Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Είμαστε 5,5 μηνων Να αρχίσω στερεες ή να περιμένω να κλείσουμε τους 6 μηνες?

Recommended Posts

Η παιδιατρος μου είπε να ξεκινήσω ρυζαλευρο....

Τι ειναι καλύτερο να κάνω με την εναρξη στις στερεες.

Το μωρο μου (αγοράκι) ειναι 8200.

Διαφημίσεις

Νομίζω ότι θα πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες της παιδιάτρου σου. Σίγουρα εκείνη θα ξέρει καλύτερα. Αν έχεις κάποια απορία΄όσον αφορά την διατροφή του μωρού σου, καλό θα είναι να σου πει εκείνη. Να σου ζήσει!! :)

Και εγω θα σου ελεγα να εμπιστευτεις την παιδιατρο.

Αλλα οκ μην πανικοβαλεσαι. Μισος μηνας δεν ειναι διαστημα που θα πρεπει να σε προβληματιζει.

Δεν υπάρχει ενα στανταρ χρονολογιο που πρεπει να ακολουθουν τα παιδια. Κάθε μωράκι αναπτυσεται διαφορετικα κ εχει διαφορετικες αναγκες. Για να σου ειπε η παιδιατρος να ξεκινησεις με στερεα τροφη σημαινει πως μαλλον ο μικρουλης δεν χορταινει μονο με γαλατακι!!

Η παιδιατρος μου είπε να ξεκινήσω ρυζαλευρο....

Τι ειναι καλύτερο να κάνω με την εναρξη στις στερεες.

Το μωρο μου (αγοράκι) ειναι 8200.

Εξαρτάται ΕΣΥ τι θέλεις να κανεις.

-Εξαρτάται αν θέλεις να ξεκινησεις απο 5,5 μηνών (ο ΠΟΥ συστήνει οι στερεες να ξεκινάνε μετα απο 6 μήνες αποκλειστικου θηλασμου). Μπορει να φαίνεται μικρο διάστημα οι 2 εβδομάδες (δλδ τι 5,5, τι 6) αλλα οφείλει η παιδιατρος να σε ενημερώσει για τον κίνδυνο αλλεργιών (όσο νωρίτερα οι στερεες τόσο αυξημένος κίνδυνος-ειδικα τη στιγμη που προτείνει ρυζαλευρο που περιέχει αγελαδινο γάλα, το νουμερο 1 αλλεργιογονο), την ανωριμότητα του πεπτικου, την υπονόμευση του θηλασμου κ.α.

-Εξαρτάται απο το τι θέλεις να δώσεις για πρώτη τροφη στο μωρο σου: θέλεις μια φρέσκια, φυσική, σπιτικη τροφη ή κονσέρβα τύπου ρυζαλευρο που περιέχει έκτος απο αγελαδινο και ζαχαρη τόσες άλλες βλαβερές ουσίες. Απο κανεναν επίσημο φορέα υγείας δεν προτείνονται οι ετοιμες κρεμες.

-Εξαρτάται και απο τι θέλεις να κανεις με το θηλασμο: Η παιδιατρος πιθανον να προτείνει αντικατάσταση θηλασμων με γεύματα στερεών με αποτελεσμα θηλασμο πρωι και βραδυ (που εκτός απο πρόωρο αποθηλασμο αφου δεν μπορει να συντηρηθεί γαλουχια με τόσο λίγους θηλασμους οδηγεί σε "υποσιτισμο" του μωρου καθώς χρειάζεται 500μλ γάλα το 24ωρο πράγμα που σημαίνει οτι πρέπει να κάνει 5 θηλασμους τουλάχιστον), παρόλο που οφείλει να γνωρίζει την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οτι ο μητρικος θηλασμος παραμένει και το δεύτερο εξάμηνο ζωής του μωρου ως η κύρια τροφη κι οι στερεες τροφές ειναι απαραιτητες μεν, συμπληρωματικές δε. Αυτο σημαινει οτι δεν αντικαθιστουμε γεύματα στο στηθος με γεύματα στερεών εκτός αν το παιδι το επιλέξει (δλδ προσφέρουμε στηθος όπως το πρώτο εξάμηνο και το μωρο επιλέγει αν θα θηλασει ή όχι).

Όπως καταλαβαίνεις υπεύθυνη για τη διατροφη του παιδιου σου είσαι εσυ και μόνο εσυ. Ούτε η παιδιατρος, ούτε η γειτόνισσα, ούτε η γιαγιά του μωρου. Η μαμα λαμβάνει τις αποφάσεις της μετα απο συζήτηση με τον παιδιατρο και μετα απο ενημέρωση απο επίσημες οδηγίες.

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Επίσης ακολουθούμε και τα σημάδια ετοιμότητας του μωρου για στερεες τροφές: αν κάθεται στο ποπο του έστω και με υποστήριξη, αν δείχνει ενδιαφέρον την ώρα που τρως, αν κάνει κινήσεις να αρπάξει το κουταλι σου ή το φαγητο σου, αν έχει διπλασιάσει το βάρος γέννησης (εσένα το έχει), αν έχει εξαφανιστεί το αντανακλαστικο απώθησης αντικειμένων με την γλωσσα κ.ά.

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Διαφημίσεις

Επίσης ακολουθούμε και τα σημάδια ετοιμότητας του μωρου για στερεες τροφές: αν κάθεται στο ποπο του έστω και με υποστήριξη, αν δείχνει ενδιαφέρον την ώρα που τρως, αν κάνει κινήσεις να αρπάξει το κουταλι σου ή το φαγητο σου, αν έχει διπλασιάσει το βάρος γέννησης (εσένα το έχει), αν έχει εξαφανιστεί το αντανακλαστικο απώθησης αντικειμένων με την γλωσσα κ.ά.

πότε εξαφανίζεται αυτό το αντανακλαστικό;

πότε εξαφανίζεται αυτό το αντανακλαστικό;

Διαφέρει απο παιδι σε παιδι. Μπορεί στους 4, μπορει στους 5 ή στους 6 μήνες.

Franz Kafka

Διαφέρει απο παιδι σε παιδι. Μπορεί στους 4, μπορει στους 5 ή στους 6 μήνες.

Καταρχήν ευχαριστω για τις απαντήσεις σας.

Η παιδιατρος μου ειναι συμβουλος θηλασμου...και μου είπε να αρχίσω σιγά σιγά το ρυζαλευρο εφόσον καταλάβω ότι ειναι έτοιμος.

Ξερω ότι βάσει ΠΟΥ ξεκινάμε αφού κλείσει το μωρο τους 6 μηνες.

Εμένα με προβληματίζει το γεγονός ότι ο μπέμπης θηλαζει λιγότερο και νομίζω ότι μου εχει μειωθει πολυ η παραγωγη μου....και για το λόγο αυτο λέω να αρχίσω νωρίτερα τις στερεες. Επίσης τις τελευταίες 15 μερες πήρε 100gr μόνο και ειναι ενας λόγος επιπλεον που λέω να του δώσω στερεες γιατι το γαλα μου πλέον δεν του προσφέρει και πολλα.

Απο την άλλη αν αρχίσω στερεες θα μειωθει και άλλο η παραγωγη μου.

Ουφ δεν ξερω τι να κάνω.

Εχει τελικά τόση σημασία? 2 βδομάδες ειναι η διάφορα.

Όσο για το ρυζαλευρο, θα του δώσω το σκέτο ρυζαλευρο ή της holle ή της frezyderm με νεράκι. Έτοιμες κρεμες του εμπορίου δεν πρόκειται να του δώσω...φροτοκρεμες θα φτιαχνω εγω με φρέσκα φρουτα και γενικά οσο μπορω

θα προς έξω την διατροφη του.

Αυτη η παιδιατρος παρόλο που ειναι συμβουλος θηλασμου μόνο συμβουλές που δεν δίνει...δεν μου εξηγεί τίποτα και πάντα μου λέει να κάνω ότι νιώθω.

Εγω θελω να μου πει: κανε αυτο γι αυτο και γι αυτο το λόγο ή τουλάχιστον να μου πει ποιο ειναι το καλύτερο και ας με αφήσει να επιλέξω.....

Αυτα, σας ζάλησα ....

Καταρχήν ευχαριστω για τις απαντήσεις σας.

Η παιδιατρος μου ειναι συμβουλος θηλασμου...και μου είπε να αρχίσω σιγά σιγά το ρυζαλευρο εφόσον καταλάβω ότι ειναι έτοιμος.

Ξερω ότι βάσει ΠΟΥ ξεκινάμε αφού κλείσει το μωρο τους 6 μηνες.

Εμένα με προβληματίζει το γεγονός ότι ο μπέμπης θηλαζει λιγότερο και νομίζω ότι μου εχει μειωθει πολυ η παραγωγη μου....και για το λόγο αυτο λέω να αρχίσω νωρίτερα τις στερεες. Επίσης τις τελευταίες 15 μερες πήρε 100gr μόνο και ειναι ενας λόγος επιπλεον που λέω να του δώσω στερεες γιατι το γαλα μου πλέον δεν του προσφέρει και πολλα.

Απο την άλλη αν αρχίσω στερεες θα μειωθει και άλλο η παραγωγη μου.

Ουφ δεν ξερω τι να κάνω.

Εχει τελικά τόση σημασία? 2 βδομάδες ειναι η διάφορα.

Όσο για το ρυζαλευρο, θα του δώσω το σκέτο ρυζαλευρο ή της holle ή της frezyderm με νεράκι. Έτοιμες κρεμες του εμπορίου δεν πρόκειται να του δώσω...φροτοκρεμες θα φτιαχνω εγω με φρέσκα φρουτα και γενικά οσο μπορω

θα προς έξω την διατροφη του.

Αυτη η παιδιατρος παρόλο που ειναι συμβουλος θηλασμου μόνο συμβουλές που δεν δίνει...δεν μου εξηγεί τίποτα και πάντα μου λέει να κάνω ότι νιώθω.

Εγω θελω να μου πει: κανε αυτο γι αυτο και γι αυτο το λόγο ή τουλάχιστον να μου πει ποιο ειναι το καλύτερο και ας με αφήσει να επιλέξω.....

Αυτα, σας ζάλησα ....

Γιατι να δώσεις ρυζαλευρο;;; Δεν προσφέρει ΤΙΠΟΤΑ απολύτως στο μωρο! Αν θέλεις να δώσεις κάποια βιολογική κρέμα δώσε αργότερα ως τρίτο γεύμα πχ απογευματινο!

Το γάλα σου πάντα θα του προσφέρει πολλα... Το οτι πήρε 100γρ σε 2 εβδομαδες απο μόνο του δε λεει τίποτα. Κοιτάς την συνολικη ανάπτυξη του παιδιου.

Το οτι τα παιδια βάζουν περισσότερο βάρος με τις στερεες τροφές ειναι μύθος.

Franz Kafka

Καλημέρα!

Καταρχήν να πω ένα ευχαριστω στο φόρουμ γιατι χάρις αυτο θηλαζα και θηλαζω και ξεστραβωθηκα....γιατι αν περίμενα απο τους/τις παιδιατρους σωθηκα.

Επίσης εμείς που θηλαζουμε ειναι δύσκολο να βρούμε υποστήριξη και σωστές συμβουλές απο φίλους και γνωστούς γιατι οι περισσότεροι δίνουν ξένα γαλατα,κρεμες κλπ και γενικά ειναι θύματα του εμπορείου.

Όσο αφορά λοιπόν την έναρξη στις στερεες το καλύτερο λοιπόν ειναι η εναρξη με φρουτα (ή λαχανικων όπως μου πρότεινε η δικιά μου η παιδίατρος).

Η τελευταία ερώτηση μου ειναι: να αρχίσω τα φρουτα από τωρα ή όταν κλέισει τον 6ο. Μήπως τωρα που ειναι 5,5 μηνων δεν ειναι ακόμα έτοιμος ο οργανισμός του για φρουτα και λαχανικά και γι αυτο η παιδιατρος μου είπε "δώσε ρυζαλευρο και μετα τα λαχανικά" ?

Διαφημίσεις

Καλημέρα!

Καταρχήν να πω ένα ευχαριστω στο φόρουμ γιατι χάρις αυτο θηλαζα και θηλαζω και ξεστραβωθηκα....γιατι αν περίμενα απο τους/τις παιδιατρους σωθηκα.

Επίσης εμείς που θηλαζουμε ειναι δύσκολο να βρούμε υποστήριξη και σωστές συμβουλές απο φίλους και γνωστούς γιατι οι περισσότεροι δίνουν ξένα γαλατα,κρεμες κλπ και γενικά ειναι θύματα του εμπορείου.

Όσο αφορά λοιπόν την έναρξη στις στερεες το καλύτερο λοιπόν ειναι η εναρξη με φρουτα (ή λαχανικων όπως μου πρότεινε η δικιά μου η παιδίατρος).

Η τελευταία ερώτηση μου ειναι: να αρχίσω τα φρουτα από τωρα ή όταν κλέισει τον 6ο. Μήπως τωρα που ειναι 5,5 μηνων δεν ειναι ακόμα έτοιμος ο οργανισμός του για φρουτα και λαχανικά και γι αυτο η παιδιατρος μου είπε "δώσε ρυζαλευρο και μετα τα λαχανικά" ?

Το απολύτως σωστό είναι να εισαγάγεις 1 τρόφιμο κάθε 3 μέρες..Πχ 3μέρες μήλο, μετά κι εφόσον δεν δεις σημάδια αλεργίας, 3 μέρες μήλο μπανάνα, μετά 3 μέρες μήλο μπανάνα αχλάδι..Θαχουν περάσει ήδη 10μέρες!Μετά συνεχίζεις τα φρουτα και ξεκινάς πατάτα, αφού όλα έχουν παέι καλά και δεν βλέπεις αλλεργίες συνεχίζεις πατάτα καρότο για άλλες 3 μέρες, μετά προσθέτεις και το κολοκυθάκι..Εχεις φτάσει τις 20 μέρες!!Οποτε ξεπέρασες και τους 6 μήνες..Στο τέλος ξεκινάς κρέμα..Συνιθίζεται ρυζάλευρο και βανιλια στην αρχή..Το ρυζάλευρο σου το έδωσε επειδή αφενός το ρύζι είναι η τροφή με τα λιγότερα κρούσματα αλλεργίας παγκοσμίως, σχεδόν κανεις δεν είναι αλλεργικός στο ρύζι, κι αφετέρου για να μπει το μωρό σου στο κλίμα ΄"τρώω με κουτάλι στο ειδικό καθισματάκι"

εμενα η παιδιατρος μου ειπε οτι ξεκινανε απο 5,5 μηνων πιο πολυ για να μαθουν το κουταλι οχι τοσο για να φανε κρεμα ετσι ωστε οταν φτασουν 6-6,5 μηνων να μπορουν να φανε

Καλημέρα!

Αν δεν ειναι έτοιμο το μωρο για στερεες λόγω ηλικίας δεν θα ειναι για καμία στέρεη τροφη έτοιμο.

Συνήθως το πεπτικο σύστημα ειναι αυτο που λέμε "δεν ειναι έτοιμο" και γι αυτο το μωρο δεν μπορει να διαχειριστει την τροφη. Αυτο που πολλα μωρακια παθαίνουν με τις στερεες ειναι κάποια δυσκοιλιοτητα ή το πεπτικο παθαίνει ένα μικρο σοκ μέχρι να συνηθίσει, οπότε εγω δεν θα ξεκινούσα με ρυζαλευρο.

Για μένα, η καλύτερη επιλογη ειναι να ξεκινήσεις με φρούτα ή λαχανικα με κρεας (σταδιακα όλα όπως σου έγραψε η Mimika). Αν θεωρείς οτι δεν ειναι έτοιμο για ωμα φρούτα μπορείς να βρασεις στο νερο ή στον ατμό το μήλο ή το αχλαδι. Έτσι γίνονται πολυ ευπεπτα.

Franz Kafka

• 4 months later...

καλησπερα....θηλαζω κι εγω αποκλειστικα το μικρο μου ενω το πρωτο παιδακι μου ειχε μεικτη διατροφη μεχρι 3 μηνων και μετα μονο ξενο γαλα. ρωτησα την παιδιατρο ποτε θα ξεκινησουμε στερεες και μου πε 5,5 μηνων οπως ακριβως και στο 1ο παιδι. εγω νομιζα οτι τα παιδια που θηλαζουν αποκλειστικα τα καθυστερουμε λιγο οσον αφορα τις στερεες. βεβαια επειδη εγω θα επιστρεψω στη δουλεια οταν θα ναι 7 μηνων ισως να ναι καλυτερα να ξεκινησουμε νωρις μπας και συνηθησει. απ οτι θυμαμαι παντως απ το 1ο παιδι ειχαμε ξεκινησει με λαχανικα πατατα-καροτο-κολοκυθι σταδιακα. μετα φρουτα (μηλο βρασμενο παντα ομως) μετα αχλαδι μπανανα και τελευταια μπηκε η κρεμα. μας ειχε παρει καιρο ομως μεχρι να καταφερουμε να φαει καποιο γευμα χωρις να συμπληρωσουμε μετα με γαλα. αυτο φοβαμαι και τωρα γιατι αν δε συνηθησει γρηγορα και κλαει μετα τις 5 το πολυ κουταλιες που ετρωγε ο μεγαλος μου και ζηταει γαλα τι θα κανω αφου θα ειμαι στη δουλεια? ακομα κι αν αντλω και αφηνω καποια ποσοτητα σπιτι ειναι εντελως διαφορετικο το στηθος της μαμας απο το μπουκαλι. εσας ποσο καιρο σας πηρε να φαει γευμα το παιδι χωρις συμπληρωμα στο τελος για να χορτασει?