Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Φυσικούς χυμούς «Amita Motion» ανακαλεί ο ΕΦΕΤ

elerie

Recommended Posts

Την ανάκληση φυσικών χυμών με την επωνυμία «100% φυσικός χυμός Amita Motion», ζήτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, μετά την ανίχνευση του μη παθογόνου μικροοργανισμού Alicyclobacillus spp.

Συγκεκριμένα η Κεντρική Υπηρεσία του Φορέα, καθώς και η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, έγιναν αποδέκτες σχετικών πληροφοριών όσον αφορά στη διακίνηση φυσικού χυμού με δυσάρεστη γεύση. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από την εταιρεία παραγωγής, η οποία γνωστοποίησε την ανίχνευση στα συγκεκριμένα προϊόντα, του μη παθογόνου μικροοργανισμού Alicyclobacillus spp.

Πρόκειται για φυσικό χυμό με την εμπορική επωνυμία «100% Φυσικός χυμός Amita Motion», που παρασκευάζεται από την επιχείρηση «Coca cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης ΑΕ», σε διάφορες συσκευασίες και ημερομηνίες λήξης:

* 330 ml, χάρτινη συσκευασία με ημερομηνίες λήξης: 8/1/2013, 9/1/2013, 11/1/2013, 12/1/2013, 16/1/2013, 17/1/2013, 18/1/2013, 1/2/2013 και 6/2/2013.

* 1 l, χάρτινη συσκευασία με ημερομηνίες λήξης: 9/1/2013, 11/1/2013, 17/1/2013, 18/1/2013, 1/2/2013, 6/2/2013, 7/2/2013, 13/2/2013 και 14/2/2013

* 1,5 l, χάρτινη συσκευασία με ημερομηνίες λήξης: 9/1/2013, 11/1/2013 και 18/1/2013.

Άμεσα ο ΕΦΕΤ προχώρησε τόσο σε επιθεώρηση των μονάδων παραγωγής των εν λόγω προϊόντων, όσο και σε αντίστοιχους εργαστηριακούς ελέγχους. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα προϊόντα αυτά, για προληπτικούς λόγους να μην τα καταναλώσουν. http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=221483

το ανηψάκι μου ήπιε από τις συγκεκριμένες συσκευασίες και έχει φοβηθεί λίγο το μάτι μου. λέτε να τον πάω στο γιατρό?

και αυτές οι εταιρίες, απαγορεύεται να κάνουν τέτοια λάθη

Διαφημίσεις

και εμενα ειμαι σχεδον σιγουρη οτι εχουν πιει τα δικα μου μαλιστα η κορη μου μου ελεγε οτι δεν ειναι ο ιδιος χυμος που επινε οτι δεν ειχε την ιδια γευση αλλα δεν καταλαβα κατι εγω μετα ακουσα αυτο και ειπα ωραια εχουμε πιει 2 λιτρα χαλασμενα παντως δεν επαθαν κατι γιατι αυτο εγινε πριν κανα δυο εβδομαδες.

l86Tp3.png d6AUp3.png

απο όσο έχω διαβάσει σε άρθρο εφημερίδας οι μικρό οργανισμοί αυτοί δεν είναι επικίνδυνο απλώς αλλοιώνουν τη γεύση με αποτέλεσμα οι χυμοί που ανακλήθηκαν να έχουν ξινή γεύση. Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας

Edited by rnt
Autocorrect fail

Επειδή γνωρίζω από τέτοια θέματα, ξέρω με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται για παθογόνους οργανισμούς και όπως κάποια ήδη προανέφερε το καταλάβαινες από την γεύση.

Όσον αφορά το γιατί, αρκεί να σας πω ότι ΟΛΕΣ οι μεγάλες εταιρείες μαζικής παραγωγής στον κλάδο τροφίμων αντιμετωπίζουν κατά καιρούς προβλήματα στην παραγωγή τους σχετικά με την ποιότητα των προιόντων. Τις περισσότερες φορές τα προλαβαίνουν πριν γίνει η διανομή, αλλά καμιά φορά κάτι δεν φαίνεται άμεσα, παρά μόνο μετά από αρκετές μέρες.

Είχε κάνει μια κοπέλα έγκυος ερώτηση σε έναν από τους γυναικολόγους που συνεργάζονται με το φόρουμ σχετικά με αυτούς τους χυμούς και της είχε πει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το θέμα είναι γευστικό. Αν δεν πειράζει τις εγκύους, νομίζω δεν θα πειράζει ούτε εμάς ;)

Διαφημίσεις

Είχε κάνει μια κοπέλα έγκυος ερώτηση σε έναν από τους γυναικολόγους που συνεργάζονται με το φόρουμ σχετικά με αυτούς τους χυμούς και της είχε πει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το θέμα είναι γευστικό. Αν δεν πειράζει τις εγκύους, νομίζω δεν θα πειράζει ούτε εμάς ;)

Το ίδιο μου είπε κ ο δικός μας παιδίατρος: καμία ανησυχία!

Διότι είμαι σίγουρη πως ήπιαμε όοοοολοι κ τον ρώτησα!

λογικα... οτι σπερνεις, θεριζεις.

εγω.... το προωθησα οσο μπορουσα!

Χωρίς να είμαι γιατρός,

σύμφωνα με τη δική μου λογική

εαν ήταν κάποιο σοβαρό-παθογόνο μικρόβιο

ο οργανισμός μας θα αντιδρούσε τουλάχιστον με έμετους και διάρροιες.

Απο την στιγμή που δεν υπάρχουν τέτοια συμπτώματα

δεν υπάρχει λόγος να τρέξετε στους γιατρούς.

Καμιά φορά οι γιατροί για να μας καθησυχάσουν

και να μας "ευχαριστήσουν" μας γεμίζουν με άσκοπα φάρμακα.

Εγώ προσωπικά προσπαθώ να τους αποφεύγω όσο μπορώ.;)

ΥΓ: Στίψτε και κανέναν χυμό βρε κορίτσια!

Αφήστε τoυς "ετοιματζίδικους" χυμούς! :D :D :lol: :lol: :lol:

ήξερα ότι δεν είναι παθογόνα αλλά ποτέ δεν ξέρεις με τους οργανισμούς των μικρών που ακόμα δεν είναι τόσο δυνατοί. θα έπρεπε η amita να ενημερώσει πιο νωρίς και όχι να τους πιάσει η ΕΦΕΤ για να μάθουμε την αληθεια.

μέχρι στιγμής ούτε το ανηψάκι μου παρουσιάσε κάποια παρενέργεια.

πάντως να πας να πιεις motion και να νιώσεις διαφορετική άσχημη γευση, σίγουρα δεν είναι και ότι καλύτερο :confused:

Καλά κάνω εγώ και τους αποφεύγω!

Οταν η μεγάλη μου κόρη μου ζητάει στο σούπερ μάρκετ

να της πάρω κάποιον χυμό

επειδή της αρέσουν οι φιγούρες που έχουν οι συσκευασίες τους

(barbie, dora, μπομπ σφουγγαράκης κλπ)

της το παίρνω, το χύνω

και της βάζω μέσα δικό μου στηιμένο απο φρέσκα φρούτα! :mrgreen:

(Φυλάω και το κουτάκι για μελλοντική χρήση):mrgreen::mrgreen:

της το παίρνω, το χύνω

και της βάζω μέσα δικό μου στηιμένο απο φρέσκα φρούτα! :mrgreen:

(Φυλάω και το κουτάκι για μελλοντική χρήση):mrgreen::mrgreen:

Είναι ασφαλές αυτό; Ειδικά αν το κουτάκι είναι πλαστικό / tetrapak θα φοβόμουν την επανειλημμένη χρήση...

Διαφημίσεις

Είναι ασφαλές αυτό; Ειδικά αν το κουτάκι είναι πλαστικό / tetrapak θα φοβόμουν την επανειλημμένη χρήση...

δεν είναι καθόλου ασφαλές, κάθε υλικό εγγεκριμένο από τον αρμόδιο φορέα αποσκοπεί στην χρήση του ώς δοχείο συγκεκριμένων ουσιών για συγκεκριμένες φορές.

Ας το δούμε και στην καθημερινότητα. Πχ οι εμφιαλωτές νερών δεν ζητάνε πίσω τα άδεια μπουκάλια να τα πλύνουν, σωστά? Ενώ τα γυάλινα σκέυη πολλές φορές τα ζητούν πίσω. Το γυαλί να μη το φοβάστε, το πλαστικό αντίθετα ανταλάσει συστατικά με την ουσία που αποθηκεύεται μέσα του.

Οι ειδικές συσκευασίες τετραπακ δεν γνωρίζω τί είναι, σίγουρα τις προορίζουν για τους μη όξινους χυμούς που φέρουν μέσα, και όχι για να βάλουμε σπιτικό χυμό. Είναι μάλιστα τέτοια η δομή τους που με λίγη πίεση καταστρέφονται, ώστε να παίρνουμε το μήνυμα "πίνω-πετάω", έτσι νομίζω.

ένα τόσο δα ανθρωπάκι με κάνει καλύτερο άνθρωπο, σ'αγαπώ!

δεν είναι καθόλου ασφαλές, κάθε υλικό εγγεκριμένο από τον αρμόδιο φορέα αποσκοπεί στην χρήση του ώς δοχείο συγκεκριμένων ουσιών για συγκεκριμένες φορές.

Ας το δούμε και στην καθημερινότητα. Πχ οι εμφιαλωτές νερών δεν ζητάνε πίσω τα άδεια μπουκάλια να τα πλύνουν, σωστά? Ενώ τα γυάλινα σκέυη πολλές φορές τα ζητούν πίσω. Το γυαλί να μη το φοβάστε, το πλαστικό αντίθετα ανταλάσει συστατικά με την ουσία που αποθηκεύεται μέσα του.

Οι ειδικές συσκευασίες τετραπακ δεν γνωρίζω τί είναι, σίγουρα τις προορίζουν για τους μη όξινους χυμούς που φέρουν μέσα, και όχι για να βάλουμε σπιτικό χυμό. Είναι μάλιστα τέτοια η δομή τους που με λίγη πίεση καταστρέφονται, ώστε να παίρνουμε το μήνυμα "πίνω-πετάω", έτσι νομίζω.

Το χρησιμοποιώ 1-2 φορές το πολύ-πολύ.

γιατί ούτως ή άλλως χαλάνε.

Και μιλάω για τις χάρτινες συσκευασίες

και όχι για τις πλαστικές.

τις οποίες τις κόβω απο πάνω

και τις πλένω πριν να βάλω το δικό μου χυμό.

Σε αυτές μπαίνει και ο όξινος χυμός.

Όταν λες χάρτινες μάλλον εννοείς τις tetrapak που είναι χαρτόνι πλαστικοποιημένο. Κι αυτές πλαστικά είναι (το χαρτί αν δεν υποστεί επεξεργασία δεν μπορεί να γίνει δοχείο για υγρά, θα μούλιαζε). Τι να σου πω, χημικός δεν είμαι, αλλά από αυτά που ακούω, θα ήμουν πολύ επιφυλακτική...

Όταν λες χάρτινες μάλλον εννοείς τις tetrapak που είναι χαρτόνι πλαστικοποιημένο. Κι αυτές πλαστικά είναι (το χαρτί αν δεν υποστεί επεξεργασία δεν μπορεί να γίνει δοχείο για υγρά, θα μούλιαζε). Τι να σου πω, χημικός δεν είμαι, αλλά από αυτά που ακούω, θα ήμουν πολύ επιφυλακτική...

Θα το ψάξω!

Με προβλημάτισες η αλήθεια είναι.

Είμαι σχολαστική σε κάτι τέτοια

και ομολογώ οτι δεν πήγε το μυαλό μου σε αυτό! :?

Καλό θα ήταν να αγχωθεί με αυτό που τις έγραψα εγώ κι όχι εσύ, γιατί είμαι χημικός ;) Τα τετραπακ δεν ξέρω καθόλου τί είναι όμως οπότε δεν μιλώ για αυτά. Αν είναι όπως λες πλαστικό εσωτερικά, χειρότερα!

Παρεπιπτόντως κυρία ψυχολόγε ήθελα να ρωτήσω κάτι, σβήσατε τα μηνύματα σας στο ινμποξ? :)

Διαφημίσεις

Θα το ψάξω!

Με προβλημάτισες η αλήθεια είναι.

Είμαι σχολαστική σε κάτι τέτοια

και ομολογώ οτι δεν πήγε το μυαλό μου σε αυτό! :?

μη τρελαίνεσαι και πολύ, αν ήξερες τίπίνουμε και τί τρώμε...τα δοχεία είναι το ελάχιστο! Απλά ό,τι μπορούμε και ξέρουμε ας το αποφεύγουμε. Επίσης εσύ λογικά δεν αφήνεις μέσα τον φρεσκοστημμένο χυμό, σωστά? Αλλωστε θα έχανε τις βιταμίνες του. Ετσι δεν προλαβαίνει να μείνει και πολύ μέσα, οπότε τα οφέλη του να πιούν τον φρέσκο χυμό από τον τυποποιημένο είναι περισσότερα από τα μείον, σε αυτή την περίπτωση :wink:

Tetrapak είναι οι "χάρτινες" συσκευασίες που αγοράζουμε το γάλα ή τους χυμούς τύπου Amita. Είναι φτιαγμένες από χαρτόνι και πολυαιθυλένιο.

Πάω να τα σβήσω τώρα! :oops:

δεν το έχω ψάξει και δεν θα πω τίποτε (παραπάνω)...οι κατασκευαστές ξέρουν καλύτερα με τόσους ειδικούς πάνω απότο προιόν!

Μένω σε όσα έγραψα πάνω, τα δοχεία ανταλλάσουν ουσίες με το περιεχόμενο τους, αν δεν είναι γυαλί.

SOevan θα απορείς αφού είναι χυμός ο ένας χυμός και άλλος γιατί δεν κάνει να ξαναχρησιμοποιείς το δοχείο της αμιτα για δικό σου χυμό.

Μια λεπτομέρεια, κάποιες ουσίες είναι καλύτεροι "διαλύτες" του δοχείου, πχ το κρασί απαγορεύεται να περνά μέσα από πλαστικό πχ αντλίες με πλαστικά μέρη,

γιατί το οινόπνευμα που περιέχει κάνει ακριβώς αυτό με το πλαστικό.

Ενώ το νερό πχ όχι.

Αρα δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ένας όξινος σπιτικός χυμός τί μπορεί να κάνει με ένα δοχείο που προορίζεται για χρήση χυμού με διαφορετικό pH ή γάλακτος. Οπότε και δεν το αναλύω άλλο.

Για καλό και για κακό μην βάζεις βρε καλή μου σπιτικό χυμό στο δοχείο του έτοιμου, που μοιάζει μιας χρήσης...να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, μπορείς όμως και να ρωτήσεις στην ίδια την αμιτα.

Λιττλ μονκι σε ευχαριστώ πολύ, αστειευόμουν εν μέρει, όντως κάτι ήθελα να σε ρωτήσω αλλά μόλις τον κοίμισα, είχε λόξυγγα και καθυστερήσαμε 1 ώρα! Ετσι πάω κι γω γιατί κουτουλάω και σε ρωτώ αύριο.

Ελπίζω να μη πονάει και σήμερα το μωρούλι μου, προς το παρόν είναι ΟΚ.

Καλό σας ξημέρωμα κι ελπίζω να είστε καλά!

υ.γ. είμαστε εκτός θέματος ελαφρώς

Edited by dimmi
pros soevan simeiwsi

dimmi, έχεις δίκιο.

Απλά επειδή της απαγορεύω συνέχεια να καταναλώνει

τα διάφορα "σκουπίδια"

που την έλκουν λόγω της συσκευασίας τους

είπα να βρω αυτή τη μέση οδό για να της κάνω και καμιά

φορά το χατήρι.

Και εννοείται οτι στίβω τον χυμό και της το δίνω αμέσως.

Αλλιώς δεν είχε νόημα.

Άλλωστε ο χυμός πορτοκάλι ξινίζει μετά απο λίγο

(απο αυτό καταλαβαίνουμε το κατά πόσο "αγνοί"

είναι οι έτοιμοι χυμοί πορτοκαλιού! :roll: )

YΓ: Ο άντρας μου είναι τεχνολόγος τροφίμων,

αλλά έχει εμπειρία μόνο στα γαλακτοκομικά.

Για τα tetrapack μου είπε οτι είναι ασφαλή.

Αλλωστε και τους χυμούς απο πορτοκάλι εκεί τους βάζουν.

Βέβαια δεν ξέρουμε τι επεξεργασία τους έχουν κάνει στο ph τους

για να μην είναι τόσο όξινοι.....:roll:

YΓ: Ο άντρας μου είναι τεχνολόγος τροφίμων,

αλλά έχει εμπειρία μόνο στα γαλακτοκομικά.

Για τα tetrapack μου είπε οτι είναι ασφαλή.

Αλλωστε και τους χυμούς απο πορτοκάλι εκεί τους βάζουν.

Βέβαια δεν ξέρουμε τι επεξεργασία τους έχουν κάνει στο ph τους

για να μην είναι τόσο όξινοι.....:roll:

εμ...κι γω γιαυτό δεν εκφέρω άποψη συγκεκριμένα για αυτά, δεν είναι κι ο τομέας μου. Πάντως στο παιδί μου δε θα έδινα. Μπορείς να πάρεις γυάλινες φιάλες και να τις ζωγραφίσουν τα παιδιά τα ίδια ;) ΑΛλά είμαστε τόσο οφτοπικ! Και να κι γω δεν τα θεωρώ υγιεινά όλα αυτά, κι αν βρω λύσεις σαν τις δικές σου όταν θα μεγαλώσει το παιδί και θα τα ζητά, θα είμαι περιχαρής!:D

Αφού είμαστε έτσι και αλλιώς εκτός θέματος να ρωτήσω κάτι και εγώ; :)Το φρέσκο γάλα σε συσκευασία tetrapak κάνει να ζεσταίνεται όπως είναι με το κουτί του σε φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά; και αν όχι ξέρει καμιά το γιατί;

Το κορίτσι μας γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 2008

• 3 years later...