Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

μια νομικη συμβουλη αν μπορεί να της παρει το παιδι

Recommended Posts

Είναι ενα φιλικό μας ζευγαρι με σοβαρα προβλήματα. Η κοπέλα είναι ξένη και δεν εχει κανεναν δικό της εδώ. Της φερεται παρα πολύ ασχημα για την πιο ασημαντη αφορμή (τα ζήσαμε σε διακοπες μαζί τους). Αφού τρομάξαμε μήπως την χτυπησει κιόλας! Η κοπέλα δεν θέλει να χαλασει το σπιτι της, αλλά το κυριοτερο φοβαται ότι αν τον χωρίσει, δεν θα την αφήσει να επιστρέψει στην πατρίδα της μαζι με το παιδί. Και πραγματικά είναι αναξιος να μεγαλώσει ενα παιδι! Η κοπελα εχει ελπίδες για δουλεια μόνο στην χωρα της όπως καταλαβαίνετε.

Οπότε θα ήθελα να μου πει ενας δικηγορος τι λεει ο νομος για περιπτωσεις αλλοδαπης μανας που θελει να φυγει με το παιδί. Γιατί για ελληνιδα ξέρω ότι το παιδί πάει στην μανα σχεδόν πάντα...

Αυτός την τρομοκρατεί ότι μπορεί να φύγει αν θελει αλλα το παιδί θα μείνει μαζί του.

Θα εκτιμούσα μία βοήθεια γι αυτήν την κοπέλα που δυστυχώς έχει μόνο εμένα και τον άντρα μου για στηριγμα.

Διαφημίσεις

Κι εγω νομιζω πως δε μπορει να βγαλει διαβατηριο αν δε συνεναισουν κ οι 2 γονεις. Αν δεν ειναι παντρεμενοι (δε μας το ξεκαθαρισεσ νομιζω ε?) τοτε ισως να ειναι αλλιως τα πραγματα.

d7i7p2.png?u2P8mcl6z0avp3.png?QbVqPift

Θα μπορουσε για αρχή να τον καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία..να πάρει με δικαστική διαμάχη την επιμέλεια και η δικαστική απόφαση θα καθορίζει πότε θα το βλέπει ο άλλος γονιος και αν θα μπορει να απομακρυνθει το παιδί εκτός Ελλάδος..Ετσι απλά δεν μπορει να πάρει το παιδί να φύγει συμφωνώ με την thaumataki ειναι αρπαγή ανηλίκου..Ας αρχίσει με μια καταγγελία περι ενδοοικογενειακής βίας στο τοπικό Αστυνομικό τμήμα και μπορείς να μπεις μαρτυρας.

tEksp3.png?8gzbt5YV

Διαφημίσεις

Είναι παντρεμενοι και εχουν ολοι διαβατηριο ακόμα και το παιδί. Απλά σε περιπτωση διαζυγιου η κοπέλα καθαρα για βιοποριστικους λογους θα πρεπει να επιστρεψει στην πατριδα της και αρχικά να μεινει με τους γονεις της μεχρι να βρει δουλειά εκεί.

Ακόμα δεν την έχει χτυπήσει και με τον άντρα μου πιστεύουμε ότι μάλλον δεν θα το κάνει. Αλλά η όλη του συμπεριφορά είναι ένα βήμα πριν το ξύλο. Για μενα προσωπικά είναι σα να την χτυπάει. Νομικά όμως δεν υπάρχει σωματική βία, να το ξεκαθαρίσω αυτό.

Κάποιος δικηγόρος που να γνωρίζει και να μου πει υπεύθυνα? Γιατί δεν μπορώ να μεταφέρω στην κοπέλα γνωμες, όπως καταλαβαίνετε! Ευχαριστώ όμως για το ενδιαφέρον σας!!!

Γιατί δεν πάει σε έναν δικηγόρο, να της τα εξηγήσει (και να πληρώσει κιόλας τον άνθρωπο για τις υπηρεσίες του)?

Τώρα να ρωτάει από 'δω κι από 'κει νομικές συμβουλές τζάμπα, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μου ακούγεται κάπως.

Και καλά να δώσει κάποιος τη γνώμη του από το φόρουμ (αν θέλει). Χωρίς όμως να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, απλά από μια περίληψη μέσω τρίτου, ποιός δικηγόρος θα απαντήσει λεπτομερώς και υπεύθυνα?

Το λέω γενικά γιατί προσωπικά με εκνευρίζει αυτό το ''ψάρεμα'' επιστημονικών συμβουλών, όχι μόνο στο φόρουμ, αλλά και στην καθημερινότητα.

Αν μπορεί να αποδείξει - δικαστικά πάντα - ότι εδώ δεν μπορεί να ζήσει εκείνη και το παιδί, οπότε συντρέχουν λόγοι σωματικής ακεραιότητας (ακόμα και λόγω έλλειψης χρημάτων για διατροφή) τότε ναι, θα μπορέσει να φύγει. Βέβαια, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα λόγω της "ευελιξίας" των ελληνικών δικαστηρίων. Αν όμως ο πατέρας τους συντηρεί οικονομικά εδώ, τότε είναι πολύ δύσκολο να φύγει στη χώρα της χωρίς τη συναίνεσή του.

Γιατί δεν πάει σε έναν δικηγόρο, να της τα εξηγήσει (και να πληρώσει κιόλας τον άνθρωπο για τις υπηρεσίες του)?

Τώρα να ρωτάει από 'δω κι από 'κει νομικές συμβουλές τζάμπα, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μου ακούγεται κάπως.

Και καλά να δώσει κάποιος τη γνώμη του από το φόρουμ (αν θέλει). Χωρίς όμως να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, απλά από μια περίληψη μέσω τρίτου, ποιός δικηγόρος θα απαντήσει λεπτομερώς και υπεύθυνα?

Το λέω γενικά γιατί προσωπικά με εκνευρίζει αυτό το ''ψάρεμα'' επιστημονικών συμβουλών, όχι μόνο στο φόρουμ, αλλά και στην καθημερινότητα.

Οταν καποιος δεν εχει τα χρηματα και για μια απλη συμβουλη σε επιστημονιο συμβουλο θα πρεπει να δωσει οσα θα εδινε για μια εβδομαδα στο σουπερ μαρκετ φυσικα και θα ψαξει να βρει λυση απο αλλου!!!

Είναι παντρεμενοι και εχουν ολοι διαβατηριο ακόμα και το παιδί. Απλά σε περιπτωση διαζυγιου η κοπέλα καθαρα για βιοποριστικους λογους θα πρεπει να επιστρεψει στην πατριδα της και αρχικά να μεινει με τους γονεις της μεχρι να βρει δουλειά εκεί.

Ακόμα δεν την έχει χτυπήσει και με τον άντρα μου πιστεύουμε ότι μάλλον δεν θα το κάνει. Αλλά η όλη του συμπεριφορά είναι ένα βήμα πριν το ξύλο. Για μενα προσωπικά είναι σα να την χτυπάει. Νομικά όμως δεν υπάρχει σωματική βία' date=' να το ξεκαθαρίσω αυτό.

Κάποιος δικηγόρος που να γνωρίζει και να μου πει υπεύθυνα? Γιατί δεν μπορώ να μεταφέρω στην κοπέλα γνωμες, όπως καταλαβαίνετε! Ευχαριστώ όμως για το ενδιαφέρον σας!!![/quote']

