Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Λούσιμο μωρού μετα τη βαφτιση? (και αλλα χαριτωμενα!)

Σοφία Τ.

Recommended Posts

Καλά δεν χάθηκε και ο κόσμος!!! Άλλες δεν κοινωνάνε τα παιδιά 3 Κυριακές μετά την βάφτιση. Εγώ το νερό το πέταξα στον κήπο που πατάμε (και κάποιες εκκλησίες όπως προανέφερα).

Έχει να κάνει μόνο με την εκκλησία όλα αυτά άρα μη σκάς.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 94
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Εχω μείνει κι εγώ με την απορία τι είναι τα σταυρώματα και ξεσταυρώματα; :confused:

Για την ιστορία οι δικοί μας νονοί (ζευγάρι) ήρθαν και στις τρεις κοινωνίες του παιδιού παρότι δεν γίνανε συνεχόμενες. Το παιδί το έκανα μπάνιο την ίδια μέρα και το νερό το ρίξαμε στις γλάστρες. Τα ρούχα τα έπλυνα σαν την τρελλή στη θάλασσα της Γλυφάδας :lol: Ο παπάς μας δεν μας είπε τίποτα σε ότι αφορά το μπάνιο του παιδιού... Βέβαια ο δικός μας παπάς όταν ήταν να μου δώσει η κουμπάρα μου το παιδί μου ζήτησε να κάνω τρεις μετάνοιες και 5 τούμπες στον αέρα σαν το Σάκη :rolleyes: οπότε δεν ξέρω πόσο αξιόπιστος είναι αλλά όταν τον ρώτησα μου είπε ότι όλα αυτά είναι περιττά!

δεν υπαρχει λαθος και σωστο υπαρχει ΜΟΝΟ διαφορετικο!

(Λορέτα Ποντικίνα)

Ξέρω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω!

Εμείς βαφτιστήκαμε την Παρασκευή.Κυριακή βράδυ την κάναμε μπάνιο (τρίτη μέρα )και το νερό το ρίξαμε στα λουλούδια.Η πεθερά μου σε έξαλη κατασταση μας τα έχωνε οτί αφού δεν το πήγαμε στη θάλασσα έπρεπε να το ρίξουμε στην αποχεύτευση με τη λογική ότι θα φτάσει στην θάλασσα.Τώρα άν θεωρείται ποιο λογικό το νερό να το ρίξω στις ακαθαρσίες αντι στις γλάστρες δεν ξέρω σήκώνω τα χέρια ψηλά.

UeNTp3.png

Εμείς βαφτιστήκαμε την Παρασκευή.Κυριακή βράδυ την κάναμε μπάνιο (τρίτη μέρα )και το νερό το ρίξαμε στα λουλούδια.Η πεθερά μου σε έξαλη κατασταση μας τα έχωνε οτί αφού δεν το πήγαμε στη θάλασσα έπρεπε να το ρίξουμε στην αποχεύτευση με τη λογική ότι θα φτάσει στην θάλασσα.Τώρα άν θεωρείται ποιο λογικό το νερό να το ρίξω στις ακαθαρσίες αντι στις γλάστρες δεν ξέρω σήκώνω τα χέρια ψηλά.

you make my day!!!:D

Διαφημίσεις

και εγώ αυτό σκέφτηκα πως παει στη θάλασσα.

α οταν πηγαινατε να κοινωνήσουν τους φορούσατε τα βαπτιστικά ρουχαλάκια?

+ τον σταυρό + την λαμπάδα την οποία και ξεστολίζεις την τελευταία μέρα και την αφήνεις στην εκκλησία.

και εγώ αυτό σκέφτηκα πως παει στη θάλασσα.

α οταν πηγαινατε να κοινωνήσουν τους φορούσατε τα βαπτιστικά ρουχαλάκια?

Εγώ δεν της φόρεσα βαπτιστικό. Δεν το σκέφτηκα καν. Αλλά όπως ίσως είδες σε προηγούμενο μήνυμά μου δεν τήρησα και άλλα είτε γιατί δεν τα ήξερα είτε γιατι δεν ήθελα. Όσο λιγότερα γνωρίζεις τοσο πιο απλή είναι η ζωή σου και λιγότερο προβληματίζεσαι...υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από το λούσιμο και τα νερά της βαπτισης...

Να σας ζήσουν τα μωράκια σας και να τα χαίρεστε!!

οπότε το νερό που πήγε στην μπανιέρα δεν πειράζει ε?

Οχι.

Εγώ, τις έκανα μπάνιο την άλλη μέρα πρωί - πρωί γιατί το γλέντι τελείωσε αργά και κοιμόντουσαν. Τα ρουχα και όλα τα συμπράγκαλα, τα έπλυνα στο πλυντήριο. Στην θάλασσα πάω μόνο για κολύμπι.

Δεν τις κοινώνησα 3 φορές, ούτε μία για την ακρίβεια. Και τις λαμπάδες, αν θυμάμαι καλά τις πέταξα.

Δεν τήρησα τίποτα γιατί απλά δεν πιστεύω σε αυτά. Αν σου αρέσει ως παράδοση, έθιμο κλπ, κάντα. Αν όχι, δεν υπάρχει λόγος. Δεν παθαίνει κανείς τίποτα.

Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα πάει στον παράδεισο μιας θρησκείας και δεν θα διακινδυνεύσει να καταλήξει στην κόλαση μιας άλλης.

TbSdp2.png

Εμείς τηρήσαμε το έθιμο με τον δικό μας τρόπο....(μην μας βρίσετε)

Τον βαφτίσαμε στην Κρήτη. Την άλλη μέρα το απόγευμα πήγαμε για μπάνιο στη θάλασσα και κράταγα μαζί μου και τα λαδόπανα, τα οποία και "έπλυνα" στην θάλασσα. Το νερό από το πρωτο μπάνιο του μωρού πρέπει να πεταχτεί στη θάλασσα ή στο χώμα. Εμείς λοιπόν τον βουτήξαμε στη θάλασσα κατευθείαν και με αυτόν τον τρόπο το νερό πετάχτηκε στη θάλασσα . Στην πρώτη κοινωνία τον πήγε η νονά του με τα βαφτιστικά ρούχα, μια και είμασταν ακόμα στο χωριό. Στις επόμενες δύο κοινωνίες, δεν ήρθε μαζί μας. Δεν το θεωρήσαμε απαραίτητο, σημασία είχει η κοινωνία από μόνη της. Παρόλο που τα βαφτιστικα του είναι ευκολοφόρετα δεν του να έβαλα για να είναι άνετος. Τη λαμπάδα την έχω ακόμα στο σπίτι, γιατί την 3η φορά ο μπαμπάς του νύσταζε και δεν ήρθε και δεν μπορούσα να κουβαλάω μωρό και λαμπάδα.

Διαφημίσεις

Βέβαια ο δικός μας παπάς όταν ήταν να μου δώσει η κουμπάρα μου το παιδί μου ζήτησε να κάνω τρεις μετάνοιες και 5 τούμπες στον αέρα σαν το Σάκη :rolleyes: οπότε δεν ξέρω πόσο αξιόπιστος είναι αλλά όταν τον ρώτησα μου είπε ότι όλα αυτά είναι περιττά!

Οι μετανοιες ειναι για να δειξεις το σεβασμο προς τη νονα (νομιζω). Και εγω εκανα 3 και φιλησα το χερι της ανηψιας μου που βαφτισε τον μικρο...

Οχι.

Εγώ, τις έκανα μπάνιο την άλλη μέρα πρωί - πρωί γιατί το γλέντι τελείωσε αργά και κοιμόντουσαν. Τα ρουχα και όλα τα συμπράγκαλα, τα έπλυνα στο πλυντήριο. Στην θάλασσα πάω μόνο για κολύμπι.

Δεν τις κοινώνησα 3 φορές, ούτε μία για την ακρίβεια. Και τις λαμπάδες, αν θυμάμαι καλά τις πέταξα.

Δεν τήρησα τίποτα γιατί απλά δεν πιστεύω σε αυτά. Αν σου αρέσει ως παράδοση, έθιμο κλπ, κάντα. Αν όχι, δεν υπάρχει λόγος. Δεν παθαίνει κανείς τίποτα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και νόμιζα ότι μόνο εγώ τα έκανα αυτά. Μπάνιο μόλις γυρίσαμε από εκκλησία, το νερό στην μπανιέρα, τα ρούχα στο πλυντήριο. Τις λαμπάδες τις πήρε η μάνα μου να τις δώσει στην εκκλησία γιατί μάντεψε ότι θα τις πετούσα. Και δεν πήγαμε καμία φορά για να κοινωνήσουν. Η πεθερά μου λέει ότι γι΄αυτό ο μικρός μου "βγήκε άρρωστος", ότι με τιμωρεί ο θεός που είμαι άπιστη!!!!!!!!!!!!! Καλό;;; Κι εγώ που νόμιζα ότι το 2010 ο καθένας κάνει ό,τι πιστεύει!

eaZQp3.png KHFyp2.png

Οχι.

Μια απο τα ιδια, απλα τον εκανα μπανιο πριν το τραπεζι....

Η πεθερά μου λέει ότι γι΄αυτό ο μικρός μου "βγήκε άρρωστος", ότι με τιμωρεί ο θεός που είμαι άπιστη!!!!!!!!!!!!! Καλό;;;

Συγγνωμη κιολας.....δε ντρεπεται που ειπε τετοιο πραγμα για το εγγονι της? Συγγνωμη κιολας (και παλι) αλλα θα της εσπαγα τα μουτρα! Στη κυριολεξια!

Συγγνωμη κιολας.....δε ντρεπεται που ειπε τετοιο πραγμα για το εγγονι της? Συγγνωμη κιολας (και παλι) αλλα θα της εσπαγα τα μουτρα! Στη κυριολεξια!

Δεν το βλέπει για εγγόνι της αλλά για παιδί της νύφης. Και δεν το είπε σε μένα, άλλος μου το σφύριξε. Αν το έλεγε σε μένα, μάλλον δε θα ζούσε σήμερα!!!! Μάλιστα, ενώ η νόσος του Στέλιου είναι κληρονομική από τους δύο γονείς υποχρεωτικά, εκείνη λέει ότι μόνο εγώ έχω το γονίδιο. Τι ψάχνω νυχτιάτικο;;

eaZQp3.png KHFyp2.png

Διαφημίσεις

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και νόμιζα ότι μόνο εγώ τα έκανα αυτά. Μπάνιο μόλις γυρίσαμε από εκκλησία, το νερό στην μπανιέρα, τα ρούχα στο πλυντήριο. Τις λαμπάδες τις πήρε η μάνα μου να τις δώσει στην εκκλησία γιατί μάντεψε ότι θα τις πετούσα. Και δεν πήγαμε καμία φορά για να κοινωνήσουν. Η πεθερά μου λέει ότι γι΄αυτό ο μικρός μου "βγήκε άρρωστος", ότι με τιμωρεί ο θεός που είμαι άπιστη!!!!!!!!!!!!! Καλό;;; Κι εγώ που νόμιζα ότι το 2010 ο καθένας κάνει ό,τι πιστεύει!

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Εγώ πάντως, κάνω ότι πιστεύω. Και λογαριασμό δεν δίνω σε κανέναν. Ούτε εμένα μου δίνει κανένας λογαριασμό. Και δεν θέλω δηλαδή. Μη μασάς.

Δε πειραζει...αυτη που πιστευει...Θα σαπισει στη κολαση γι'αυτο που ειπε....

Τι να πω! ορισμενοι ανθρωποι καλυτερα να αυτοκτονουσαν....

Extreme σε βρίσκω, αλλά μ'αρέσεις!

Θα έπρεπε όντως να ντρέπεται.

Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα πάει στον παράδεισο μιας θρησκείας και δεν θα διακινδυνεύσει να καταλήξει στην κόλαση μιας άλλης.

TbSdp2.png

• 4 months later...

Σχετικά με το θέμα του λουσίματος και εγώ που είμαι από το Βόλο δεν έχω τέτοιο έθιμο. Ο νονός βέβαια που είναι από τη Βέροια του φάνηκε απαράδεκτο να μην έρθει να λούσει το μωρό (τώρα μένω Βέροια). Εγώ του είπα, μετά τη βάπτιση θα το λούσω μόνη μου όπως κάθε μέρα, αλλά αν θές έλα εσύ σε τρείς μέρες και το ξαναλούζουμε μαζί και του φέρνεις και τα δώρα του και ότι θες. Γενικά δεν είμαι πολύ των τύπων και πράγματα που δεν πολυπιστεύω δε θέλω και να τα κάνω γιατί θα είναι σα να υποκρίνομαι λίγο. Τώρα αν εγώ γίνω νονά και υπάρχει το έθιμο στο μωρό που θα βαφτίσω θα το κάνω 'οπως πρέπει, στο δικό μου όμως θα το κάνω όπως θέλω. Αφήστε που δεν είναι ότι θα έρθει μόνο ο νονός απ'ότι μου είπανε. Θα έρθουν και οι γονείς του και η κοπέλα του και τα πεθερικά μου κ.τ.λ. και στα καλά καθούμενα θα πρέπει να έχω ένα σωρό ετοιμασίες για να λουστεί το μωρό (εγώ τρεις μέρες με τα λάδια δεν το αφήνω με τίποτε) οπότε τσάμπα η ταλαιπωρία.

jZ4op3.png

με τον άντρα μου έχουμε βαφτίσει ένα παιδάκι, καθολικό

εμείς είμαστε βαφτισμένοι ορθόδοξοι, ο άντρας μου πάει στην εκκλησία, εγώ όχι και έχουμε κάνει μόνο πολιτικό γάμο

κανονικά δεν έπρεπε καν να μας αφήσουν να το βαφτίσουμε, θα ήταν καλύτερα; ευτυχώς ο παπας είχε μυαλό

εμείς θέλαμε να φτιάξουμε μια πιο στενή σχέση με το παιδί και να αναλάβουμε την εκπαίδευση του επειδή είναι από φτωχή οικογένεια μεταναστών (όχι ότι εμείς έχουμε, αλλά λέμε...)

τη βάφτιση την πήραμε όλη πάνω μας και μάλιστα χωρίς να έχουμε ιδέα τι έθιμα έχουν οι καθολικοί και έχουμε πολύ ωραία σχέση και με το παιδί και με τους γονείς

περιμένουμε όταν φτάσει 12 την πρώτη του μετάληψη που θα έχει όμως άλλο νονό σύμφωνα με το έθιμο τους

αρκετές φορές μας έχει γίνει νύξη από Έλληνες, φίλους και συγγενείς, να παντρέψουμε και να βαφτίσουμε (καλά ειδικά σε εμάς ο κουμπάρος του γάμου βαφτίζει και τα δύο πρώτα παιδιά...)

παιδιά, σφυρίζω αδιάφορα

δεν θέλω να πάω να μπλέξω με όλες τις παλαβομάρες και με τις λόξες που έχει ο καθένας

τα έθιμα που έχει ο άλλος πρέπει όσο μπορείς να τα σέβεσαι για να νιώθει κι εκείνος καλά, αλλά όλα τα πράγματα έχουν όρια, πρέπει και η άλλη πλευρά να καταλαβαίνει ότι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα, τον χρόνο ή την ίδια αντίληψη με αυτόν για την σημασία ορισμένων πραγμάτων

γι'αυτό όποιος γίνεται νονός και κουμπάρος πρέπει να προσέχει πολύ

και να έχει γίνει ξεκάθαρο από πριν τι περιμένει ο άλλος από αυτόν

{κι έτσι τελικά ξέρω κόσμο που δεν μπορεί να βρει κουμπάρους...}

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...