Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Μήπως την αφήνω να γίνεται δεκτική στη βία?

Recommended Posts

γεια σας κοριτσια

ειμαι πολυ μπερδεμενη...

η κορη μου ειναι 5 ετων κ ο γιος 2.5.καθε μερα την χτυπαει την καημενη:confused: σε σημειο καποιες φορες να βγει αιμα η να αφησει σημαδι.πχ μια φορα της καρφωσε στυλο στο δαχτυλο!την εχει γεμισει γρατζουνιες κ τσιμπηματα!παλια τις εβγαζε κ τουφες μαλλια αλλα το σταματησε .το θεμα ειναι

οτι παντα τρεχω να τους χωρισω κ παντα την εμμποδιζω να ανταποδωσει τα χτυπηματα.υπαρχει περιπτωση ετσι να γινει αργοτερα δεκτικη στο θεμα ''ξυλο'' απο τον συντροφο της?μαυτο που κανω δε την περιοριζω στο να μην αμυνεται?στο να δεχεται την βια?κ να την αφησω να τον χτυπησει δεν ειναι σωστο!τι να κανω μαυτο τον μικρο κ ποσες φορες τον εβαλα τιμωριες κ τον μαλωσα κ ττου εχω τσιμπισει κ γω το χερι να δει οτι ποναει καθε μερα τα ιδια .ενω μετα της ζηταει συγνωμη κ της κανει αγκαλια κ φιλακι ε στο καπακι μπορει να ξανακανει τα ιδια!δηλαδη ετσι τι μαθαινει η μεγαλη?οτι μας χτυπανε το δεχομαστε απραγοι δεχομαστε κ τη συγνωμη κ μετα την επομενη σφαλιαρα?τι να κανω????ειμαι υπερβολικη????

στεναχωριεμαι πολυ:?

Διαφημίσεις

Ειμαι σιγουρη οτι πολυ θα διαφωνισουν με την απαντηση μου αλλα θα πρεπει να την αφησεις να αμυνθει και να ανταποδοσει και κατι (οχι βεβαια να τον "σακατεψει"). Ερχετε και το τριτο ετσι δεν ειναι? Μηπως πρεπει ο μικρος να καταλαβει απο ενα πιο κοντινο σε ηλικια οτι υπαρχουν ορια?

Και ισως και για το μελλον της κορη σου θα πρεπει να μην συνηθισει οτι τα αγαπημενα μας κοντινα προσωπα μπορουν να μας πονουν και εμεις πρεπει να το δεχομαστε..

εχεις δικιο σε ολα γιαυτο σκαω!ειναι σωστο να την αφησω να τον δειρει?σε 10 μερες ξεκιναει ο μικρος παιδικο.σιγουρα θα χτυπησει καποιο παιδι εκει κ σιγουρα απο καποιο θα τις φαει.καθοτι ειναι ουτε καν 12 κιλα !κ οκ πες τις τρωει θα παρει το μαθημα του η θα εξαγριωθει πιο πολυ?τι κακο κ αυτο!:confused:

Αλλο να μην την αφησεις να ξεκινησει εκςινη καυγα και αλλο να μην την αφησεις να αμυνθει... Μπροστα θα εισαι θα παρεμβεις αν χρειαζεται. Εγω υποθετικα μιλαω γιατι ο μικρος μου ακομη δεν αμυμεται καν ποσο μαλλον να επιτεθει...Οσο για τον παιδικο ενα θεματακι θα το εχετε... Ολοι εχουμε. Ειναι μεσα στο προγραμμα.

Ενα θα σου πω ....Εγω με τον αδερφο μου ειχαμε την ιδια διαφορα που εχουν τα παιδια σου και κλασικα ο αδερφος μου με σακατευε!!!!Ακομα εχω σημαδια:confused:.Η μαμα μου στον κοσμο της μας εβαζε να τα βρουμε μονοι μας και καμια φορα οταν τον πειραζα εγω τα εβαζε μαζι μου :|.Η μεγαλυτερη βλεπεις που επρεπε να προσεχει....Μια χαρα τα βρηκαμε απλα ο αδερφος μου Ακομα πιστεψε με ειναι υπο την προστασια μου εν μερη και παντα του δινουμε αφεση αμαρτιων για οτι κανει ...Εμαθε ετσι

Δεν ειναι κακο για την κορη σου Θα τα βρουνε καποια στιγμη αλλα μην επενβαινεις καθολου.Αν επεμβεις να μαλωσεις αυτον που φταιει για να μαθει πια ειναι η συνεπεια των πραξεων του.