Η ενδοιοκογενειακή βία δεν ειναι μόνο η σωματική βία ειναι και η απειλή (λόγια που να προκαλούν τρόμο και ανησυχία στο θύμα) όχι όμως η εξύβριση..Δεν ειναι γνώμες αυτά που σου γράφω!Οταν θα γίνει λύση γάμου θα πρέπει αν θέλει να ειναι κατοχυρωμένη με ιδιωτικό συμφωνητικό (συμβολαιογραφική πράξη) να τακτοποιησουν πως και πότε θα βλέπει το παιδί και ότι έχει την συγκατλαθεση του πατερα να βγει το παιδί στο εξωτερικό (με μια επιφύλαξη μόνο γιατί δεν γνωρίζω αν θα γίνεται λόγω ότι το παιδί ειναι να βγει εκτός Ελλάδος)αλλιώς γινεται δικαστηριο για την επιμέλεια του παιδιου και εκει θα αποφασιστει αν μπορεί να βγει εκτος ή όχι και ποιες ωρες μέρες θα βλέπει το παιδι.Σε οποιαδήποτε άλλη περιπτωση αν πάρει το παιδί χωρις συγκατάθεση του πατερα εγγράφως μπορει να την καταγγείλει για αρπαγη ανηλίκου.Ας πάει σε ένα δικηγόρο.

tEksp3.png?8gzbt5YV

Διαφημίσεις

Αν μπορεί να αποδείξει - δικαστικά πάντα - ότι εδώ δεν μπορεί να ζήσει εκείνη και το παιδί, οπότε συντρέχουν λόγοι σωματικής ακεραιότητας (ακόμα και λόγω έλλειψης χρημάτων για διατροφή) τότε ναι, θα μπορέσει να φύγει. Βέβαια, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα λόγω της "ευελιξίας" των ελληνικών δικαστηρίων. Αν όμως ο πατέρας τους συντηρεί οικονομικά εδώ, τότε είναι πολύ δύσκολο να φύγει στη χώρα της χωρίς τη συναίνεσή του.

Συμφωνώ. Απλά αν συνυπάρχουν και οι προυποθέσεις περι ενδοοικογενειακής θα ειναι ένα ισχυρό στοιχείο υπερ της.Ολα όμως ειναι θέμα δικαστηρίων.Εκτος αν τα βρουν με ιδιωτικό συμφωνητικό αλλά εκει δεν γνωρίζω αν θα γίνεται λόγω ότι το παιδί ειναι να βγει εκτός Ελλάδος.Αν ήταν για εντος σίγουρα μπορούσε να το κάνει.

tEksp3.png?8gzbt5YV

Προφανώς για να ζηταει ο κοσμος δωρεαν νομική συμβουλή μέσα από ενα φόρουμ, δεν έχει χρηματα για επισκεψη σε δικηγορο. Αν καποιος δεν θελει να προσφερει δωρεάν τις νομικές του ή άλλες συμβουλές, δεν τον υποχρεώνει κανείς.

Ευτυχώς που δεν είναι όλος ο κόσμος σαν κι εσενα και υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να βοηθήσουν χωρίς αντάλλαγμα καποιον σε αναγκη.

Συμφωνώ. Απλά αν συνυπάρχουν και οι προυποθέσεις περι ενδοοικογενειακής θα ειναι ένα ισχυρό στοιχείο υπερ της.Ολα όμως ειναι θέμα δικαστηρίων.Εκτος αν τα βρουν με ιδιωτικό συμφωνητικό αλλά εκει δεν γνωρίζω αν θα γίνεται λόγω ότι το παιδί ειναι να βγει εκτός Ελλάδος.Αν ήταν για εντος σίγουρα μπορούσε να το κάνει.

Ναι, μπορεί και με ιδιωτικό συμφωνητικό να βγει εκτός Ελλάδας. Εδώ όμως τίθεται θέμα ότι δεν πρόκειται να το υπογράψει ο πατέρας. Ο μόνος λόγος για να το υπογράψει είναι να "απαλλαγεί" από την έννοια παιδιού και συζύγου. Γνωρίζω αρκετά καλά την περίπτωση γιατί έχω φίλη που κατάφερε να φύγει με τα παιδιά της στη χώρα της.

