Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Συμπλήρωμα σιδήρου και θηλασμός;


Recommended Posts

Την πατήσαμε καλά με την βοήθεια του πρώην παιδιάτρου μας κι έχουμε μια πολύ πετυχημένη αναιμία. Η νέα παιδίατρος σύστησε συμπλήρωμα σιδήρου το οποίο θα παίρνει νηστικός (μιάμισυ ώρα μετά από θηλασμό και τρεις μετά από γεύμα στερεών) και θα μένει και μία ώρα νηστικός μετά. Το ωράριο αυτό είναι απλά ανέφικτο αφενός λόγω γκρίνιας αφετέρου λόγω πείνας.

 

Αυτό που κατάφερα είναι το εξής θηλάζω γύρω στις 5.30 το πρωί που μισοκοιμάται ακόμη και όταν ξυπνήσει για τα καλά στις 7.30 του δίνω το σίδηρο. Τον τρενάρω μισή ώρα βία σαράντα λεπτά για να θηλάσει ξανά και να φάει πρωινό. Ενδιάμεσα κλαίει και γκρινιάζει διαρκώς για γάλα, γιατί μόλις έχει ξυπνήσει.

 

Οπότε τι κάνουμε; Ηλίθιες ερωτήσεις τώρα. Το γάλα μας δε θεωρείται γαλακτομικό εεεεε; Δεν επιβαρύνει την απορρόφηση του σιδήρου όσο αν έπινε αγελαδινό ή κατσικίσιο ή ξένο ε;;;;

 

Και μήπως ξέρετε κανένα κόλπο για να φτιάξει λίγο η γεύση γιατί το σιχαίνεται ο έρμος.... Έχουμε αλλεργία στο πορτοκάλι να του το βάλω μέσα σε λίγο λεμόνι που του αρέσει πολύ (κι έχει και λίγη βιταμίνη c που βοηθάει νομίζω).

 

Καλέ sos και δεν έχω και ίντερνετ στο σπίτι.

FLcUp3.png0BQfp3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Αχ πως σε καταλαβαίνω :(.Κι ο δικός μου πήρε σίδηρο σε πρίν ακόμα να χρονίσει και σε λίγες μέρες θα κάνουμε πάλι εξετάσεις για να δούμε αν του ανέβηκε,Γιατί του έπεσε ο σίδηρος ;Δεν έτρωγε καλά;Εγώ του τον έδινα απο κάποια στιγμή και έπειτα με πορτοκάλι...Τώρα για το λεμόνι...έχει βιταμίνη C αλλά μήπως να ρώταγες την παιδίατρο;Σε έσωσα ε;Πάντως και εγώ τον θήλαζα όταν έπερνε τον σίδηρο και όταν ρώτησα τον παιδίατρο μας μου είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα;).

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω ότι είναι 19 μηνών σχεδόν και 85 εκ και 11,5 κιλά. Τρώει τρία γεύματα στερεών, θηλάζει ανεμπόδιστα και τσιμπολογάει κι ενδιάμεσα. Δεν τρώει αβγό, πορτοκάλι, ντομάτα, αγελαδινά, γιατί τον πειράζουν. Τρώει φρούτα, λαχανικά, μοσχάρι, κατσίκι που και που κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια, βρώμη, αποξηραμένα δαμάσκηνα, βύσσινα και κεράσια, σταφίδες, ψωμί ολικής, μέλι. Δεν του δίνω επεξεργασμένες τροφές εκτός από λίγο νηστίσιμο τραχανά.

 

Έτρωγε μικρές σχετικά ποσόστητες, τις οποίες όμως τελευταία είχε αρχίσει να αυξάνει από μόνος του.

FLcUp3.png0BQfp3.png
Link to comment
Share on other sites

Οπότε τι κάνουμε; Ηλίθιες ερωτήσεις τώρα. Το γάλα μας δε θεωρείται γαλακτομικό εεεεε; Δεν επιβαρύνει την απορρόφηση του σιδήρου όσο αν έπινε αγελαδινό ή κατσικίσιο ή ξένο ε;;;;

.

 

αφού έχει πολύ ασβέστιο, επηρεάζει την απορρόφηση σιδήρου. Εγώ δεν τον θηλάζω κοντα στα γεύματα.

Δεν ξέρω, ας με διορθώσει καμιά σας αν κάνω λάθος...

Link to comment
Share on other sites

επειδη κι εγω ειχα προσφατα αυτην την απορια..

 

''Το έχει παραθέσει η Αγλαία σε άλλο τόπικ. http://whqlibdoc.who.int/publication...924154614X.pdf

 

Ανάμεσα στα άλλα, λεει:

 

There is no evidence of a preferential order between breastfeeding and complementary feeding at a given meal.

 

Δηλαδή ο θηλασμός στο ίδιο γεύμα με τη χορήγηση στερεών είναι δεδομένος.''

 

Επίσης , μην ξεχναμε οτι το μητρικο γαλα ειναι επισης πλουσιο σε σιδηρο και ασβεστιο..!!!

 

miriki εχετε κανει εξετασεις αιματος, ετσι δεν ειναι?

83hKp3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

miriki εχετε κανει εξετασεις αιματος, ετσι δεν ειναι? [/font]

[/font]

 

Ναι κάναμε. Έχει αιματοκρίτη 28,5 (βέβαια περναγε και μια ίωση τότε που όσο να ναι επιβαρύνει), αλλά τον βλέπω από καιρό ότι δεν πάει καλά (μαύροι κύκλοι, χλωμός, ολιγόφαγος) κι αντί να το πάω το μωρό από μόνη μου καθόμουν κι άκουγα τον παιδίατρο που νόμιζε ότι είχα δώσει σίδηρο όταν ήταν βρέφος, παρότι του το είχα πει πολλές φορές ότι δεν το έκανα.

 

Τον έχω πλακώσει στα μπιφτέκια και τα σπανάκια. Σήμερα θα του δώσω και κινόα και ψάχνω να βρω μελάσα να του βάζω στη βρώμη του. Αυτό που με προβληματίζει είναι η απόσταση του συμπληρώματος από το θηλασμό και ψάχνω να βρω εναλλακτικές πηγές βιταμίνης c, γιατί πορτοκάλι και φράουλα δεν τολμώ, λόγω αλλεργιών.

FLcUp3.png0BQfp3.png
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που με προβληματίζει είναι η απόσταση του συμπληρώματος από το θηλασμό και ψάχνω να βρω εναλλακτικές πηγές βιταμίνης c, γιατί πορτοκάλι και φράουλα δεν τολμώ, λόγω αλλεργιών.

 

Δεν θυμάμαι ακριβώς τι τρώει και τι όχι, αλλά πλέον ίσως θα μπορούσες να του δοκιμάσεις το πορτοκάλι. Μπορεί να είναι όξινο, αλλά είναι 1,5 πλέον και ίσως το δεχτεί.

Επίσης αν έπαιρνες εσύ πεπτικά ένζυμα για να ενισχύσεις την διατροφή σου με περισσότερες τροφες?

Kt0tp2.png NaAfp3.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Νεραϊδομανούλα το σκέφτηκα κι εγώ λέω να το δοκιμάσω. Απλά περνάμε ένα σχετικά καλό διάστημα χωρίς εξάρσεις των αλλεργιών και διστάζω για πειράματα. Αυτό που κατάφερα είναι να τρώει ωμό καρότο τριμμένο (τρελαίνεται) με λάδι και λεμόνι στο οποίο αρχίζω σιγά σιγά και του βάζω πρασινάδες μαϊντανούς, σέλινα κ.λ.π.) και το δέχεται πολύ καλά. Για να δούμε.

 

Κληρονομικότητα δεν υπάρχει πάντως σε σχέση με την αναιμία στην οικογένεια.

 

Πάντως αν κάποια μπορεί να δώσει απάντηση για την χρονική απόσταση μητρικού και συμπληρώματος σιδήρου θα το εκτιμούσα πολύ. Σε μια φίλη που είχε πρόωρο μωρό της είπαν να το δίνει μέσα στο γάλα (το μητρικό που έδινε με μπουκάλι). Τι ισχύει άραγε;

FLcUp3.png0BQfp3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...