Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Παραδοσιακά έθιμα για τα παιδιά και την ανάπτυξή τους

Recommended Posts

Με αφορμή αυτό το θέμα, θα ήθελα να μοιραστούμε όσα γνωρίζουμε για διάφορα παραδοσιακά έθιμα που αφορούν τα παιδιά και την ανάπτυξή τους, όπως αυτή η «περπατόπιτα» στο αναφερόμενο θέμα.

Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε για «την καλή νεράιδα που παίρνει τα δοντάκια και αφήνει λεφτά κάτω από το μαξιλάρι» ή το άλλο έθιμο που θέλει να πετάμε τα δοντάκια του παιδιού στα κεραμίδια του σπιτιού «για να στεριώσουν».

Τα κορίτσια, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα «ζαχαρώνουν» όταν είναι μωρά, δηλαδή τα αλείφουν με ζάχαρη, για να γίνουν «γλυκές σαν ζάχαρη» όταν μεγαλώσουν.

...Τι άλλα έθιμα ξέρετε από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες σας…;

79087cb4cd.png

Διαφημίσεις

Εγώ αυτή την νεράιδα δεν την ξέρω!εμένα με έβαζαν να πετάω τα δόντια μου στα κεραμίδια για να τα πάρει ένα πουλί κ να μου φέρει δώρο.

Όταν βγάζει το παιδί το πρώτο δόντι βραζουμε σιτάρι ελαφρώς μέχρι να αρχίσει να σκάει για να σκάσουν έτσι εύκολα κ τα αλλα δόντια του.όταν βρασει το ανακατεύουμε με ζάχαρη κ σταφυδες κ το μοιράζουμέ στην γειτονιά.

Όπως επίσης οποίος δει πρώτος το πρώτο δόντι του παιδιού πρέπει να του πάρει δώρο.

Όταν βγάζει το παιδί το πρώτο δόντι βραζουμε σιτάρι ελαφρώς μέχρι να αρχίσει να σκάει για να σκάσουν έτσι εύκολα κ τα αλλα δόντια του.όταν βρασει το ανακατεύουμε με ζάχαρη κ σταφυδες κ το μοιράζουμέ στην γειτονιά.

Αυτό με το στάρι το έχω συναντήσει στα επτάνησα και το λένε "σπερνά"! Το φτιάχνουνε μάλιστα σε κάθε μεγάλη χαρά της οικογένειας, προσθέτοντας και ρόδι.

Επίσης, κάπου εδώ μέσα στο φόρουμ διάβασα για το έθιμο του να βάζουν τα πρώτα νυχάκια του μωρού που κόβουν, στο πορτοφόλι του πατέρα του, για να πηγαίνουν καλά οι δουλειές.

79087cb4cd.png

Eμένα μου είπαν ότι όποιος δεί το πρώτο δοντάκι του παιδιού να ξεμυτίζει του αγοράζει ένα κόκκινο ρούχο! ωραίο έθιμο, θα το προτιμούσα σε μπλέ :-P

ssttaa

Eμένα μου είπαν ότι όποιος δεί το πρώτο δοντάκι του παιδιού να ξεμυτίζει του αγοράζει ένα κόκκινο ρούχο! ωραίο έθιμο, θα το προτιμούσα σε μπλέ :-P

Κι εγώ σε ροζ! :lol:

Αναρωτιέμαι πάντως: δεν υπάρχει για τ' αγόρια τίποτα αντίστοιχο με το "ζαχάρωμα" των κοριτσιών;...

79087cb4cd.png

Διαφημίσεις

Καλημέρα Νefelie και σε όλους σας. Τελικά κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα και τις δικές του παραδόσεις.

Εγω έχω ενα αγοράκι 6μιση μηνών και απο τον πρώτο μήνα και κάθε φορά που αλλάζει μήνα φτιάχνω στο σπίτι μου ένα γλυκο (το έθιμο απαιτεί χειροποίητο γλυκό όχι αγοραστό). Αυτό θα το κάνω μέχρι να γίνει ενός έτους.

Αυτό που δεν ξέρω και θα το ρωτήσω ειναι αν το έθιμο απαιτεί να φτιάξω και την τούρτα :-). Λέτε? Μπα δεν νομίζω.

εμεις οταν γεννιετε ενα μωρο και παει σε καποιο σπιτι το βαζουν αλευρι στα μαλλια να γινει παππους και δινουν ψωμι στην μανα να κατεβαζει γαλα και δινουν αυγο εαν ειναι κοριτσι να ειναι καρπερο σαν κοτουλα. ριχνουν ψιλα στο κρεβατκι να ειναι σιδερενιο..περπατοπιτα οταν περπατηση κανει η νονα και μοιραζει ακομα οταν βγαλει το πρωτο δοντακι αυτος που θα το βρει πρωτος του περνει εσωρουχα..τελος οταν αλαξει δοντι το ριχνουμε στα κεραμιδια να το παρει το πουλακι κοκαλακι να του φερει σιδερενιο το δοντακι.. αυτα εαν θυμιθω και κατι ακομα θα σας το πω κανουν πολλα...

εγω εχω ακουσει οτι οταν το παιδακι βγαλει το πρωτο δοντακι οποιος το δει πρωτος του παιρνει ενα δωρο.τα πρωτα νυχακια του μωρου τα ειχα βαλει σε μια τσεπη του αντρα μου και στη βαφτιση τα πεταξα στη κολυμπηθρα.

Καλημερα σας κοριτσια!!!

Εμεις οταν σαραντισαμε, την ιδια εκεινη ημερα, μετα την εκκλησια επρεπε να παμε σε 3 σπιτια συνεχομενα και μετα στο δικο μας!!!Το 1ο σπιτι να ειναι της γιαγιας του μπαμπα, για να δωσει στην μαμα του μωρου (τη νυφη) φαγητο. Στο μωρο εβαλε η γιαγια λιγη ζαχαρη στο στομα της, για να την γλυκανει και να ξαναερχεται η μικρη στο σπιτι της, της εβαλε λιγο αλευρι στο προσωπο με το δαχτυλο της, για να ειναι ασπρη και να εχει καθαρη επιδερμιδα, της εδωσε αφου πρωτα την χαϊδεψε με αυτο, βαμβακι και της ειπε να μεγαλωσεις τοοοσο πολυ ετσι ωστε τα μαλακια σου να γινουν ασπρα σαν βαμβακι (μεχρι τα βαθεια γεραματα), της εδωσε ενα αυγο (οσο μπορουσε να το βαλει μεσα στο χερακι της να το πιασει λιγο), και της ειπε να εχει παντα το σπιτι της αγαθα και τελος της εδωσε (της ειχε δωσει κι αλλη φορα, οταν την πρωτοειδε) λεφτα για να αγοραζει υπνο. Μετα το 2ο σπιτι που πηγαμε ηταν της θειας του αντρα μου και τα εθημα ηταν τα ιδια! Το 3ο σπιτι ηταν της μαμας μου και τα εθημα ηταν τα ιδια, εκτος του αυγου που δεν το ειχαμε εμεις ως εθημο!!! Γενικα απο οτι καταλαβατε, ολα ηταν ασπρα!

Απο τοτε (ακομα και τωρα που ειμαστε 6 μηνων) οποτε παμε σε ενα σπιτι για πρωτη φορα, ολοι μας γλυκαινουν (με ζαχαρη, πολυ λιγη μην φανταστειται...)και μας δινουν βαμβακι. Εννοειται πως ολοι οταν εβλεπαν για πρωτη φορα την μπεμπα ολοι δινουν λεφτα, για να αγοραζει υπνο, και τα βαζουν κατω απο το μαξηλαρι ή κατω απο το σεντονακι της κτλ.

Αλλο εθημο ειναι οτι, οταν κι εγω ημουν μικρη, το δοντι, το καθε δοντι που μας εβγαινε, το πετουσαμε στα κεραμιδια (τωρα στις πολεις δεν ξερω που θα βρειτε κεραμιδια!) και λεγαμε τρεις φορες:"σου δινω κοκαλο, δωσ΄ μου σιδερο", υποτιθεται να ειναι πολυ γερο το δοντι.

Οποιος δει το πρωτο δοντι του μωρου να του παρει ενα οτιδηποτε δωρο.

Οταν ειναι ανοιξη και βαζουμε Μαρτη (την 1η Μαρτιου), μολις δουμε τον πρωτο μας πελαργο, κοβουμε τον μαρτη και τον βαζουμε κατω απο μια πετρα ή πανω στα λουλουδια της αυλης, για να το παρει ο πελαργος και να κανει την φωλια του.

Καθε πρωτομαγια βγαινουμε στην εξοχη και κοβουμε, ο καθενας μονος του, τα λουλουδια του για να πιασει την ανοιξη.(Αυτα ειναι γενικα εθημα, αλλα μου ηρθαν τωρα στο μυαλο!)

Την Περπατοπιτα, οπως αναφερθηκε.

Ααα! Εμεις εδω εχουμε και εθημο, οποιος παπους ή γιαγια ακουει το παιδι το ονομα του, αυτος κανει και το τραπεζι στην βαφτηση! (καλο εθημο ε; :) )

Αυτα, αν σκεφτω τιποτα αλλο, θα επανελθω!!! Παντως εδω στα χωρια εχουμε γενικα πολλα εθημα και ακομα ολοι μας (ακομα και νεοι) τα εφαρμοζουμε!!! Ετσι λοιπον δεν χανεται και η παραδοση μας!!!

Πωπωπω… τι όμορφα έθιμα έχει ο λαός μας! Τι κρίμα που εμείς των πόλεων τα ξεχνάμε σιγά-σιγά… Χαίρομαι πάντως πάρα πολύ όταν ακούω ότι έξω από τις πόλεις οι νέοι άνθρωποι τα κρατάνε ζωντανά! Να ʽστε καλά να τα τηρείτε, να τα μεταδώσετε στα παιδιά σας και να τα λέτε και σε μας των πόλεων, μπας και καταφέρουμε να τα αναβιώσουμε! :-D

Αυτό που δεν ξέρω και θα το ρωτήσω ειναι αν το έθιμο απαιτεί να φτιάξω και την τούρτα . Λέτε? Μπα δεν νομίζω.

Konstantinast, φαντάζομαι εννοείς την τούρτα των γενεθλίων, ε; Δεν ξέρω αν πρόκειται για έθιμο, μα η γιαγιά μου (με καταγωγή από Σμύρνη) για εμένα την έφτιαχνε κάθε χρόνο εκείνη, για να μπορεί «να την γεμίσει ευχές», όπως μου έλεγε. Δηλαδή, καθώς την προετοίμαζε, επαναλάμβανε διάφορες ευχές για καλή υγεία, καλή τύχη, ευτυχία, κλπ. Δεν ξέρω αν πρόκειται για έθιμο της Σμύρνης, αλλά εγώ θα το τηρήσω για την κόρη μου, διότι μου ακούγεται πολύ όμορφο.

79087cb4cd.png

Διαφημίσεις

Σε εμάς όταν γεννήθηκε μου είπαν να κρατάω για τρεις μέρες (δίπλα μου ή δίπλα στο μωρό) γλυκό κεράσι για να γλυκαθούν οι μοίρες που θα έρθουν να δώσουν τις ευχές τους και να είναι γλυκιά ή ζωή της.

Κάθε φορά που βλέπει κάποιος το μωρό το ασημώνει (εκτός από χαρτονομίσματα πρέπει να δοθεί και κέρμα)

Όταν πέφτει το πρώτο δόντι το πετάμε στα κεραμίδια και λέμε "Πάρε κρούνα κόκκαλο και φέρε σιδερένιο"

Σε εμάς όταν γεννήθηκε μου είπαν να κρατάω για τρεις μέρες (δίπλα μου ή δίπλα στο μωρό) γλυκό κεράσι για να γλυκαθούν οι μοίρες που θα έρθουν να δώσουν τις ευχές τους και να είναι γλυκιά ή ζωή της.

Κάθε φορά που βλέπει κάποιος το μωρό το ασημώνει (εκτός από χαρτονομίσματα πρέπει να δοθεί και κέρμα)

Όταν πέφτει το πρώτο δόντι το πετάμε στα κεραμίδια και λέμε "Πάρε κρούνα κόκκαλο και φέρε σιδερένιο"

Αυτό το τελευταίο κάτι μου θυμίζει...:P:p:p:p

Σε ποια περιοχή;Μάλλον κοντά είμαστε....

Όταν φέραμε το μωρό στο σπίτι από το μαιευτήριο , η μαμά μου του έδωσε ζάχαρη και να είναι γλυκός , βαμβάκι για να ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα και ένα νόμισμα για να είναι σιδερένιος.

Την ημέρα που σάραντισε τον πήγαμε σε 3 σπίτια.

Επίσης , η μαμά μου του έχει βάλει κάτω από το στρώμα του ένα φύλλο δάφνης , αλλά δεν θυμάμαι γιατί...:oops:

ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ...ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΖΩ ΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ....Σ'ΑΓΑΠΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

Διαφημίσεις

σκέφτομαι να ξεκινήσω γιατί η γιαγιά μου πάντα με πίεζε με όλα αυτά τα πρέπει....

όταν γεννιέται ένα παιδί (αγόρι) του τάζουν ένα αρνί και ένα δέντρο που το φυτεύουν εκείνες τις μέρες...

Στις πρώτες μέρες επισκέπτονται το μωρό οι μοιρες για να το μοιράνουν και να καθορίσουν τη μοιρα του, το ριζικό του...

Και ως γνωστό "ότι γράφει δεν ξεγράφει":(:(:(:(

Η λεχώνα δεν πρέπει να βγεί ούτε στο παράθυρο, για το μωρό ούτε λόγος, ούτε να δει κανένα...

Ρούχα και πράγματα του μωρού πρέπει να μαζευτούν πριν τη δύση του ηλίου...

όταν σαραντίσει το μωρό πάνε στην εκκλησία μαμα,μωρό,ένα ακόμα αγοράκι(για να είναι το επόμενο παιδί αγόρι)....

όποιος βλέπει το μωρό το φτύνει (κυρίως μέσα στο στόμα) για να μη το ματιάσει...(εδώ σφαχτήκαμε, με τη συχωρεμέμη):oops::oops::oops::oops:

Α και του δίνει ένα ασημένιο νόμισμα και βαμβάκι...

όταν βγάζει δόντια του βάζουμε μέλι ή τσιπουρο και τρίβουμε τα ούλα με κόκκινη κλωστή...

Θα επανέρθω...Το ανατριχιαστικό ήταν ότι πάντα μου έλεγαν ότι έτσι πρέπει για να μην πάθει κάτι το παιδί....

ένα άσχετο αλλά ...

Αν ένα παιδί τρώει το ηλιοβασίλεμα θα πεθαίνουν οι γονείς του(αυτό ο φόβος μου από παιδί γιατί πάντα παινούσα εκείνη την ώρα)

σκέφτομαι να ξεκινήσω γιατί η γιαγιά μου πάντα με πίεζε με όλα αυτά τα πρέπει....

όταν γεννιέται ένα παιδί (αγόρι) του τάζουν ένα αρνί και ένα δέντρο που το φυτεύουν εκείνες τις μέρες...

Στις πρώτες μέρες επισκέπτονται το μωρό οι μοιρες για να το μοιράνουν και να καθορίσουν τη μοιρα του, το ριζικό του...

Και ως γνωστό "ότι γράφει δεν ξεγράφει":(:(:(:(

Η λεχώνα δεν πρέπει να βγεί ούτε στο παράθυρο, για το μωρό ούτε λόγος, ούτε να δει κανένα...

Ρούχα και πράγματα του μωρού πρέπει να μαζευτούν πριν τη δύση του ηλίου...

όταν σαραντίσει το μωρό πάνε στην εκκλησία μαμα,μωρό,ένα ακόμα αγοράκι(για να είναι το επόμενο παιδί αγόρι)....

όποιος βλέπει το μωρό το φτύνει (κυρίως μέσα στο στόμα) για να μη το ματιάσει...(εδώ σφαχτήκαμε, με τη συχωρεμέμη):oops::oops::oops::oops:

Α και του δίνει ένα ασημένιο νόμισμα και βαμβάκι...

όταν βγάζει δόντια του βάζουμε μέλι ή τσιπουρο και τρίβουμε τα ούλα με κόκκινη κλωστή...

Θα επανέρθω...Το ανατριχιαστικό ήταν ότι πάντα μου έλεγαν ότι έτσι πρέπει για να μην πάθει κάτι το παιδί....

ένα άσχετο αλλά ...

Αν ένα παιδί τρώει το ηλιοβασίλεμα θα πεθαίνουν οι γονείς του(αυτό ο φόβος μου από παιδί γιατί πάντα παινούσα εκείνη την ώρα)

Α πα πα...τι είναι αυτα καλέ;σκιαχτικα!καλά ότι ώρα κ να φάμε κάποια στιγμή θα πεθάνουμε μην αγχώνεσε!

Εδώ δεν αφήνουμε να το φιλανε στο πρόσωπο κ θα το φτυσουν στο στόμα;

Ααα καλές χρυσές οι γιαγιάδες αλλά εδώ τα χαλάμε

Εγώ αυτό που ξέρω είναι όταν γεννήσεις τις 3 πρώτες μέρες να έχεις γλυκά στο σπίτι/ μαιευτήριο, διότι έρχονται οι μοίρες για το παιδί. Αν υπάρχουν γλυκά θα γλυκαθούν και θα δώσουν καλές ευχές!

Για τα δοντάκια έχω ακούσει ότι τα πετάμε σε κεραμμύδια και λέμε: " Πάρε κουρούνα το δόντι μου και δως μου σιδερένιο, να ροκανάω τα ΄μύγδαλα, να τρωω τα παξιμάδια"

Χτες μάλιστα βγήκε το πρώτο δοντάκι του γιού μου, έτσι ξαφνικά... Το μικρό τρόμαξε (κι εγω αλλά δεν το έδειξα) αλλά μόλις είδε εμένα ενθουσιασμένη ηρέμησε. Σήμερα θα το πετάξουμε σε κεραμμύδια. Για δωράκι και χρήματα κάτω από το μαξιλάρι δεν έχω ακούσει κάτι.

Άλλο τώρα, να μη φιλάμε τις πατούσες των μωρών γιατί θα αργήσουν να περπατήσουν, να μη χτενιζόμαστε το βράδυ γιατί θα πεθάνει κάποιος (αυτό το βρίσκω εντελώς χαζό, επιτρέψτε μου), να μη λουζόμαστε Σάββατο και να μη κόβουμε νύχια την Παρασκευή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Εγώ αυτό που ξέρω είναι όταν γεννήσεις τις 3 πρώτες μέρες να έχεις γλυκά στο σπίτι/ μαιευτήριο, διότι έρχονται οι μοίρες για το παιδί. Αν υπάρχουν γλυκά θα γλυκαθούν και θα δώσουν καλές ευχές!

Για τα δοντάκια έχω ακούσει ότι τα πετάμε σε κεραμμύδια και λέμε: " Πάρε κουρούνα το δόντι μου και δως μου σιδερένιο, να ροκανάω τα ΄μύγδαλα, να τρωω τα παξιμάδια"

Χτες μάλιστα βγήκε το πρώτο δοντάκι του γιού μου, έτσι ξαφνικά... Το μικρό τρόμαξε (κι εγω αλλά δεν το έδειξα) αλλά μόλις είδε εμένα ενθουσιασμένη ηρέμησε. Σήμερα θα το πετάξουμε σε κεραμμύδια. Για δωράκι και χρήματα κάτω από το μαξιλάρι δεν έχω ακούσει κάτι.

Άλλο τώρα, να μη φιλάμε τις πατούσες των μωρών γιατί θα αργήσουν να περπατήσουν, να μη χτενιζόμαστε το βράδυ γιατί θα πεθάνει κάποιος (αυτό το βρίσκω εντελώς χαζό, επιτρέψτε μου), να μη λουζόμαστε Σάββατο και να μη κόβουμε νύχια την Παρασκευή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Κ να μην μασαμε τσίχλα το βράδυ γιατί μασαμε τα κόκαλα του παππού μας!

Τόινγκ!

Κ να μην μασαμε τσίχλα το βράδυ γιατί μασαμε τα κόκαλα του παππού μας!

Τόινγκ!

Του ζωντανού παππού ή του πεθαμένου;;; Τι άλλο θα ακούσουμε!!!!!

Μερικά έθιμα είναι "όλα τα λεφτά" , αλλά μερικά................................

:-P:razz:Η γιαγια μου ελεγε: Κοριτσι μου Τεταρτη και Παρασκευη τα νυχια σου μη κοψεις,και Κυριακη να μη λουστεις ΑΝ θελεις να προκοψεις!!!!:lol::lol:Το οποιο πολυ μου αρεσε να ακουω(ειναι ωραιο σα ποιηματακι δε μπορειτε να πειτε!:mrgreen:) αλλα ελαχιστες φορες εφαρμοσα!:D

Κάθε φορά που θες να πας μπροστά.......πήγαινε πίσω και πάρε ΦΟΡΑ!!

Λοιπόν... ένα στοιχάκι που μου έλεγε η γιαγιά μου "Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μη κόψεις και Κυριακή να μη λουστείς αν θέλεις να προκόψεις".... Ποτέ δεν το κράτησα.... λέτε για αυτό τα ζόρια μου????? :P :p :P :p :P :p :P :p :P

Το κοριτσάκι μου είναι όλη μου η ζωή