Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΣΕΞ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΓΟΝΕΑ

Recommended Posts

Διαβάζοντας τα ποστ της γωνιάς των εφήβων, που είναι στην πλειοψηφία τους ερωτήσεις περί ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, και ορμώμενη από μια φίλη που η γιατρός της την ενημέρωσε πως το εμβόλιο του τραχήλου της μήτρας γίνεται πλέον στα 12 "για να προλάβουμε τα σημεία των καιρών", σκέφτηκα να ανεβάσω αυτό το θέμα.

Πόσο έτοιμες είμαστε οι μάνες να δεχτούμε πως τα παιδιά μας μπορεί να έχουν σεξουαλική ζωή πολύ νωρίτερα από ότι νομίζαμε και περιμέναμε? Στην δική μου εποχή, μετρημένα στα δάχτυλα ήταν τα κορίτσια που είχαν ολοκληρώσει στο Λύκειο. (εντάξει, των 2 χεριών :) :) :) )

Τώρα, το Λύκειο έγινε Γυμνάσιο....

Θα το δεχτείτε? Θα μιλήσετε στα παιδιά? Θέλετε να ξέρετε με ποιους βγαίνουν, ποια σχέση έχουν, ή προτιμάτε να μη μάθετε καν? Δε συζητώ αν θα τα ενημερώσουμε για την αντισύλληψη, όλες θα το κάνουμε σαφέστατα. Αλλά, ποια ηλικία θεωρείτε πιο νορμάλ για να ξεκινήσει ένας έφηβος την σεξουαλική του δραστηριότητα?

Βέβαια, όπως βλέπουμε κι εδώ στο φόρουμ, η μάνα μάλλον τελευταία τα μαθαίνει, αλλά πώς σκέφτεστε να λειτουργήσετε στο συγκεκριμένο θέμα?

ΑΝ έρθει ο γιος ή η κόρη σας στα 14 και σας πει ότι έχει ολοκληρωμένες σχέσεις, πώς θα το χειριστείτε?

Για να πω και τη γνώμη μου, είμαι φανατικά υπέρ του να ξέρω τι συμβαίνει, με ποιες κοπέλες βγαίνουν, αν είναι σοβαρός ο δεσμός δλδ και έχει προχωρήσει προτιμώ χίλιες φορές να το γνωρίζω.......αλλά ΟΚ έχω την κρυφή ελπίδα να φτάσουν τα 17........(φρούδες ελπίδες μάλλον)

Διαφημίσεις

Πολύ σοβαρό και φλέγον θέμα..Πάνε οι εποχές που στην τρίτη λυκείου παίζαμε κρυφτό και κυνηγητό!Πάνε επίσης οι εποχές που αν στο λύκειο είχες σχέση,ήταν μεγάλο κατόρθωμα για το αγόρι να σου πιάσει το χέρι ,άντε και να ανταλλαχθεί κανένα φιλάκι στο μάγουλο..Και ειλικρινά αυτή την αθωότητα και τα όμορφα αθώα φλερτ ,τα θυμάμαι με νοσταλγία..Οι καιροί βέβαια αλλάζουν και εμείς πρέπει να προχωράμε αντίστοιχα..Και να προσαρμοζόμαστε!Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα τα παιδιά μου να έχουν από νωρίς σχέσεις,οι σεξουαλικές ορμές στην εφηβεία είναι αναπόφευκτες..Μακάρι η ολοκλήρωση να γίνει όσον το δυνατόν αργότερα,αλλά ειλικρινά θα προσπαθήσω να δώσω τον χώρο και την άνεση στα παιδιά μου να μου μιλάνε για αυτό το θέμα.Το βασικό για μένα είναι τα παιδιά μου να καταλάβουν ότι η ολοκλήρωση θα είναι αποτέλεσμα δυνατών συναισθημάτων και αμοιβαίας θέλησης ,να μην γίνει για μαγκιά ή καυχησιά ή κατόπιν πίεσης του έτερου.Δεδομένο θεωρώ ότι θα πρέπει ήδη από πολύ νωρίς να γίνει κουβέντα για μέσα αντισύλληψης και για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η ελεύθερη επαφή..όσο για τις σχέσεις τους,ναι ,εννοείται ότι θα ήθελα να τις γνωρίζω,μήπως και διαισθανθώ ως μαμά κάτι αρνητικό..

Πολύ σοβαρό και φλέγον θέμα..Πάνε οι εποχές που στην τρίτη λυκείου παίζαμε κρυφτό και κυνηγητό!Πάνε επίσης οι εποχές που αν στο λύκειο είχες σχέση,ήταν μεγάλο κατόρθωμα για το αγόρι να σου πιάσει το χέρι ,άντε και να ανταλλαχθεί κανένα φιλάκι στο μάγουλο..Και ειλικρινά αυτή την αθωότητα και τα όμορφα αθώα φλερτ ,τα θυμάμαι με νοσταλγία..Οι καιροί βέβαια αλλάζουν και εμείς πρέπει να προχωράμε αντίστοιχα..Και να προσαρμοζόμαστε!Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα τα παιδιά μου να έχουν από νωρίς σχέσεις,οι σεξουαλικές ορμές στην εφηβεία είναι αναπόφευκτες..Μακάρι η ολοκλήρωση να γίνει όσον το δυνατόν αργότερα,αλλά ειλικρινά θα προσπαθήσω να δώσω τον χώρο και την άνεση στα παιδιά μου να μου μιλάνε για αυτό το θέμα.Το βασικό για μένα είναι τα παιδιά μου να καταλάβουν ότι η ολοκλήρωση θα είναι αποτέλεσμα δυνατών συναισθημάτων και αμοιβαίας θέλησης ,να μην γίνει για μαγκιά ή καυχησιά ή κατόπιν πίεσης του έτερου.Δεδομένο θεωρώ ότι θα πρέπει ήδη από πολύ νωρίς να γίνει κουβέντα για μέσα αντισύλληψης και για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η ελεύθερη επαφή..όσο για τις σχέσεις τους,ναι ,εννοείται ότι θα ήθελα να τις γνωρίζω,μήπως και διαισθανθώ ως μαμά κάτι αρνητικό..

Σ' ευχαριστώ white angel......να σου πω? Κρυφτό και κυνηγητό στην Γ Λυκείου εγώ δε θυμάμαι!!!!!!! Είμαι 36 !!!!!! Απλά οι κοπέλες που είχαν ολοκληρωμένες σχέσεις ήταν στο τμήμα μου πχ απ τις 15 οι 3...... εγώ να φανταστείς ακόμα φωτογραφίες από τραγουδιστές μάζευα, άσε που έβρισκα και αφόρητα τα αγόρια της ηλικίας μου έτσι κι αλλιώς......

Πάντως αυτό το σημερινό, είναι λίγο κάπως......Κατά κοινή ομολογία 14-16 είναι ήδη όλα ....στο ψητό! Τον γιο του Χαικάλη στην Πολυκατοικία θυμήθηκα.....

"παιδί μου είναι ώρα να μιλήσουμε για το σεξ"

"καλά πατέρα, πες μου, τι θες να μάθεις!"

Σ' ευχαριστώ white angel......να σου πω? Κρυφτό και κυνηγητό στην Γ Λυκείου εγώ δε θυμάμαι!!!!!!! Είμαι 36 !!!!!! Απλά οι κοπέλες που είχαν ολοκληρωμένες σχέσεις ήταν στο τμήμα μου πχ απ τις 15 οι 3...... εγώ να φανταστείς ακόμα φωτογραφίες από τραγουδιστές μάζευα, άσε που έβρισκα και αφόρητα τα αγόρια της ηλικίας μου έτσι κι αλλιώς......

Πάντως αυτό το σημερινό, είναι λίγο κάπως......Κατά κοινή ομολογία 14-16 είναι ήδη όλα ....στο ψητό! Τον γιο του Χαικάλη στην Πολυκατοικία θυμήθηκα.....

"παιδί μου είναι ώρα να μιλήσουμε για το σεξ"

"καλά πατέρα, πες μου, τι θες να μάθεις!"

Αχ κοριτσια ,πονεμενη ιστορια ,και εγω ψιλοαρνουμαι να δεχτω οτι τα παιδια μου μεγαλωνουν

Παντως και εγω θα ηθελα να ξερω τα παντα αλλα μαλλον αυτο δεν το βλεπω να γινεται .Εμενα ο γιος μου εκλεισε τα 11 , και εχει ειδη καποιους μηνες που ψαχνεται στο Η/Υ, βλεπει κοριτσακια γυμνα και διαφορα τετοια ,στην αρχη σοκαριστηκα αλλα αν θυμαμαι καλα και εγω στην ηλικια του ειχα αναλογη περιεργεια.

Εβαλα το μπαμπα να του κανει μια συζητηση για το σεξ ,(οχι ακομα για την αντισυλληψη)χωρις να του θιξει τιποτα για το Η/Υ και νοιωσει αμηχανα.Μου αρεσε ομως που του το ειπε μονος του και ο μπαμπας του του ειπε να προσεχει που μπαινει γιατι οι κυνδυνοι ειναι γενικως πολλοι.Αλλα γενικα βλεπω το παιδι μου να αλλαζει καθε μερα ,ειναι πιο αφηρημενος ,πιο πολυ στον κοσμο του, εμενα ο γιος ως χθες επαιζε με τα πλαιμομπιλ και το βαζει ροκιες στο ιντερνετ.Προσπαθουμε να ειμαστε ψυχραιμοι και φανταζομαι πως και εμεις μαζι του θα μαθουμε πως να ειμαστε καλητεροι γονεις .

Τρεμω για την ωρα που θα πρεπει να μιλησω εγω στα κοριτσια για το σεξ ,αλλα ελπιζω ως τοτε να ειμαι πιο χαλαρη.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Πολύτιμη η κατάθεση μαμάς με μεγαλύτερα παιδάκια, πραγματικά.

Έχω γνωστή που η κόρη της αυτοικανοποιείται από τα 3 (!) ο παιδίατρος της είπε οτι είναι απόλυτα φυσιολογικό και τώρα στα 5.....τους διώχνει κανονικά απ το δωμάτιο η μικρή....και λέει η μάνα, τώρα αυτό το παιδί θα κρατηθεί μέχρι τα 12??? Ο γιατρός λέει οτι και μέσα από την κοιλιά ακόμα αυτοικανοποιούνται και έχουν όλα έντονη σεξουαλικότητα.

Οι ηλικίες έχουν ξεφύγει πολύ.......

Στο σχολείο δε, η δασκάλα της έκτης λέει ότι μόνο στο μάθημα της αναπαραγωγής την κοιτάνε όλα προσοχή, ακίνητα, με γουρλωμένα μάτια......

Διαφημίσεις

Θα το δεχτείτε? Θα μιλήσετε στα παιδιά? Θέλετε να ξέρετε με ποιους βγαίνουν, ποια σχέση έχουν, ή προτιμάτε να μη μάθετε καν? Δε συζητώ αν θα τα ενημερώσουμε για την αντισύλληψη, όλες θα το κάνουμε σαφέστατα. Αλλά, ποια ηλικία θεωρείτε πιο νορμάλ για να ξεκινήσει ένας έφηβος την σεξουαλική του δραστηριότητα?

Βέβαια, όπως βλέπουμε κι εδώ στο φόρουμ, η μάνα μάλλον τελευταία τα μαθαίνει, αλλά πώς σκέφτεστε να λειτουργήσετε στο συγκεκριμένο θέμα?

