Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Μία γνώμη για το παιδικό δωμάτιο

Recommended Posts

Λοιπόν, αντιμετωπίζω το εξής θέμα και θα εκτιμούσα κάθε βοήθεια: Στο σπίτι μας έχουν τρεις κρεβατοκάμαρες. Χρησιμοποιούμε μία για γραφείο (που μας χρειάζεται) και είναι πολύ μεγάλο δωμάτιο, και στο τρίτο, μικρότερο έχουμε προς το παρόν τα δύο παιδιά που είναι μικρά (5 και 3).

Τώρα που ο δεύτερος δεν βολεύεται πια στην κούνια, πρέπει να κάνω μία αλλαγή. Να τα χωρίσω ακόμα το αποκλείω, είναι και το ίδιο φύλο, νομίζω ότι μέχρι το τέλος του δημοτικού μπορούν να είναι μαζί.

Πώς θα σας φαινόταν, αν τους μετέφερα στο μεγάλο δωμάτιο, ΜΟΝΟ τα κρεβατάκια τους και τα παιχνίδια τους (όπου θα απέφευγα την κουκέτα γιατί θα είχαν την άνεσή τους, το καθένα τη γωνιά του κλπ), και στο δωμάτιο του γραφείου -όπου θα είναι και ο μοναδικός υπολογιστής του σπιτιού:wink:- έβαζα τα γραφεία τους? Δηλαδή πώς θα σας φαινόταν, αν ένα παιδάκι δημοτικού (και στη συνέχεια δύο) μοιραζόταν το δωμάτιό του με τον αδερφό του και για το διάβασμα χρησιμοποιούσε το κοινό γραφείο του σπιτιού (εννοείται θα έχει το γραφιάκι του και το χώρο του στη βιβλιοθήκη που είναι μεγάλη)? Ίσως με βοηθήσει και πρακτικά στο μέλλον, γιατί θα διαβάζει με παρέα (εμένα που θα δουλεύω:-D:grin:).

Διαφημίσεις

εμενα μου αρεσει πολυ σαν ιδεα,το ιδιο θα κανουμε και εμεις αν κανουμε βεβαια δευτερο μπεμπε:P

στο ενα δωματιο θα κοιμουνται ετσι το εχω σκεφτει και στο αλλο που εχουμε ενα γραφειακι με το λαπτοπ μας (ειναι μικρο ομως δωματιο)θα μπορουν να μπουν γραφεια για διαβασμα.

εμενα μια χαρα μου ακουγεται.απλα τα παιχνιδια θα τα αφηνα στο δωματιο και οχι στο χωρο που θα ηταν τα γραφεια.θα ξερουν οταν μπαινουν εκει αργοτερα οτι εκει διαβαζουμε.:wink:

δε διαβασα καλα πριν,τωρα ειδα οτι και τα παιχνιδια θα τα αφησεις στο δωματιο.ετσι καντε θα ειναι μια χαρα αργοτερα να διαβαζουν μαζι και θα ξερουν οτι θα ειναι συγκεντρωμενοι.

Μια χαρα ιδεα μου φαινεται κι εμενα. Εγω μεγαλωσα με την αδερφη μου στο ιδιο δωματιο εως και τις πρωτες ταξεις του δημοτικου και ηταν πολυ ωραια. Δεν υπαρχει καλυτερο απο δυο αδερφακια που μεγαλωνουν μαζι και με αγαπη μεταξυ τους.

Αφου λοιπον προκειται για παιδακια του ιδιου φυλου, ακομη καλυτερα και θα μπορουν να μοιραζονται κοινες στιγμες και στο διαβασμα ακομη θα μπορει ο μεγαλυτερος σου να βοηθαει τον μικροτερο.

Κορίτσια ευχαριστώ. Κάπως έτσι το έχω δει κι εγώ, τουλάχιστον για τα επόμενα 6-7 χρόνια. Επίσης νομίζω ότι ένας χώρος που είναι ... προορισμένος για διαβασμά είναι πιο φιλικός από ένα δωμάτιο, γεμάτο παιχνίδια. Οι προβληματισμοί μου είναι δύο. Πρώτα από όλα δεν το έχω 'δει' πουθενά στην πράξη.

