Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Συμβουλή για Σπουδές

Recommended Posts

ανοίγω μια συζήτηση (δεν ξέρω αν είναι η σωστή ενότητα) με αφορμή ένα γεγονός.

Η κυρία που μας βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού έχει μια κόρη 20 ετών. το κορίτσι σκέφτεται να γραφτεί σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ.

και ζήτησε τη γνώμη μου για το ποιά ειδικότητα πιστεύω ότι μπορεί να έχει κάποιο μέλλον και αν έχω καμία ιδέα για το ύψος των διδάκτρων.

Δεδομένου ότι μιλάμε για φτωχό κορίτσι θέλω να το σκεφτώ και να το ψάξω για το τι να της προτείνω.

Αρχικά σκέφτηκα την ειδικότητα "Βοηθός φαρμακείου", ίσως επηρεασμένη από τις πολλές αγγελίες για δουλειά που είδα τελευταία.

για πείτε γνώμες/ιδέες ή εμπειρίες δικές σας ή από γνωστούς σας??

Διαφημίσεις

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς και όλα τα επαγγέλματα βρίσκονται σε ύφεση. Καταρχήν πρέπει η κοπέλα να αποφασίσει προς τα που κλείνει, σε θεωρητικά ή θετικά επαγγέλματα. Ο βοηθός φαρμακείου είναι πάρα πολύ καλή ειδικότητα. Γενικά ότι έχει να κάνει με τον τομέα της υγείας πάντα θα έχει αποκατάσταση κατά την γνώμη μου(αν και έτσι όπως μας έχουν κάνει τίποτα δεν είναι βέβαιο). Μια άλλη καλή ειδικότητα που βρίσκεται σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι η εργοθεραπεία καθώς και η λογοθεραπεία. Τώρα για το θέμα των διδάκτρων δυστυχώς είναι γύρω στα 3000 ευρώ τον χρόνο για 2 χρόνια.

Εγω θα προτεινα νοσηλευτικη, βοηθος νοσηλευτικου προσωπικου, κατι τετοιο....νομιζω ειναι κατι που υπαρχει ζητηση καια πο κλινικες- νοσοκομεια αλλα και ιδωτικα....για αρρωστους στο απιτι. Ειναι χαμηλα τα διαδακτρα, λιγος καιρος και δεν απαιτουνται πολλες γνωσεις για να το παρακολουθησεις.

Επισης λογω καιρων νομιζω οτι οτιδηποτε δεν αφορα πρωτα ειδη αναγκης οπως πχ ειναι η υγεια μας, δυσκολα θα απορροφηθει.

δεν μπορώ να προτείνω ειδικότητα μιας και όλες πια βρίσκονται σε κορεσμό οπότε θα πω απλά να διαλέξει κάτι που να το θέλει πολύ και με δυνατότητες αυτοαπασχόλησης. τα δίδακτρα στα ιδιωτικά ιεκ ειναι αρκετα υψηλά αλλά υπάρχουν και τα δημόσια ιεκ με διδακτρα περιπου 600 ευρω το χρονο που τα πληρωνεις τα μισα το πρωτο εξαμηνο κ τα μισα το δευτερο, και οι σχολές μαθητείας του οαεδ που δεν εχουν διδακτρα και παραλληλα εχεις τη δυνατοτητα πρακτικής ασκησης με ενα μικρο μηνιαιο επιδομα απο τον οαεδ.

Συμφωνω με την αποψη της fido dido. Δυσκολοι καιροι αλλα υπαρχουν και δημοσια ιεκ. Αν ειναι απο οικογενεια με χαμηλο εισοδημα, εχει προτεραιοτητα! Δικη μου γνωμη ειναι οτι η νοσηλευτικη ειναι πιο προσοδοφορα απο τη βοηθο φαρμακειου! Βεβαια πολυ συγχρονο ειναι και οτι εχει να κανει με τεχνολογια, πληροφορικη, κτλ!

Διαφημίσεις

και εγώ τη νοσηλευτική σκέφτηκα κάποια στιγμή, αλλά όταν της το πρότεινα ούτε να το ακούσει. φοβάται τα αίματα, τις ενέσεις και όλο αυτό.

τα δημόσια ΙΕΚ πια έχουν κρατήσει πολύ λίγες ειδικότητες. οι ειδικότητες υγείας/αισθητικής έχουν καταργηθεί στα δημόσια.

τώρα για πληροφορική δεν νομίζω....μπορεί και να μην έχει ανοίξει ποτέ της υπολογιστή, οπότε δεν το έχει....

πιστεύω πως για ένα κορίτσι από φτωχή οικογένεια χωρίς κοινωνικό κύκλο, το ελεύθερο επάγγελμα είναι απαγορευτικό. οπότε στην καλύτερη να βρει μια μισθωτή σχέση.

