Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ GRONINGEN.ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ


Recommended Posts

Τα παρακατω κειμενα (το πρωτο απο την ελληνικη επιτροπη Βιοηθικης,το δευτερο απο ιατροδικαστες)περιγραφουν την Ολλανδικη πραγματικοτητα.Δυστυχως αυτο το μοντελο βρισκει ολο και περισσοτερους υποστηρικτες.Ποσο κοντινη η μακρινη ειναι μια τετοια Ελληνικη προοπτικη??Ειστε υπερ του δικαιωματος της ζωης απο την στιγμη της συλληψης η υπερ του δικαιωματος στην ευθανασια ακομα για τα παιδια και τα βρεφη?

 

Ολλανδία: Ευθανασία ανηλίκων

 

Στις 30 Αυγούστου οι δικαστικές αρχές της Ολλανδίας αποδέχθηκαν το αίτημα του τμήματος παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Groningen για τη διενέργεια ευθανασίας σε ανήλικα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Υπό το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ολλανδία, ήδη από το 2002, προβλεπόταν η ευθανασία για τους ενήλικους κατόπιν ρητής συναίνεσής τους. Ευθανασία εφήβων ηλικίας 16 έως 18 ετών προβλεπόταν υπό την προϋπόθεση ότι στη διαδικασία συναίνεσης συμμετέχουν και οι γονείς ενώ για τους ηλικίας 12 έως 16 ετών μόνο με την ρητή συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων τους.

Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, ευθανασίας τέκνου κάτω των 12 ετών, ο υπεύθυνος ιατρός διωκόταν για ανθρωποκτονία. Με τις νέες, όμως, εξελίξεις σε περιπτώσεις ανίατης και ιδιαίτερα επώδυνης ασθένειας, εφόσον έχει εξαντληθεί κάθε εναλλακτική και έχει δοθεί καταφατική γνώμη από ειδικό συμβούλιο απαρτιζόμενο από ιατρούς και δικηγορούς, οι γονείς ή οι κηδεμόνες μπορούν να αποφασίσουν την ευθανασία του παιδιού τους, ακόμα και αν το τελευταίο δεν είναι σε θέση να εκφράσει καμία γνώμη.

Ενόψει της προοπτικής αυτής, η έντονη κριτική που ασκείται εστίαζεται στα εξής σημεία: (α) στην παραβίαση της “αρχής της αυτονομίας”, καθώς το τέκνο αδυνατεί λόγω του ιδιαίτερα νεαρού της ηλικίας του να εκφράσει συνειδητά τη βούλησή του στο θεμελιωδέστερο ζήτημα της ίδιας του της ζωής, (β) στον ορατό κίνδυνο ανάπτυξης και καθιέρωσης ευγονικών πολιτικών και τέλος (γ) στην αδυναμία πραγματικής εκτίμησης του ανυπόφορου της ανίατης ασθένειας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο από τον ίδιο τον ασθενή.

 

ΠΡΩΙΜΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ. Η λεγόμενη «πρώιμη ευθανασία» αφορά την επίσπευση του θανάτου (είτε με πράξη είτε με παράλειψη) νεογνών τα οποία είτε είναι πολύ πρόωρα είτε πάσχουν από σοβαρές «διαμαρτίες περί την διάπλαση» ώστε η ζωή των προβλέπεται είτε πολύ σύντομη είτε σχετικά μακρόχρονη αλλά πάντοτε βασανιστική. Στην Ολλανδία αναφέρεται(1) ότι ένα στα 200 νεογνά που γεννώνται το χρόνο πεθαίνει στο πρώτο έτος της ζωής του και στο 60% των θανάτων αυτών υπάρχει ιατρική απόφαση για τερματισμό της ζωής του (end- of-lifedecision). Περίπου 15-20 περιπτώσεις πρώιμης ευθανασίας αναφέρονται(1) τον χρόνο στην Ολλανδία μόνον όσον αφορά νεογνά πολύ φτωχής πρόγνωσης τα οποία όμως ήταν κλινικά σταθεροποιημένα χωρίς τεχνολογική υποστήριξη αλλά υπέφεραν σοβαρά και δεν υπήρχε τρόπος ανακούφισής των.

Από αυτές τις περιπτώσεις μόνο τρεις περίπου το χρόνο έρχονται στην δημοσιότητα. Η αποφυγή της δημοσιότητας προωθεί την ανεξέλεγκτη εφαρμογή της πρώιμης ευθανασίας.

Η λεγόμενη πρώιμη ευθανασία των νεογνών είναι ευθανασία με την ευρεία έννοια(2,3) γιατί: 1) τα νεογνά δεν βρίσκονται κατά κανόνα στο τέλος αλλά στην αρχή της ζωής των, ενδεχομένως δε κάποια από αυτά να έχουν κάποιο αξιόλογο προσδόκιμο επιβίωσης, 2) δεν υπάρχει συναίνεση του νεογνού ούτε πραγματική αλλά ούτε και εικαζόμενη αφού ποτέ στο παρελθόν το νεογνό δεν είχε εκφράσει την βούλησή του, και (μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο) δεν νοείται ευθανασία χωρίς τη συναίνεση του ασθενή, 3) δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί πότε το νεογνό με βαριές διαμαρτίες περί την διάπλαση «υποφέρει»,(4,5,6) αν μπορεί βέβαια να χρησιμοποιηθεί ο όρος «υποφέρει» για το νεογνό αφού ʽʽυποφέρωʼʼ σημαίνει υποκειμενική εμπειρία, σημαίνει τον φόβο ή την αίσθηση του κινδύνου της αποδόμησης της αντίληψης που έχει το άτομο για τον εαυτό του. Ένας σημαντικός κίνδυνος σχετικά με την πρώιμη ευθανασία είναι ο εξής: συχνά για να δικαιολογηθεί ηθικά και νομικά η πράξη της πρώιμης ευθανασίας, προβάλλεται το ανθρωπιστικό κριτήριο του συμφέροντος και της ανακούφισης παιδιού, αλλά ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό καλύπτεται εγωιστικό κίνητρο για απαλλαγή της κοινωνίας και της οικογένειας από το βάρος της φροντίδας ενός παιδιού με βαριές διαμαρτίες.(9,10)

Η πρώιμη ευθανασία διακρίνεται αδρά όπως και η ευθανασία του ενήλικα στην ενεργητική πρώιμη ευθανασία (όταν ο θάνατος του νεογνού επισπεύδεται με σκόπιμη πράξη) και την παθητική πρώιμη ευθανασία (όταν το νεογνό εγκαταλείπεται στο θάνατο ή όταν διακόπτεται η αγωγή η οποία ήδη του χορηγείται).(8,11) Το Πρωτόκολλο της Groningen συντάχθηκε με τη συνεργασία ιατρών του παν/μίου της ολλανδικής πόλης Groningen και της Εισαγγελικής Αρχής η οποία φαίνεται ότι στην Ολλανδία έχει πολύ ουσιαστικό ρόλο. Το Πρωτόκολλο ουσιαστικά καταργεί τη διαφορά απαξίας ανάμεσα στην ενεργητική και την παθητική ευθανασία, κάτι που γενικότερα κάνει ο νόμος της Ολλανδίας για τη νομιμοποίηση της άμεσης ενεργητικής ευθανασίας. Αναγνωρίζει μια μορφή «μη-βουλητικής» ευθανασίας, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για επέκταση του φαινομένου σε ευρεία κλίμακα για καταχρηστική άσκηση της μη βουλητικής ευθανασίας ώστε να συντομεύεται αθέμιτα η ζωή κάποιων ʽʽευπαθώνʼʼ κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι γέροντες, οι ψυχιατρικοί ασθενείς, οι πάσχοντες από βαριές αναπηρίες κ.α.,

( Βούλτσος Π., Ψαρούλης Κ., Ψαρούλης Δ. )

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Προσωπικά ανατρίχιασα σκεφτόμενη ένα νεογέννητο, που αντί για φροντίδα και αγάπη, παίρνει...φιλάνθρωπη εγκατάλειψη στο θάνατο. Και φοβάμαι πολύ για τις συνέπειες αυτού του μέτρου.

Πριν 70 χρόνια αποφάσιζε ο Χίτλερ ποιος είναι άξιος να ζήσει, τώρα έχουμε δημοκρατία και αποφασίζουμε όλοι.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...