➔ ParentsCafe.gr

Το παρασυμπαθητικό σύστημα στην εγκυμοσύνη

Ηρεμία & χαλάρωση, για μια καλή εγκυμοσύνη!

 

Το παρασυμπαθητικό σύστημα στην εγκυμοσύνη

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε γιατί είναι σημαντική η ενημέρωση για αυτό το θέμα ειδικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό.

Διαφημίσεις

Τι σχέση έχει το παρασυμπαθητικό με το άγχος;

Το παρασυμπαθητικό σύστημα, κατευνάζει το άγχος που έχει ενεργοποιηθεί από το συμπαθητικό  σύστημα (αυτό που μας βάζει σε εκγρήγορση).

Είναι συχνή η αύξηση του άγχους στην εγκυμοσύνη;

Ναι, είναι πολύ συχνή. Γιατί; Αν εξερευνήσουμε την βιβλιογραφία που σχετίζεται με το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό σύστημα θα βρούμε αρκετές έρευνες που σχετίζονται με αυτό και την εγκυμοσύνη.

[Για να διαβάσετε περισσότερα για το συμπαθητικό/παρασυμπαθητικό σύστημα που πρωτοανακαλύφθηκαν το 1800 και επιβεβαιώθηκαν το 1920, πατήστε εδώ: Συμπαθητικό & Παρασυμπαθητικό σύστημα ]

Είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να μάθουν περισσότερα για το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και να βρουν τρόπους να τα ελέγχουν, επειδή η έρευνα δείχνει ότι οι ανισορροπίες σε αυτά τα συστήματα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία της μητέρας όσο και στην υγεία του εμβρύου.

Σε τι μπορεί να οδηγήσει η υπερλειτουργία του συμπαθητικού;

Ένα υπερδραστήριο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και ένα λιγότερο ενεργό παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα έχουν συσχετιστεί με δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, όπως

  • πρόωρο τοκετό,
  • χαμηλό βάρος γέννησης και
  • αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.

Κατανοώντας πώς λειτουργούν αυτά τα συστήματα και πώς μπορούν να ρυθμιστούν, οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και στρες, να βελτιώσουν τη συνολική τους ευημερία και ενδεχομένως να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τις ίδιες και τα μωρά τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ορισμένες παρεμβάσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση αυτών των συστημάτων περιλαμβάνουν τη μείωση του στρες που βασίζεται στη

Είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να βρουν μια τεχνική χαλάρωσης που να τους ταιριάζει και να συμβουλευτούν την/τον γιατρό τους πριν δοκιμάσουν οποιαδήποτε νέα τεχνική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι πετυχαίνουμε με την ρύθμιση αυτών των δυο συστημάτων;

H απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για τη ρύθμιση του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ένα εργαλείο ενδυνάμωσης για τις εγκύους για να

  • ενισχύσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία και να
  • προωθήσουν μια υγιή εμπειρία εγκυμοσύνης και τοκετού.

Υπάρχουν έρευνες που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω;

Ναι – δείτε εδώ μια σύντομη επιλογή και τα ευρήματα ανασκοπήσεων:

  • Karimi, L., Rafiei, H., & Abedinia, N. (2020):
    Στην ανασκόπηση (συλλογή δεδομένων από άλλες έρευνες και σύγκρισή τους) διαπιστώθηκε ότι το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αλλαγές στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, με αυξημένη συμπαθητική δραστηριότητα και μειωμένη παρασυμπαθητική δραστηριότητα. Αυτή η ανισορροπία στο αυτόνομο νευρικό σύστημα μπορεί να συμβάλει σε δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, όπως ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης.
  • Wadhwa, P. D., Sandman, C. A., Porto, M., Dunkel-Schetter, C., & Garite, T. J. (1993): Η έρευνα διαπίστωσε ότι το προγεννητικό στρες σχετίζεται με χαμηλότερο βάρος γέννησης και μικρότερη ηλικία κύησης κατά τη γέννηση, πιθανώς λόγω σε αλλαγές στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη συμπαθητική δραστηριότητα και η μειωμένη παρασυμπαθητική δραστηριότητα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο προγεννητικό στρες των βρεφών (φάνηκε μέσα από τις σχετικές βιομετρικές μετρήσεις).
  • Gao, W., Paterson, J., Abbott, M., & Carter, F. A. (2021): Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το αυξημένο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με μειωμένη μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού, η οποία είναι ένα μέτρο της ισορροπίας μεταξύ συμπαθητικού και παρασυμπαθητική δραστηριότητα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Η ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα, όπως η βιοανάδραση και η μείωση του στρες που βασίζεται στην συνειδητότητα (mindfulness), μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι:

  • Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία της μητέρας όσο και στην υγεία του εμβρύου, πιθανώς μεσολαβούμενη από αλλαγές στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
  • Οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στην εξισορρόπηση των δυο συστημάτων μπορούν να είναι πραγματικά ευεργετικές για τις έγκυες γυναίκες και τα βρέφη τους.

Για να διαβάσετε περισσότερα για αυτά τα δυο συστήματα & το επιστημονικό υπόβαθρο, δείτε αυτό το άρθρο:  Το συμπαθητικό & το παρασυμπαθητικό σύστημα.

Γιατί δημοσιεύουμε αυτό το άρθρο;

Δημοσιεύουμε το άρθρο αυτό με αφορμή συζητήσεις του φόρουμ με θέμα το άγχος/τις φοβίες.

Δείτε περισσότερα για το καφέ της ηρεμίας που δημιουργήσαμε στο Parentscafe.gr, εδώ:

Άγχος φοβίες & πανικός στην εγκυμοσύνη

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: