Η φόρμα κέικ 30 εκατοστών (ή 2 λίτρων) είναι η μεγαλύτερη που κυκλοφορεί στην αγορά με την οποία μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες ενός πάρτυ – υπολογίστε περίπου 20 μεγάλα κομμάτια ή 40 μικρότερα παιδικά κομμάτια για κάθε κέικ.
Διαφημίσεις
Η βάση του κέικ, στην οποία προσθέτετε τα εκάστοτε υλικά ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείτε, αποτελείται από
250 γρ βούτυρο
4 αυγά
350γρ αλεύρι βιολογικό ολικής άλεσης (εμείς χρησιμοποιήσαμε συνηθισμένη μάρκα που κυκλοφορεί σε μεγάλη αλυσίδα σούπερμάρκετ)
100γρ μαύρη ζάχαρη
100γρ ζάχαρη άνθους καρύδας
1 κτγ βανίλια πραγματική σε σκόνη (σε κατάστημα με βιολογικά)
4 κτγ μπέικιν πάουντερ (baking powder)
1 κτσ πετιμέζι ή μελάσσα
Κέικ με φρούτα
Για το κέικ με φρούτα (όπως στην φωτογραφία) προσθέστε στην βάση
δύο μήλα & μια μπανάνα πολτοποιημένα στο μούλτι
επιπλέον 2-3 κτσ αλεύρι
Κέικ σοκολάτας
Για το κέικ σοκολάτας προσθέστε στην βάση
2-3 κτσ γάλα
125 γρ λιωμένη κουβερτούρα (μια συσκευασία)
6 κτσ σκόνη κακάο
1 μπανάνα πολτοποιημένη
επιπλέον 1-2 κτσ αλεύρι
Εκτέλεση
Αφήστε το βούτυρο εκτός ψυγείου περίπου 2 ώρες για να μαλακώσει.
Τοποθετήστε στο μίξερ πρώτα το βούτυρο και χτυπήστε το καλά μαζί με τις ζάχαρες + τη μελάσσα για 5 λεπτά έτσι ώστε να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέστε την βανίλια & ένα ένα τα αυγά – χτυπήστε κάθε αυγό καλά για 30′.
Σε ένα μπώλ ανακατέψτε το αλεύρι + το μπέικιν πάουντερ και προσθέστε το μισό αλεύρι στο μείγμα και χτυπήστε 2-3 λεπτά.
Φρούτο ή κακάο;
Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας τώρα, προσθέστε είτε τα φρούτα είτε την σοκολάτα & μπανάνα.
Κέικ με Φρούτα
Στο μούλτι πολτοποιήστε τα φρούτα με 2-3 κτσ γάλα και προσθέστε μετά αυτό το μείγμα και το υπόλοιπο αλεύρι & χτυπήστε για 2-3 λεπτά.
Κέικ με Σοκολάτα
Λιώστε την σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμμάτων: σπάστε την σε κομματάκια, ζεστάνετέ την & σε μικρά διαστήματα 2-3 φορές βγάζετε το μπώλ και ανακατεύετε τα κομμάτια μέχρι να δείτε ότι έχουν ζεσταθεί αρκετά για να λιώσουν. Φροντίστε η λιωμένη σοκολάτα να έχει θερμοκρασία όσο το σώμα σας – τοποθετήστε λίγη στην ράχη του χεριού σας για να ελέγξετε ότι δεν είναι πολύ ζεστή και μόνο τότε προσθέστε την στο μείγμα μαζί με την πολτοποιημένη μπανάνα και το κακάο.
Προσαρμόστε ανάλογα με το αλεύρι σας
Το αλεύρι ολικής άλεσης, ανάλογα και την προέλευση ή το είδος του σπόρου, απορροφά διαφορετικά τα υλικά, κάτι που θέλει πάντα προσοχή κατά την εκτέλεση, έτσι ώστε το κέικ να μη γίνει υπερβολικά σφιχτό ή δεν φουσκώσει επειδή είναι πολύ ζουμερό.
Παράλληλα επειδή τα φρούτα μπορεί να έχουν διαφορετικό μέγεθος, αλλάζει η ποσότητα της υγρασίας στο κέικ σας.
Έτσι ώστε να πετύχει το κέικ σας λοιπόν, προσαρμόστε το αλεύρι ή τα υγρά έτσι ώστε το μείγμα σας να έχει την σωστή πυκνότητα:
Εάν δείτε ότι το μείγμα είναι πολύ μαλακό (όταν σηκώνετε τον αναδευτήρα πέφτει απευθείας το μείγμα στο μπώλ) προσθέστε επιπλέον 4-5 κτσ αλεύρι.
Εάν δείτε ότι το μείγμα είναι πολύ σφιχτό (όταν σηκώνετε τον αναδευτήρα ίσα ίσα μπορείτε να τον σηκώσετε από το μπώλ ή σηκώνεται και το μπώλ μαζί) προσθέστε επιπλέον 2-3 κτσ γάλα ή χυμό.
Χτυπήστε άλλα 5 λεπτά για να ειναι σίγουρο ότι ομογενοποιήθηκε το μείγμα σας.
Βουτυρώστε την φόρμα και ψήστε για 55 λεπτά σε φούρνο 160 βαθμών στον ζεστό αέρα.