Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Απορίες για θηλασμό και άντληση

Recommended Posts

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος 41

Β. Το φύλο του βρέφους Θήλυ

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ) ΦΤ

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία. Επισκληρίδιος

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη.

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο.

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

09/12 γέννηση 3090

13/12 έξοδος 3000

21/12 3340

28/12 3600

04/01 3830

11/01 4040

18/01 4260

25/01 4460

01/02 4740

08/02 5040

15/02 5240

22/02 5500

01/03 5660

08/03 5900

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο. 6-7

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει Όλα

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία. Medela mini electric

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει. Δεν ελέγχω πολύ τα ούρα της. Σίγουρα με κάθε γεύμα, που την αλλάζω.

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο 1-3

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

Δεν έχω ακριβός πρόβλημα με το θηλασμό αλλά απορίες.

Θηλάζω αποκλειστικά την μικρούλα μου από τότε που γεννήθηκε πριν 3½μήνες και δεν έχω δώσει ποτέ μπουκάλι (για το οποίο είμαι πολύ περήφανη!:cool:). Το γάλα μου δεν είναι άφθονο. Δεν ξέρω αν μπορώ να πω ότι δεν είναι αρκετό εφόσον η μπέμπα μου παίρνει βάρος κανονικά. Αλλά καμία φορά και για μερικές μέρες βλέπω ότι στη αρχή και για κανένα πεντάλεπτο πίνει κανονικά ενώ μετά αυτή θηλάζει ακόμα αλλά δεν καταπίνει πλέον. Καμία φορά εκνευρίζεται κι‘όλας και σταματά και κλαίει. Την ξαναβάζω αλλά αφού κάνει 3-4 θηλαστικές κινήσεις ξανά τα ίδια. Τους πρώτους 3 μήνες όπως μας είπε ο παιδίατρος είχαμε νοικιάσει ζυγαριά και παρακολουθούσαμε το βάρος της μια φορά τν εβδομάδα. Όντος έβλεπα ότι μετά από τα διαστήματα όπου γινόταν αυτό έπαιρνε αυτή λιγότερο βάρος από άλλες εβδομάδες. Τώρα δεν έχω πλέον ζυγαριά και έχω αγχωθεί λιγουλάκι… Υπάρχει περίπτωση να είναι η μπουμπού τεμπέλα και να μην θέλει να πολύ δυσκολευτεί μόλις έρθει το παχύ το γάλα;

Έψαξα το φόρουμ λίγο και βρήκα για τα συμπληρώματα. Πήρα για 2 εβδομάδες μαγιά μπύρας της solgar 4 ταμπλέτες 3 φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες και σταμάτησα 1 εβδομάδα (αύριο κανονικά είναι να το ξαναρχίσω) και φάνηκε να λύνετε το θέμα αυτό για όσο διάστημα πήρα τη μαγιά μπύρας. Αλλά τώρα μου φαίνεται πως πάλι πεινάει. Μπορεί να είναι σύμπτωση αλλά τις τελευταίες νύχτες ξυπνάει ανά τρίωρο το πολύ τετράωρο για να φάει ενώ είχε καμιά δεκαριά μέρες που κοιμόταν και εξάωρα...

Μια φορά φτάσαμε και στο οκτάωρο! Μήπως πεινάει; :confused:

Έχω και στο ντουλάπι fenugreek και milk thistle της solgar για ώρα ανάγκης :oops: αλλά δεν τα πήρα για να δω πρώτα πως θα με πάει με τη μαγιά μπύρας. Να τα πάρω; Τι δοσολογία;

Μου είχε πει ο παιδίατρος ότι μπορεί να θέλει να φάει λίγο ακόμα αλλά αφού παίρνει το βάρος της δεν υπάρχει λόγος να ανησυχώ. Η μπεμπούλα μου δηλαδή δεν έχει πολλές πολλές πολλές δίπλες, δεν είναι στρουμπουλή όπως κάποια άλλα μωρά (που θηλάζουν και αυτά) αλλά είναι όλα καλά;

Την ημέρα, παρότι προσπαθώ τώρα και ένα μήνα να την βάλω σε πρόγραμμα δεν ξέρω ποτέ πόσο θα κοιμηθεί. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αφού έχει περάσει περίπου 1 ½ ώρα από τότε που ξύπνησε, ξανά νυστάζει και την βάζω πάλι για ύπνο. Άλλες φόρες κοιμάται 1 ώρα, άλλες 40 λεπτά, άλλες μπορεί και 2 ½ ώρες ή και 20 λεπτά. Και αφού ξυπνήσει, και λίγο να εχει κοιμηθεί, τις περισσότερες φορές δεν καταφέρνω να την ξανακοιμίσω… Και τώρα που 2 μέρες μου έχει βγάλει το λάδι και σχεδόν δεν κοιμάται (σήμερα κοιμήθηκε 50 λεπτά το πρωί, 20 λεπτά το μεσημέρι και 40 λεπτά το απόγευμα :shock:) σκέπτομαι πάλι… μήπως πεινάει και αυτός είναι ο λόγος που δεν κοιμάται καλά τόσο συχνά;

Την ημέρα την ταΐζω, στις καλές της, κάθε 3 ώρες περίπου. Επειδή είναι πολύ ασταθές στις σιέστες της τα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα της είναι και αυτά ασταθές. Μπορεί να είναι από 2 ώρες ως και 4 ½ ώρες. Αναρωτιέμαι κ’εγώ αν όσο μεγαλώνει το παιδί αραιώνει και τα γεύματα του. Αν ναι, πότε; Δηλαδή την βάζω στο στήθος ανά 3ωρο ακόμα και αν δεν ζητήσει, αν είναι ξύπνια. Είναι σωστό ή καλύτερα να περιμένω να μου ζητήσει αυτή; και μέχρι πόσο να περιμένω; Έχω και το φόβο μη μειωθεί η παραγωγή!

Κάνει και γρήγορα! Σε 5-10 λεπτά σταματά και δείχνει χορτάτη. Την ξαναβάζω αλλά δεν θέλει άλλο. Με αγχώνει και αυτό μήπως δεν θηλάζει για αρκετή ώρα για να διατηρηθεί η παραγωγή.

Πήρα λοιπόν κ’εγώ το mini electric της medela για να μπορέσω να κρατήσω λίγο γάλα μήπως χρειαστεί να λείψω. Για την επιστροφή στη δουλειά έχω ακόμα καιρό (4 ½ μήνες) αν και είναι το μεγαλύτερο μου άγχος από τώρα!

Και τώρα έχω και τις απορίες που αφορούν το θήλαστρο.

Το πήρα πριν 3 μέρες. Το βραδύ προσπάθησα να αντλήσω από το ένα στήθος αφού τελείωσε η μπέμπα. Δεν έβγαλα παρά 2 σταγόνες. Χθες το πρωί ξαναπροσπάθησα από το ίδιο στήθος αφού έφαγε από το άλλο και έβγαλα 50 ml σε 10 λεπτά. Το ίδιο και το βράδυ από το άλλο στήθος. Σήμερα το πρωί έβγαλα μόνο 25 ml. Δεν με αγχώνει η ποσότητα διότι ξέρω ότι το συγκεκριμένο θήλαστρο είναι για περιστασιακή χρήση (σκουτεράκι όπως λέει η aglaia) και για αυτό το σκοπό το πήρα. Με αγχώνει όμως το γεγονός ότι, παρότι η aglaia λέει ότι την άντληση δεν μειώνει το επόμενο γεύμα, εμένα μου φάνηκε πως έβγαλα λιγότερο γάλα μετά από της 3 αυτές αντλήσεις (έκανε θηλαστικές κινήσεις η μπέμπα αλά δεν κατάπινε τίποτα μετά από λίγο). Τα πρώτα 50 ml που έβγαλα της τα έδωσε ο άνδρας μου (χαρά που έκανε!) αφού έφαγε πρώτα από το συγκεκριμένο στήθος 3 ώρες μετά την άντληση και το ήπιε με πολύ όρεξη, και ήθελε και άλλο.

Η απορίες μου λοιπόν:

1) Μπορώ να ενόσω τις διάφορες αντλήσεις μου για να δημιουργήσω ένα πλήρες γεύμα;

2) Σε αυτή τη περίπτωση πόσο τρώει βρε παιδάκι μου ένα μωρό σε αυτή την ηλικία; Πόσο να της δώσω δηλαδή; Και πόσο παραπάνω όσο μεγαλώνει;

3) Κάπου διάβασα ότι με αυτό το θήλαστρο μπορώ να κάνω μόνο μια άντληση την ημέρα. Ισχύει αυτό; Όσο και αν καταφέρω να βγάλω;

4) Αν είναι έτσι και δεν καταφέρω να βγάλω πάνω από 50 ml τη φορά δεν θα μπορέσω με τίποτα να έχω τράπεζα για την επιστροφή στη δουλειά, σωστά;

5) Μπορώ να κρατήσω το γάλα στο ψυγείο για 1-2 μέρες πρώτα και μετά να το βάλω στη κατάψυξη η πρέπει να το βάλω αμέσως μετά την άντληση;

6) Πότε να αντλήσω; (φοβάμαι μην της πάρω το γαλατάκι της)

Αυτά τα ολίγα μου… :)

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων για την βοηθεια!

age.png

preg.png

Διαφημίσεις

• 2 weeks later...

sylvie δυστυχώς δεν ξέρω να σου απαντήσω στα ερωτήματα σου αλλά θα ήθελα να επαναφέρω το θέμα σου γιατί η περίπτωση μου είναι σχεδόν ίδια με τη δική σου οπότε θα με βοηθούσαν κι εμένα κάποιες απαντήσεις στα τελευταία σου ερωτήματα....

θα σχολιάσω όμως το μύνημα σου μήπως βοήθησει η μια την άλλη

γιατί σε κάποιες απορίες σου έχω απάντηση

εγώ έχω αγοράκι γεννήθηκε στις 4/12 στις 38+4 με ΦΤ χωρίς επισκληρίδιο

με βάρος 3100 και ύψος 48...

τον 1ο μήνα ήταν 4100, 2 μηνών ήταν 5050, 3ών μηνών 5770, και 4/4 6280

αν παρατηρήσεις τις ζυγίσεις είμαστε περίπου στα ίδια κιλά

κι εγώ με αποκλειστικό θηλασμό....

μετά τους δύο μήνες κοιμόταν συχνά 6-7 ώρες σερί το βράδυ οπότε μείωσε τα γεύματα του...

έκανε περίπου 7-8 με 1-2 κενώσεις (όπως γράφεις κι εσύ )

όταν όμως τον ζύγισα στις 20/03 διαπίστωσα ότι ήταν

στα ίδια κιλά ακόμα 5770....ούτε γραμμάριο παραπάνω

αγχωθηκα και τον έβαλα κάτω να τον θηλάζω συνέχεια και έτσι σε 2 βδομάδες

ευτυχώς έφτασε τα 6300...η καλύτερή του ήταν...