ΑΝ έρθει ο γιος ή η κόρη σας στα 14 και σας πει ότι έχει ολοκληρωμένες σχέσεις, πώς θα το χειριστείτε?

Για να πω και τη γνώμη μου, είμαι φανατικά υπέρ του να ξέρω τι συμβαίνει, με ποιες κοπέλες βγαίνουν, αν είναι σοβαρός ο δεσμός δλδ και έχει προχωρήσει προτιμώ χίλιες φορές να το γνωρίζω.......αλλά ΟΚ έχω την κρυφή ελπίδα να φτάσουν τα 17........(φρούδες ελπίδες μάλλον)

Θα το δεχτώ. Ετσι κι αλλιώς θα είναι κάτι τετελεσμένο που δεν επιδέχεται αλλαγής. Για την αντισύλληψη θα προτιμούσα να το κάνει ο γυναικολόγος ή άλλος γιατρός. Γνωρίζω δυο κοπέλλες από τον φιλικό μου κύκλο στα 20+ πια οι οποίες ειχαν σχέσεις από τα 15 και δεν βλέπω πάνω τους κάτι περίεργο ή κάτι να μην πηγαίνει καλά.

Οσο για το με ποιους βγαινει και συναναστρέφεται στην εφηβεία και βέβαια θα ήθελα να ξέρω, αλλά αυτό προυποθέτει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αποδοχής ανάμεσα σε γονείς και παιδιά.

Πιστεύω οτι τέτοιες σχέσεις καλιεργούνται από πολύ νωρίς, αν και ποτέ δεν ειναι αργά να αλλάξει στάση κάποιος (ο γονέας σε αυτή την περίπτωση).

Πολύτιμη η κατάθεση μαμάς με μεγαλύτερα παιδάκια, πραγματικά.

Έχω γνωστή που η κόρη της αυτοικανοποιείται από τα 3 (!) ο παιδίατρος της είπε οτι είναι απόλυτα φυσιολογικό και τώρα στα 5.....τους διώχνει κανονικά απ το δωμάτιο η μικρή....και λέει η μάνα, τώρα αυτό το παιδί θα κρατηθεί μέχρι τα 12??? Ο γιατρός λέει οτι και μέσα από την κοιλιά ακόμα αυτοικανοποιούνται και έχουν όλα έντονη σεξουαλικότητα.

Οι ηλικίες έχουν ξεφύγει πολύ.......

Αυτό που συμβαίνει με το κοριτσάκι που αναφέρεις συνέβαινε πάντα. Δεν έχουν ξεφύγει οι ηλικίες. Απλώς παλιότερα ήταν κατακριτέο έως αμαρτωλό, οπότε γινόταν στα κρυφά.

Στο σχολείο δε, η δασκάλα της έκτης λέει ότι μόνο στο μάθημα της αναπαραγωγής την κοιτάνε όλα προσοχή, ακίνητα, με γουρλωμένα μάτια......

Ειναι περίεργο?

Και να προσθέσω ότι για τα μεν αγόρια της δικής μου γενιάς συνήθως η πρώτη σεξουαλική εμπειρία ήταν με κάποια αρκετά μεγαλύτερη τους γυναίκα ή σε οίκο ανοχής όπου πήγαιναν με κάποιο συγγενή ή ακόμα και τον μπαμπά τους.

Για τα δε κορίτσια πολλές φορές με κάποιον κατά πολύ μεγαλύτερο.

Καταλήγοντας θα απαντήσω ότι η πιο νορμάλ ηλικία για να ξεκινήσει την σεξουαλική του δραστηριότητα κάποιος είναι εκείνη κατά την οποία νιώθει έτοιμος να κάνει κάτι επειδή το θέλει και του αρέσει κι οχι για να μοιάσει στους άλλους. Για να γίνει "μάγκας" ή "γυναικάρα" ή οτιδήποτε σχετικό...