Παρομοιο προσφατο περιστατικο εχω με την κορη μου και τον ξαδερφο.Την σαπιζε στο ξυλο (μικροτερος 9 μηνες) και δεν μπηκαμε ποτε στη μεση μεχρι που του δωσε κι αυτη μια -δυο γερες.Προσεχαμε εννοειται μην σφαχτουν και τωρα ειναι τα πιο αγαπημενα ξαδερφακια στον κοσμο.

Αστα μονα τους και μαλωσε οποιον το παρατραβηξει...Θα τη βρουνε την ακρη

Διαφημίσεις

παντα μαλωνω αυτον αλλα εμποδιζω τη μεγαλη να αμυνθει με ξυλο...αυτο λεω μηπως ειναι κακο?δηλαδη να την αφησω λετε να αμυνθει κ να επεμβω αν παει να φουντωσει το πραγμα?

Εκει πια επεμβαινεις και εννοειται μαλωνεις και οτυς δυο για τους λογους που φταινε...Ομικρος που το αρχισε και η μικρη που εχει πιο πολυ δυναμη της εξηγεις τι κακο μπορει να κανει..Καλο κουραγιο..Καποια στιγμη θα τα βρουνε...οχι οτι δεβ θα πεφτει ξυλο..Αδερφια ειναι ..

ωρες ωρες ειναι επικυνδινος οπως τις προαλλες που της καρφωσε στο δαχτυλο το στυλο η μια αλλη φορα της εκανε αιματωμα απο δαγκωμα!λοιπον θα την αφηνω να αμυνθει μηπως κ καταλαβει κ ο μικρος οτι κ η ραφαελα εχει δυναμη.ευχαριστω κοριτσια...οτι θα πεφτει ξυλο οκ ναι αλλα οχι συνεχεια κ καθε μερα:?φοβαμαι μη χτυπησει κ την μπεμπα αργοτερα.οποτε του λεμε οτι θα κανουμε νινι με πιανει απο το χερι κ λεει ''μαμααα μου!'' ζηλευει:shock:

ωρες ωρες ειναι επικυνδινος οπως τις προαλλες που της καρφωσε στο δαχτυλο το στυλο η μια αλλη φορα της εκανε αιματωμα απο δαγκωμα!λοιπον θα την αφηνω να αμυνθει μηπως κ καταλαβει κ ο μικρος οτι κ η ραφαελα εχει δυναμη.ευχαριστω κοριτσια...οτι θα πεφτει ξυλο οκ ναι αλλα οχι συνεχεια κ καθε μερα:?φοβαμαι μη χτυπησει κ την μπεμπα αργοτερα.οποτε του λεμε οτι θα κανουμε νινι με πιανει απο το χερι κ λεει ''μαμααα μου!'' ζηλευει:shock:

Dimitra83 θα σε βοηθήσει πάρα πολύ το βιβλίο "παιδιά που ζηλεύουν" (συγγραφέας Νέσια Λανιάντο.) Δίνει πάρα πολλές πρακτικές συμβουλές για το πως να αντιμετωπίσεις καβγάδες ανάμεσα στα παιδιά και σου λέει ποια είναι τα κλασικά λάθη που κάνουμε με παραδείγματα. Είναι μικρό με λίγα λόγια και ουσιώδη. (κ οικονομικό)Μόλις το διάβασα κ έχω συνειδητοποιήσει ότι κάνουμε πολλά λάθη χωρίς να το ξέρουμε απλά γιατί κανείς δεν μας δίδαξε το σωστό και σχεδόν όλοι γύρω μας, ακόμα και αυτοί που μας συμβουλεύουν, ενώ το κάνουν με τις καλύτερες προθέσεις, αναπαράγουν τα λάθη των παλαιότερων.

Μόνο οι ειδικοί μπορούν να μας βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αφού ετοιμάζεσαι κ για μπέμπα είναι ό,τι πρέπει και για πρόληψη. Θα καταλάβεις τι εννοώ ;)

http://www.kastaniotis.com/book/960-03-3602-4

(Βασικό πάντως είναι να μάθεις το παιδί που δέχεται επίθεση να αμύνεται όχι όμως με ξύλο. Μπορείς να του δείξεις πώς να τεντώσει το χέρι του και να απομακρύνει τον άλλο όταν τη χτυπήσει να τον σπρώξει δηλ. και πώς να του πει ότι "αυτό που κάνεις με πονάει" "ΣΤΑΜΑΤΑ"με έντονο ύφος.)

