Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Recommended Posts

Καλή μέρα σ' όλους τους γονείς! Θέλω να σας ενημερώσω πρώτα για το περιστατικό που βιώσαμε προσφάτως και να ρωτήσω την γνώμη σας από την εμπειρία σας.

Ο μεγάλος μου γιος είναι τώρα 4μιση χρονών και τον πήραν σε δημόσιο νηπιαγωγείο με κλήρωση στα προνήπια.Όλα καλά μέχρι προσφάτως όταν μας ενημέρωσε η 1 νηπιαγωγός (είναι ενναλάξ 2 ανά εβδομάδα) ότι το παιδί μου έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης γιατί του έβαλε να κάνει το 3 και όταν του είπε ότι δεν της άρεσε έβαλε τα κλάμματα.Αυτά τα είπε βέβαια στην γιαγιά του που τον παραλαμβάνει και η γιαγιά (παιδοδοντίατρος στο επάγγελμα) πήρε αμυντική στάση λέγοντας ότι ένας από τους λόγους που το στέλνουμε στο σχολείο είναι για να ενισχυθεί αυτή η ρημάδα αυτοπεποίθηση! Η νηπιαγωγός απάντησε το δεν μπορεί να ασχολείται με τον >>> καθώς έχει και άλλα 20 παιδιά να ασχοληθεί! Να μην σας πω όλο το βράδυ εκείνης της μέρας τι περάσα καθώς το παιδι όταν έπεσε να κοιμηθεί έκλαιγε με λυγμούς και δεν ήθελε να πάει σχολείο. Την επόμενη ημέρα που τον πήγα η ίδια μου ξαναείπε τα ίδια και αφού της είπα ότι μου περιγράφετε ένα τελείως διαφορετικό παιδί καθώς το παιδί μου είναι φυσιολογικότατο, κοινωνικότατο κλπ. Το παιδί βέβαια μας άκουσε και έβαλε τα κλάματα. Την ρώτησα να τον πάρω και μου είπε όχι γιατί θα το χάσουμε το παιχνίδι. Το απόγευμα της ίδιας μέρα πήγαμε με τον άντρα μου και βρήκαμε την άλλη δασκάλα-την οποία έχει δηλώσει το παιδί μου ότι συμπαθεί καθώς δεν είναι όλο μπλα μπλα μπλα σας την άλλη, είναι η περιγραφή του,-θέλοντας να διασταυρώσουμε τα πράγματα.Της περιγράψαμε τι είχε συμβεί και μας ενημερωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αυτοπεποίθησης αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι επειδή ο γιος μου και 1 άλλο παιδάκι είναι τα μικρότερα (τα 2 προνήπια που κληρώθηκαν) είναι δύσκολο να συμβαδίσουν με τα νήπια τα οποία τόνισε ότι είναι πολύ "δυνατή ομάδα" φέτος και πολύ προχωρημένα στο σημείο να μαθαίνουν δίφθογγα. Μας ηρέμησε λέγοντας ότι θα μιλήσει με την άλλη συνάδελφο.

Αύριο έχουμε συνάντηση γονέων για να δούμε...Το παιδί βέβαια το έχει πάρει από φόβο και με ρωτάει συνέχεια πόσες μέρες έχει σχολείο και πότε είναι ΣΒκύριακο ξανά.Πείτε μου τι να κάνω? Σημειωτέον ότι το παιδί μου δεν έχει πάει παιδικό σταθμό.Ήδη αγοράσαμε βιβλία ώστε να μπορέσουμε σπίτι να εκπαιδευόμαστε αλλά είναι σωστό αυτό που γίνεται?Μπορεί ένα παιδί να συμβαδίσει με μεγαλύτερα ή είναι προσωπική φιλοδοξία της νηπιαγωγού ώστε να πούν στο δημοτικό ότι τους έκανε πολύ καλή εκπαίδευση!

Αναμένω τις εμπειρίες σας και τις συμβουλές σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Διαφημίσεις

Μα κ έλλειψη αυτοπεποίθησης να μην έχει ένα παιδί με τη στάση αυτής της νηπγού θα αποκτήσει! Διάβασε αν θες τον οδηγό γονέα για να ενημερωθείς για το τι πρέπει να γίνεται στο νηπγειο. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι να στηρίξουν τα προνήπια αλλά κ όλα τα παιδιά άσχετα με το επίπεδο των υπολοίπων...

Κάθε παιδί αναπτύσσεται με δικούς του ρυθμούς κ στόχος είναι να προχωρήσει σε σχέση με τον εαυτό του κάθε παιδί κ όχι σε σχέση με τους άλλους. Στο νηπιαγωγείο προσεγγίζουμε τα γράμματα κ τους αριθμούς με ενδιαφέρουσες για τα παιδιά παιγνιώδης δραστηριότητες κ δεν υπάρχει καμία πίεση, δεν είναι δημοτικό! Υπάρχουν άλλοι πολύ πιο ουσιαστικοί στόχοι όπως το να κατανοήσουν τη χρησιμότητα κ τη σπουδαιότητα του γραπτού λόγου να θελήσουν να γράψουν με το δικό τους τρόπο (όπως θέλουν τα ίδια δηλ) γράμματα κ αριθμούς κ να αγαπήσουν το βιβλίο, να μάθουν να χρησιμοποιούν τη σκέψη τους κ να εφαρμόζουν όσα γνωρίζουν σε νέες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, να κάνουν μετρήσεις με όποιο τρόπο μπορούν γενικά να προτρέπονται μέσα από ενδιαφέροντες δραστηριότητες να ανακαλύπτουν. Αυτά μας ενδιαφέρουν κ μέσα από αυτά μαθαίνουν γράμματα κ αριθμούς. κ πάντα επιβραβεύουμε ακόμα κ αν δεν τα καταφέρνει να γράψει όπως οι μεγάλοι. Απαράδεκτο κ το σχόλιο της νηπ κ το γεγονός ότι σχολίασε για το παιδί μπροστά του..Κ όντως αν έχει ελλειψη αυτοπεποίθησης ένα παιδί στόχος του νηπγείου είναι να την ενισχύσει, Βέβαια η έλλειψη αυτοπεποίθησης δεν κρίνεται από ένα μόνο περιστατικό κ σίγουρα όχι από το συγκεκριμένο! Κ έτσι δεν ενισχύεται αλλά το αντίθετο!

Μην πιέσεις το παιδί σου να μάθει οτιδήποτε. Δες εδώhttp://nip-oloimero.sch.gr/appdata/documents/odigos%20gonea(lr).pdf Για μια ομαλή μετάβαση στο δημοτικό το παιδί χρειάζεται κυρίως ανάπτυξη σε κοινωνικές κ επικοινωνιακές δεξιότητες..

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Το θέμα είναι πως ακριβώς του το είπε η νηπιαγωγός... Προφανώς και το έκανε να αισθανθεί άσχημα...

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης φάνηκε από το συγκεκριμένο και μόνο γεγονός? Αλλά και πάλι για ποια αυτοπεποίθηση μιλάμε? Του είπε ότι έκανε λάθος την εργασία που του έβαλε! Το παρότρυνε να ξαναπροσπαθήσει? Τον επιβράβευσε για την όποια προσπάθεια κατέβαλε άσχετα με το αποτέλεσμα???

Από όσο ξέρω τα προνήπια δεν είναι υποχρεωτικό (προφανώς) να συμβαδίσουν με τα νήπια και ούτε οι νηπιαγωγοί έχουν τις ίδιες απαιτήσεις από αυτά...

εχω δυο μπουμπουκακια

Μην πιεζεις το παιδι σου να μαθει τα γραμματα απο τωρα, δεν ειναι ο σκοπος του νηπιαγωγειου αυτος. Ειμαι δασκαλα της Α δημοτικου και φετος, 1-2 παιδια ηξεραν καποια γραμματα (οπως καθε χρονια που παιρνω πρωτη). Τα υπολοιπα μαθαινουν φετος, και μαλιστα εχω ενα παιδακι μικροτερο απο τ'αλλα (γεννημενο τελη Δεκεμβρη), που δυσκολευεται, και φυσικα λαμβανω υποψη μου το γεγονος οτι ειναι μικροτερο και το βοηθω οσο μπορω. Η νηπιαγωγος πρεπει να το βοηθησει οσο μπορει με θετικη ενισχυση ν'αναπτυξει την αυτοπεποιθηση του, κι οχι απογοητευοντας το με τον τροπο της. Δεν ξερω τι θα μπορουσες να κανεις με τη συμπεριφορα της δασκαλας, παντως προσπαθησε εσυ οσο μπορεις να ενισχυσεις το παιδακι σου θετικα! Καλα, οσο για τους διφθογγους δυσκολευομαι πολυ να το πιστεψω!

Διαφημίσεις

• Επιστημονική συνεργ.

Καλησπέρα!

Κατανοώ την ανησυχία σας και θα σας πρότεινα να μιλήσετε στην ίδια την νηπιαγωγό.

Η συζήτηση και η συχνή επικοινωνία είναι απαραίτητη για να χτίσετε μια σχέση συνεργασίας και να αποφασίσετε από κοινού πως θα βοηθήσετε το παιδί.

Μη διστάσετε να εκθέσετε τους προβληματισμούς σας στην παιδαγωγό του παιδιού σας αλλά και να τη ρωτήσετε τί στόχους έχει θέσει για την ομάδα αλλά και για το παιδί σας ατομικά.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε οτι το νηπιαγωγείο μέσα από αναπτυξιακά κατάλληλες δραστηριότητες έχει στόχο την φυσική, κοινωνική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Ως εκ τούτου,το πρόγραμμα θα πρέπει να σχεδιάζεται με βάση τόσο την ηλικία όσο και τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, ενισχύοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας και την ενεργή συμμετοχή. Είναι λοιπόν μη αναμένομενο από ένα προνήπιο να θέλει να γράψει το 3 και μάλιστα να καταφέρει να το γράψει (μετά από 2,5 μήνες σχολείου).

Αυτό που προέχει είναι η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού μαθησιακού περιβάλλοντος που προάγει τον πειραματισμό και την ανακάλυψη μέσα από δραστηριότητες και επιβραβεύει την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα!

Θα σας συμβούλευα, επομένως, να μιλήσετε πρώτα στην νηπιαγωγό πρίν ξεκινήσετε ασκήσεις προετοιμασίας στο σπίτι! Σίγουρα είναι βοηθητικές, θα πρέπει όμως να έχουν νόημα για το παιδί και να τις βλέπει ως παιχνίδι και όχι ως μάθημα για να είναι έτοιμος για το σχολείο. Τα περισσότερα παιδιά είναι ήδη έτοιμα αρκεί το πρόγραμμα είναι αναπτυξιακά κατάλληλο και να σέβεται τις ατομικές διαφορές.

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι συμβουλές μου και να έχετε μια ουσιαστική

συνεργασία με την νηπιαγωγό του παιδιύ σας!

Νηπιαγωγός - ΜΑ, Μέλος naeyc,

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μηνυμάτων του Χρήστη