Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Προβληματισμένη ..."γιαγιά"

Recommended Posts

Γεια σας! Είμαι καινούρια, αλλά παρακολουθώ εδώ και καιρό όλα όσα συζητάτε για τα μωρά σας! Σας ζηλεύω! Εμένα οι γιοι μου είναι στα 17. Ήθελα να ρωτήσω αν είναι πολύ ανησυχητικό ένα μωρό που έκλεισε τους 18 μήνες να μην περπατάει, αλλά να μπουσουλάει με τον ποπό. Είμαι 16 χρόνια νηπιαγωγός σε παιδικό σταθμό, όπου φιλοξενούμε παιδιά από 18 μηνών και πάνω και δεν έτυχε να γνωρίσω κάποια παρόμοια περίπτωση. Ταυτόχρονα, το μωρό δεν έχει αναπτύξει ούτε το λόγο του, όσο θα έπρεπε πιθανόν για την ηλικία του. Οι γονείς του δεν ανησυχούν, γιατί τους καθησυχάζει ο παιδίατρος...Δεν ξέρω... στα 16 χρόνια με παιδιά πολλά έχουν δει τα μάτια μου...λάθη γιατρών ...λάθη γονιών...πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν διορθωθεί ή βελτιωθεί.

Αν κάποια ξέρει κάτι παραπάνω ας μου γράψει.

Ευχαριστώ πολύ.

(Αν και ηλικιακά μεγαλύτερη σας, πατημένα 39, αισθάνομαι ότι μπορούμε να κουβεντιάσουμε και πρέπει να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερά, που βλέπω νέες μανούλες που ασχολούνται επί της ουσίας με τα λουλουδάκια τους. Μπράβο σας!)

Διαφημίσεις

Κορίτσια γεια σας! Είμαι καινούρια, αλλά παρακολουθώ εδώ και καιρό όλα όσα συζητάτε για τα μωρά σας! Σας ζηλεύω! Εμένα οι γιοι μου είναι στα 17. Ήθελα να ρωτήσω αν είναι πολύ ανησυχητικό ένα μωρό που έκλεισε τους 18 μήνες να μην περπατάει, αλλά να μπουσουλάει με τον ποπό. Είμαι 16 χρόνια νηπιαγωγός σε παιδικό σταθμό, όπου φιλοξενούμε παιδιά από 18 μηνών και πάνω και δεν έτυχε να γνωρίσω κάποια παρόμοια περίπτωση. Ταυτόχρονα, το μωρό δεν έχει αναπτύξει ούτε το λόγο του, όσο θα έπρεπε πιθανόν για την ηλικία του. Οι γονείς του δεν ανησυχούν, γιατί τους καθησυχάζει ο παιδίατρος...Δεν ξέρω... στα 16 χρόνια με παιδιά πολλά έχουν δει τα μάτια μου...λάθη γιατρών ...λάθη γονιών...πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν διορθωθεί ή βελτιωθεί.

Ευχαριστώ πολύ.

(Αν και ηλικιακά μεγαλύτερη σας, πατημένα 39, αισθάνομαι ότι μπορούμε να κουβεντιάσουμε και πρέπει να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερά, που βλέπω νέες μανούλες που ασχολούνται επί της ουσίας με τα λουλουδάκια τους. Μπράβο σας!)

πολλές μανούλες θα σου πουν ότι το κάθε παιδί θέλει το χρόνο του και δεν έχουν άδικο..

εγώ προσωπικά θα έπερνα σίγουρα τη γνώμη κάποιου ειδικού για το περπάτημα...είμαι της γνώμης καλοί οι παιδίατροι αλλά μέχρι ένα σημείο...

δεν ρωτάω καν τον παιδίατρο όταν υπάρχει πιο ειδικός γιατρός...

π.χ όταν ο γιος μου ήταν μικρότερος έβγαζε συνέχεια τα χεράκια του ε δεν ενημέρωσα τον παιδίατρο απλά ρώτησα έναν πολύ καλό παιδοορθοπαιδικό...

όσο αφορά την ομιλία ούτε ο δικός μου 18 μηνών δεν έλεγε απολύτως τίποτα...

καλημερα και απο μια συναδελφο "γιαγια'!δεν το ειχα σκεφτει ετσι ποτε!..

εμενα ισως η κινηση θα με ανησυχουσε περισσοτερο.αν μπορεις διακριτικα να ζητησεις να πανε σε ειδικο .ειναι κριμα αν μπορει να διορθωθει να αργησουν να το κανουν..

Διαφημίσεις

Alekata, άσε το θέμα της ηλικίας, είναι ευαίσθητο. Ο δικός μου περπάτησε 18 μηνών αλλά σίγουρα μπουσούλαγε με τα τέσσερα και σηκώνονταν. Ξεκίνησε όμως να μιλάει 21/2 χονών. Μέχρι τότε τίποτε, κουβέντα. Και όταν λέω ξεκίνησε, έμαθε τις κραυγές των ζώων, κο κο η κότα, γαβ γαβ το σκυλάκι, πα πα η πάπια και τα τέτοια. Ούτε μαμά, ούτε τίποτα. Φυσικά η κόρη μου 2 χρονών έλεγε τα πάντα και στεναχωριόμουν με τη σύγκριση και γιατί δεν μπορούσα να επικοινωνήσω καθόλου μαζί του. Φυσικά τώρα ο μικρός δεν βάζει γλώσσα μέσα γιατί είναι ιδιαίτερα ομιλητικός, λογοδιάρροια.

Γεια σας! Είμαι καινούρια, αλλά παρακολουθώ εδώ και καιρό όλα όσα συζητάτε για τα μωρά σας! Σας ζηλεύω! Εμένα οι γιοι μου είναι στα 17. Ήθελα να ρωτήσω αν είναι πολύ ανησυχητικό ένα μωρό που έκλεισε τους 18 μήνες να μην περπατάει, αλλά να μπουσουλάει με τον ποπό. Είμαι 16 χρόνια νηπιαγωγός σε παιδικό σταθμό, όπου φιλοξενούμε παιδιά από 18 μηνών και πάνω και δεν έτυχε να γνωρίσω κάποια παρόμοια περίπτωση. Ταυτόχρονα, το μωρό δεν έχει αναπτύξει ούτε το λόγο του, όσο θα έπρεπε πιθανόν για την ηλικία του. Οι γονείς του δεν ανησυχούν, γιατί τους καθησυχάζει ο παιδίατρος...Δεν ξέρω... στα 16 χρόνια με παιδιά πολλά έχουν δει τα μάτια μου...λάθη γιατρών ...λάθη γονιών...πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν διορθωθεί ή βελτιωθεί.

Ευχαριστώ πολύ.

xexexexe διαβασα και εγω γιαγια και λεω γιαγια θα ειναι. Εμενα παντως ασχημα με εκανες να αισθανθω γιατι φιλεναδα ειμαι 35 και τωρα εκανα το πρωτο......:-P:-P Τελος παντων, δεν εχω πολυ εμπειρια αλλα πραγματικα ξερω οτι καθε παιδακι θελει τον δικο του χρονο για ολα τα επιτευματα και καλο ειναι να μην αγχωνουμε ουτε το παιδακι ουτε τους γονεις. Αν η γιατρος λεει ολα ΟΚ, τοτε υποθετω θα πρεπει να εχει εξετασει την κινητικη του κατασταση, τα ισχια, τα ποδια και ολα τα σχετικα. Μια περιπτωση συγγενους ξερω μονο που το μωρακι του μεχρι τα 20 δεν μποσουλαγε καθολου αλλα ουτε και σηκωνοταν και του διαγνωσαν μυικη ατροφια η κατι τετοιο. Εκανε φυσιοθεραπεια και μετα περπατησε. Αλλα οπως σου προειπα ο γιατρος ειναι τα πρωτα που κοιταει αυτα. Οποτε καθυσηχαζομαι, εκτος και αν ο γιατρος ειναι ασχετος και δεν δινει σημασια. Κατα τα βιβλια απο 9-18 μηνων ειναι απολυτα φυσιολογικο ενα παιδακι να περπατησει αλλα υπαρχουν και αλλα που περπατανε πιο αργα χωρις να εχουν θεμα. Εγω βασικα θα κοιταζα με τα υπολοιπα πως τα παει δηλαδη? Τραβιεται να σηκωθει καθολου? Βαρος στα ποδια βάζει? Και ισως και μια δευτερη αποψη απο ενα αλλο παιδιατρο? Αν παντως βαζει βαρος στα ποδια με τον ενα η τον αλλο τροπο (πχ να μπουσουλησει κανονικα δηλαδη να σπρωξει με τα ποδια, η να σηκωθει ορθιο - και ας μην περπατησει) δεν θα ανησυχουσα. Αν βλεπεις οτι δεν βαζει δυναμη στα ποδια μηπως κατι παιζει......δεν ξερω ιδεες πεταω. ΠΧ η δικη μας δεν μπουσουλησε σχεδον καθολου, δεν πολυγουσταρε. Σηκωθηκε και εφυγε καποια στιγμη. Μηπως κανει το ιδιο αλλα θελει το χρονο του?

Ιδεες απλα οπως προειπα......ελπιζω ολα να ειναι καλα!:lol::lol:

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Σας ευχαριστώ όλες πάρα πολύ! Η θέση μου είναι λίγο περίεργη για το πως να το χειριστώ. Το μωρό είναι εγγόνι της κουνιάδας μου, με την οποία έχουμε άριστες σχέσεις, τη μαμά του μωρού τη γνωρίζω από 6 ετών, την αγαπώ πάρα πολύ, αφού δεν έχω δικά μου ανίψια. Η επαφή μου με το μωρό είναι ελάχιστη, αφού το ζευγάρι ζει μακριά. Παρόλα αυτά υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία και μαθαίνω τα νέα τους. Σκέφτομαι... πρέπει να μιλήσω, γιατί αν πραγματικά συμβαίνει κάτι, θα νιώθω τύψεις, ή να αφήσω τα παιδιά να βρουν άκρη μόνα τους. (Η μαμά είναι στα 27 και ο μπαμπάς στα 28). Επίσης σκέφτομαι... μήπως τα παιδιά έχουν καταλάβει κάτι, το διερευνούν και απλά δε θέλουν να το συζητήσουν - πράγμα απόλυτα σεβαστό.

Εμένα οι γιοί μου, παρότι δίδυμοι, περπάτησαν στους 11 μήνες. Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις, η χρονική απόσταση είναι μεγάλη, αλλά είναι και η εμπειρία της δουλειάς...Και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλά παράξενα. Εξάλλου, οι απόψεις των ειδικών, μετά από έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο, συμφωνούν σ' ένα πράγμα: Το παιδί πρέπει να έχει κατακτήσει κάποιες κινητικές δεξιότητες, στις οποίες η κουκλίτσα μας υστερεί.

καλημερα και απο μια συναδελφο "γιαγια'!δεν το ειχα σκεφτει ετσι ποτε!..

εμενα ισως η κινηση θα με ανησυχουσε περισσοτερο.αν μπορεις διακριτικα να ζητησεις να πανε σε ειδικο .ειναι κριμα αν μπορει να διορθωθει να αργησουν να το κανουν..

Πόσο διακριτικός μπορεί να είσαι σε τόσο ευαίσθητα θέματα;

Και τη μαμά την βλέπω σαν "παιδί" και φοβάμαι να τη στεναχωρήσω. Φοβάμαι μήπως μου θυμώσει.

