Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

"Πρώτη Μαρτίου 2010 - 24 ώρες χωρίς εμάς"


gavrias

Recommended Posts

«Δεν ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ για 24 ώρες! Καμία αγορά την 1η Μαρτίου». Με αυτό το σύνθημα το ειρηνικό κίνημα «24 ώρες χωρίς εμάς» καλεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα να απόσχουν από κάθε οικονομική συναλλαγή για ένα ολόκληρο 24ωρο, ως μορφή αντίστασης «στα μηνύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, αλλά και αντίδρασης στον αποκλεισμό των μεταναστών που ειρηνικά ζουν και εργάζονται», όπως γράφουν οι δημιουργοί της κίνησης στη σελίδα των σχεδόν 6.000 μελών στο Facebook. Όπως αναφέρουν Τα Νέα, δημιουργός της σελίδας είναι ο Αλβανός δημοσιογράφος Νίκο Αγκο. «Πρόκειται για μια κίνηση που πρωτοξεκίνησε στην Αμερική το 2006, όταν χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, οι μαθητές δεν πήγαν στα σχολεία, οι εργάτες στα εργοστάσια. Η Αμερική κλήθηκε να 'φανταστεί' τη ζωή της χωρίς τον Λατινοαμερικανό της» λέει.

Την 1η Μαρτίου οι μετανάστες θα αντισταθούν σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Βέλγιο. «Στην Ελλάδα δεν περιμένουμε να γίνει ό,τι έγινε στην Αμερική και ούτε εμείς καλούμε σε απεργία τους μετανάστες. Αυτό θα έπρεπε να το κάνουν τα συνδικάτα. Ποιος μπορεί να τους προτρέψει να χάσουν το μεροκάματό τους;». Ήδη πάντως ξεκινούν να δουλεύουν για τη διοργάνωση μιας πανευρωπαϊκής απεργίας του χρόνου.

«Το νόημα της κίνησης θεωρητικά αυτό είναι. Τι θα έκαναν οι γιαγιάδες, αν οι γυναίκες που τις φροντίζουν δεν πήγαιναν μία ημέρα στο σπίτι; Τι θα έκανε η ΕΒΓΑ της γειτονιάς αν οι μετανάστες, που στην πλειονότητά τους από συνοικιακά καταστήματα προμηθεύονται τα απαραίτητα προϊόντα, δεν ψώνιζαν;».

 

 

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1110928&lngDtrID=244

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Η πρωτοβουλία «Πρώτη Μαρτίου 2010 – 24 ώρες χωρίς εμάς», με κεντρικό μήνυμα «Την πρώτη Μαρτίου δεν ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ, για 24 ώρες δεν κάνουμε καμία αγορά», σας καλεί να μας ακολουθήσετε και μέσω της αποχής μας από κάθε οικονομική κατανάλωση να δείξουμε τη συμπαράσταση μας σε όσους γίνονται θύματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Την πρώτη Μαρτίου αντιτάσσουμε το «μαζί» στο «εμείς» και «εκείνοι» και συναντιόμαστε όλοι μαζί σε μια γιορτή διαπολιτιστικής συνύπαρξης λαών, παρέα με:

 

- Την Έκθεση φωτογραφίας “Les étrangers” του Παναγιώτη Μοσχανδρέου με φωτογραφίες ανθρώπων που κάποιοι αποκαλούν "ξένους" (η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες),

- Την έκθεση ζωγραφιών και κειμένων μεταναστών και Ελλήνων μαθητών,

- Τη θεατρική παράσταση για τη μετανάστευση από το 10ο Λύκειο Πειραιά,

- Capoeira show (βραζιλιάνικη μουσικο-χορευτική πολεμική τέχνη) από τη σχολή Abada Athens, με τους Graduado Muralha, Gavera κ.α.

- Live Performance από τους Active Member, MC Yinka, Bασίλη Γάκη, Στέλιου Κάτσαρη και

- dj sets από τους Akylla, Patrick και SeouJorges.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα κληρωθούν προσκλήσεις θεατρικών παραστάσεων.

 

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί, στις 12:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24), ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Οι Μετανάστες στην Ελλάδα - Οικονομία, Παιδεία, Πολιτισμός, Κοινωνία».

Στην ανοιχτή συζήτηση θα συμμετάσχουν οι:

- Στέλλα Πρωτονοταρίου - Δασκάλα Δημήτρης Χριστόπουλος -

- Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

- Πάσχος Μανδραβέλης - Δημοσιογράφος

- MC Yinka - Μουσικός

- Ιωάννα Κούρτοβικ - Δικηγόρος

- Ανδρέας Τάκης - Γεν. Γραμμ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

- Νίκος Φίλης - Διευθυντής εφημερίδας Αυγή,

- Βασίλης Χρονόπουλος – Νομικός, Διευθυντής περιοδικού Διαβατήριο

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Niko Ago

 

http://www.facebook.com/?ref=home#!/event.php?eid=359434391284&index=1

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

ειχα βαλει και εγω την εκδηλωση στον Ιανο σε ενα ποστ, ειναι πολυ αξιολογοι οι ομιλητες.

 

Μακαρι οι μεταναστες να ανταποκριθουν και να δουμε τα αποτελεσματα....Μπορουν αραγε να το κανουν, και κυριως αυτοι που ειναι παρανομα στη χωρα, ή θα φοβηθουν (δικαιολογημενα)

 

και τωρα θα αρχισει νεος γυρος συζητησεων!!!!!

hGbPp3.png
Link to comment
Share on other sites

Όντως olga,είναι αξιόλογη και ενδιαφέρουσα η εκδήλωση στον ΙΑΝΟ αλλά και η όλη προσπάθεια.

Φοβάμαι ότι οι μετανάστες δεν έχουν ενημερωθεί όλοι γι'αυτό, όμως είναι η πρώτη χρονιά :)

Όμως πιστέυω ότι συμμετοχή θα υπάρξει καλή παρ'όλα αυτά.

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

Κείμενο διακήρυξης

 

 

Η «Πρώτη Μαρτίου 2010-24 ώρες χωρίς εμάς», είναι ένα ειρηνικό κίνημα, που συσπειρώνει ανθρώπους κάθε εθνικότητας, καταγωγής, πίστης, εκπαίδευσης και πολιτικού προσανατολισμού. Είμαστε μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς και Έλληνες πολίτες. Αυτό που μας ενώνει είναι η άρνηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας της έλλειψης ανεκτικότητας που χαρακτηρίζει τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Έχουμε συναίσθηση της σημασίας της μετανάστευσης (όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο) και μας εξοργίζουν οι συκοφαντικές και ξενοφοβικές φωνές που ακούγονται κυρίως τώρα τελευταία με την ευκαιρία της ψήφισης του νόμου που ρυθμίζει τα θέματα της ιθαγένειας και του δικαιώματος ψήφου σε μερίδα μεταναστών.

Καταδικάζουμε και αρνούμαστε τα στερεότυπα, τη γλώσσα των διακρίσεων και τις πρακτικές αποκλεισμού. Μας τρομάζει η επίκληση των πολιτισμικών και θρησκευτικών μας ριζών, που μας θυμίζουν το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» της χούντας.

 

Υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα στη μετανάστευση αναγνωρίζεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κι ότι η ανθρώπινη ιστορία υπήρξε πάντοτε ιστορία μετανάστευσης. Χωρίς μετανάστευση δεν θα είχε υπάρξει καμία διαδικασία οικοδόμησης των πολιτισμών. Η καταπάτηση αυτού κι άλλων δικαιωμάτων του ανθρώπου βλάπτει και προσβάλλει την κοινωνία στο σύνολό της.

Το να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες ως μια άμορφη μάζα παρασίτων ή μια ανεξάντλητη πηγή φτηνής εργατικής δύναμης, αποτελεί κατά την γνώμη μας θέση ανήθικη, παράλογη και επικίνδυνη. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα εργάζονται σκληρά και συμβάλλουν καθοριστικά στην διατήρηση και την ανάπτυξη της πολιπολιτισμικής πλέον κοινωνίας μας. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σημερινής Ελλάδας.

Η αντίθεση μεταξύ του «εμείς» και του «εκείνοι», του «αυτόχθονες» και «ξένοι» είναι αναχρονιστική. Τη θέση της παίρνει η συνειδητοποίηση ότι σήμερα είμαστε «μαζί», παλιοί και νέοι πολίτες που παλεύουμε για την πρόοδο της χώρας και για της οικοδόμηση του μέλλοντός της και του μέλλοντός μας.

Στόχος μας είναι η διοργάνωση, την 1η Μαρτίου 2010, ειρηνικών κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Γαλλία, πέρασε στην Ιταλία, την Ισπανία, σε μας και σταδιακά απλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Θέλουμε η μέρα αυτή να σηματοδοτήσει δυναμικά την έναρξη μιας συζήτησης, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για το τι θα συνέβαινε αν πραγματικά, τα εκατομμύρια των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ευρώπη αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους ή τις χώρες μας.

Την 1η Μαρτίου η φωνή μας θα ακουστεί με διαφορετικούς τρόπους.

Κεντρικός άξονας θα είναι η αποχή μας από κάθε οικονομική συναλλαγή για 24 ώρες. Σε συνεργασία με όλους τους υποστηρικτές αυτής της πρωτοβουλίας και με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις επί μέρους ιδιαιτερότητες, θα οριστικοποιηθούν και μια σειρά άλλες εκδηλώσεις. Όλες οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες είναι καλοδεχούμενες, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας και της μη βίας. Σας καλούμε όλες και όλους να υφάνουμε μαζί ένα όμορφο πολύμορφο πολυπολιτισμικό πέπλο που θα σκεπάσει όλη την Ελλάδα.

 

πηγή http://protimartiou2010.blogspot.com/

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

ρε γαμωτο σημερα το εμαθα αυτο.....γιατι δεν πολυκυκλοφορησε........?αραγε?

Οι παππουδες μας προσφυγες, οι γονεις μας μεταναστες και εμεις......ρατσιστες!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...