άρχισε να ξυπνάει και τη νύχτα και έτρωγε κάθε μιάμιση ώρα

δήλαδη μπήκαμε σε πρόγραμμα νεογέννητου...

αλλά όσες φορές του πρόσφερα έτρωγε

βέβαια καμιά φορά παραφούσκωνε και μετά έβγαζε γουλίτσες

η συμπεριφορά του στο θηλασμό και στον ύπνο

είναι ακριβώς αυτή που περιγράφεις παραπάνω

δεν έχει κανένα ωράριο και κάθε μέρα είναι διαφορετική

και στις ώρες που θα κοιμηθεί και στις ώρες που θα φάει

άλλες φορές μπορεί να πεινάσει στι μιάμιση ώρα και άλλες φορές μπορεί να το ρίξει στον ύπνο και να κάνει να φάει και 4 ώρες (τη μέρα εννόω όχι τη νύχτα)

είναι μέρες που κοιμάται πολλές ώρες μέσα στη μέρα δηλαδή 2 με 3 τρίωρα ενώ ήδη έχει κοιμηθεί 6-7 ώρες τη νύχτα (άγιες μέρες)

και άλλες που κοιμάται από ενα τέταρτο ή μπόλικα μισαώρα και ξυπνάει και το βράδυ με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζομαι καθόλου

αντιγράφω τα δικά σου λόγια για να μην τα ξαναγράφω

"Μπορεί να είναι σύμπτωση αλλά τις τελευταίες νύχτες ξυπνάει ανά τρίωρο το πολύ τετράωρο για να φάει ενώ είχε καμιά δεκαριά μέρες που κοιμόταν και εξάωρα...

Μια φορά φτάσαμε και στο οκτάωρο! Μήπως πεινάει; :confused:"

ακριβώς τα ίδια μου κάνει (και εμένα 2 φορές έχει χτυπήσει 8ώρο)

γι αυτή τη συμπεριφορά έχω απάντηση

την οποία έχω βρεί μέσα στο φορούμ

τα μωράκια μας έκαναν το άλμα τους

αν το ψάξεις θα δείς ότι βρίσκονταν στη 16-17η εβδομάδα...

οπότε εμένα δεν με ανησυχούν πλέον αυτές οι συμπεριφορές

είναι φυσιολογικό

εγώ έχω τις ίδιες απορίες με σένα σχετικά με τις αντλήσεις...

πήρα χτές το freestyle (είναι σχετικά νέο της medela διπλής άντλησης) και ξεκίνησα να αντλώ για να κάνω τράπεζα μιας και αρχές μαίου ξεκινώ δουλειά

πριν κάνω τράπεζα θα δοκιμάσω να του μάθω να πίνει από μπιμπερό πρώτα

έκανα σήμερα το πρώι την πρώτη άντληση (αφού έφαγε ο μικρός)

και έβγαλα 70 μλ και από τα 2 στήθη (50 + 20) σε 12 λεπτά

οκ λέω για πρώτη φορά καλά είναι

στις 12 που ξαναέφαγε πήγα να αντλήσω πάλι και έβγαλα μόλις 20μλ

ρωτάω λοιπόν κι εγώ τα ίδια:

μπόρω να ενώσω τις αντλήσεις όλης της μέρας το βράδυ και να τα βάλω στην

κατάψυξη αργά το βράδυ?

(ήδη τα φυλάω σε ξεχωριστά μπουκάλια στο ψυγείο)

αν δεν τα βάλω κατάξυξη μπορώ να δοκιμάσω αύριο να τα ενώσω και να

δούμε αν θα το πιεί?

πόσες αντλήσεις πρέπει να κάνω?

μπορώ κάθε τρίωρο?

μετά το γεύμα του αντλώ..σωστό είναι αυτό?

διάβασα στο φόρουμ ότι στην άρχη μπορεί να μην αντλώ πολύ αλλά

με τις συνεχείς αντλήσεις θα αυξηθεί

δε θέλω να πάρω συπληρώματα για το θηλασμό μήπως και προκαλέσω

υπερπαραγωγή

04/12/2010 - 26/03/2013 - 25/08/2015 - 11/06/2018

• 3 weeks later...

Γεια σας και πάλι και χρόνια πολλά.

Ευχαριστώ την chrimai για την απάντηση της. Ναι, μπορεί να κινάνε άλμα ανάπτυξης… αν και έχω τις απορίες μου για την δική μου περίπτωση.

Τέλος πάντων…

Ήθελα να ρωτήσω το φόρουμ… Έχω κάνει κάτι λάθος και δεν μου απαντάει κανείς?

Αν έχω καταλάβει σωστά υπάρχουν άτομα στο φόρουμ που «ξέρουν». Εμένα γιατί δεν μου απαντάει κανείς? Μήπως πρέπει να τα ποστάρω αλλού όλα αυτά και τσάμπα περιμένω εδώ?

Ξεκινάω και τρελαίνομαι. Πριν 4 μέρες έλειψα για πρώτη φορά από το σπίτι για 5 ώρες. Έβγαλα από την κατάψυξη 1 μπιμπερό 160 ml (δικού μου γάλακτος) για να της το δώσει ο άνδρας μου. πρώτη φορά της δίναμε γεύμα από μπιμπερό και αφού δεν ήξερα τι ποσότητα πίνει ένα μωρό της ηλικίας της έβγαλα αυτό που είχε περισσότερο (2 αντλήσεις μαζί). Το παιδί, ως συνήθως, κοιμήθηκε 40-50 λεπτά το πρωί. Μου είπε ο άνδρας μου ότι έκλαιγε πολύ και ήταν κακόκεφη και νυσταγμένη. Τέλος πάντων, της έδωσε το μπιμπερό και το ήπιε όλο… αμέσως μετά την έβαλε για ύπνο αφού νύσταζε… Κοιμήθηκε 3 μισή ώρες! (γι’αυτό λέω ότι μάλλον κοιμάται λίγο επειδή δεν χορταίνει). Μόλις γύρισα σπίτι άντλησα το χαμένο γεύμα και έβγαλα 50 ml.

