➔ ParentsCafe.gr

Γυναικολόγος για παιδιά

Τι είναι ο ειδικός γυναικολόγος παίδων ή παιδογυναικολόγος; Πότε μπορεί να τον χρειαστείτε; Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες.

Αντίθετα με ότι θα περίμενε κάποιος, κατά την παιδική ηλικία, είναι δυνατό να εμφανισθεί σχεδόν κάθε είδους γυναικολογική πάθηση. Αν και το φάσμα των παθήσεων που αφορούν τα νεογνά είναι ευρύτατο και μοιάζει με αυτό των υπολοίπων γυναικών, η συχνότητα και το είδος των προβλημάτων διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Εκτός από αυτά, η διάγνωση και η αντιμετώπιση είναι επίσης διαφορετικές, από αυτές που εφαρμόζουμε σε μία μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα. Τέλος, η προσέγγιση πρέπει να είναι τελείως διαφορετική και προσαρμοσμένη στην ηλικία της μικρής ασθενούς.

Διαφημίσεις

Η αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων στα παιδιά πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Γυναικολόγο Παίδων και Εφήβων, που πλαισιώνεται ανά περίπτωση από ομάδα ιατρών άλλων συναφών ειδικοτήτων, όπως: ενδοκρινολόγο, παιδίατρο, αναισθησιολόγο, παιδοψυχολόγο, και φυσικά εξειδικευμένες μαίες.

Γυναικολόγος σε νεογνά;;;

Υπάρχουν περιπτώσεις σε νεογνά, που απαιτούν άμεση διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση, όπως περιστατικά με αμφίβολα έξω γεννητικά όργανα. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις νεογνών που χάνονται από τη ζωή, μέσα στα πρώτα 24ωρα από τη γέννηση. Επίσης, ο ψυχολογικός φόρτος των συγγενών είναι τεράστιος, όταν δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ευκολία το φύλο του παιδιού.

Γενετικά σύνδρομα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι ευτυχώς σπάνια. Απαιτούν όμως την στενή συνεργασία Παιδιάτρου, Γενετιστή, και Παιδογυναικολόγου για μια σωστή αντιμετώπιση.

Συχνότερα Γυναικολογικά προβλήματα στα παιδιά

Κατά την Παιδική ηλικία, το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα αποτελούν οι κολπίτιδες. Με δεδομένο το γεγονός ότι η σωστή υγιεινή δεν είναι εύκολη, οι κολπίτιδες είναι ιδιαίτερα συχνές. Έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν το 90% των κοριτσιών, πριν την εμφάνιση της «περιόδου», θα εμφανίσουν, έστω και για μια φορά, κάποιο επεισόδιο αιδοιοκολπίτιδας. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι η χρήση της πάνας, που έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στον κόλπο. Επίσης, η απουσία οιστρογόνων (γυναικείων ορμονών) στο νεαρό κορίτσι σημαίνει ατροφία και ευαισθησία στον κόλπο, ο οποίος είναι πολύ πιο ευάλωτος στην παρουσία μικροβίων. Τέλος, η αμελής υγιεινή στην τουαλέτα του σχολείου, η διερεύνηση των γεννητικών οργάνων με τα χέρια και πολλές άλλες λεπτομέρειες, συμπληρώνουν τους λόγους εμφάνισης αιδοιοκολπίτιδας στα παιδιά. Οι συχνές υπότροπες μιας αιδοιοκολπίτιδας μπορεί να κρύβουν την ύπαρξη ενός ξένου σώματος μέσα στον κόλπο (πχ. κομματάκια χαρτιού) και να χρειαστεί αφαίρεση του, με ειδική τεχνική.

Για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία της μικρής ασθενούς απαιτούνται ειδικές τεχνικές, εμπειρία και εξοπλισμός. Η διερεύνηση περιλαμβάνει απαραίτητα και καλλιέργεια κολπικών υγρών. Η καλλιέργεια κολπικού υγρού, από το βάθος του κόλπου, και το αντιβιόγραμμα είναι απαραίτητα καθώς θα αποκαλύψουν ποιός είναι ο παθογόνος παράγοντας, και ποιό είναι το κατάλληλο αντιβιοτικό για το συγκεκριμένο παράγοντα. Ο Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων έχει την κατάλληλη εμπειρία να ξεπεράσει το εμπόδιο του παρθενικού υμένα και να κάνει την σωστή λήψη υγρού από το βάθος του κόλπου, χωρίς πρόβλημα και κινδύνους για την ακεραιότητα του υμένα. Η σωστή λήψη είναι θεμελιώδους σημασίας καθώς η εστία των μικροβίων βρίσκεται στο βάθος του κόλπου.

Άλλα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά είναι οι διαταραχές της Ήβης με την πρώιμη ήβη, δηλαδή την πρόωρη ανάπτυξη μαστών ή/και τρίχωσης των γεννητικών οργάνων, να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Η πρόωρη παράγωγη γυναίκειων ορμονών από πολύ μικρή ηλικία, έχει σοβαρές επιπτώσεις. Κυριότερο επακόλουθο είναι η αναστολή της ανάπτυξης και το χαμηλό τελικό ύψος του κοριτσιού. Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί το αίτιο στο οποίο μπορεί να οφείλεται. Συνήθως είναι η ιδιοσυστασία του κοριτσιού ή κληρονομικοί παράγοντες. Όμως μπορεί να οφείλεται ακόμα και σε όγκους των ωοθηκών ή του εγκεφάλου.

Τέλος τα τραύματα των έξω γεννητικών οργάνων είναι αρκετά συχνότερα από αυτά των ενηλίκων, καθώς το ποδήλατο, τα όργανα της παιδικής χαράς αλλά και άλλα παιχνίδια σίγουρα προσφέρουν χαρά αλλά κρύβουν και κινδύνους.

Πότε να ανησυχήσω;

Τα κυριότερα γυναικολογικά συμπτώματα στην παιδική ηλικία, κατά σειρά συχνότητας, που χρήζουν εξέτασης είναι:

  • Αυξημένα υγρά από τον κόλπο
  • Ενοχλήματα στα έξω γεννητικά όργανα (πόνος, φαγούρα, ερυθρότητα)
  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
  • Συμπτώματα από την ουρήθρα ή το έντερο
  • Πρόωρη ανάπτυξη, μαστών ή τρίχωσης έξω γεννητικών οργάνων
  • Ανωμαλίες έξω γεννητικών οργάνων (πχ, υπερτροφία μικρών χειλέων)
  • Τραυματισμός έξω γεννητικών οργάνων

Επίλογος

Κατά την παιδική ηλικία, είναι δυνατό να εμφανισθεί σχεδόν κάθε είδους γυναικολογική πάθηση. Την κατάλληλη εμπειρία και εξοικείωση για μια τέτοια επικοινωνία με το μικρό κορίτσι έχει ο Γυναικολόγος Παίδων και Εφήβων. Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος ασχολείται με τη γυναικολογική εξέταση παιδιών και εφήβων, αλλά και τη συμβουλευτική στις ηλικίες αυτές, στην καθημερινή πρακτική του. Γίνεται κατανοητή η τεράστια σημασία μιας θετικής πρώτης επαφής του νεαρού κοριτσιού με το γυναικολόγο, που δεν θα το τραυματίσει ψυχικά, κάνοντας δυσάρεστη την γυναικολογική εξέταση για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τα θεμέλια της σωστής αντιμετώπισης είναι η συνέπεια, η αξιοπιστία, οι ειδικές γνώσεις, η εμπειρία, ο σύγχρονος εξοπλισμός και το ευχάριστο περιβάλλον. Απώτερος στόχος πρέπει πάντα να είναι η σωστή ενημέρωση και ο καθησυχασμός των γονέων, και πάνω από όλα, να εξασφαλίσουμε, την καλύτερη δυνατή σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία για τα παιδιά.

Διαφημίσεις


Με συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην αναπαραγωγική υγεία μικρών κοριτσιών, πρέπει να παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες γυναικολογικής υγείας. Στόχος είναι να προστατέψουμε την δυνατότητα του μικρού κοριτσιού να αποκτήσει τη δική της οικογένεια, όποτε αυτή το θελήσει.
Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων – Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

“Healthy Lady” – Κέντρο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας
Μουσών 1, 11524 Αθήνα (κόμβος Λεωφ. Κηφισίας και γέφυρα Κατεχάκη)
τηλ: 210 69 19 219  Email: info[at]healthylady.gr
http://www.παιδογυναικολογοσ.gr/

Ο κ.Παναγιώτης Χριστόπουλος είναι εθελοντικός επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕΕΓ:
Για να δείτε το βιογραφικό του κυρίου Χριστόπουλου πατήστε εδώ
Εδώ μπορείτε  να δείτε δημοσιεύσεις του κ. Χριστόπουλου στο φορουμ της ΕΕΕΓ

. Bιβλία ENCA Kids in Athens LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami S.O.S. STEM vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη


This is the First Placement in the SidebarThis is the Second Placement in the Sidebar
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: