγίες, απο όσο δυνατόν σωστότερες πηγές/ειδικούς, και ότι αξίζει η (χρηματική) επένδυση σε αυτές, περισσότερο από κάθε τι άλλο, μετά τη γέννα και μετά την πρώτη παιδιατρική αξιολόγηση.

. Bιβλία ENCA Kids in Athens LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami S.O.S. STEM vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη


This is the First Placement in the SidebarThis is the Second Placement in the Sidebar
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: