Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Θηλασμός, πιπίλα, βάρος και στερεές τροφές

Recommended Posts

Καλημέρα! Έχω ένα αγοράκι που σε 6 μέρες γίνεται 6 μηνών. Το θηλάζω αποκλειστικά από την αρχή (μόνο τις 5 πρώτες μέρες πήρε ξένο γάλα). Το διάγραμμα βάρους και ύψους του είναι το εξής:

Γεννήθηκε: 3150 - 50 cm

1 μήνα: 4500 - 55,5cm

2 μηνών: 5450 -57cm

3 μηνών: 5850 - 60cm

4 μηνών: 6700 - 63cm

5 μηνών: 6750 - 64cm

5,5 μηνών: 6940 (αλλά φαγωμένος) - 65,5cm

Όταν έκλεισε τον 4ο μήνα, και αφού ήταν βετεράνος στον θηλασμό αποφάσισα μετά από πολλή σκέψη να του δώσω πιπίλα, μια και δυσκολευόταν πολύ να κοιμηθεί κατά την διάρκεια της μέρας. Το βράδυ κοιμοταν σερί από τις 9 περίπου έως τις 7 με μια διακοπή κατά τις 12 που τον θήλαζα κοιμισμένο. Καμιά φορά (σπάνια ξυπνούσε και το βράδυ, έτρωγε και ξανακοιμόταν) Αλλά την ημέρα, όταν ήθελε να κοιμηθεί είχαμε μιάμιση ώρα γκρίνια για μισή ώρα ύπνο. Ένιωθα ότι του έλειπε ύπνος, άρχισα να νιώθω σαδίστρια και αποφάσισα να του τη δώσω μπας και τον βοηθήσει. Λίγο αφού του έδωσα την πιπίλα ο βραδινός του ύπνος χάλασε. Αρχισε να ξυπνάει το βράδυ 2-5 (ή και παραπάνω) φορές. Συνηθισμένη από πριν που σπάνια έτρωγε τα βράδια του έδινα την πιπίλα και ξανακοιμόταν και μόνο όταν δεν την δεχόταν τον θήλαζα, προκειμένου να ξανακοιμηθεί. Εγώ κομμάτια από τον διακεκομμένο ύπνο και αυτός επίσης κουρασμένος, αφού ο συνεχόμενος ύπνος φυσικά τον ξεκούραζε πιο πολύ. Σημειώνω ότι συνολικά κοιμάται 12-14 ώρες το 24ωρο.

Στην ζύγιση του 5ου μήνα όμως είδα ότι πήρε μόνο 50 γραμμάρια. Φυσικά του έκανα γενική και καλλιέργεια ούρων και δεν έχει τίποτα. Ωστόσο άρχισα να αισθάνομαι ότι ίσως έκανα λάθος που του έδινα πιπίλα. Μπορεί επειδή μεγάλωσε να αυξήθηκαν οι ανάγκες του σε θερμίδες και άρχισα να τον θηλάζω πιο συχνά το βράδυ, μετά και από παρότρυνση παιδιάτρου (όχι του τακτικού μας, αλλά μιας που συμβουλεύομαι συμπληρωματικά για τα θέματα θηλασμού). Ετσι καταλήξαμε να τρώει το βραδυ και το πρωί να τρώει ελάχιστα ή και καθόλου (έτσι μου φαίνεται δηλαδή, μιας και δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά. Αλλά πόσο γάλα μπορεί να πιει αν μένει με το ζόρι 5 λεπτά στο στήθος;). Κανονικά έτρωγε μόνο αφού είχαν περάσει 3-4 ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα. Ενώ αν δεν φάει το βράδυ τρώει καλύτερα το πρωί. Έχω μεγάλη δυσκολία να κρατήσω πρόγραμμα φαγητού (και συνεπώς και ώρα βραδινού ύπνου) με αυτά τα δεδομένα.

1) Είναι κανονική η πρόσληψη βάρους και ύψους ; Ο γιατρός είπε ότι έπεσε αρκετά το βάρος του. Ενώ ήταν πάνω από το μέσο όρο, τώρα έπεσε λίγο κάτω απ' αυτόν.

2) Είναι δυνατόν να φταίει η πιπίλα που τον 5ο μήνα πήρε μόνο 50 γρ;

3) Ακόμη και το βράδυ που πίνει μόνο γάλα, δεν μένει ποτέ πάνω από 10 λεπτά στο στήθος και καμιά φορά τρώει μόνο από το ένα (μου φαίνεται μάλιστα ότι κατά καιρούς προτιμά τον αριστερό μαστό). Μπορεί να τρώει όσο πρέπει σε τόσο λίγο χρόνο; Νομίζω ότι δεν τρώει αρκετά.

4) Πρέπει να τον θηλάζω και το βράδυ ή μπορώ να προσωρήσω σε νυχτερινό απογαλακτισμό, αφού όταν τρώει βράδυ το πρωί δεν πεινάει;

Επίσης, άρχισα στερεές τροφές όταν έγινε 5 μηνών και 1ο ημερών γιατί πέρασε μια φάση που ήθελε να θηλάζει κάθε δυο ώρες και σε συνδυασμό και με το συχνό βραδυνό θηλασμό ένιωσα ότι δεν χορταίνει μόνο με το γάλα. Είμαστε τώρα στην φάση που τρώει λιγότερο από 100 γρ κρέμα βανίλια ριζάλευρο και με αρκετή πίεση λιγότερο από μισή κούπα φρουτόκρεμα. Το ριζάλευρο το τρώει πιο εύκολα. Σπάνια τρώει μετά την στερεά τροφή. Συνήθως ίσα που μπαίνει στο στήθος, μάλλον για να ξεδιψάσει ή να ξεπλύνει το στόμα του, αφού το νερό δεν το θέλει ακόμη. 10 γρ την ημέρα και αυτά με αγώνα. Αγχώνομαι να φάει γρήγορα στερεά και για να ξεκουραστώ από τους πολλούς θηλασμούς και κυρίως γιατί νομίζω ότι θα πάρει πιο πολύ βάρος με την στερεά. Χορτόσουπα του έδωσα πρώτη φορά χθες και μόνο εμετό δεν έκανε. Ίσα την δοκίμασε και μετά σφράγισε το στόμα.

1) Πόσο να επιμένω με την στερεά;

2) Φτάνει το γάλα μου σε αυτό το στάδιο και με το βάρος που ανέφερα πιο πάνω;

3) Πρέπει να πίνει νερό και αν ναι πόσο ή φτάνει το γάλα μου;

3) Πόσο βάρος να περιμένω να παίρνει τον μήνα τώρα που έστω και μερικώς έχει μπει η στερεά τροφή;

Συγνώμη για τα πολλά ερωτήματα. Απλά είμαι μόνη μου και δεν έχω κανέναν να με συμβουλέψει. Νιώθω τρομερή ανασφάλεια και τύψεις για ότι κάνω. Θα ήμουν ευγνώμων να κάποιος-α μου έδινε την γνώμη του για τα παραπάνω. Ευχαριστώ πολύ και μόνο για την υπομονή να διαβάσετε το μήνυμά μου.

Διαφημίσεις

ivi, να σου ζήσει ο μικρούλης!

Σχετικά με το γεγονός ότι το μωρό δεν παίρνει καλό βάρος, πιστεύω κι εγώ ότι όταν το μωρό άρχισε να ξυπνά τη νύχτα περνούσε άλμα ανάπτυξης και χρειαζόταν περισσότερο γάλα. Πολλά μωρά που τους πρώτους μήνες κοιμούνται τη νύχτα χαλάνε το πρόγραμμά τους και ζητούν να θηλάζουν συχνότερα στην ηλικία αυτή ή με την έναρξη των στερεών. Ο μόνος τρόπος να είσαι σίγουρη ότι το μωρό σου τρέφεται ικανοποιητικά είναι όταν βλέπεις σημάδια πείνας (όχι κλάμα, αυτό είναι η τελευταία ένδειξη πείνας, αλλά πχ όταν είναι ανήσυχο, όταν αρχίζει να ξυπνά, όταν βάζει τα χέρια στο στόμα κλπ) πάντα να προσφέρεις στήθος! Ότι ώρα της ημέρας και να είναι! Αν το μωρό πεινάει, τότε θα θηλάσει.

Τώρα όσον αφορά στο αν θα πάρει βάρος πιο εύκολα με τις στερεές ή με το θηλασμό, ρίξε μια ματιά στον πίνακα εδώ http://www.kellymom.com/nutrition/vitamins/babyfoodcalories.html όπου φαίνεται καθαρά ότι το μητρικό γάλα υπερτερεί σε θερμίδες και λιπαρά από τις περισσότερες στερεές τροφές και από τη φόρμουλα και άλλα γάλατα!

Βάζε πιο συχνά το μωρό στο στήθος, βάζε το να θηλάζει λίγη ώρα πριν τις στερεές και δίνε τις στερεές σαν συμπληρωματική τροφή. Θήλαζε ανεμπόδιστα, μέρα-νύχτα, το μωρό σου πρέπει να πάρει βάρος στη φάση αυτή. Μόλις πάρει το απαραίτητο βάρος, θα ρυθμίσει μόνο του το πρόγραμμά του. Μην το μπερδεύεις με πιπίλες!

Προσπάθησε να κοιμάσαι μαζί του ώστε να θηλάζεις ξαπλωμένη και να ξεκουράζεσαι, τηρώντας όμως τους κανόνες ασφαλείας για τον ύπνο με το μωρό!