Διαφημίσεις

xexexexe διαβασα και εγω γιαγια και λεω γιαγια θα ειναι. Εμενα παντως ασχημα με εκανες να αισθανθω γιατι φιλεναδα ειμαι 35 και τωρα εκανα το πρωτο......:-P:-P Τελος παντων, δεν εχω πολυ εμπειρια αλλα πραγματικα ξερω οτι καθε παιδακι θελει τον δικο του χρονο για ολα τα επιτευματα και καλο ειναι να μην αγχωνουμε ουτε το παιδακι ουτε τους γονεις. Αν η γιατρος λεει ολα ΟΚ, τοτε υποθετω θα πρεπει να εχει εξετασει την κινητικη του κατασταση, τα ισχια, τα ποδια και ολα τα σχετικα. Μια περιπτωση συγγενους ξερω μονο που το μωρακι του μεχρι τα 20 δεν μποσουλαγε καθολου αλλα ουτε και σηκωνοταν και του διαγνωσαν μυικη ατροφια η κατι τετοιο. Εκανε φυσιοθεραπεια και μετα περπατησε. Αλλα οπως σου προειπα ο γιατρος ειναι τα πρωτα που κοιταει αυτα. Οποτε καθυσηχαζομαι, εκτος και αν ο γιατρος ειναι ασχετος και δεν δινει σημασια. Κατα τα βιβλια απο 9-18 μηνων ειναι απολυτα φυσιολογικο ενα παιδακι να περπατησει αλλα υπαρχουν και αλλα που περπατανε πιο αργα χωρις να εχουν θεμα. Εγω βασικα θα κοιταζα με τα υπολοιπα πως τα παει δηλαδη? Τραβιεται να σηκωθει καθολου? Βαρος στα ποδια βάζει? Και ισως και μια δευτερη αποψη απο ενα αλλο παιδιατρο? Αν παντως βαζει βαρος στα ποδια με τον ενα η τον αλλο τροπο (πχ να μπουσουλησει κανονικα δηλαδη να σπρωξει με τα ποδια, η να σηκωθει ορθιο - και ας μην περπατησει) δεν θα ανησυχουσα. Αν βλεπεις οτι δεν βαζει δυναμη στα ποδια μηπως κατι παιζει......δεν ξερω ιδεες πεταω. ΠΧ η δικη μας δεν μπουσουλησε σχεδον καθολου, δεν πολυγουσταρε. Σηκωθηκε και εφυγε καποια στιγμη. Μηπως κανει το ιδιο αλλα θελει το χρονο του?

Ιδεες απλα οπως προειπα......ελπιζω ολα να ειναι καλα!:lol::lol:

Είσαι μια χαρά μανούλα και σε πληροφορώ ότι είσαι και πολύ τυχερή. Το μωράκι σου σε ανανεώνει, σε αναζωογονεί. Ενώ εμένα οι μαντράχαλοί μου...

"ανεξάρτητοι", δεν έχουν ανάγκη τη μαμά...

Και εμενα με πληγωσε το γιαγια μια και ειμαι 40 παρα κατι και ο μικρος μου ειναι 6 μηνων.. Εγω περπατησα 17 μηνων γιατι ενος ετους επεσα και τρομαξα. Μιλαγα ομως απο πριν χρονησω. Ο μεγαλος μου περπταγε αν του κραταγα τα 2 χερια απο 13 μηνων και 15 εφυγε μονος του. Ομως ακομη και τωρα στα 2μιση δεν ανεβοκατεβαινει σκαλες γιατι φοβαμαι εγω. Για την ομιλια παρατηρησα οτι η γλωσσα ξεπεταγετε ξαφνικα. Παντως αν μπορεις να τους προτινεις καποιον καλο θα ειναι. Αλλα βλεποντας τα αλλα παιδακια αναρωτηθουν και μονοι τους...

Και εμενα με πληγωσε το γιαγια μια και ειμαι 40 παρα κατι και ο μικρος μου ειναι 6 μηνων.. Εγω περπατησα 17 μηνων γιατι ενος ετους επεσα και τρομαξα. Μιλαγα ομως απο πριν χρονησω. Ο μεγαλος μου περπταγε αν του κραταγα τα 2 χερια απο 13 μηνων και 15 εφυγε μονος του. Ομως ακομη και τωρα στα 2μιση δεν ανεβοκατεβαινει σκαλες γιατι φοβαμαι εγω. Για την ομιλια παρατηρησα οτι η γλωσσα ξεπεταγετε ξαφνικα. Παντως αν μπορεις να τους προτινεις καποιον καλο θα ειναι. Αλλα βλεποντας τα αλλα παιδακια αναρωτηθουν και μονοι τους...

Το γιαγιά το λέω με την έννοια 'εγγόνι της κουνιάδας μου". Μόνο γιαγιά δεν αισθάνομαι...και εννοείται ούτε κι εσύ!

μορειςνα μαθεις πρωτα αν τους απασχολησε;αν ειναι πιο ευκολο πες οτι πηγες σε καποιο σεμιναριο κακουσες κατι για την συνηθισμενη αναπτυξη των παιδιων,πες οτι μιλας σαν νηπιαγωγος κ ιαυτο θες να εισαι αντικειμενικη.αν δεν θελει να μιησει κοψε απο τν αρχη την συζητηση ..αφυ ομως λες οτι ους ξερεις οσα χρονια δε νομιζω να παρεξηγηουν.απλα θα τρομαξουν αν το ειδε κ αλλος το προβλημα γιατι θατους φανει πιο υπαρκτο..πες αν "σκεφτηκαν να ρωτησουν κ την γνωμη αναπτυξιολογου κ οχι παιδιατρου..μηπως αυτος ξερει καλυτερα;"

Άστα, κι εγώ απογοητεύτηκα, 40 πατημένα με μωρό 17 μηνών...

Πάντως κι εμένα τα παιδιά μου περπάτησαν όλα από 15 - 17 μηνών και η παιδίατρος μου είχε πει ότι μέχρι τους 18 μήνες δεν ανησυχούμε...

Άρα μήπως θα έπρεπε λίγο να το ψάξουν;

Πώς να το θέσεις όμως, δύσκολο...

660759jzef7rhw6w.gif

Διαφημίσεις

Μια παιδαγωγος επειδη εχει πειρα στα παιδια μπορει να δει ενα προβλημα και να το επισημανει ευκολοτερα απο εναν γονιο. Και ειδικα εσυ Αlekata που εισαι τοσο εμπειρη με 16 χρονια προυπηρεσια. Η γνωμη μου λοιπον ειναι οτι πρεπει με ωραιο τροπο να επισημανεις αυτην την παρατηρηση σου στους γονεις και να τους κατευθυνεις που πρεπει να απευθυνθουν προκειμενου να εχουν μια σωστη εικονα της αναπτυξης του παιδιου τους.

Μερικες φορες εμεις οι γονεις δεν βλεπουμε το προβλημα που τυχων να εχει το παιδακι μας γιατι κατα βαθος δεν θελουμε το δικο μας το παιδι να εχει προβλημα. Δινουμε βαση στα καθυσυχαστικα λογια που τυχων μας εχει πει ενας παιδιατρος και δεν το ψαχνουμε παραπερα. Μαλλον καιρος ειναι να τους ταρακουνησεις λιγο Αlekata και το γεγονος οτι μπηκες στο κοπο να το ψαξεις εστω και απο εδω αυτο σε τιμαει και σε κανει μια ευσυνηδητη παιδαγωγο. Μπραβο σου και μακαρι ολα τα παιδακια μας να επεφταν σε τετοια χερια σαν τα δικα σου.

ενα μικρο παραδειγμα απο το σχολειο..ενα παιδακι φαινοταν οτι για πολλους λογους χρειαζοταν μια επισκεψη σε ειδικο.η μητερα συμφωνησε,της ειπα οτι τα ραντεβου αργουν,οποτε ποληπτικα να το κλεισει κ αν μεχρι τοτε δουμε οτι ημασταν υπερβολικες το πολυ πολυ να μην παει(προσωπικα,επρεπε να παει αλα δεν ηθελα να πιεσω την μητερα,ηθελα να νιωθει οτι εχει χρονο στην επιλογη). την αλλη μερα χτυπαει το τηλ απο την θεια του παιδιου η οποια μας εβρισε,ειπε οτι θεωρουμε το παιδι τρελο κ απλα ειναι ζωηρο κ οταν μεγαλωσει θα μαθει..η μαμα καταντραπηκε,ηταν ξενη κ δεν μπορουσε να πατησει ποδι..μετα απο 2 χρονια μαθαινω οτι το παιδι μεγαλωσε..αλλα δεν εμαθε..(που ειναι η θεια τωρα;;) θελω να καταληξω πως καλο ειναι να βλεπουμε την πραγματικη εικονα κ οχι αυτη που μας βολεύει.

Θα μπορούσες να πεις: Βρε Τάδε μου, με όλο το θάρρος, χωρίς να θέλω να φανώ αδιάκριτη και με την πείρα μου τόσα χρόνια με παιδιά, μήπως θα έπρεπε να πας την κουκλίτσα σου σε κάποιο αναπτυξιολόγο (ή ποιά άλλη ειδικότητα χρειάζεται δε ξέρω) το παιδάκι; Συνήθως τα παιδάκια περπατούν νωρίτερα. Πάλι, μπορεί να κάνω λάθος και συγχώρεσέ με αν μπλέκομαι εκεί που δεν με σπέρνουν, απλά με αυτά τα πράγματα δεν παίζουν και καλύτερα να το έχεις ψάξει και να μην συμβαίνει κάτι παρά να τρέχεις μετά.

Καλό θα είναι να έχεις και μια πρόταση γιατρού κάπου κοντά τους. Αυτό πιθανότατα να έκανα εγώ, αναλόγως τις καταστάσεις φυσικά.

74Qtp3.png2SeRp3.png

alekata σε ρωτησα για τον εξης λογο αν το παιδι περπαταει στα τεσερα που λενε. εμενα ο γιος μου δεν αργησε να περπατησει αλλα ειχε το εξης θεμα περπατεει στις μυτες των ποδιων τον εχω παει και σε παιδονευρολογο αλλα και σε ορθοπαιδικο.Οταν επισκευτικα αυτους τους γιατρους και οι δυο με ρωτησαν αυτο το πραγμα. και εγω ρωτησα γιατι ο νευρολογος μου ειπε το εξης μπορει ενα παιδι να μην μπουσουλαει αλλα να στεκεται στα τεσερα σημενει οτι μυηκα ειναι ανεπτιγμενο σωστα και γυμνασμενο .μετα περναει στο σταδειο των ερωτησεων , ο γιος μου οταν τον πηγα ηταν 19 μηνων μπορει να μην μηλουσε αλλα οταν του ειπε ο γιατρος σπυρο φερε το παιχνιδι το εφερε αυτοσημενε οτι το παιδι εχει επικεινωνια αλλα ο λογος δεν ειχε αναπτυχθει ακομα (τωρα το στωμα του παει ροδανι) . βεβαια μετα εκανα μαγνητικη τομογραφεια εγκεφαλου γιατι υπαρχει περιπτωση σε ενα παιδι ο εγκεφαλος να μην δινει σωστη εντολη στα ποδια για να περπατησει , ειτε να στεκεται στις μυτες (ευτιχος σε εμας τα αποτελεσματα ηταν τελεια) .μετα πηγα σε ορθοπαιδικο αφου απεκλησα το γεγονος αυτο . ο ορθοπαιδικος ειδε την μαγνη. και μετα κειταξε τον τενδονα του ποδιου και τους μυς γιατι μη γυμνασμενος μυς προκαλει πονο και τα παιδια φοβουνται να περπατησουν γιατι μερικες μανουλες δεν αφηνες τα μωρακια τους στο πατωμα και ξυπολυτα να περπατανε και το παιδι δεν γυναζεται . με αποτελεσμα καθαρα ψυχολογικο να φοβουνται και μωλης νιωσουν ασφαλεια τρεχεις και δεν φτανεις. συγνωμη για το μεγαλο κειμενο. ελπιζω το μωρο να μην εχει κανενα προβλημα

ενα μικρο παραδειγμα απο το σχολειο..ενα παιδακι φαινοταν οτι για πολλους λογους χρειαζοταν μια επισκεψη σε ειδικο.η μητερα συμφωνησε,της ειπα οτι τα ραντεβου αργουν,οποτε ποληπτικα να το κλεισει κ αν μεχρι τοτε δουμε οτι ημασταν υπερβολικες το πολυ πολυ να μην παει(προσωπικα,επρεπε να παει αλα δεν ηθελα να πιεσω την μητερα,ηθελα να νιωθει οτι εχει χρονο στην επιλογη). την αλλη μερα χτυπαει το τηλ απο την θεια του παιδιου η οποια μας εβρισε,ειπε οτι θεωρουμε το παιδι τρελο κ απλα ειναι ζωηρο κ οταν μεγαλωσει θα μαθει..η μαμα καταντραπηκε,ηταν ξενη κ δεν μπορουσε να πατησει ποδι..μετα απο 2 χρονια μαθαινω οτι το παιδι μεγαλωσε..αλλα δεν εμαθε..(που ειναι η θεια τωρα;;) θελω να καταληξω πως καλο ειναι να βλεπουμε την πραγματικη εικονα κ οχι αυτη που μας βολεύει.

Αυτό με τρομάζει περισσότερο απ' όλα! Έχω ζήσει περιπτώσεις παιδιών, που οι γονείς αρνούνταν να δουν αυτό που εμείς βλέπαμε και η εξέλιξη ήταν κακή. Τα παιδιά δυσκολεύτηκαν στο Δημοτικό _ ο άνδρας μου είναι δάσκαλος στο Δημοτικό της περιοχής μας, κι έτσι μαθαίνω τα νέα από τα παιδιά μας - οι αρχικά αρνητικοί γονείς, αναγκάστηκαν να συνεργαστούν με τα Κ.Δ.Α.Υ, χωρίς τα επιθυμητά σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσματα. Είμαι από τους ανθρώπους που πολύ δύσκολα βγάζω συμπεράσματα για κάποιο παιδί ( δυσλεξία, υπερκινητικότητα, ανωριμότητα παθολογικής μορφής κ.λ.π.), όμως μερικές περιπτώσεις "φωνάζουν". Γιατί να μη βοηθήσουμε, όσο κι αν αυτό μας ξεβολεύει. Το ξέρετε όλες εξάλλου ότι αν δούμε ένα παιδί με την καρδιά μας μέσα στα μάτια, βγάζουμε πολλά συμπεράσματα...

Θα μπορούσες να πεις: Βρε Τάδε μου, με όλο το θάρρος, χωρίς να θέλω να φανώ αδιάκριτη και με την πείρα μου τόσα χρόνια με παιδιά, μήπως θα έπρεπε να πας την κουκλίτσα σου σε κάποιο αναπτυξιολόγο (ή ποιά άλλη ειδικότητα χρειάζεται δε ξέρω) το παιδάκι; Συνήθως τα παιδάκια περπατούν νωρίτερα. Πάλι, μπορεί να κάνω λάθος και συγχώρεσέ με αν μπλέκομαι εκεί που δεν με σπέρνουν, απλά με αυτά τα πράγματα δεν παίζουν και καλύτερα να το έχεις ψάξει και να μην συμβαίνει κάτι παρά να τρέχεις μετά.

Καλό θα είναι να έχεις και μια πρόταση γιατρού κάπου κοντά τους. Αυτό πιθανότατα να έκανα εγώ, αναλόγως τις καταστάσεις φυσικά.

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβολές σου. Κάπως έτσι το σκέφτομαι κι εγώ.

Μια παιδαγωγος επειδη εχει πειρα στα παιδια μπορει να δει ενα προβλημα και να το επισημανει ευκολοτερα απο εναν γονιο. Και ειδικα εσυ Αlekata που εισαι τοσο εμπειρη με 16 χρονια προυπηρεσια. Η γνωμη μου λοιπον ειναι οτι πρεπει με ωραιο τροπο να επισημανεις αυτην την παρατηρηση σου στους γονεις και να τους κατευθυνεις που πρεπει να απευθυνθουν προκειμενου να εχουν μια σωστη εικονα της αναπτυξης του παιδιου τους.

Μερικες φορες εμεις οι γονεις δεν βλεπουμε το προβλημα που τυχων να εχει το παιδακι μας γιατι κατα βαθος δεν θελουμε το δικο μας το παιδι να εχει προβλημα. Δινουμε βαση στα καθυσυχαστικα λογια που τυχων μας εχει πει ενας παιδιατρος και δεν το ψαχνουμε παραπερα. Μαλλον καιρος ειναι να τους ταρακουνησεις λιγο Αlekata και το γεγονος οτι μπηκες στο κοπο να το ψαξεις εστω και απο εδω αυτο σε τιμαει και σε κανει μια ευσυνηδητη παιδαγωγο. Μπραβο σου και μακαρι ολα τα παιδακια μας να επεφταν σε τετοια χερια σαν τα δικα σου.

Είναι έτσι όπως τα λες. Ένας τρίτος που νοιάζεται για το παιδί έχει άλλη οπτική. Το διαπιστώνω και ως μαμά, όταν μιλάω με τους καθηγητές των γιων μου. Οι καθηγητές που δουλεύουν καλά με τα παιδιά, τα γνωρίζουν και καλά και δε μιλώ μόνο για τον τομέα της μάθησης.

Άστα, κι εγώ απογοητεύτηκα, 40 πατημένα με μωρό 17 μηνών...

Πάντως κι εμένα τα παιδιά μου περπάτησαν όλα από 15 - 17 μηνών και η παιδίατρος μου είχε πει ότι μέχρι τους 18 μήνες δεν ανησυχούμε...

Άρα μήπως θα έπρεπε λίγο να το ψάξουν;

Πώς να το θέσεις όμως, δύσκολο...

Ποπό! τι το ήθελα αυτό με την ηλικία. Ζητώ συγγνώμη. Είστε πολύ τυχερές που έχετε μωράκια - τσουρεκάκια και τα "ζουλάτε", τα κανακεύετε, παίζετε μαζί τους...Σας ανανεώνει. Χαρείτε όσο μπορείτε αυτή την ηλικία, γιατί ο χρόνος περνάει σαν νερό και μια μέρα θα ξυπνήσετε, θα τα βλέπετε και θα λέτε " πότε; σα χθες τους τάντευα" Να μπορούσα μόνο να γυρίσω το χρόνο πίσω και να διόρθωνα τα λάθη μου! Να μη μ' ένοιαζε τίποτα άλλο εκτός από τα αγόρια μου! Ούτε η δουλειά μου, ούτε τα προβλήματα της καθημερινότητας, ούτε οι τρίτοι... Γι' αυτό σας λέω απολαύστε το Ξέρεις τι είπα στη νοσοκόμα που μου τους έφερε πρώτη φορά να τους δω: "Πάρτα πίσω, δεν ξέρω τι να τα κάνω" Ήμουν 22 χρονών και εκείνη την ημέρα θα ορκιζόμουν για το πτυχίο μου, αλλά βλέπεις οι νεαροί μου ήθελαν να βγουν στις 4.00 π.μ. Θα το' λεγα λες τώρα;

alekata σε ρωτησα για τον εξης λογο αν το παιδι περπαταει στα τεσερα που λενε. εμενα ο γιος μου δεν αργησε να περπατησει αλλα ειχε το εξης θεμα περπατεει στις μυτες των ποδιων τον εχω παει και σε παιδονευρολογο αλλα και σε ορθοπαιδικο.Οταν επισκευτικα αυτους τους γιατρους και οι δυο με ρωτησαν αυτο το πραγμα. και εγω ρωτησα γιατι ο νευρολογος μου ειπε το εξης μπορει ενα παιδι να μην μπουσουλαει αλλα να στεκεται στα τεσερα σημενει οτι μυηκα ειναι ανεπτιγμενο σωστα και γυμνασμενο .μετα περναει στο σταδειο των ερωτησεων , ο γιος μου οταν τον πηγα ηταν 19 μηνων μπορει να μην μηλουσε αλλα οταν του ειπε ο γιατρος σπυρο φερε το παιχνιδι το εφερε αυτοσημενε οτι το παιδι εχει επικεινωνια αλλα ο λογος δεν ειχε αναπτυχθει ακομα (τωρα το στωμα του παει ροδανι) . βεβαια μετα εκανα μαγνητικη τομογραφεια εγκεφαλου γιατι υπαρχει περιπτωση σε ενα παιδι ο εγκεφαλος να μην δινει σωστη εντολη στα ποδια για να περπατησει , ειτε να στεκεται στις μυτες (ευτιχος σε εμας τα αποτελεσματα ηταν τελεια) .μετα πηγα σε ορθοπαιδικο αφου απεκλησα το γεγονος αυτο . ο ορθοπαιδικος ειδε την μαγνη. και μετα κειταξε τον τενδονα του ποδιου και τους μυς γιατι μη γυμνασμενος μυς προκαλει πονο και τα παιδια φοβουνται να περπατησουν γιατι μερικες μανουλες δεν αφηνες τα μωρακια τους στο πατωμα και ξυπολυτα να περπατανε και το παιδι δεν γυναζεται . με αποτελεσμα καθαρα ψυχολογικο να φοβουνται και μωλης νιωσουν ασφαλεια τρεχεις και δεν φτανεις. συγνωμη για το μεγαλο κειμενο. ελπιζω το μωρο να μην εχει κανενα προβλημα

Μακάρι να ισχύει αυτό που λες! Δεν μπουσουλάει στα τέσσερα, αλλά επί γλουτών. Έχεις ακούσει κάτι παρόμοιο;

να πω την αληθεια κατι παρομοιο οχι.αλλα το παιδι πρεπει να διξει καποια συμαδια κεινητικοτητας στα ποδια πχ οταν ξαπλωνει το σηκωνει πανω αμα του πεις , τα χτυπαει στο πατωμα κατι που να διξει οτι οριζε αυτο το σημειο του σωματος του . τι να πω γιατρος δεν ειμαι να λεγεται αλλα θα με προβληματιζε η εικονα του παιδιου μου να ειναι αυτη .