Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

4 μηνες θηλασμός με νοσοκομειακό θήλαστρο. Και μετα?

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, είμαι καινούρια στο φόρουμ και θελω να μοιραστώ την εμπειρία μου για να βοηθηθώ από εσάς. Ίσως η "ιστορία" μου να δωσει και λίγο κουράγιο σε κάποιες που έχουν αντίστοιχα ζητηματα με εμένα!

Εχω 1 μπεμπουλα 4 μηνων.Όταν γεννηθηκε δεν καταφερα με τιποτα να την θηλασω λογω εσωτερικών θηλων (αν το λεω καλα). Ας μην πολυλογώ για το τι τραβηξα στο μαιευτηριο με τις διαφορετικες γνωμες της καθε μαιας, με τις ψευδοθηλες, κ.λπ. Η μπέμπα όποτε της εδινα το στηθος τσιριζε, εμαθε αμεσως το μπιμπερο και ενω γεννηθηκε 1 σταλιά (2.670,00) επινε απο την αρχη αρκετα μεγαλες ποσοτητες. Γυριζοντας απο την κλινικη, κουρασμενη και με πονους καισαρικης, παλευα για μερες να βρω 1 λυση, και ο αντρας μου το ιδιο..δινοντας αναγκαστικά συμπλήρωμα άρχισα της αντλήσεις με το θηλαστρο 1 φιλης (swing) γιατι η μικρη δεν δεχοταν το στηθος με τιποτα. Μετα απο λιγο καιρό νοικιασα το symphony και βρηκα την υγεια μου. Το πρωτο δίμηνο αντλούσα περίπου ανά τρίωρο απο το πρωί μέχρι το βράδυ, ταιζα τη μπεμπα με δικο μου γαλα και εδινα 1 συμπληρωμα το βραδυ λογω εφαλμενης εντυπωσης οτι την κρατα καλυτερα. Με το που κλεισαμε τον δεύτερο μήνα έκοψα εντελώς το συμπλήρωμα, είχα ήδη γεμίσει 1 συρταρι στην καταψυξη με γαλα για μελλοντικη χρηση, άρχισα δουλειά, μείωσα αναγκαστικά τις αντλήσεις, αλλά παρόλα αυτά πέτυχα μέχρι και τώρα που γίναμε τεσσάρων να θηλάζω αποκλειστικά (έστω και με αυτό τον τρόπο), να αντλώ πλεόν μόνο 4 φορές την ημέρα (πρωί-μεσημερι-απόγευμα-βράδυ) καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες της μικρής εκτός από ελάχιστες φορές που χρειάστηκε να βγάλω από την κατάψυξη, το μωρο τρώει 5 φορες τη μερα πια (σπανίως 6), κοιμάται όλη τη νυχτα (αυτό το καλό το έχουμε από περίπου 50 ημερών), και γενικώς παρόλη την ταλαιπωρία των αντλήσεων νομίζω οτι "τα πήγα καλά" και οτι η ιστορία μου ίσως παρηγορήσει και δώσει δύναμη σε κοπέλες με παρόμοια ζητήματα! Όλο αυτό το διάστημα η μικρή ποτέ δεν δέχτηκε το στήθος (όταν και όποτε προλάβαινα να δοκιμάσω). Χθες όμως, κατάφερα να την θηλάσω 3 φορές και σήμερα άλλες 3!!! Με δυσκολία, αλλά έγινε!! Και μετά από την αρχική χαρά προβληματίστηκα για το πως να το χειριστώ από εδώ και μπρος! Γιατί αυτό που προέχει εδώ που έφτασα τώρα είναι να τρέφεται καλά με το γάλα μου και μετά όλα τα υπόλοιπα. Ετσι κ αλλιώς τις αντλήσεις δεν θα τις κόψω ό,τι κ αν γίνει λόγω δουλειάς γιατί πρεπει να υπαρχει γαλα για να την ταιζουν όταν λείπω. Επίσης το τελευταίο γεύμα της ημερας θα συνεχίσω να της το δίνω με μπιμπερο για να μην διαταραξω τις συνηθειες του υπνου της, πράγμα το οποιο βολευει και εμάς (μεγάλη υπόθεση να μην είσαι άυπνος στη δουλειά). Τα Σαββατοκύριακα θα μπορώ να την θηλαζω και από το πρωί.Σκεφτομαι απο το μεσημερι που γυρναω μέχρι και το βραδυ, όποτε πειναει να της δινω στηθος (αυτό έκανα σήμερα). Στέκει αυτό σαν λογική ή θα κουράσω-μπερδέψω-εκνευρίσω το μωρό? Πως θα καταλαβαινω αν χορταίνει ή αν σταματάει επειδή κουράστηκε? Είδα οτι τα γεύματά της ήταν πολύ σύντομα (από 5 ως 15 λεπτά) και απόρησα....χόρτασε ή βαρέθηκε? Αμέσως μετά από 1 σύντομο θηλασμό της έδωσα μπιμπερό και το αρνήθηκε, και μετά κοιμήθηκε....Είμαι τόσο άσχετη που δεν ξέρω καλά καλά πως να την κρατήσω για να θηλάσει, χρησιμοποιώ ένα μαξιλάρι για να την στηρίζω καλύτερα..συνειδητοποίησα οτι 4 μηνες "θηλάζω" αλλά δεν ξέρω να θηλάσω! Τι με συμβουλεύετε οι πιο έμπειρες? Να δοκιμάσω αυτό που σκέφτομαι ή είναι καλύτερα να επιστρέψω στις αποκλειστικές αντλήσεις για να μην ταλαιπωρήσω το μωρό?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Διαφημίσεις