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Βρήκα και ένα απόσπασμα από το φόρουμ της Μ.Στυλιανάκη

Ο ρόλος του γονιού ή παιδαγωγού δεν είναι πλέον να υπερασπίσει αυτός μόνος του το συμφέρον του παιδιού, αλλά να βοηθήσει το παιδί να διεκδικήσει αυτό που επιθυμεί και να τουδείξει πως μπορεί να το κάνει αυτό απο μόνο του, με ένα αποδεκτό και σεβαστό απο όλους τρόπο.

Η επίλυση προβλημάτων (problem-solving), είναι μία δεξιότητα που καλλιεργείται στα παιδιά (ακόμα και απο την ηλικία των δύο ετών) με τους εξής τρόπους :

Με το να τα ενθαρύνετε (προτείνοντας κάποια λύση) να*εκφράσουν εκείνα στο απέναντί τους άτομο ή παιδί, το τί επιθυμούν*αντί να το κάνετε εσείς για αυτά. "Πες του να στο δώσει πίσω/ να σταματήσει/ όταν τελειώσει να στο δώσει εσένα".*Πιάστε το απο το χέρι ή αγκαλιά και*πλησιάστε το παιδί στο οποίο απευθύνεστε, και αρχίστε ίσως την πρόταση εσείς για να δώσετε το παράδειγμα.*

Με την επιβράβευση:* αν δεν βρούν ανταπόκριση από το παιδί ή τον ενήλικα εκείνη τη στιγμή μπορεί να αποθαρρυνθούν και να*θεωρήσουν ανώφελο το ότι προσπάθησαν απο μόνα τους*το να διεκδικήσουν κάτι.*

Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να τα επιβραβεύσετε και μόνο που έκαναν αυτή την προσπάθεια*ακόμα και αν είπαν μία λέξη, και ακόμα και αν δέν κατάφεραν αυτό που ήθελαν.*Με αυτό το τρόπο μαθαίνουν ότι κάποιες φορές ακόμα και αν προσπαθήσουν πολύ, μπορεί να μην έχουν αυτό που θέλουν - αλλά το γεγονός ότι προσπάθησαν, είναι πάρα πολυ θετικό απο μόνο του και*θα τα κάνει να ξαναπροσπαθήσουν στο μέλλον.

Μ.Στυλιανάκη

...Σε καμία περίπτωση πάντως δεν είναι καλό να ενθαρρύνεις το παιδί που δέχεται επίθεση να κάνει το ίδιο . Σκέψου το και θα καταλάβεις ότι είναι σαν να του λες "έτσι λύνουμε τα προβλήματά μας με το ξύλο". Απ' την άλλη δεν πρέπει να επιτρέπεις στο επιθετικό παιδί να φέρεται έτσι.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Διαφημίσεις

πολυ δυσκολη κατασταση τελικα:?χτες της ορμιξε παλι κ αρχισαν να μαλωνουν.ειπα να μην επεμβω καθολου,ουτε καν μιλησα.η μεγαλη τον χτυπησε στο χερι κ μετα αυτος αρχισε να την κυνηγαει κ τελικα κατεληξε σε κυνηγητο κ γελουσαν:roll: εγινε 2-3 φορες το ιδιο σκινηκο χτες.της εχω πει πολλες φορες ''πες στον αδερφο σου οτι αυτο που κανει δεν ειναι σωστο''κ παρομοια τετοια αλλα η καημενη μολις παει να του το πει αυτος της ορμαει μεσα στα μουτρα...

Συμφωνω οτι δεν ειναι καλο το παιδι να μαθει οτι δε μπορει να λυνει το προβλημα του με το ξυλο...απο την αλλη ομως πρεπει να μαθει οτι οταν ο αλλος δεν παιρνει απο λογια και δεν καταλαβαινει με το καλο μλλον πρεπει να προβουμε σε πιο αποφασιστικους τροπους για να καταλαβει τα ορια του.Αποψη μου παντα.

Μηπως αν μιλησεις με την κορη σου?Δλδ εξηγησε της ποσο καλο ειναι που αυτη δεν ειναι επιθετικη και δεν εχει την ιδια ασχημη συμπεριφορα του μικρου και δεν τον χτυπαει...αλλα επειδη και ο μικρος δε συμμορφωνεται οτι κι αν λες εσυ πες της να του δωσει μια (προσεχτικα παντα) να του βαλει και μια φωνη μπα και σταματησει.

Κοίτα εγώ ποτέ δεν ενθάρυνα τη βία αλλά ποτέ δεν το αποθάρυνα όταν τη δέχεται να μην αποδίδει...άφησα ( πάντα υπό επίβλεψη ) να λειτουργήσει το ένστικτο του....

Μέχρι τώρα πάντως έχει ενεργήσει πάρα πολύ καλά..

1η κίνηση: τα λόγια προς οτιδήποτε τον ενοχλεί ( είναι και διπλωμάτης παναθεμα τον )

2η: προειδοποίηση στον άλλον θα σε χτυπήσω και θα πονέσεις

3η :σπρώξιμο

4η : ανταπόδωση

rQGhp3.png

Νομίζω ότι όλα τα αδέλφια λίγο ή πολύ ζηλεύουν και το εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο. Θα ήθελα όμως να επισημάνω κάτι, που ελπίζω να μην δημιουργήσει παρεξηγήσεις.

Το ότι ένα παιδί, χτυπάει το άλλο με το χέρι του είναι λίγο πολύ αναμενόμενο. Όταν όμως χρησιμοποιεί στυλό, μολύβι ή οτιδήποτε άλλο ως προέκταση του χεριού, εκεί ξεφεύγει λίγο η κατάσταση. Μήπως λέω μήπως να ρωτούσες και κάποιον ειδικό ?

Ο γιος μου ζήλευε πολύ την μικρότερη αδελφή του και είχαμε και εμείς τέτοια ξεσπάσματα. Δεν το συζητούσε ιδιαίτερα, αλλά με αρκετή επιμονή μου και με πολύ συζήτηση, κατάλαβε ότι μπορεί να θυμώνει, μπορεί να εκφράζει λεκτικά τα συναισθήματά του, αλλά η χρήση βίας δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο.

Πάντως, μεγαλώνοντας η μικρή αντέδρασε και εκείνη στη συμπεριφορά του, με τον ίδιο τρόπο (χιμούσε, τσίμπαγε, κλπ κλπ)... Τώρα, βέβαια έχουν αλλάξει. Δεν "σκοτώνονται"μόνο, αλλά παίζουν και συνεργάζονται επίσης.

2 παιδιά-Σύζυγος-Δουλειά-Πανεπιστήμιο-Σπίτι

Ωχ θεέ μου, βάλε το χεράκι σου.....

πολυ δυσκολη κατασταση τελικα:?χτες της ορμιξε παλι κ αρχισαν να μαλωνουν.ειπα να μην επεμβω καθολου,ουτε καν μιλησα.η μεγαλη τον χτυπησε στο χερι κ μετα αυτος αρχισε να την κυνηγαει κ τελικα κατεληξε σε κυνηγητο κ γελουσαν:roll: εγινε 2-3 φορες το ιδιο σκινηκο χτες.της εχω πει πολλες φορες ''πες στον αδερφο σου οτι αυτο που κανει δεν ειναι σωστο''κ παρομοια τετοια αλλα η καημενη μολις παει να του το πει αυτος της ορμαει μεσα στα μουτρα...

Δημητρα, ακριβως το ιδιο προβλημα εχω και εγω με τα παιδια μου.Ο μικορς χτυπαει συνεχεια την μεγαλη και τωρα τελευταια εχει μαθει και το τραβηγμα μαλλιων.( 4 η μεγαλη 2 ο μικρος)Στην αρχη ελεγα και εγω στη μεγαλη να μην τον χτυπαει αλλα να προσπαθει με τα λογια να του πει οτι αυτο που κανει δεν ειναι σωστο.ΜΑΤΑΙΑ.Τοτε ηταν που της ετρωγε μαζεμενες.Πλεον της λεω αμα σε χτυπαει να τον χτυπας και εσυ στον κωλο( οχι προσωπο )για να δει οτι ποναει αυτο που κανει.Χτες που πλακωνοντουσαν για χιλιοστη φορα, της τραβηξε τα μαλλια και γυριζει εκεινη και του τα τραβηξε επισης.Πρωτη φορα ειδα την εκπληξη ζωγραφισμενη στα ματια του γιου μου και τον πονο επισης.Αλλα μετα δεν της τα ξανατραβηξε.Πιστευω καταλαβε οτι αυτο που κανει ποναει.Και αν της το ξανακανει θα το κανει και αυτη σε αυτον.Αυτο που με εκνευριζει στην κορη μου ειναι οτι οταν την χτυπαει , αυτη γελαει και τρεχει και ετσι ο αλλος το βρισκει για παιχνιδι αυτο και δε σταματαει μεχρι να την κανει να κλαψει.Εκει την μαλωνω, της λεω πως αν δεν σταματησει να γελαει οταν την χτυπαει δεν προκειται να σταματησει και αυτος να την χτυπαει!!!!

Διαφημίσεις

τελικα οντως εχουμε το ιδιο προβλημα με τη διαφορα οτι η δικια μου δε γελαει.παντως εχει εδω κ 3 μερες που δεν επεμβαινω.πρεπει να μαθει τελικα πως αμα δινει θα φαει κιολας.την αλλη πεμπτη αρχιζει παιδικο σταθμο κ σιγουρα αν χτυπησει καποιο παιδι θα του το ανταποδωσει.καλυτερα να παρει απο τωρα κανενα μαθημα!τι ατιμα αυτα τα αγορια πια!:mrgreen:

Καλα σα να περιγραφεις εμενα και τον αδερφο μου σε αυτη την ηλικια-στο χω πει και πιο πανω!!!!Δεν ξερω πια τι να σου πω να κανεις παντως εμεις ειμαστε πολυ αγαπημενοι τελικα και καμια φορα ριχνουμε και την μαχη μας-χωρις ξυλο εννοειται πια- και σε πεντε λεπτα μιλαμε κανονικα

Στον παιδικο παντως θα μαθει πολλα για το ποτε ρινουμε και ποτε οχι ξυλο...

Η δικια μου το τερας οταν ηθελε κατι μαε χτυπαγε το χερι στο τραπεζι το σκατο και σε ενα παρτι παρακολουθουσα φωναζε σε ενα παιδακι μεγαλυτερο και του χτυπησε και το χερι στο παιχνιδι-Της απαντησε αναλογα λοιπον αυτος και αυτη χχ....κε απο τον φοβο τηε-Ε δεν το ξανακανε ποτε...Καμια φορα αυτες οι λυσεις ειναι οι πιο αποδοτικες

πω πω τι με περιμενει! ο δικος μου μεχρι τωρα ζηλευει, αλλα δεν ειναι επιθετικος απεναντι της. ισα - ισα που ολο της μιλαει γλυκα και τη χαϊδευει. δεν το χωραει το μυαλο μου οτι θα γινονται τετοια πραγματα στο σπιτι σε λιγο καιρο. παντως ενα ειναι σιγουρο. τα παιδια απο την ωρα που θα γεννηθουν σε δοκιμαζουν μεχρι που τα παιρνει. εγω στη θεση σου θα εκανα κατι αλλο που το κανω και στο γιο μου οταν ξεφευγει, χωρις να λεω βεβαια οτι ειναι και το σωστο. θα τον απομονωνα χωρις καμμια κουβεντα. οταν ο μικρος μου χανει τον ελεγχο τον προειδοποιω να σταματησει. αν δεν σταματησει, χωρις να του μιλαω και να τον κοιταω, τον απομονωνω πιο περα μεχρι να ηρεμησει. παω καθε 5 λεπτα περιπου και τον ρωταω "ηρεμησες ή θες να κατσεις αλλα 5 λεπτα να το σκεφτεις;" εχει τυχει να μου απαντησει οτι θελει αλλα 5 λεπτα. απο τη μικρη μου εμπειρια εχω δει οτι τιποτα δεν πιανει με τα παιδια αν δεν εισαι καθετος και συνεπης σε αυτο που τους λες. οταν τα προειδοποιησεις για μια συνεπεια, αυτη πρεπει να εφαρμοστει οπωσδηποτε, αλλιως σε παιρνουν στο ψιλο!

XI64p2.pngtk60p2.png

α αυτο το κανουμε συχνα πυκνα!ο καθενας εχει το δωματιο σκεψης!η μεγαλη για 5 λεπτα ο μικρος για 3!μην ανησυχεις τα εχω δοκιμασει ολα...μονο με ουλτρεξ που δε τα ελουσα!

χα! χα! χα! ε, τοτε λουστα με ουλτρεξ και θα δεις! κουραγιο, πρεπει να δεχθεις οτι εχεις εναν ταλιμπαν μεσα στο σπιτι. το καλο ομως ειναι οτι μετα τα τρια συνηθως ηρεμουν και αργοτερα στο σχολειο αυτα τα παιδακια γινονται αγγελουδια.

XI64p2.pngtk60p2.png