Εξαρταται οικονομικά από αυτόν και προερχεται από οικογενεια που δεν είναι καλά οικονομικά. Η μανα της της εχει πει ότι σε περιπτωση που δεν αντεχει και θελει να φυγει θα της στειλει χρηματα για εισιτηρια αλλά δεν μπορεί να διαθεσει και για δικηγόρο σε αυτήν την φάση. Πάντως εύκολα θα αποδείκνυε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να δουλέψει σε αντίθεση με την χωρα της.

Η ενδοιοκογενειακή βία δεν ειναι μόνο η σωματική βία ειναι και η απειλή (λόγια που να προκαλούν τρόμο και ανησυχία στο θύμα) όχι όμως η εξύβριση..Δεν ειναι γνώμες αυτά που σου γράφω!Οταν θα γίνει λύση γάμου θα πρέπει αν θέλει να ειναι κατοχυρωμένη με ιδιωτικό συμφωνητικό (συμβολαιογραφική πράξη) να τακτοποιησουν πως και πότε θα βλέπει το παιδί και ότι έχει την συγκατλαθεση του πατερα να βγει το παιδί στο εξωτερικό (με μια επιφύλαξη μόνο γιατί δεν γνωρίζω αν θα γίνεται λόγω ότι το παιδί ειναι να βγει εκτός Ελλάδος)αλλιώς γινεται δικαστηριο για την επιμέλεια του παιδιου και εκει θα αποφασιστει αν μπορεί να βγει εκτος ή όχι και ποιες ωρες μέρες θα βλέπει το παιδι.Σε οποιαδήποτε άλλη περιπτωση αν πάρει το παιδί χωρις συγκατάθεση του πατερα εγγράφως μπορει να την καταγγείλει για αρπαγη ανηλίκου.Ας πάει σε ένα δικηγόρο.

Μην το παίρνεις στραβά βρε ΖΑ25. Δεν το είπα για σένα συγκεκριμένα. Απλά καταλαβαίνεις ότι από ενδιαφέρον μπορεί να μπει ένας σωρός κόσμος στο θέμα και να αρχίσει να απαντάει με βάση την δική του περίπτωση. Γι αυτό ξεκαθάρισα ότι ήθελα από δικηγόρο που να ξέρει σίγουρα.

Από αυτά που μου λες καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να πάει δικαστικά. Αυτός δεν θα της έδινε το παιδί.

Τα ελληνικά δικαστήρια είναι αρμόδια μόνο ή θα μπορούσε να εκδικαστει η υποθεση και στην χώρα προελευσης της κοπέλας?

Εδώ μόνο εμένα έχει. Αν εμπαινε σε δικαστικό αγώνα, μόνο σε εμένα θα μπορούσε να μείνει.

Διαφημίσεις

Ήταν συναινετικό ή είχε πρόβλημα η φίλη σου μαζί του?

Τελικά κατέληξε συναινετικό γιατί αυτός κατάλαβε ότι η καλύτερη λύση είναι "να τους στείλει" στην πατρίδα την μητέρας οπότε να μην έχουν μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις από αυτόν και επιπλέον να μην έχει την "υποχρέωση" να τα βλέπει 2 φορές την εβδομάδα και κάθε 2ο Σ/Κ.

Έτσι υπέγραψε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό και μπόρεσε η κοπέλα να φύγει.

Ηταν τυχερή!

Αυτός δεν υπαρχει περιπτωση. Και να το σκεφτόταν δεν θα τον άφηνε η μάνα του, που θα ήθελε να μεγαλώσει η ίδια το παιδί. Στο μεταξύ δεν την θέλει και καθόλου γιατί είναι ξένη και χωρίς περιουσία, οπότε καταλαβαίνεις ότι θα τον πρίζωνε για την ξεφορτωθεί και να κρατήσει το εγγόνι (μητριαρχική οικογένεια όπως καταλαβατε)

Ηταν τυχερή!

Αυτός δεν υπαρχει περιπτωση. Και να το σκεφτόταν δεν θα τον άφηνε η μάνα του' date=' που θα ήθελε να μεγαλώσει η ίδια το παιδί. Στο μεταξύ δεν την θέλει και καθόλου γιατί είναι ξένη και χωρίς περιουσία, οπότε καταλαβαίνεις ότι θα τον πρίζωνε για την ξεφορτωθεί και να κρατήσει το εγγόνι (μητριαρχική οικογένεια όπως καταλαβατε)[/quote']

Καλά και στην περίπτωση της φίλης μου υπήρχε αυτό με την πεθερά (και ομοίως δεν την ήθελε καθόλου γιατί ήταν "ξένη") αλλά η φίλη μου είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι τα παιδιά δεν υπήρχε περίπτωση να μην είναι μαζί της. Οπότε, ή θα τους συντηρούσε όλους εκείνος εδώ ή κανέναν !

Προφανώς για να ζηταει ο κοσμος δωρεαν νομική συμβουλή μέσα από ενα φόρουμ' date=' δεν έχει χρηματα για επισκεψη σε δικηγορο. Αν καποιος δεν θελει να προσφερει δωρεάν τις νομικές του ή άλλες συμβουλές, δεν τον υποχρεώνει κανείς.

Ευτυχώς που δεν είναι όλος ο κόσμος σαν κι εσενα και υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να βοηθήσουν χωρίς αντάλλαγμα καποιον σε αναγκη.[/quote']

Να σου πω κάτι? Όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα και είναι στη μέση κι ένα αθώο παιδί, δεν λύνονται όλα με μια απλή συμβουλή μέσω ενός φόρουμ. Γιατί για να ξεμπερδέψει και να βοηθηθεί, σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες οι οποίες θα χρειαστούν χρήματα. Ακόμη δηλαδή και να δώσει κάποιος υπεύθυνα μια σωστή συμβουλή, πώς θα προχωρήσει χωρίς χρήματα? Άρα μια συμβουλή απλά τί να την κάνει?

Κακά τα ψέματα, χωρίς να μελετήσει κάποιος την υπόθεση συνολικά, κανένας δεν μπορεί από κάποιες σκόρπιες πληροφορίες να βοηθήσει ουσιαστικά.

Οταν καποιος δεν εχει τα χρηματα και για μια απλη συμβουλη σε επιστημονιο συμβουλο θα πρεπει να δωσει οσα θα εδινε για μια εβδομαδα στο σουπερ μαρκετ φυσικα και θα ψαξει να βρει λυση απο αλλου!!!

Ναι, να πάρει μια ιδέα, οκ! Αλλά τί παραπάνω?

Είμαι δικηγόρος και για αυτό απάντησα.

Εάν υπάρχει θέμα βίας κλπ. και δικαστική απόφαση παίρνει το παιδί και πάει όπου θέλει.

Υπάρχουν πολλές παράμετροι στη νομοθεσία. Εάν θες μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένη;

iyuNp3.png4hNCp3.png

Είμαι δικηγόρος και για αυτό απάντησα.

Εάν υπάρχει θέμα βίας κλπ. και δικαστική απόφαση παίρνει το παιδί και πάει όπου θέλει.

Υπάρχουν πολλές παράμετροι στη νομοθεσία. Εάν θες μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένη;

Bία σωματική δεν υπάρχει. Καθημερινές φωνές για τον πιο ασήμαντο λόγο σε σημείο που δεν του λέει για την καθημερινότητα της γιατί φοβάται ότι θα αρχίσει πάλι να φωνάζει πχ τι της έτυχε στο σουπερ. Αυτό δεν ξέρω αν νομικά στέκει σαν άλλου είδους βία. Εξύβριση μόνο ότι είναι χαζή, τουλάχιστον αυτό έχω ακούσει εγώ.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν θέλω να ρωτήσω

1. Αν δικαιούται να πάρει το παιδί μαζί της έξω μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου για την επιμέλεια.

2. Τα ελληνικά δικαστήρια είναι με το μέρος των αλλοδαπών μανάδων που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με το παιδί? Εδώ δεν θα έχει σπίτι, ούτε ευκαιρία για δουλειά, κατ αρχάς λόγω γλώσσας και φυσικά λόγω συνθηκών της χώρας.

3. Σε περιπτωση που δεν επεστρεφε από τις διακοπες τους στην χωρα της που πανε διακοπές με το παιδί και συνήθως αυτός δεν ακολουθεί, τότε τι επιπτώσεις έχει η κοπέλα και πόσο εύκολα μπορεί να την κυνηγήσει στο εξωτερικό (δεν θα ισχύουν πλέον οι νόμοι της άλλης χώρας?)

Να ξεκαθαρίσω ότι αν η κοπέλα αποφασίσει να προχωρήσει στο διαζύγιο, θα πάει προφανώς σε δικηγόρο. Αλλά πριν κάνει κάποια τέτοια κίνηση, ήθελε να μάθει μετά από δική μου παρότρυνση, πόσο υπερ ή κατά της είναι ο νόμος. Η ίδια φοβάται αυτή την στιγμή να κινηθεί γιατί το έχει δεδομένο ότι θα έχανε το παιδί. Και εγώ σκέφτηκα το παρεντς, γιατί έχω ξαναδεί κοπέλες να ζητάνε νομικές συμβουλές.

Εάν δεν έχει κάνει καμία νομική κίνηση και δεν έχει βγει καμία νομική απόφαση, όσο δίκαιο και να έχει δε μπορεί να πάρει το παιδί και να φύγει! Θα χάσει το δίκιο της στο τέλος.

Ακόμη, το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένας οργανισμός που βοηθάει τους μετανάστες για παλλινόστηση. Μπορεί να αποταθεί εκεί. Εάν δε το γνωρίζει μπορώ να παραθέσω εγώ κάποια στοιχεία.

Τέλος, άμα πάει διακοπές με το παιδί έξω, το παιδί έχει 2 ιθαγένειες, άρα 2 διαβατήρια. Που σημαίνει πως για να βγει το διαβατήριο της αλλοδαπής, ο πατέρας έδωσε τη συγκατάθεσή του. Εάν παραμείνει εκεί, ισχύει το δίκαιο της αλλοδαπής. Αλλά έχει να κάνει και με το εάν η αλλοδαπή είναι κ-μ της ΕΕ.

iyuNp3.png4hNCp3.png

Καταρχάς θα πρέπει να ζητήσει να πάρει την επιμέλεια του τέκνου. Το πιθανότερο είναι ότι θα την πάρει. Απο κει και πέρα ο γενικός κανόνας είναι ότι "έδρα" του παιδιού είναι η "έδρα" του γονέα που ασκεί την επιμέλεια. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση μπορεί να μετακομίσει οπουδήποτε εντός της χώρας ή και εκτός αυτής εφόσον το παιδί έχει τα απαραίτητα χαρτιά (διαβατήριο). Αν δεν έχει και ο άλλος γονέας αρνείται να υπογράψει για την έκδοσή του, τότε μπορεί να ζητήσει δικαστικά ώστε να υποχρεωθεί η άλλη πλευρά να υπογράψει. Γενικά καλό θα είναι να απευθυνθεί σε συνάδελφο δικηγόρο.

edit admin

Edited by Συντονιστής Χ

Σας ευχαριστώ όλες!

Θα της μεταφέρω όσα μου είπατε και αν τελικά προχωρήσει στο διαζύγιο, η επίσκεψη σε δικηγόρο θα είναι αναγκαία.

Και παλι ευχαριστώ!