Δεύτερον, μήπως αφαιρώ από το παιδί τη δυνατότητα να λειτουργήσει αυθόρμητα μέσα στον προσωπικό του χώρο, αν θέλει να χαζέψει και λίγο στο διάβασμα, αν θέλει να διαβάσει και καμία χαζομάρα (όλοι τα κάναμε), αν θέλει να 'χαθεί' στον κόσμο του, θα έχει και τη 'μανούλα' απέναντι. Μήπως όλο αυτό το 'κοινόβιο' το κάνει να δει το διάβασμα σαν κάτι που το τελειώνουμε γρήγορα γρήγορα για να πάμε να παίξουμε στο δωμάτιό μας.

Λεπτομέρειες, θα μου πείτε. Άσε μην πρέπει να είμαι 6 χρόνια από πάνω τους να διαβάζουμε αγκαλιά.:-D:grin::-D Άλλωστε αυτά έχουν σημασία πια στο γυμνάσιο . Ευχαριστώ πολύ για τις γνώμες σας και πάλι.

Διαφημίσεις

Η γνώμη μου είναι να το κάνεις. Εμείς έχουμε και τις 3 μαζί. Είναι μικρές ακόμα βέβαια και δεν έχουμε το πρόβλημα του γραφείου. Μου αρέσει πολύ όταν τις βάζω να κοιμηθούν και οι δύο μεγαλύτερες μιλάνε και τραγουνάνε μαζί μέχρι να τις πάρει ο ύπνος. Επιπλέον αναπολώ τις νύχτες εκείνες που βρισκόμουν στο ίδιο δωμάτιο με την αδερφή μου και συζητούσαμε διάφορα αν και είναι 8 χρόνια μικρότερή μου και το ίδιο συμβαίνει με τον άντρα μου και τον αδερφό του. Γενικότερα είμαι υπέρ του κοινού δωματίου όταν τα παιδιά είναι του ίδιου φύλου ανεξαρτήτου ηλικίας. Αν κάποια στιγμή, για τον οποιοδήποτε λόγο το ένα θέλει να μείνει μόνει μόνο για κάποιες ώρες στο μέλλον ας καταφύγει στο δωμάτιο του γραφείου

Νεφέλη:1-1-08 Άλκηστις:1-4-09 Ίριδα:17-6-10

Τέλεια ιδέα kyra. Και να σου πω ίσως δεν χρειαστεί και ποτέ να το αλλάξεις διότι τα παιδιά είναι σε κοντινές ηλικίες...

υ.γ. αλίμονο σε'μένα που δεν έχω κάνει καμία πρόβλεψη για περίπτωση 2ου παιδιού...:lol::lol::lol:

rQGhp3.png

Πω πω καταρχήν μακάρι να ειχα την ευχέρια των 3δωμάτιων δυστυχώς εχω πολύ μικρό σπιτάκι και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αλλό αυτή η λύση που σκέφτεσαι είναι υπέροχη και ετσι θα διαχωρίζεται στο μυαλουδάκι τους οτι το παιδικό είναι για ύπνο και διασκέδαση και το γραφείο για διάβασμα .:lol:

Γνώμη μου είναι ο καθένας να έχει το δικό του δωμάτιο, τον δικό του χώρο, ολοκληρωτικά, να μπορεί να διαβάσει με όσα ενδιάμεσα διαλείματα θελήσει χωρίς να ''παρακολουθείται'', στις τάξεις του Δημοτικού μερικές φορές έρχονται συμμαθητές να ''διαβάσουμε μαζί'', ή απλώς για παρέα, χωρίς να παρεμβάλλεται η παρουσία του μικρότερου(συνήθως) ή του μεγαλύτερου,

επίσης, αν ο ένας δεν έχει τελειώσει το διάβασμα, ενώ ο άλλος θέλει να κοιμηθεί;

ή αν κάποιος διαβάζει μεγαλόφωνα ή ψιθυρίζοντας- όπως έκανε η αδερφή μου και μου έσπαγε τα νεύρα;

Όλα αυτά είναι δική μου άποψη, κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές ισορροπίες και μπορεί να κινηθεί ανάλογα:wink:

Από τότε που κουράστηκα να ψάχνω, έμαθα να βρίσκω. Και από τότε που ο άνεμος μού εναντιώθηκε, έμαθα να σαλπάρω με όλους τους ανέμους. Φ. Νίτσε

Γνώμη μου είναι ο καθένας να έχει το δικό του δωμάτιο, τον δικό του χώρο, ολοκληρωτικά, να μπορεί να διαβάσει με όσα ενδιάμεσα διαλείματα θελήσει χωρίς να ''παρακολουθείται'', στις τάξεις του Δημοτικού μερικές φορές έρχονται συμμαθητές να ''διαβάσουμε μαζί'', ή απλώς για παρέα, χωρίς να παρεμβάλλεται η παρουσία του μικρότερου(συνήθως) ή του μεγαλύτερου,

επίσης, αν ο ένας δεν έχει τελειώσει το διάβασμα, ενώ ο άλλος θέλει να κοιμηθεί;

ή αν κάποιος διαβάζει μεγαλόφωνα ή ψιθυρίζοντας- όπως έκανε η αδερφή μου και μου έσπαγε τα νεύρα;

Όλα αυτά είναι δική μου άποψη, κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές ισορροπίες και μπορεί να κινηθεί ανάλογα:wink:

serba πολύ σωστά σκέφτεσαι και εμένα μου αρέσει η ιδιωτικότητα γενικά αλλά δυστυχώς τα περισσότερα κλασσικά σπίτια είναι με λίγα (1 ή 2) δωμάτια...:wink:

rQGhp3.png

Διαφημίσεις

Μα τα γραφεία τους, μαζί με το δικό μου γραφείο, θα είναι σε άλλο δωμάτιο. Μάλλον δεν το περιέγραψα καλά. Το υπνοδωμάτιό τους θα είναι κοινό. Τα γραφεία τους θα είναι στο δωμάτιο- γραφείο του σπιτιού. Δηλαδή θα υπάρχει ένα δωμάτιο, όπου θα έχει τρία γραφεία (το δικό μου, και τα δύο μικρότερα), βιβλιοθήκη, υπολογιστή κά.

Αυτό που λες με τις παρέες, έχεις δίκιο, το έχω σκεφτεί. Και είναι ένα από τα αρνητικά του συστήματος. Δεν μπορώ να το κανονίζω όμως με διάλογο? Δηλαδή, 'τις δύο ώρες που θα είναι εδώ οι φίλοι σου, μπορείς να έχεις το γραφείο'.

Εγώ απ'όσο θυμάμαι τα παιδικά μου χρόννια και βλέπω ότι αυτό κάνει και η διπλανή μου ( έχει 3 αγόρια, 7,6 και 2 ετών ), οι παρέες των μεγάλων παιδιών συνήθως δεν έρχονται τις ίδιες ώρες /μέρες κάπως μοιράζεται η κατάσταση...

rQGhp3.png

Αυτό που λες με τις παρέες, έχεις δίκιο, το έχω σκεφτεί. Και είναι ένα από τα αρνητικά του συστήματος. Δεν μπορώ να το κανονίζω όμως με διάλογο? Δηλαδή, 'τις δύο ώρες που θα είναι εδώ οι φίλοι σου, μπορείς να έχεις το γραφείο'.

Ετσι ειναι καλη μου, δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα δικα μας δυστυχως. Σε αυτην την περιπτωση οπως καλα σκεφτεσαι απλα θα πρεπει να μοιραζονται οι χρονοι χρησης του εκαστοτε δωματιου, γιατι μπορει να ερθει και παρεα απλως για παιχνιδι, οποτε θα πρεπει να γινει... καταληψη του παιδικιου.

Με λιγη καλη θεληση, ολα λυνονται...:D

Εγώ έχω μία μικρή ενοχή, γιατί υπάρχει τρίτο δωμάτιο, αλλά, αν το μετατρέψω σε παιδικό, θα μας ξεβολέψει όλους πάρα πολύ. Ένας μεγάλος όγκος από χαρτιά και μηχανήματα, θα μεταφερθούν στον κοινόχρηστο χώρο και αυτό δεν βοηθάει στην χαλάρωση των ανθρώπων μέσα στο σπίτι. Το γραφείο μας είναι χώρος δουλειάς, υπολογιστές ανοιχτοί, χαρτιά γύρω γύρω, βιβλιοθήκη τεράστια. Πώς θα τα ρίξω αυτά μέσα στο σαλόνι μου, που έχει τα απολύτως απαραίτητα για να χαλαρώνουμε?

Και να σας πω και κάτι. Όταν το παιδί διαβάζει μέσα στο υπνοδωμάτιο, πώς μπορεί να χαλαρώσει, να ακούσει τη μουσική του, να καθίσει με τους φίλους του, όταν το γραφείο είναι σε κακή κατάσταση? ή πώς μπορεί να διαβάσει αποτελεσματικά, όταν όλα τα παιχνίδια είναι μέσα στη μέση?

Η σκέψη μου είναι να χωρίσω στο σπίτι τις 'ζώνες' της εργασίας και της χαλάρωσης των παιδιών. Ακόμα και με τα χρώματα στον τοίχο. Επίσης ο υπολογιστής είναι και θα παραμεινει ένας μέσα στο σπίτι, οπότε πρέπει να υπάρχει ένας κοινόχρηστος χώρος δουλειάς.

Η ιδιωτικότα είναι ένα ζήτημα. Γι αυτό λέω να το δοκιμάσω αυτό μέχρι να τελειώσει ο πρώτος το δημοτικό.

Στο σημείο που λέω για το πώς θα διαβάζει ο ένας ενώ ο άλλος θέλει να κοιμηθεί, έχεις δίκιο, παρανόησα...

στα άλλα επιμένω, ο καθένας στον χώρο του, να μπορεί το παιδί ενώ διαβάζει, να κάνει και κάτι άλλο, πχ. να τραγουδήσει, να χορέψει, οτιδήποτε,

δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε πώς το λέω, εγώ πχ. δεν θέλω όταν μελετάω, να είναι κανείς γύρω, με ενοχλεί και μου αποσπάει την προσοχή,

βέβαια αυτά εάν και εφόσον υπάρχει διαθέσιμο επιπλέον δωμάτιο, που απ' ότι κατάλαβα υπάρχει.

(εγώ τα έβαλα σε ένα δωμάτιο και τα δύο παιδιά, κάνοντας το τρίτο δωμάτιο κουζίνα ξεχωριστή, και τώρα που τα παιδιά είναι νήπιο άρχισα να συνειδητοποιώ ότι στο Δημοτικό θα πρέπει να το ξαναλλάξω-απλά αναρωτιέμαι σε ποια τάξη :confused:)

Από τότε που κουράστηκα να ψάχνω, έμαθα να βρίσκω. Και από τότε που ο άνεμος μού εναντιώθηκε, έμαθα να σαλπάρω με όλους τους ανέμους. Φ. Νίτσε

Διαφημίσεις

στα άλλα επιμένω, ο καθένας στον χώρο του, να μπορεί το παιδί ενώ διαβάζει, να κάνει και κάτι άλλο, πχ. να τραγουδήσει, να χορέψει, οτιδήποτε,

δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε πώς το λέω, εγώ πχ. δεν θέλω όταν μελετάω, να είναι κανείς γύρω, με ενοχλεί και μου αποσπάει την προσοχή,

...................................

(εγώ τα έβαλα σε ένα δωμάτιο και τα δύο παιδιά, κάνοντας το τρίτο δωμάτιο κουζίνα ξεχωριστή, και τώρα που τα παιδιά είναι νήπιο άρχισα να συνειδητοποιώ ότι στο Δημοτικό θα πρέπει να το ξαναλλάξω-απλά αναρωτιέμαι σε ποια τάξη :confused:)

Αυτό το πρώτο που λες είναι και ο βασικός μου προβληματισμός. Αλλά πάλι στο δημοτικό, καλύτερα να μάθουν σε πιο 'οργανωμένο' διαβασμα. Τώρα από την άλλη δεν το βλέπω να γίνεται και 'συνωστισμός' στο δωμάτιο-γραφείο:lol::lol::lol::lol: Μάλλον μόνη μου θα παραμείνω, όπως τώρα.

:lol:Συνωστισμός στον χώρο μελέτης:lol::lol::lol::lol:

λες;

Κοίτα, μπορείς να το δοκιμάσεις "πιλοτικά":lol: και θα δεις αν δουλεύει...

Νομίζω ότι όλα εξαρτώνται από το χαρακτήρα των παιδιών. Ίσως όταν ο ένας διαβάζει Ιστορία στη Γ δημοτικού και ο άλλος λύνει Μαθηματικά στην Ε να υπάρχει πρόβλημα αλλά μέχρι τότε έχεις πολύ καιρό!!!

Αν ένας από τους δυο είναι ζωηρός μπορεί να αποσπά τον άλλον π.χ. αλλά αυτό μόνο στην πράξη θα το δεις...

Άρα το δοκιμάζεις και το αλλάζεις μόνο αν και όταν δημιουργηθεί πρόβλημα...