9XkKp3.png

HArNp3.png

Αυτό που συμβαίνει με το κοριτσάκι που αναφέρεις συνέβαινε πάντα. Δεν έχουν ξεφύγει οι ηλικίες. Απλώς παλιότερα ήταν κατακριτέο έως αμαρτωλό, οπότε γινόταν στα κρυφά.

Δάφνη μου, χίλια συγνώμη αλλά θα διαφωνήσω. Με το ότι "τα σημεία των καιρών", συνέβαιναν πάντα... Στην κοινωνία ζούσαμε, μπορεί απ τους γονείς τους να ήταν κρυφό, αλλά μεταξύ μας λέγαμε τα πάντα όλα. Δεν ήταν όσα τώρα τα κοριτσάκια που είχαν σχέσεις στο γυμνάσιο - λύκειο και δη ολοκληρωμένες. Και όσο συντηρητική και να είμαι, και είμαι πίστεψέ με, αμαρτωλό δεν ήταν τίποτα τα 90'S που ήμουν εγώ έφηβη. Δε μιλάω για νωρίτερα.

Δάφνη μου, χίλια συγνώμη αλλά θα διαφωνήσω. Με το ότι "τα σημεία των καιρών", συνέβαιναν πάντα... Στην κοινωνία ζούσαμε, μπορεί απ τους γονείς τους να ήταν κρυφό, αλλά μεταξύ μας λέγαμε τα πάντα όλα. Δεν ήταν όσα τώρα τα κοριτσάκια που είχαν σχέσεις στο γυμνάσιο - λύκειο και δη ολοκληρωμένες. Και όσο συντηρητική και να είμαι, και είμαι πίστεψέ με, αμαρτωλό δεν ήταν τίποτα τα 90'S που ήμουν εγώ έφηβη. Δε μιλάω για νωρίτερα.

"Σημεία των καιρών" εννοείς το γεγονός ότι οι έφηβοι αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις νωρίτερα ή τον αυνανισμό που ανέφερες με το κοριτσάκι της γνωστής σου?

Οσον αφορά το ότι αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις νωρίτερα συμφωνώ ότι ειναι γνώρισμα της εποχής και δεν διαφώνησα, αλλά ο αυνανισμός στα 3 δεν είναι "σημείο των καιρών". Ουτε σημαίνει ότι το κοριτσάκι που αναφέρεις δεν θα κρατιέται μέχρι τα 12, όπως έγραψες.

Η τρίτη ερωτογόνος ζώνη είναι τα γεννητικά όργανα και η έντονη επένδυση τους μετά τα δυόμιση με τρία χρόνια (αν και η επένδυση τους έχει αρχίσει από πολύ πιο νωρίς - αυνανισμός π.χ. παρατηρείται από τον πρώτο ακόμη χρόνο της ζωής) αποτελεί την είσοδο στο φαλλικό στάδιο (ή φάση), που διαρκεί μέχρι τα έξι περίπου χρόνια. http://www.psychologia.gr/editions/development.htm

9XkKp3.png

HArNp3.png

"Σημεία των καιρών" εννοείς το γεγονός ότι οι έφηβοι αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις νωρίτερα ή τον αυνανισμό που ανέφερες με το κοριτσάκι της γνωστής σου?

Οσον αφορά το ότι αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις νωρίτερα συμφωνώ ότι ειναι γνώρισμα της εποχής και δεν διαφώνησα, αλλά ο αυνανισμός στα 3 δεν είναι "σημείο των καιρών". Ουτε σημαίνει ότι το κοριτσάκι που αναφέρεις δεν θα κρατιέται μέχρι τα 12, όπως έγραψες.

Για το πρώτο έλεγα κι εγώ, σημείο των καιρών δε θα μπορούσα να ονομάσω ένα περιστατικό δλδ το κοριτσάκι. Και το ότι δε θα κρατιέται στα 12, το φοβάται η μητέρα της, και δεν είναι δική μου φράση. Για το σωστό του πράγματος. Οπότε συμφωνούμε.