για αυτό σκέφτηκα το φαρμακείο. γενικά αξιοπρεπές περιβάλλον και ίσως αρκετές πιθανότητες να βρει δουλειά...δεν ξέρω προβληματίζομαι. θα βάλουν ότι οικονομίες εχουν στην άκρη για να την σπουδάσουν.

τώρα δουλεύει και σε μια καφετέρεια και γενικά θέλουν να την απομακρύνουν από αυτό το περιβάλλον.

Εγω θα προτεινα νοσηλευτικη, βοηθος νοσηλευτικου προσωπικου, κατι τετοιο....νομιζω ειναι κατι που υπαρχει ζητηση καια πο κλινικες- νοσοκομεια αλλα και ιδωτικα....για αρρωστους στο απιτι. Ειναι χαμηλα τα διαδακτρα, λιγος καιρος και δεν απαιτουνται πολλες γνωσεις για να το παρακολουθησεις.

Επισης λογω καιρων νομιζω οτι οτιδηποτε δεν αφορα πρωτα ειδη αναγκης οπως πχ ειναι η υγεια μας, δυσκολα θα απορροφηθει.

Καλά η νοσηλευτική είναι από τα πιο χρήσιμα εππαγγέλματα, το θέμα είναι να μπορείς να το κάνεις..Πάντα θα υπάρχουν άρρωστοι που ζητάνε αποκλειστικές στα νοσοκομεία & τις πληρώνουν χρυσές.ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ εππάγγελμα:!: :!: :!::shock: :shock: :shock:!!!!!

Βασικα το θεμα ειναι τι της αρεσει...ολα τα υπολοιπα για μενα ερχονται δευτερα.ξερω πολλα παιδια που αποφασισαν να σπουδασουν κατι γιατι θεωρησαν οτι σε αυτο θα βρουν εργασια και στην πορεια τα παρατησαν γιατι δεν τους αρεσε και δεν κατορθωσαν να ολοκληρωσουν τις σπουδες τους.αρα εγω εκει θα εστιαζα.ειδικα επαγγελματα τυπου νοσηλευτηκη, μαιευτικη ειναι περιεργα.πολλες κοπελες στην αρχη ενθουσιαζονται αλλα στην πορεια δεν αντεχουν και τα παρατανε.

σίγουρα αν δεν το έχεις με τα επαγγέλματα υγείας δεν ξέρω αν μπορείς να ακολουθήσεις τον συγκεκριμένο τομέα. οπότε επειδή ισχυρίζεται ότι βλέπει αίμα και λιποθυμάει λέω να μην της επιμείνουμε.

κρατάω στο μυαλό μου την ειδικότητα του φαρμακείου και κάπου τελευταία είδα σε δημόσιο ΙΕΚ την ειδικότητα "Βοηθός βρεφονηπιοκόμου"

ναι υπάρχει η ειδικότητα "βοηθός βρεφονηπιοκόμου" αλλά γενικά είναι λίγο σκούρα τα πράγματα από πλευράς αποκατάστασης. Βλέπεις διδάσκεται σε αρκετά ιεκ, και οι απόφοιτοι - ες δυσκολεύονται να απορροφηθούν.

Ηθελα να πω σχετικά με τα δημόσια ιεκ, ότι εαν είστε στην αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν σχεδόν όλες οι ειδικότητες.. το θέμα είναι ότι ίσως η ειδικότητα που την ενδιαφέρει να είναι μακρυά από το σπίτι της.

Επίσης, σχετικά με τα δίδακτρα, στα ιεκ του οαεδ είναι νομίζω 300 ευρώ το εξάμηνο, ενώ στα ιεκ του υπουργείου παιδείας από φέτος είναι δωρεάν.

Άλλες ειδικότητες που γενικά πιστεύω έχουν απορρόφηση είναι Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας , Γραμματέας Ανώτερων & Ανώτατων Στελεχών και Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Μarketing)

2t7wp3.png

Διαφημίσεις

πιστεύω ότι οι ειδικότητες των ΙΕΚ που διδάσκονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (σε πολυ μεγαλύτερο βάθος βέβαια) δεν είναι καλή επιλογή.

γιατί τώρα στην κρίση γιατί κάποιος να πάρει έναν απόφοιτο ΙΕΚ π.χ για μάρκετινγκ όταν με τον βασικό μπορεί να πάρει έναν πολύ πιο εξειδικευμένο απόφοιτο του τμήματος ΑΕΙ μάρκετινγκ?

οι ειδικότητες που διδάσκονται αποκλειστικά στα ΙΕκ πιστεύω ότι είναι εκείνες με τις περισσότερες πιθανότητες για αποκατάσταση.

εξαιρώ την ειδικότητα της λογιστικής (ΑΕΙ ΤΕΙ, ΙΕΚ) που δεν ξέρω αλλά για κάποιο τρόπο πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη δουλειές.