Γεια σου και να σου ζησει το μωρακι σου! Πιστευω οτι τα πας μια χαρα! Καταφερες και θηλαζεις το μωρακι σου κανονικα! Μη αγχωνεσαι! Δεν θα την μπερδεψεις καθόλου! Αφου το δεχεται δεν υπαρχει θέμα. Οσον αφορα το χρόνο να ξερεις οτι το μωρακι σου ειναι πιο μεγαλο πια και ξερει ποσο θελει να φαει και αφου το κανει γρηγορα και κοιμαται παει να πει οτι ειναι ικανοποιημενη. Αν δεν ηταν δεν θα κοιμόταν , θα έκλαιγε . ;) Και οσο για τον τροπο θα τα βρειτε , να βολευει και τις δυο σας! Μπορεις να δεις στασεις θηλασμου απο βιντεακια στο youtube! Εγω το βρισκω καλο το προγραμμα σου δλδ οταν η μαμα ειναι στη δουλεια εχουμε το μπουκαλι , οταν η μαμα ειναι στο σπιτι ομως εχουμε ζιζι! Πιστευω οτι θα το απολαυσετε και οι δυο! :D

Kαλησπερα εγώ θήλασα το πρωτο μου παιδι οκτω μηνες και το δευτερο είναι 13,5μηνων ακομα αλλα από το ένα στηθος και μια χαρα χορταινει όμως όχι με τριωρα ποτε . Παντα θηλαζει οσο θελει κ οποτε θελει και δίλεπτα και εικοσιλεπτα αναλογα τα κεφια, ο θηλασμος είναι μεγαλειο με οποιο τροπο κ αν το κανεις. Πιστευω ότι απτη μια θα ηρεμησεις με τις αντλήσεις απτην άλλη αν συνηθισει το στηθος γιατι συνηθεια είναι όλα υπαρχει περιπτωση να αλλαξει ρουτινα κ το βραδυ ειδικα όταν θα ξεκινησουν τα δοντια θα ζηταει αυτό αν το μαθει δηλ τα βραδυνα ξενυχτια δε θα τα γλιτώσεις ναι μεν θα ηρεμει το μωρο σιγουρα αλλά με το μπουκαλι αν παιρνει και πιπιλα θα είναι πιο ηρεμη το βραδυ ετσι πιστευω μπορει να κανω και λαθος. Μηπως μετα ξενερωσει με το μπουκαλι κ θελει μονο στηθος? Αν μεγαλωσει λιγάκι βεβαια θα τρωει στο πενταλεπτο όπως ο δικος μου τωρα. Είναι δικοπο σιγουρα μακαρι να το δει η αγλαια που είναι ειδικη και να σου απαντησει. Οσον αφορα το δευτερο που ειπες ότι θηλαζει και δε θελει άλλο σιγουρα χορτασε γιαυτο και τη πηρε ο υπνος αν της προσφερεις και το δευτερο στηθος και δε το θελει είναι χορτασμενο αυτό ισχυει. Η δικη μου απόρια είναι ότι το θηλαστρο το νοσοκομειακο εχει πιο μεγαλη δυναμη λογικα από το μωρο σου, εκει τι θα γινει δε ξερω, στις ωρες αν χρειαζεται πιο πολλες φορες θηλασμου η περισσοτερη ωρα από ότι αν το εβγαζες με το θηλαστρο, ισως να λεω βλακείες αλλα στα γραφω μπας και σου πει καποιος ειδικος κ γιαυτα εκτος αν κανω λαθος. Παντως μπραβο σου για το κουραγιο και το μωρο παλι τυχερη που δε ξυπναει εμενα κοιμοταν σερι μεχρι δυο μηνων το βραδυ κ μετα αλλαξαν όλα και δεν ηταν στανταρ άλλες φορες θηλαζει μια φορα και ξεμπερδευω άλλες φορες όταν είχαμε τα δοντια δηλ ηθελε συνεχεια η αμα ηταν κρυωμενος. Το πρωτο μου παδι μολις ξεκινησε το μπουκαλι το δινε η μανα μου σταματησε μαχαιρι το στηθος και δε ξαναδοκιμασα να θηλασω, εβγαζα κ γω οσο με ποναγε λιγο να αλαφρυνει και μετα από μια βδομαδα τελος όλα ηρεμησα χωρις χαπια. Ενώ το δευτερο μου είναι πολύ δυσκολο δε παιρνει μπουκαλι με τπτ, αλλα παιδακια μαθαινουν και στα δυο οσο λειπει η μαμα. Το κάθε παιδι προσαρμοζετε διαφορετικα γιαυτο εγραψα όλα τα παραπανω , ισως το δικο σου επειδή παιρνει μπουκαλι πολύ καιρο να μην εχει θεμα και να παιρνει και τα δυο. Μακαρι να βρεις την ακρη κ να ηρεμησετε.

age.png

CfYbp2.png

Δεν έχω άποψη για όλα τα ερωτήματα που έχεις, αλλά νομίζω είσαι αρκετά ασφαλής για το βραδυνό συνεχόμενο ύπνο, αν το παιδί δεν έχει συνδυάσει το στήθος με τον ύπνο. Έγραψες ότι αποκοιμήθηκε όχι με το θηλασμό, αλλά πιο μετά... Χρειάζεται κάτι για να αποκοιμηθεί τώρα ή το αφήνεις στο κρεβάτι και γλαρώνει;

Για το πώς θα σιγουρευτείς ότι πίνει στα αληθεια γάλα... Κατά πρώτον αν οι πάνες είναι το ίδιο βαριές με πριν. Ό,τι μπαίνει μέσα βγαίνει κιόλας. Μετά, παρακολουθώντας χαλαρά την πρόσληψη βάρους, αν και καλύτερα να πουν και πιο έμπειρες πάνω σε αυτό.

Θέμα παραγωγής δεν φαίνεται να έχεις και πράγματι, σε αυτές τις ηλικίες συνήθως τα μωράκια τραβάνε γρήγορα το γάλα που θέλουν. Πιστεύω και κάποια πιο έμπειρη να έχει να πει πάνω σε αυτά. Πάντως η εναλλακτική του θηλασμού είναι κάτι γενικά πιο βολικό σε περίπτωση που είσαι έξω με το μωρό. Μπουκάλι μπορείς να έχεις σε περίπτωση που δεν υπάρχει διακριτικό μέρος για θηλασμό, που αυτό εφόσον αποκτήσεις εμπειρία, μπορεί να συμβαίνει από σπάνια έως ποτέ.

Πάντως υπάρχει και η περίπτωση για το βραδυνό μπουκάλι που σχεδιάζεις να κρατήσεις, το μωρό κάποια στιγμή να εκφράσει διαφορετική άποψη. Νομίζω όμως ότι όσο δεν έχει γίνει η σύνδεση ύπνου με στηθος, δεν θα σε ζητάει τη νύχτα πολλές φορές. Και τα δυο παιδάκια μου κοιμόντουσαν 8ωρα μετά την ηλικία που είστε. Τα ξυπνήματα είναι πιο πολύ όταν ψάχνουν κάτι να αποκοιμηθούν, πιπίλα, αγκαλιά, στήθος ή συνδυασμό αυτών. Πιο μετά, γύρω στον 8ο μήνα, τα παιδάκια κάνουν πιο ελαφρύ ύπνο και αν έχουν μαθει σε βοήθημα για τον ύπνο, ξυπνούν στην κυριολεξία για το τίποτα και πιο συχνά από νεογέννητα.

Καταρχας χαρα στο κουραγιο σου!

Απο μια ηλικια και μετα τα ξυπνηματα δεν εχουν να κανουν με το θηλασμο -απο 4 μηνων και μετα ξεκινανε να ξυπνανε ουτως ή αλλως απο τα δοντακια τους.

Το ξανα-κοιμισμα ομως εχει να κανει με το θηλασμο.Εμεις απο 5 μηνων κοιμομαστε μαζι και το βραδυ της πεταω ενα βυζι και ξανακοιμαται (ομως αυτο συμβαινει ακομη και τωρα), με βολεψε πολυ γιατι δεν μπορουσα να διανοηθω οτι θα σηκωθω το βραδυ.Αλλες γυναικες δεν μπορουν να διανοηθουν οτι θα κοιμηθουν με το μωρο.Ειναι καθαρα θεμα προσωπικο και πως θα το διαχειριστεις.Παντως ειναι θεμα υπνου κι οχι θηλασμου.

Κατα τη διαρκεια της ημερας ο θηλασμος δεν ακολουθει τριωρα και ωραρια οπως το μπιμπερο.Το μωρακι πινει απο το στηθος μικροτερη ποσοτητα γι αυτο θηλαζει πιο συχνα και ακαταστατα.Αυτο ενδεχομενως να σε κουρασει αν εχεις μαθει αλλιως.Αντισταθμιζεται ομως απο τη σωματικη επαφη που στα μωρακια αρεσει πολυ.

Η δικη μου σε εκεινη την ηλικια χορταινε στο τριλεπτο.

Και οι δυο μεθοδοι, μπιμπερο και θηλασμος, εχουν πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα.

Το παιδι δεν θα μπερδευτει οτι κι αν κανεις.Πολλα μωρα θηλαζουν οταν ειναι σπιτι η μαμα και πινουν μπιμπερο οταν λειπει.Εσυ πως το νιωθεις ειναι το θεμα.

Γεννησαμε! 28-06-2012 :P

Διαφημίσεις

Το μωρακι πινει απο το στηθος μικροτερη ποσοτητα γι αυτο θηλαζει πιο συχνα και ακαταστατα.
Γιατί το λες αυτό; Το στήθος έχει εκπαιδευτεί να παράγει γάλα σε "αραιά" σχετικά διαστήματα και το μωράκι αντίστοιχα να ζητάει το ίδιο αραιά... Υπάρχουν και παιδιά που δεν ζητάνε και πολύ συχνά... Αυτό το βάζω το μωρό στο στήθος κάθε τρεις και λίγο, εφόσον δεν το έκανε η μαμά με το μπουκάλι, γιατί να το αρχίσει τώρα;

Κι ομως υπαρχουν μωρακια που απο το μπιμπερο στο στηθος αλλαζουν ρυθμο.

Εχει να κανει με την εντονη ροη του μπιμπερο.Το στηθος ρεει πιο αργα και η αισθηση του κορεσμου επιτυγχανεται με μικροτερη ποσοτητα.Ουσιαστικα ετσι το μωρο ερχεται σε μια ισορροπια και πινει ακριβως αυτο που χρειαζεται εκεινη την ωρα, αυτο ομως μπορει να συνεπαγεται αυξηση γευματων.Μπορει και οχι, τιποτα δεν ειναι απολυτο.

Αλλωστε απο μια ηλικια και μετα πινουν απο το μπιμπερο μαζεμενες ποσοτητες πχ 200-250 μλ, απο το στηθος ομως δυσκολα θα βγαλουν αυτη την ποσοτητα με εναν θηλασμο.

Και μη ξεχναμε και τον ψυχολογικο παραγοντα.

