Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αποκλειστικός θηλασμός μετά από μπουκάλι

Recommended Posts

Χρόνια πολλά και πολύχρωμα σε όλους τους γονείς και στα παιδάκια τους!

Θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα και ευχαριστώ εκ των προτέρων όποια μαμά μου απαντήσει...Μετά από πρόωρη ρήξη υμένων στα μέσα Νοεμβρίου (στις 34 εβδομάδες, Β.Γ.1520gr) - ένα μήνα στην Εντατική Νεογνών όπου γινόταν σίτιση με μπιμπερό (με το δικό μου γαλατάκι) - γυρίσαμε επιτέλους σπίτι πριν δύο εβδομάδες.

Στο σπίτι ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΝΕΥΡΑ, ΚΛΑΜΑ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑ:mad: και αφού διάβασα ό,τι μπορούσα από το διαιδίκτυο (τα σεμινάρια θηλασμού δεν είχα προλάβει να τα κάνω), το θηρίο μου έπιασε το στήθος (η αλήθεια είναι ότι καθώς δεν έπερνε από μόνο του την πρωτοβουλία το ... ματσαμπούκιασα ελαφρώς με το ζόρι και...έπιασε!).

Καθώς μέχρι τότε χρησιμοποιούσα θήλαστρο κάθε 3-5 ώρες προσπάθησα να περάσω στη μεταβατική φάση με σταδιακή μείωση του μπουκαλιού μετά από κάθε θηλασμό. Αμ δε! Το θηρίο κοιμόταν μετά από το θηλασμό (ενίοτε και στο ενδιάμεσο) και δεν ξυπνούσε με τίποτα για να φάει και από το μπουκάλι, οπότε και εγώ - από προχθές - το προβίβασα εντός 24ώρου στην επόμενη τάξη με σύντομες διαδικασίες και πέρασα στον αποκλειστικό θηλασμό (με μόνο ένα γεύμα με μπουκάλι το βράδυ και αυτό λόγω κούρασης, θα το κόψω στο άμεσο μάλλον). Από τη στιγμή που το μωρό παίρνει βάρος και λερώνει κανονικά νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την απότομη αυτή μετάβαση...

Τα ερωτήματά μου τώρα είναι τα εξής:confused::

- Επειδή τρώει λαίμαργα και πολύ, μερικές φορές μετά το φαγητό κάνει αναγωγές. Και με το μπιμπερό έτρωγε πολύ (80-90ml/γεύμα στα 2.500kgr και εάν του έβαζα κι άλλο τόσο θα το έτρωγε!). Μήπως πρέπει να τον διακόπτω από το φαγητό κάποια στιγμή ή να μην τον ξαναβάζω στο στήθος μετά τις αναγωγές; Εγώ βασικά τον προσπαθώ να θηλάζει όσο θέλει, γιατί έχω το άγχος να βάζει βάρος, λόγω της προωρότητας.

- Μερικές φορές τρώει από το ένα στήθος και κοιμάται πριν τον βάλω στο άλλο. Να βγάζω το γάλα από το άλλο στήθος με το θήλαστρο ή να το αφήνω (όπως κάνουν οι μαμάδες που ξεκίνησαν με αποκλειστικό θηλασμό εξαρχής;). Γάλα φαίνεται ότι έχω πλέον αρκετό, καθώς τρώει και κοιμάται για 3 ώρες (πριν τη μετάβαση στο στήθος ακολούθησα για 2-3 ημέρες το σύστημα των συχνών αντλήσεων ανά 3ωρο).

- Το γάλα που έχω φυλάξει στο ψυγείο προ 48 ώρου μπορώ τώρα να το βάλω στην κατάψυξη ή στην κατάψυξη μπαίνει γάλα μόνο άμεσα αντλημένο

- Λόγω και αναιμίας κάνει ταχύπνοια όταν τρώει και γογγυσμούς - σταματάει να πάρει ανάσες και ξανασυνεχίζει σε λίγο (μάλιστα μία φορά μου έκανε και άπνοια για λίγα δευτερόλεπτα-μπορεί και να στραβοκατάπιε πάντως δεν έβηξε μετά). Είναι φυσιολογικό αυτό;

Αυτά τα ολίγα..:confused:

Διαφημίσεις

Αχ και κάτι ακόμη!..

Όταν μετά το θηλσμό δεν αδειάζει το στήθος εντελώς θα πρέπει να αντλώ το υπόλοιπο γάλα ή όχι;

και πάλι...ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

καλη χρονια και να σου ζησει ο παιδαρος!

Νομιζω οτι οι αποριες σου θα λυθουν αν ψαξεις στο forum στο αντιστοιχο θεμα του αποκλειστικου θηλασμου!

Εγω δεν εχω γεννησει ακομα οποτε απο φιλες και απο την μαμα μου που εκανε 6 ζωη να εχουμε εχω εμπειρια!

Θα σου ελεγα παντως να μην αγχωνεσαι και να μην του διακοπτεις το γευμα του να τον αφηνεις να φαει οσο θελει εγω στη θεση σου θα ανησηχουσα για το αντιθετο αν δεν ετρωγε δηλαδη!

Επειδη κινδυνευω να γεννησω προωρα λογω συσπασεων το εχω ψαξει λιγακι και ειναι αθλος αυτο που καταφερες απο το μπουκαλι να παει στο στηθος!

Συγχαρητηρια οπλισου με υπομονη γιατι ο αποκλειστικος θηλασμος ειναι full time job επισης πρεπει να εισαι ανα πασα στιγμη ικανη να θηλασσεις τρωγε καλα και ισορροπημενα γευματα ωστε το μωρο σου να παιρνει καλης ποιοτητας γαλα και να σε εξαντλει λιγοτερο και να κοιμασαι καλα!

Προσπαθησε να βρεις τις απαντησεις που ψαχνεις στο αντιστοιχο θεμα στο forum και αν δυσκολευεσαι να στο παραθεσουμε!

Αστον να τρωει οσο θελει καλο του κανει!

Καλη συνεχεια να σου ζησει και να τον καμαρωσεις οπως ποθεις!

Καλη Χρονια!

Θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα και ευχαριστώ εκ των προτέρων όποια μαμά μου απαντήσει...Μετά από πρόωρη ρήξη υμένων στα μέσα Νοεμβρίου (στις 34 εβδομάδες, Β.Γ.1520gr) - ένα μήνα στην Εντατική Νεογνών όπου γινόταν σίτιση με μπιμπερό (με το δικό μου γαλατάκι) - γυρίσαμε επιτέλους σπίτι πριν δύο εβδομάδες.

Στο σπίτι ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΝΕΥΡΑ, ΚΛΑΜΑ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑ:mad: και αφού διάβασα ό,τι μπορούσα από το διαιδίκτυο (τα σεμινάρια θηλασμού δεν είχα προλάβει να τα κάνω), το θηρίο μου έπιασε το στήθος (η αλήθεια είναι ότι καθώς δεν έπερνε από μόνο του την πρωτοβουλία το ... ματσαμπούκιασα ελαφρώς με το ζόρι και...έπιασε!).

Καθώς μέχρι τότε χρησιμοποιούσα θήλαστρο κάθε 3-5 ώρες προσπάθησα να περάσω στη μεταβατική φάση με σταδιακή μείωση του μπουκαλιού μετά από κάθε θηλασμό. Αμ δε! Το θηρίο κοιμόταν μετά από το θηλασμό (ενίοτε και στο ενδιάμεσο) και δεν ξυπνούσε με τίποτα για να φάει και από το μπουκάλι, οπότε και εγώ - από προχθές - το προβίβασα εντός 24ώρου στην επόμενη τάξη με σύντομες διαδικασίες και πέρασα στον αποκλειστικό θηλασμό (με μόνο ένα γεύμα με μπουκάλι το βράδυ και αυτό λόγω κούρασης, θα το κόψω στο άμεσο μάλλον). Από τη στιγμή που το μωρό παίρνει βάρος και λερώνει κανονικά νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την απότομη αυτή μετάβαση...

- Επειδή τρώει λαίμαργα και πολύ, μερικές φορές μετά το φαγητό κάνει αναγωγές. Και με το μπιμπερό έτρωγε πολύ (80-90ml/γεύμα στα 2.500kgr και εάν του έβαζα κι άλλο τόσο θα το έτρωγε!). Μήπως πρέπει να τον διακόπτω από το φαγητό κάποια στιγμή ή να μην τον ξαναβάζω στο στήθος μετά τις αναγωγές; Εγώ βασικά τον προσπαθώ να θηλάζει όσο θέλει, γιατί έχω το άγχος να βάζει βάρος, λόγω της προωρότητας.

- Μερικές φορές τρώει από το ένα στήθος και κοιμάται πριν τον βάλω στο άλλο. Να βγάζω το γάλα από το άλλο στήθος με το θήλαστρο ή να το αφήνω (όπως κάνουν οι μαμάδες που ξεκίνησαν με αποκλειστικό θηλασμό εξαρχής;). Γάλα φαίνεται ότι έχω πλέον αρκετό, καθώς τρώει και κοιμάται για 3 ώρες (πριν τη μετάβαση στο στήθος ακολούθησα για 2-3 ημέρες το σύστημα των συχνών αντλήσεων ανά 3ωρο).

- Το γάλα που έχω φυλάξει στο ψυγείο προ 48 ώρου μπορώ τώρα να το βάλω στην κατάψυξη ή στην κατάψυξη μπαίνει γάλα μόνο άμεσα αντλημένο

- Λόγω και αναιμίας κάνει ταχύπνοια όταν τρώει και γογγυσμούς - σταματάει να πάρει ανάσες και ξανασυνεχίζει σε λίγο (μάλιστα μία φορά μου έκανε και άπνοια για λίγα δευτερόλεπτα-μπορεί και να στραβοκατάπιε πάντως δεν έβηξε μετά). Είναι φυσιολογικό αυτό;

Καλησπέρα και καλή χρονιά:P

Η λογική του θηλασμού είναι ότι ξεκινάω με ένα στήθος για όσο περισσότερη ώρα γίνεται ώστε να πάρει το μωράκι το λιπαρό γάλα, ρεύεται το μωράκι και έπειτα προσφέρω το άλλο στήθος. Αν θέλει συνεχίσει το θηλασμό αν όχι σταματά. Αυτό με τις εναλλαγές στήθους χρησιμοποιείται ειδικά στην αρχή για να εδραιωθεί η γαλουχία. Επομένως καλά κάνεις και το αφήνεις το μωράκι να θηλάζει όσο θέλει. Μπορεί τον πρώτο καιρό να είναι ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο στήθος για να μπορέσει να ρυθμίσει την παραγωγή εκεί που θέλει (κάτι που θα κάνει και αργότερα στα άλματα ανάπτυξης).

Σε ότι αφορά το γάλα μπορείς να ΄κοιτάξεις λίγο και το topic με τη διατήρηση του μητρικού γάλακτος πάντως σίγουρα μπορείς να το καταψύξεις έπειτα από 48 ώρες στο ψυγείο, για περισσότερα δες εδώ http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=24675 . Από κενώσεις πως πάτε?

Κατ' αρχήν συγχαρητήρια που τα κατάφερες τόσο καλά! Μπράβο σου και να χαίρεσαι το μωράκι σου.

Επειδή το μωρό είναι πρόωρο και ακόμα κάτω από 3 κιλά, θα πρέπει να είσαι λίγο προσεκτική με τη συντήρηση του γάλακτος και με την ανάγκη η μη συμπληρώματος: το γάλα μπορείς να το βάλεις στην κατάψυξη σημειώνοντας ως ημερομηνία την ημέρα της άντλησης, αλλά αυτό είναι οδηγία για τελειόμηνα μωρά. Κοινώς, δεν το πετάς μεν ως γάλα, αλλά αν χρειαστεί, προτίμησε να δώσεις πιο "φρέσκο" στο μωρό στη φάση αυτή.

Το ότι το μωρό κοιμάται για 3 ώρες δεν είναι ένδειξη για το πόσο γάλα έχεις ή δεν έχεις και με δεδομένο ότι το μωρό είναι πρόωρο, η πρόσληψη βάρους του θα πρέπει να εκτιμάται από παιδίατρο με τακτικές ζυγίσεις.

Η "απότομη" όπως λες μετάβαση θα πρέπει επίσης να εκτιμηθεί ως προς την πρόσληψη βάρους, καθώς το μωρό μπορεί αλλά μπορεί και να μην θηλάζει τόσο ικανοποιητικά λόγω προωρότητας και μικρού ακόμα βάρους. Υπάρχει δηλαδή η περίπτωση, λόγω του ότι ο θηλασμός είναι πιο κουραστικός για το μωρό από το μπιμπερό, να κοιμάται γιατί κουράστηκε κι όχι απαραίτητα γιατί έφαγε πολύ.

Οι αναγωγές μπορεί να οφείλονται σε τυχόν ΓΟΠ, σε τυχόν υπερπαραγωγή δική σου σε συνδυασμό με λαιμαργία του μωρού κλπ. Οι αναγωγές εν δυνάμει μπορεί να επηρεάσουν το βάρος του μωρού, οπότε πάλι θα πρέπει να το έχεις κατά νου. Θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα να ξαναθηλάσει το μωρό μετά την αναγωγή, αλλά θα πρέπει να εντοπιστεί ο λόγος των αναγωγών ειδικά αν μιλάμε για πολλές ή/και συνεχείς. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί οι αναγωγές να είναι απόλυτα φυσιολογικές (π.χ. και η ήπια ΓΟΠ, ειδικά όταν το μωρό δεν έχει πρόβλημα πρόσληψης βάρους, θεωρείται φυσιολογική).

Το κατά πόσον θα πρέπει να αντλείς-αδειάζεις το στήθος έχει να κάνει με το κατά πόσον το μωρό σου στη φάση αυτή θηλάζει ικανοποιητικά. Αν ναι, τότε δεν χρειάζεται να αντλείς. Αν όχι, τότε πρέπει να συνεχίσεις να αντλείς και για να δίνεις με μπιμπερό και για να διατηρείς την παραγωγή σου.

Για το τελευταίο που ρωτάς θα πρέπει να σου απαντήσει γιατρός.

Διαφημίσεις

Κορίτσια σας υπερ-ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας...:)

Η αλήθεια είναι ότι βιάστηκα να θεωρήσω ότι τα καταφέραμε με την απότομη μετάβαση στον αποκλειστικό θηλασμό:-( και από εχθές ξαναγύρισα στο θηλασμός-μπουκάλι!...

Μάλλον τελικά δεν είναι ικανοποιητικός ο θηλασμός καθώς: α/ο μπέμπης έβαλε μόνο 10-20 gr/ημέρα επί αποκλειστικού θηλασμού ενώ με το μπουκάλι έβαζε 50-70 gr/ημέρα, β/οι κενώσεις του μειώθηκαν πολύ από 8-10/ημέρα σε 2-3/ημέρα μικρότερης ποσότητας και βασικά γ/μετά το θηλασμό μένει γάλα στο στήθος (ο μπέμπης κουράζεται μάλλον και σταματά να θηλάζει νωρίς και κοιμάται), ενώ θα έπρεπε να το αδειάζει για να χορτάσει (με την άντληση βγάζω περίπου 80ml/3ωρο και από τα δύο στήθη, που είναι σχεδόν αυτό που έτρωγε και με το μπουκάλι, αλλά όταν δεν αδειάζει το στήθος ή όταν θηλάζει μόνο από το ένα στήθος σίγουρα τρώει λιγότερο:-()...

Τώρα τις μισές φορές του δίνω μόνο στήθος και τις άλλες μισές στήθος και μετά μπουκάλι...

Το θέμα είναι πως θα τον κάνω να θηλάζει πιο αποδοτικά (θηλάζει με πολλές διακοπές, κάνει 4-5 ρουφηξιές και μετά σταματά για να πάρει ανασούλες και κοιμάται γρήγορα, μάλλον κουράζεται ή δεν είναι ικανοποιημένος από τη ροή και σταματά..;...). Αν έχετε καμμία ιδέα... ευπρόσδεκτη!

Να σημειώσω ότι όταν τρώει κάνει την παύση κάθε 2-3 θηλαστικές κινήσεις, στο ένα στήθος με πονάει όταν ξεκινά το θηλάσμό, ενώ το άλλο στήθος δεν το δέχεται πάντα (έχει μικρότερη ροή). Επίσης δεν κάνω αντλήσεις μετά από κάθς θηλασμό, αλλά όταν αισθάνομαι το στήθος βαρύ μετά το θηλασμό. Σας ευχαριστώ!