Ροσακι μια χαρα τα εχεις σκεφτει ολα βλεπω και γενικα συμφωνω με αυτα που εγραψες...νομιζω οτι εχεις καταλληξει ηδη στο καλυτερο μια που ξερεις και την κοπελα ;) . Ευχομαι να πανε ολα καλα!

rosaki, συμφωνώ μαζί σου. είναι επίσης όμως γεγονός οτι πλέον οι εργοδότες κοιτάζουν περισσότερο την εμπειρία. το πτυχίο τους ενδιαφέρει, αλλά στα απαραίτητα προσόντα πλέον εντάσσεται και η πείρα. Αυτό στο ιεκ είναι σχετικά εύκολο να γίνει μέσω της πρακτικής άσκησης (όπου εκεί υπάρχει και μια ελπίδα να την κρατήσει ο εργοδότης).

Να κοιτάξει το κορίτσι να πάει σε μια ειδικότητα που, εκτός από ενδιαφέρουσα, να μη διδάσκεται σε πολλά ιεκ ανά την Ελλάδα..διότι όπως είπα και παραπάνω πολλά ιεκ = πολλοί απόφοιτοι = μεγάλος ανταγωνισμός.

ένα ακόμη που θα πρέπει να σου επισημάνω για να το ξέρει είναι πως τα ιεκ έχουν αμφίβολη αποκατάσταση στο εξωτερικό (δηλαδή τα δικαιώματα των αποφοίτων ιεκ στο εξωτερικό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα)

Τέλος, πρέπει να σου πω ότι επειδή έχω περάσει από ιεκ και ως φοιτήτρια και ως καθηγήτρια, και η γνώμη μου βασίζεται σε εκτιμήσεις συναδέλφων αλλά και σε καταθέσεις παιδιών, αλλά φυσικά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει το κορίτσι....

Καλή συνέχεια σε ό, τι αποφασίσει η κοπέλα, και καλή πρόοδο :D:D

2t7wp3.png

και εγω είχα δουλέψει παλιότερα στο δημόσιο ΙΕΚ της Ηλιούπολης. Δεν μου άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις. πολύ χαμηλό το επίπεδο των παιδιών, πολύ καφρίλα (ακόμη και απέναντι στους καθηγητές και κυρίως στις καθηγήτριες) από ομάδες αγοριών. γενικά ένα περιβάλλον που δεν δημιουργούσε τις συνθήκες για να προσέξει κανείς ή να διαβάσει.

δεν ξέρω αν είναι όλα τα ΙΕΚ έτσι, της Ηλιούπολης ήταν πολύ μεγάλο με πολλά τμήματα.

εντωμεταξύ η μικρή θέλει να συνεχίσει να δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές. δεν ξέρω τις απαιτήσεις για διάβασμα. εχω υποσχεθεί να την διαβάζω μια φορά την εβδομάδα.

σε ιδιωτικό τι δίδακτρα να υπολογίζω?

έχετε καμιά ιδέα στο χώρο των ιατρικών/παραϊτριακών επαγγελμάτων ποιό θεωρείτε καλύτερο?

• 2 weeks later...

εγώ θα διαφωνήσω σχετικά με την ειδικότητα Βοηθός Φαρμακείου.

πολλές ώρες εργασίας, όχι καλά αμειβόμενη και κάποιες φορές απαγορευτικά ωράρια π.χ όταν εφημερεύει το φαρμακείο (αν είσαι μαμά δύσκολο να αφήνεις το μικρούλι νύχτα).

Οι ειδικότητες που πιστεύω ότι έχουν μέλλον είναι:

Βπηθός ακτινολόγου: με τη διάλυση της δημόσιας υγείας όλες οι εξετάσεις πια θα γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα.

Λογοθεραπευτής.

Εργοθεραπευτής.

Για ψάξτε το λιγο παραπάνω. οι ειδικότητες λογοθεραεπείας και εργοθεραπείας διδάσκονται και σε δημόσια ΙΕΚ.

Διαφημίσεις

Xristinaki με έβαλες σε σκέψεις.

σε πολλά έχεις δίκιο.

η ειδικότητα βοηθός Ακτινολόγου μου ακούγεται καλή, αλλά δεν υπάρχει βρε κορίτσια κίνδυνος σε αυτά τα επαγγέλματα με την ακτινοβολία?

• 4 weeks later...

το ψάξιμο συνεχίζεται. μια φίλη λογοθεραπεύτρια μου πρότεινε την ειδικότητα Παιδαγωγός για παιδιά με ειδικές ανάγκες (προβλήματα όρασης, λόγου, αναπηρία). μου είπε πως αν το έχει μεράκι και συνεχίσει υπαρχουν πολλά ξειδικευμένα σεμινάρια και πως είναι ένα επάγγελμα με προοπτικές. τι γνώμη έχετε?