Για την εισαγωγή στερεών δες κι εδώ:

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=39697

HXuSp2.pngaS46p2.png

Όσο για το χρόνο που χρειάζεται το μωρό στο στήθος για να πάρει το απαραίτητο γάλα, όσο μεγαλώνει το μωρό μπορεί να μειώνεται. Υπάρχουν πολλά μωρά που καταφέρνουν μέσα σε 5-10 λεπτά να πάρουν το γάλα που χρειάζονται στην ηλικία που είναι ο δικός σου! Ο μόνος τρόπος για να είσαι σίγουρη ότι παίρνει αρκετό γάλα είναι να προσφέρεις σε κάθε ευκαιρία και αν πεινάει θα πιει. Όσο για το ότι δεν θηλάζει την ημέρα, αν προηγούνται οι στερεές, είναι λογικό. Δίνε πρώτα στήθος και μετά από λίγη ώρα στερεές και ας φάει όση ποσότητα από τις στερεές θέλει. Όσο για τη ρυζόκρεμα, δεν του προσφέρει απολύτως κανένα θρεπτικό συστατικό, μόνο θερμίδες, οπότε καλύτερα να είναι θηλασμός αυτό το γεύμα!

Το να θηλάζει κάθε 2 ώρες είναι φυσιολογικό! Είναι ο μόνος τρόπος για να πάρει το μωρό το γάλα που του ήταν απαραίτητο!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Sofuka, όταν λέω ότι δεν θηλάζει μετά τα βραδινά γεύματα εννοώ ότι το πρωί μόλις ξυπνήσει και χωρίς να προσφέρω άλλη τροφή, δεν θηλάζει. Δείχνει να μην πεινάει.

Όσο για την στερεά, σίγουρα πρέπει να έπεται του θηλασμού; Έτσι δεν θα φάει τίποτα από την στερεά τροφή ποτέ! Και αν δίνω στήθος κάθε φορά που είναι ανήσυχος δεν θα χαλάσω το πρόγραμμά του; Δεν πρέπει να τρώει κάθε 2,5 με 3 ώρες; Αυτός δείχνει ανήσυχος, αλλά συχνά είναι επειδή νυστάζει και δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα. Γιατί προσπαθώ να τον ταϊσω και δεν τρώει.

Sofuka, όταν λέω ότι δεν θηλάζει μετά τα βραδινά γεύματα εννοώ ότι το πρωί μόλις ξυπνήσει και χωρίς να προσφέρω άλλη τροφή, δεν θηλάζει. Δείχνει να μην πεινάει.

Θα προσφέρεις κι αν δεν πεινάει δεν θα τρώει, αργότερα θα ξαναπροσφέρεις κι αν πεινάει θα φάει τότε!

Όσο για την στερεά, σίγουρα πρέπει να έπεται του θηλασμού; Έτσι δεν θα φάει τίποτα από την στερεά τροφή ποτέ!

Όχι αμέσως μετά τον θηλασμό, λίγη ώρα, θα δεις εσύ περίπου πότε. Θα φάει στερεά όταν θα είναι έτοιμος! Είναι πολύ μικρός ακόμα! Τώρα απλά γίνεται μια γνωριμία με τις στερεές, και λίγες κουταλιές να φάει είναι μια χαρά! Όταν θα είναι έτοιμος θα ζητάει όταν θα τρώτε, θα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις στερεές, θα φανεί!

Και αν δίνω στήθος κάθε φορά που είναι ανήσυχος δεν θα χαλάσω το πρόγραμμά του; Δεν πρέπει να τρώει κάθε 2,5 με 3 ώρες; Αυτός δείχνει ανήσυχος, αλλά συχνά είναι επειδή νυστάζει και δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα. Γιατί προσπαθώ να τον ταϊσω και δεν τρώει.

Στο θηλασμό δεν υπάρχει πρόγραμμα, τα μωρά θηλάζουν όποτε πεινάνε ή όποτε θέλουν να πιπιλίσουν για να κοιμηθούν ή να ανακουφιστούν αν δεν παίρνουν πιπίλα! Πολύ λίγα είναι τα μωρά που θηλάζουν με πρόγραμμα, κάθε 2,5 ή 3 ώρες!

Τα μεγαλύτερα μωρά που περπατάνε, μπορεί να έρθουν να θηλάσουν για 5 λεπτά και μετά να πάνε να παίξουν και μετά από 5-10 λεπτά να έρθουν πάλι για να θηλάσουν. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό! Ο δικός σου όμως είναι μικρός και πρέπει εσύ να του προσφέρεις, δεν μπορεί να έρθει μόνος του να σου τραβάει την μπλούζα!

Αν δίνεις στήθος και δεν το θέλει και είναι ανήσυχος γιατί νυστάζει, τότε θα του δίνεις την πιπίλα, αφού το μωρό έχει συνηθίσει να κοιμάται έτσι!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Διαφημίσεις

• 2 weeks later...

Sofuka, αν και λίγο καθυστερημένα, ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Είναι πολύ παρήγορο που κάθε φορά που αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα ξέρω ότι θα μπω στο forum και θα βρω ανθρώπους που μοιράζονται κοινές ανησυχίες και είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να με βοηθήσουν. Σε αυτό το υπέροχο ταξίδι που λέγεται θηλασμός είναι πολύ όμορφο να ξέρεις ότι έχεις συνοδοιπόρους και υποστηρικτές.

Ivi