Από τότε έχει μειωθεί το γάλα μου πολύ! Δεν είναι απλά ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση της αλλά από την στιγμή που ξεκινά το γάλα να ρέει πίνει το πολύ 3 λεπτά και κόβεται. Έχουμε τρελαθεί στο κλάμα της τελευταίες μέρες. Την πρώτη μέρα, το ίδιο απόγευμα, αφού κατάλαβα το πρόβλημα την έβαζα πιο συχνά στο στήθος. Την δεύτερη μέρα χειροτέρεψε η κατάσταση και τις έδινα και από τα δυο στήθη σε κάθε γεύμα αλλά και πάλι είχαμε κλάματα. Την νύχτα που αποκομίζεται στο στήθος την αφήνω να πιπιλίζει μέχρι να ξανακατέβει γάλα, πράγμα που συμβαίνει μετά από περίπου 30-40 λεπτά! Σήμερα είναι η πέμπτη μέρα και δεν έχουμε καταφέρει τίποτα. Δεν βλέπω καμία βελτίωση. Κάθε τρεις και λίγο την βάζω στο στήθος και δεν καταφέρνουμε να βγάλουμε παρά μόνο μερικές γουλίτσες…

ΒΟΗΘΕΙΑ!

age.png

preg.png

Γεια σας και πάλι και χρόνια πολλά.

Ευχαριστώ την chrimaiγια την απάντηση της. Ναι, μπορεί να κινάνε άλμα ανάπτυξης… αν και έχω τις απορίες μου για την δική μου περίπτωση.

Τέλος πάντων…

Ήθελα να ρωτήσω το φόρουμ… Έχω κάνει κάτι λάθος και δεν μου απαντάει κανείς?

Αν έχω καταλάβει σωστά υπάρχουν άτομα στο φόρουμ που «ξέρουν». Εμένα γιατί δεν μου απαντάει κανείς? Μήπως πρέπει να τα ποστάρω αλλού όλα αυτά και τσάμπα περιμένω εδώ?

Ξεκινάω και τρελαίνομαι. Πριν 4 μέρες έλειψα για πρώτη φορά από το σπίτι για 5 ώρες. Έβγαλα από την κατάψυξη 1 μπιμπερό 160 ml (δικού μου γάλακτος) για να της το δώσει ο άνδρας μου. πρώτη φορά της δίναμε γεύμα από μπιμπερό και αφού δεν ήξερα τι ποσότητα πίνει ένα μωρό της ηλικίας της έβγαλα αυτό που είχε περισσότερο (2 αντλήσεις μαζί). Το παιδί, ως συνήθως, κοιμήθηκε 40-50 λεπτά το πρωί. Μου είπε ο άνδρας μου ότι έκλαιγε πολύ και ήταν κακόκεφη και νυσταγμένη. Τέλος πάντων, της έδωσε το μπιμπερό και το ήπιε όλο… αμέσως μετά την έβαλε για ύπνο αφού νύσταζε… Κοιμήθηκε 3 μισή ώρες! (γιʼαυτό λέω ότι μάλλον κοιμάται λίγο επειδή δεν χορταίνει). Μόλις γύρισα σπίτι άντλησα το χαμένο γεύμα και έβγαλα 50 ml.

Από τότε έχει μειωθεί το γάλα μου πολύ! Δεν είναι απλά ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση της αλλά από την στιγμή που ξεκινά το γάλα να ρέει πίνει το πολύ 3 λεπτά και κόβεται. Έχουμε τρελαθεί στο κλάμα της τελευταίες μέρες. Την πρώτη μέρα, το ίδιο απόγευμα, αφού κατάλαβα το πρόβλημα την έβαζα πιο συχνά στο στήθος. Την δεύτερη μέρα χειροτέρεψε η κατάσταση και τις έδινα και από τα δυο στήθη σε κάθε γεύμα αλλά και πάλι είχαμε κλάματα. Την νύχτα που αποκομίζεται στο στήθος την αφήνω να πιπιλίζει μέχρι να ξανακατέβει γάλα, πράγμα που συμβαίνει μετά από περίπου 30-40 λεπτά! Σήμερα είναι η πέμπτη μέρα και δεν έχουμε καταφέρει τίποτα. Δεν βλέπω καμία βελτίωση. Κάθε τρεις και λίγο την βάζω στο στήθος και δεν καταφέρνουμε να βγάλουμε παρά μόνο μερικές γουλίτσες…

ΒΟΗΘΕΙΑ!

Δεν είμαι ειδική για να σου απαντήσω αλλά μπορώ να σου πω τη δική μου εμπειρία. Κατ αρχάς, για να αυξηθεί η παραγωγή σου πρέπει να τη βάζεις να θηλάζει πιο συχνά. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Ισως θα ήταν χρήσιμα και τα συμπληρώματα που ανέφερες στο πρώτο σου ποστ.

Η δική μου εμπειρία με τις αντλήσεις, με το ίδιο θήλαστρο που έχεις και εσυ, ήταν πως μου αύξησαν το γάλα αντι να μου το μειώσουν.

Επίσης νομίζω πως αφού το παιδί δυσφορεί απο ένα σημείο και μετά στο ένα στήθος, τότε πρέπει να τη βάζεις και στο άλλο. Από την δική μου εμπειρία στο θηλασμό, θα πω πως το σύστημα "ένα στήθος ανα γεύμα" δεν λειτουργεί για όλες τις γυναίκες. Δοκίμασε λοιπόν να δίνεις και τα 2 στήθη σε κάθε γεύμα. Ισως να λειτουργήσει καλύτερα αυτό το σύστημα σε σένα.

6/ 11/2007: Ο μικρός Πρίγκιπας!!!

24/3/2011: Η Μπουκίτσα μας!!!

Διαφημίσεις

Kαλημέρα και χρόνια πολλά! Να σας ζήσουν τα μωράκια σας!

Απαντάω και στις δύο μαζί!

Μετά από τόσους μήνες επιτυχούς αποκλειστικού θηλασμού, είναι μάλλον απίθανο να μειωθεί το γάλα αν δεν γίνουν "λάθος χειρισμοί".

Εγώ το μόνο που βλέπω να έχει κάποιον κίνδυνο είναι το γεγονός ότι προσπαθείς Sylvie να βάλεις πρόγραμμα με τρίωρα ανάμεσα στους θηλασμούς! Το πρόγραμμα που επιβάλλεται από τη μαμά δεν είναι ασφαλές για μωρά που θηλάζουν! Θα πρέπει να ακολουθείς το μωρό σου, εκείνο ξέρει καλύτερα και στην ηλικία που είναι, μπορεί να πάρει όσο γάλα χρειάζεται αν του δώσεις την ευκαιρία!

Είναι φυσιολογικό να κοιμάται σε άστατες ώρες και η διάρκεια του ύπνου να μην είναι σταθερή από μέρα σε μέρα το μωρό που θηλάζει αποκλειστικά! Είναι πολύ πιθανό να κοιμάται κάποιες φορές λίγο γιατί δεν ήπιε πολύ γάλα στο προηγούμενο γεύμα και πείνασε νωρίτερα! Τότε, μόλις ξυπνάει θα το ξαναβάζεις στο στήθος ώστε αν χρειάζεται κι άλλο γάλα να θηλάσει. Αν δεν χρειάζεται θα σου το δείξει! Όμως δεν εξαρτάται πάντα ο ύπνος από την πείνα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως πονάκια, ένταση που βγαίνει με δυσκολία στον ύπνο και γενικά, το κάθε μωρό αντιδρά διαφορετικά! Είναι λογικό το μωρό που πίνει εύκολα και γρήγορα αρκετά μεγάλη ποσότητα γάλα από το μπουκάλι να κοιμάται αρκετή ώρα μετά, κι εμείς όταν κάνουμε μεγάλο γεύμα νυστάζουμε! Αν αφήσεις όμως το μωρό να κανονίσει μόνο του τα γεύματά του, μπορεί να είναι περισσότερο ικανοποιημένο με πιο μικρά και πιο συχνά γεύματα!

Η συμπεριφορά του μωρού είναι απόλυτα φυσιολογική για την ηλικία του, όπως σου γράφει και η chrimai, υπάρχουν και τα άλματα ανάπτυξης όπου το μωρό αφενός χρειάζεται περισσότερο γάλα από πριν και ο τρόπος να το αυξήσει είναι να θηλάζει πιο συχνά και για περισσότερη ώρα και αφετέρου, μπορεί να είναι γενικά αναστατωμένο την περίοδο του άλματος και να γίνεται πιο δύσκολο στον ύπνο και να χρειάζεται περισσότερη παρηγοριά. Αν διαβάσεις το θέμα με τα άλματα, θα δεις ότι δεν είσαστε μόνο εσείς έτσι, όλα τα μωρά περνάνε από αυτές τις φάσεις.

Τώρα για το θήλαστρο, όπως ανέφερες και γνωρίζεις, το θήλαστρο που έχεις είναι για περιστασιακή χρήση (πχ. όπως το χρησιμοποίησες ήδη εσύ, για να βγεις και να αφήσεις ένα γεύμα ή μερικά γεύματα). Είναι λογικό να μην αντλείς μεγάλες ποσότητες, ο οργανισμός σου χρειάζεται αρκετές αντλήσεις για να προσαρμοστεί στο θήλαστρο και να αρχίσει να παράγει περισσότερη ποσότητα! Η τράπεζα γάλακτος για την επιστροφή στη δουλειά δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλη! Μερικά γεύματα για ασφάλεια (σε περίπτωση που χάσεις κάποιες αντλήσεις όταν θα έχεις επιστρέψει στη δουλειά) είναι αρκετά. Το μωρό θα το καλύπτεις με τις αντλήσεις που θα κάνεις καθημερινά είτε στη δουλειά σου ή πριν φύγεις ή επιστρέφοντας στο σπίτι! Επειδή θα μένεις κάποιες ώρες χωρίς θηλασμό, θα δεις ότι αν αντλήσεις εκείνες τις ώρες θα βγάζεις περισσότερο γάλα. Όταν θα πλησιάζει ο καιρός για να επιστρέψεις στη δουλειά, μπορείς να γράψεις σε αντίστοιχο θέμα στο "θηλασμός και εργασία", δίνοντας πληροφορίες για τα ωράριά σου, το χρόνο που θα λείπεις συνολικά, το αν θα μπορείς ή όχι να αντλείς στο χώρο εργασίας σου κλπ, ώστε να σου απαντήσουν έμπειρες μαμάδες στο θέμα εργασία και αντλήσεις και να σε βοηθήσουν να φτιάξεις ένα πλάνο αντλήσεων που θα δουλέψει για σένα και το μωρό σου! Αν δεις ότι με το θήλαστρο που έχεις δεν μπορείς να αντλήσεις ικανοποιητική ποσότητα, ίσως χρειαστεί για μερικούς μήνες να νοικιάσεις ένα νοσοκομειακό, αν και απ' ότι βλέπω όταν επιστρέψεις στη δουλειά, το μωρό θα έχει μπει ήδη στις στερεές, οπότε θα μπορείς να θηλάζεις όσο θα είσαι σπίτι και τις ώρες που θα λείπεις να τρώει το μωρό στερεές και αν χρειάζεται να αφήνεις 1 ή δύο γεύματα γάλακτος μόνο!

Άρα, μην αγχώνεσαι από τώρα για την επιστροφή στη δουλειά.

Επικεντρώσου στον ελεύθερο χωρίς ωράρια θηλασμό, ώστε να δώσεις στο μωρό σου την ευκαιρία να πάρει το γάλα που χρειάζεται και όλα θα πάνε καλά! Τα 6-7 γεύματα θηλασμού που κάνει το μωρό είναι οριακά για μωρό που θηλάζει αποκλειστικά! Μερικά μωρά καταφέρνουν να πάρουν το γάλα που χρειάζονται με τόσα μόνο γεύματα, τα περισσότερα όμως όχι! Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το βάρος, όμως αν αισθάνεσαι ότι το μωρό δεν χορταίνει, αν το βλέπεις ανήσυχο κλπ, το πιο απλό και λογικό είναι να το ξαναβάλεις στο στήθος, είτε έχουν περάσει τρεις ώρες από το προηγούμενο γεύμα ή τρία λεπτά!

Καλή συνέχεια!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Kαλημέρα και χρόνια πολλά! Να σας ζήσουν τα μωράκια σας!

Απαντάω και στις δύο μαζί!

Μετά από τόσους μήνες επιτυχούς αποκλειστικού θηλασμού, είναι μάλλον απίθανο να μειωθεί το γάλα αν δεν γίνουν "λάθος χειρισμοί".

Εγώ το μόνο που βλέπω να έχει κάποιον κίνδυνο είναι το γεγονός ότι προσπαθείς Sylvie να βάλεις πρόγραμμα με τρίωρα ανάμεσα στους θηλασμούς! Το πρόγραμμα που επιβάλλεται από τη μαμά δεν είναι ασφαλές για μωρά που θηλάζουν! Θα πρέπει να ακολουθείς το μωρό σου, εκείνο ξέρει καλύτερα και στην ηλικία που είναι, μπορεί να πάρει όσο γάλα χρειάζεται αν του δώσεις την ευκαιρία!

Μα δεν το κάνω αυτό… Απλά έχω το τρίωρο σαν μέσος χρόνος. Δηλαδή, αν δεν μου ζητήσει αυτή πριν και δεν κοιμάται, θα της δώσω εγώ στο τρίωρο μάξιμουμ.

Είναι φυσιολογικό να κοιμάται σε άστατες ώρες και η διάρκεια του ύπνου να μην είναι σταθερή από μέρα σε μέρα το μωρό που θηλάζει αποκλειστικά! Είναι πολύ πιθανό να κοιμάται κάποιες φορές λίγο γιατί δεν ήπιε πολύ γάλα στο προηγούμενο γεύμα και πείνασε νωρίτερα! Τότε, μόλις ξυπνάει θα το ξαναβάζεις στο στήθος ώστε αν χρειάζεται κι άλλο γάλα να θηλάσει. Αν δεν χρειάζεται θα σου το δείξει!

Αυτό που κάνω από τότε που κοιμάται μόνη της στο δωμάτιο της (από 2 ½ μηνών) είναι να την ταΐζω κάθε φορά που ξυπνάει από την σιέστα (πάντα εννοείται αν δεν ζητήσει πριν). Αυτό σημαίνει περίπου 2 ½ ώρες από το τελευταίο γεύμα. Εκτός αν κοιμηθεί πολύ (σπάνιο πράμα) που θα πάμε σε 4 ώρες η και παραπάνω.

Από την ώρα που ξυπνάει μέχρι που ξανακοιμάται περνάει περίπου 1 ½ - 2 ώρες.

Τη νύχτα κοιμάται από 5 έως 7 ώρες σερί.

Την βάζω για ύπνο στις 9 με μπάνιο και τάϊσμα. Γύρο στις 12, πριν πέσω εγώ, την ταΐζω μές’τον ύπνο της. Και μετά την αφήνω να με ξυπνήσει όποτε πεινάσει.

Όμως δεν εξαρτάται πάντα ο ύπνος από την πείνα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως πονάκια, ένταση που βγαίνει με δυσκολία στον ύπνο και γενικά, το κάθε μωρό αντιδρά διαφορετικά! Είναι λογικό το μωρό που πίνει εύκολα και γρήγορα αρκετά μεγάλη ποσότητα γάλα από το μπουκάλι να κοιμάται αρκετή ώρα μετά, κι εμείς όταν κάνουμε μεγάλο γεύμα νυστάζουμε! Αν αφήσεις όμως το μωρό να κανονίσει μόνο του τα γεύματά του, μπορεί να είναι περισσότερο ικανοποιημένο με πιο μικρά και πιο συχνά γεύματα!

Απορώ, γιατί αν την αφήσω, δεν μου ζητάει ποτέ πριν το τρίωρο

Η συμπεριφορά του μωρού είναι απόλυτα φυσιολογική για την ηλικία του, όπως σου γράφει και η chrimai, υπάρχουν και τα άλματα ανάπτυξης όπου το μωρό αφενός χρειάζεται περισσότερο γάλα από πριν και ο τρόπος να το αυξήσει είναι να θηλάζει πιο συχνά και για περισσότερη ώρα και αφετέρου, μπορεί να είναι γενικά αναστατωμένο την περίοδο του άλματος και να γίνεται πιο δύσκολο στον ύπνο και να χρειάζεται περισσότερη παρηγοριά. Αν διαβάσεις το θέμα με τα άλματα, θα δεις ότι δεν είσαστε μόνο εσείς έτσι, όλα τα μωρά περνάνε από αυτές τις φάσεις.

Ήξερα για τα άλματα . Μα το θέμα τώρα είναι ότι θηλάζει πιο συχνά εδώ και 5 μέρες αλλά η ποσότητα γάλακτος που βγάζει είναι πιο μικρή από πριν! Και δεν είναι ιδέα μου. Το αισθάνομαι το γάλα όταν κατεβαίνει και βλέπω ότι το παιδί δεν πίνει πλέον μετά από πολύ λίγο.

Σκέφτομαι να πάρω νοσοκομειακό θήλαστρο για να αυξήσω την παραγωγή.

Τώρα για το θήλαστρο, όπως ανέφερες και γνωρίζεις, το θήλαστρο που έχεις είναι για περιστασιακή χρήση (πχ. όπως το χρησιμοποίησες ήδη εσύ, για να βγεις και να αφήσεις ένα γεύμα ή μερικά γεύματα). Είναι λογικό να μην αντλείς μεγάλες ποσότητες, ο οργανισμός σου χρειάζεται αρκετές αντλήσεις για να προσαρμοστεί στο θήλαστρο και να αρχίσει να παράγει περισσότερη ποσότητα! Η τράπεζα γάλακτος για την επιστροφή στη δουλειά δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλη! Μερικά γεύματα για ασφάλεια (σε περίπτωση που χάσεις κάποιες αντλήσεις όταν θα έχεις επιστρέψει στη δουλειά) είναι αρκετά. Το μωρό θα το καλύπτεις με τις αντλήσεις που θα κάνεις καθημερινά είτε στη δουλειά σου ή πριν φύγεις ή επιστρέφοντας στο σπίτι! Επειδή θα μένεις κάποιες ώρες χωρίς θηλασμό, θα δεις ότι αν αντλήσεις εκείνες τις ώρες θα βγάζεις περισσότερο γάλα. Όταν θα πλησιάζει ο καιρός για να επιστρέψεις στη δουλειά, μπορείς να γράψεις σε αντίστοιχο θέμα στο "θηλασμός και εργασία", δίνοντας πληροφορίες για τα ωράριά σου, το χρόνο που θα λείπεις συνολικά, το αν θα μπορείς ή όχι να αντλείς στο χώρο εργασίας σου κλπ, ώστε να σου απαντήσουν έμπειρες μαμάδες στο θέμα εργασία και αντλήσεις και να σε βοηθήσουν να φτιάξεις ένα πλάνο αντλήσεων που θα δουλέψει για σένα και το μωρό σου! Αν δεις ότι με το θήλαστρο που έχεις δεν μπορείς να αντλήσεις ικανοποιητική ποσότητα, ίσως χρειαστεί για μερικούς μήνες να νοικιάσεις ένα νοσοκομειακό, αν και απ' ότι βλέπω όταν επιστρέψεις στη δουλειά, το μωρό θα έχει μπει ήδη στις στερεές, οπότε θα μπορείς να θηλάζεις όσο θα είσαι σπίτι και τις ώρες που θα λείπεις να τρώει το μωρό στερεές και αν χρειάζεται να αφήνεις 1 ή δύο γεύματα γάλακτος μόνο!

Έχεις δίκιο σε αυτό. Μάλλον δεν θα χρειαστεί να πίνει γάλα όσο λείπω στη δουλειά. Θα ανησυχήσω για αυτό όταν πλησιάσει η ώρα…

Άρα, μην αγχώνεσαι από τώρα για την επιστροφή στη δουλειά.

Επικεντρώσου στον ελεύθερο χωρίς ωράρια θηλασμό, ώστε να δώσεις στο μωρό σου την ευκαιρία να πάρει το γάλα που χρειάζεται και όλα θα πάνε καλά! Τα 6-7 γεύματα θηλασμού που κάνει το μωρό είναι οριακά για μωρό που θηλάζει αποκλειστικά! Μερικά μωρά καταφέρνουν να πάρουν το γάλα που χρειάζονται με τόσα μόνο γεύματα, τα περισσότερα όμως όχι! Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το βάρος, όμως αν αισθάνεσαι ότι το μωρό δεν χορταίνει, αν το βλέπεις ανήσυχο κλπ, το πιο απλό και λογικό είναι να το ξαναβάλεις στο στήθος, είτε έχουν περάσει τρεις ώρες από το προηγούμενο γεύμα ή τρία λεπτά!

Καλή συνέχεια!

Σ'ευχαριτώ πολύ για το χρόνο σου!

age.png

preg.png

Μα δεν το κάνω αυτό… Απλά έχω το τρίωρο σαν μέσος χρόνος. Δηλαδή, αν δεν μου ζητήσει αυτή πριν και δεν κοιμάται, θα της δώσω εγώ στο τρίωρο μάξιμουμ.

Kατάλαβα λάθος εγώ, ότι προσπαθείς να κρατήσεις το τρίωρο μεταξύ των γευμάτων! Πολύ σωστά το κάνεις έτσι όπως περιγράφεις, όσο θα μεγαλώνει και βλέποντας ότι πάει καλά με την πρόσληψη βάρους, μπορείς να την αφήνεις να κανονίζει μόνη της, δηλ. να ξεπερνάει και το τρίωρο αν θέλει. Προς το παρόν όμως και εφόσον πιστεύεις ότι υπάρχει θέμα με την παραγωγή σου καλά κάνεις και συνέχισε έτσι. Τη νύχτα άφηνέ τη να κοιμάται όσο θέλει πλέον, εκτός αν υπάρξουν προβλήματα με το βάρος -πάνες

Αυτό που κάνω από τότε που κοιμάται μόνη της στο δωμάτιο της (από 2 ½ μηνών) είναι να την ταΐζω κάθε φορά που ξυπνάει από την σιέστα (πάντα εννοείται αν δεν ζητήσει πριν). Αυτό σημαίνει περίπου 2 ½ ώρες από το τελευταίο γεύμα. Εκτός αν κοιμηθεί πολύ (σπάνιο πράμα) που θα πάμε σε 4 ώρες η και παραπάνω.

Από την ώρα που ξυπνάει μέχρι που ξανακοιμάται περνάει περίπου 1 ½ - 2 ώρες.

Τη νύχτα κοιμάται από 5 έως 7 ώρες σερί.

Την βάζω για ύπνο στις 9 με μπάνιο και τάϊσμα. Γύρο στις 12, πριν πέσω εγώ, την ταΐζω μές’τον ύπνο της. Και μετά την αφήνω να με ξυπνήσει όποτε πεινάσει.

Απορώ, γιατί αν την αφήσω, δεν μου ζητάει ποτέ πριν το τρίωρο

Μια χαρά βλέπω να λειτουργείς και εδώ!

Ήξερα για τα άλματα . Μα το θέμα τώρα είναι ότι θηλάζει πιο συχνά εδώ και 5 μέρες αλλά η ποσότητα γάλακτος που βγάζει είναι πιο μικρή από πριν! Και δεν είναι ιδέα μου. Το αισθάνομαι το γάλα όταν κατεβαίνει και βλέπω ότι το παιδί δεν πίνει πλέον μετά από πολύ λίγο.

Σκέφτομαι να πάρω νοσοκομειακό θήλαστρο για να αυξήσω την παραγωγή.

Έχε υπόψην σου ότι μερικά μωρά μπορούν και θηλάζουν πολύ αποτελεσματικά και με λίγα λεπτά θηλασμού παίρνουν το γάλα που χρειάζονται! Πριν αγχωθείς και μπλέξεις με αντλήσεις, παρακολούθησε για λίγο καιρό (μερικές εβδομάδες) το βάρος και τις πάνες και αν αυτά δείξουν ότι το μωρό δεν παίρνει αρκετό γάλα, τότε μπορείς να κάνεις αντλήσεις για αύξηση της παραγωγής.

Επίσης, το ότι πριν θήλαζε πιο σπάνια και για περισσότερη ώρα ενώ τώρα πιο συχνά, δεν λέει τίποτα, τα μωρά περνάνε από πολλές αλλαγές, μέχρι να συνηθίσουμε μία συμπεριφορά, αυτή έχει αλλάξει, έχει δώσει τη θέση της σε μία νέα η οποία μπορεί αρχικά να μας προβληματίσει και μέχρι να συνηθίσουμε και αυτή, το μωρό έχει αλλάξει και πάλι συμπεριφορά! Δεν είναι κάτι το περίεργο! Ίσως να νιώθει μια νέα μαμά ανασφάλεια γιατί δεν ξέρει τι να περιμένει και δεν είναι σίγουρη αν το μωρό έχει χορτάσει ή αν χρειάζεται κάτι άλλο, αλλά μέχρι τώρα τα έχετε πάει πάρα πολύ καλά και είμαι σίγουρη ότι πλέον μπορείς να ανταποκριθείς μια χαρά σε όποια αλλαγή και ανάγκη παρουσιάσει το μωρό σου.

Επιμένω στην παρακολούθηση του βάρους και των βρεγμένων πανών και να μην ανησυχείς αν αυτά είναι εντάξει. Αν υπάρξει πρόβλημα με το βάρος κλπ, τότε τα ξαναλέμε!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Επιμένω στην παρακολούθηση του βάρους και των βρεγμένων πανών και να μην ανησυχείς αν αυτά είναι εντάξει. Αν υπάρξει πρόβλημα με το βάρος κλπ, τότε τα ξαναλέμε!

Σ'ευχαριστώ sofuka για την βοήθεια σου.

Μήπως θα μπορούσες να μου πεις πόσες πάνες πρέπει να βρέχει για να λέμε ότι είναι εντάξει?

age.png

preg.png

Διαφημίσεις

• 4 weeks later...

Ενημερωτικά να πω ότι το πρόβλημα λύθηκε σταδιακά μέσα σε λίγες μερούλες. Το γάλα μου επανήλθε… Παίρνω μαγιά μπύρας και fenugreek εναλλακτικά (2 εβδομάδες μαγιά και 1 εβδομάδα fenugreek).

Από πάνες είμαστε καλά.

Δεν ξέρω τι έπαθα τότε, αλλά τρομοκρατήθηκα και δεν έχω ξαναλείψει από το σπίτι αφήνοντας μπιμπερό από τότε…

Προχθές την είδε ο παιδίατρος και μας είπε ότι είναι όλα οκ (6800 φτάσαμε, και 68 πόντους).

Αυτά. Ευχαριστώ για την βοήθεια σας!!

age.png

preg.png