Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

βοήθημα τοκετού από ΙΚΑ ή ΤΥΔΚΥ

Recommended Posts

σε 2 βδομάδες περιμένουμε το κοριτσάκι μας , εγώ από το ΙΚΑ δικαιούμε μόνο βοήθημα τοκετού(πάνω κάτω 900 ευρω)γιατί δεν είχα τα απαρέτητα ένσημα συμπληρωμένα για άλλα επιδόματα.Ο σύζυγος είναι ασφαλισμένος εδώ και λίγους μήνες στο ΤΥΔΚΥ έπιασε δουλεια τον Ιούλιο ρώτησε όταν έβγαλε βιβλιάριο και του είπαν ότι δικαιούτε να πάρει περίπου 1900 ευρω βοήθημα τοκετού. Αυτό το βοήθημα το πέρνει ή ο ένας ή ο άλλος ή επειδή είναι διαφορετικές ασφάλιες μπορούμε και οι δύο αν και η δεύτερη περίπτοση μου ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Διαφημίσεις

καταρχας με το καλο να γεννησεις το κοριτσακι σου και μεναν πονο.και πανω απο ολα υγεια.εσεις εχεις δικια σου ασφαλεια και αλλη εχει ο συζηγος?εμας επειδη μας ασφαλιζει ο συζηγος πηγε και τα πηρε ο ιδιος τα λεφτα απο τα ικα.πρωτον στο μαιευτηριο θα σε ρωτησουν τη ασφαλεια εχεις για να κοψουν χαρτι οταν παρεις με το καλο το εξητηριο που θα αναγραφει πανω οτι το χαρτι αυτο ειναι για την ταδε ασφαλεια και τα λοιπα στοιχεια{ημερομηνια που γεννησες,που και ποτε κ.τλ}για να παρεις το επιδομα τοκετου.τωρα αν εσυ πεις οτι εχεις δικια σου ασφαλεια,{ικα},τοτε το χαρτι αυτο που θα σου δωσουν θα γραφει οτι ειναι για το ικα και ετσι δεν μπορεις να το πας και στις δυο ασφαλειες,εκτος αν δωσεις την ασφαλεια του συζηγου σου και τα παρεις απο κει τα λεφτα.εμενα πρωσοπικα ετσι με ρωτησαν και οντως ετσι εγραφε το χαρτι οτι ειναι για το ικα.παντως δεν πιστευω οτι η ασφαλεια του συζηγου σου θα σου δωσει τοσα λεφτα.αλλα ψαξτο παντως....παντως μετα απο ολα αυτα να κοιταξεις που θα ασφαλισεις και το παιδι,γιατι θα παρεις και αλλα επιδοματα στην πορεια.π.χ επιδομα παιδιου απο τον οαεδ κ.τ.λ. αυτα!!!σου ευχομε με το καλο

eNortjK1UjKxtDA2UbIGXDAS2wKo21.pngeNortjK1UjKxtDA2VbIGXDAS3gKp08.png

Σε ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές σου και για τις πληροφορίες, δεν ήξερα ότι στο χαρτί του νοσοκομείου γράφει σε ποια ασφάλεια θα απευθηνθείς. Εγώ είμαι στο ΙΚΑ και ο σύζυγος ΤΥΔΚΥ, θα το ψάξω όπως με συμβούλεψες να δω τί θα γίνει και με την ασφάλεια του μωρου.

• 1 month later...

Επειδή έχω ασφάλεια ΤΥΔΚΥ και πρόκειται πρόσφατα να γεννήσω και φυσικά το έχω ψάξει, το ΤΥΔΚΥ είναι από τα λίγα καλά ταμεία που υπάρχουν και δίνουν τόσο καλό επίδομα τοκετού. Συγκεκριμένα για Φ.Τ το ύψος του βοηθήματος τοκετού ισούται με το 60/πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (33,04 ευρώ είναι το ημερομίσθιο μέχρι 31/12/2009). Δηλαδή υπολόγισε για Φ.Τ 33,04 Χ 60 = 1982,40 και εάν είναι καισαρική κάτι παραπάνω περίπου 2200 ευρώ. Από 1/1/2010 θα καθοριστεί νέα τιμή για το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, οπότε υπολόγισε και κάτι παραπάνω στις τιμές που ανέφερα.

Ομως εδώ γεννάτε το ερώτημα.....δικαιούσαι το επίδομα να το λάβεις από το ΤΥΔΚΥ. Μου φαίνεται λιγάκι κουφό να έχεις ΙΚΑ και να θες να το εισπράξεις από το τυδκυ το ταμείο του άντρα σου. Αλλωστε εσύ είσαι η μητέρα όχι ο άντρας σου. Εκτός εάν σε είχε ασφαλισμένη στο ταμείο του και πλήρωνε εισφορές για σένα. Στο μαιευτήριο σε ρωτάνε τι ταμείο έχεις και στο τυδκυ οταν καταθέτεις τα χαρτιά κάνεις υπεύθυνη δήλωση ότι δεν πρόκειται να εισπράξεις το επίδομα από άλλο φορέα.

Πάντως το τυδκυ ζητάει τα εξής για το επίδομα τοκετού και μπορείς να τα δεις από το σιτε http://www.tydky.org

Μαιευτική Περίθαλψη

1. Το Ταμείο χορηγεί στις δικαιούχες περίθαλψης ασφαλισμένες του αντί αυτούσιας μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ βοήθημα τοκετού.

Δικαίωμα για τη λήψη του επιδόματος τοκετού έχουν οι ασφαλισμένες, που συμπλήρωσαν τον 6ο μήνα κύησης και το λαμβάνουν μετά τη διενέργεια του τοκετού, αφού προσκομίσουν

α. βεβαίωση μαιευτηρίου ότι έγινε ο τοκετός,

β. ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.

2. Το ύψος του βοηθήματος τοκετού ισούται με το 60/πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Σε περίπτωση πολυδύμου κύησης, το ποσοστό του βοηθήματος αυξάνεται κατά 50% για κάθε παιδί.

3. Σε περίπτωση ανώμαλης εξέλιξης του τοκετού ή επιπλοκών της λοχείας καταβάλλονται εκτός από το βοήθημα τοκετού και δαπάνες μαιευτικής περίθαλψης σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού περί νοσοκομειακής περίθαλψης.