Γεννησαμε! 28-06-2012 :P

Σας ευχαριστώ όλες για τις απαντήσεις σας! Κάθε άποψη και συμβουλή είναι πολύτιμη! Ακόμη είναι νωρίς για να ξέρω αν και τι θα καταφέρω, αλλά είναι καλό να μαζεύω πληροφορίες! Για να απαντήσω σε κάποια πράγματα που με ρωτήσατε, η μικρή δεν χρειάστηκε ποτέ νανούρισμα, αυτό που ακολουθούμε και πιάνει πάντα είναι μετά το φαγητό να την αφήνουμε στο ριλαξ ή στον καναπέ σε πάνα με κάποια παιχνίδια, εκεί παίζει λίγο μόνη ή μαζί μας και κοιμάται και μετά την μεταφέρουμε στο κρεβάτι της. αδύνατον να μείνει "ξάπλα" στο κρεβάτι της κατευθείαν μετα το φαγητό. κάποιες φορές έχει τύχει να αποκοιμηθεί με το μπιμπερό, και 1 φορά (χθες) έτυχε να αποκοιμηθεί στο στήθος. επίσης δεν πήρε με τίποτα πιπίλα, προτιμά να νανουρίζεται με το χέρι της. Στο θέμα των ποσοτήτων είναι λίγο περίεργο πλασματάκι. Το πρωί, μετά από 8 ολόκληρες ώρες ύπνου θα φάει 100 με 120 ml μάξιμουμ, ενώ μεσημέρι ή απόγευμα έχει τύχει να φάει 300 (!!!) και να μας αφήσει άφωνους. Δεν με πειράζει όταν είμαι στο σπίτι να τρώει πιο συχνά, αλλά δεν μπήκα στην διαδικασία να την βάζω στο στήθος χωρίς να μου δείξει ότι πεινάει. Στις μόλις 2 μέρες προσπαθειών δεν έδειξε να πεινάει συχνότερα απ' ότι με το μπιμπερό, αλλά αποκλείεται να έφαγε τόσο τεράστιες ποσότητες από το στήθος. Οι πάνες της μου φάνηκαν όπως πάντα, αλλά θα τις παρακολουθώ διαρκώς, το ίδιο και το βάρος της. Με προβλημάτισε η κοπέλα που αναρωτήθηκε αν θα ξενερώσει με το μπιμπερό και θα ζητά μόνο στήθος, εκεί θα έχουμε πραγματικά πρόβλημα. Αλλά και να γίνει αυτό σίγουρα θα αργήσει πολύ. Ακόμη είμαστε στη φάση που όταν της δίνω το στήθος, μέχρι να καταλάβει τι πρέπει να κάνει κλαίει! 1-2 φορές της έβαλα το στήθος στο στόμα τη στιγμη που έκλαιγε και το είχε ορθάνοιχτο :-( αλλά αμέσως άρχισε να πιπιλάει..Σήμερα το πρωί όμως πήρα 1 μικρή απογοήτευση... είχα κάποιες σταγόνες αίμα, μάλλον περίοδος, και αν όντως μου έρθει σε αυτή τη φάση φαντάζομαι θα με δυσκολέψει γιατί έχω διαβάσει ότι μειώνει την παραγωγή... ουφ......

Και κάτι τελευταίο βρε κορίτσια, διότι λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορεσα να ψάξω αρκετά και ό,τι είχα διαβάσει πριν τη γέννα το έχω ξεχάσει. Της δίνω μόνο το ένα στήθος κάθε φορά? Διαφορετικά πως και πότε της δίνω και το άλλο?:confused:

Αυτό με τη ροή δεν ισχύει. Εμενα το ενα στηθος βγάζει φυσιολογικά και το άλλο πάρα πολύ. Το μωρό μου κοντεύει 8 μηνων και ακομη δυσκολέυεται καμια φορά να το ελέγξει. Ενω το μπιμπερο το ελεγχει όταν πίνει χαμομήλι π.χ. Αυτο με την περιοδο και την παραγωγη θα ρυθμιστει σε 2 με 3 μερες. Εχει τυχει να λειψω και εφαγε απο το μπιμπερο , δεν νομιζω οτι θα εχεις προβλημα.Καθε φορα δίνεις το 1 στήθος αν δεις οτι χόρτασε ( αποκοιμηθηκε η δεν θέλει αλλο) ειναι κομπλε, αν παλι γκρινιαζει και δειχνει να πειναει αφου εχει φαει ηδη απο το ενα στηθος προσφερε της και το άλλο. ;)

Διαφημίσεις

Και κάτι τελευταίο βρε κορίτσια, διότι λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορεσα να ψάξω αρκετά και ό,τι είχα διαβάσει πριν τη γέννα το έχω ξεχάσει. Της δίνω μόνο το ένα στήθος κάθε φορά? Διαφορετικά πως και πότε της δίνω και το άλλο?:confused:

Της δίνεις το ενα στηθος και οταν το αφήσει ή σταματήσει να ενδιαφέρεται γι αυτο της δίνεις και το δεύτερο. Δεν υπαρχει κανένας λόγος να δίνεις μονο το ενα στηθος.

Η περιοδος δεν οδηγεί σε μειωση παραγωγής απλα μπορει να μειωθει η ροη εκείνες τις μερες.

Σου εχει δοθεί η ευκαιρία να θηλαζει το μωρο ξανά. Νομίζω οτι πρέπει να την εκμεταλλευτείς και να επιμεινεις σε αυτο. Μακροπρόθεσμα ο θηλασμος απευθείας απο το στηθος εχει περισσότερα πλεονεκτήματα απο την αποκλειστική αντληση.

Πρέπει να βάζεις το μωρο στο στηθος πιο συχνα μέχρι να μπείτε σε εναν ρυθμο.

1Xckp3.png

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka