Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Ψυχολογία

Ανάπτυξη

Συμπεριφορά

 
Τί είναι ο αυτοέλεγχος ?
22/11/2005

  Τι είναι ο αυτοέλεγχος ?  Έίναι αποδεδειγμένο οτι τα παιδιά που έχουν καλύτερη αίσθηση αυτοελέγχου, αποκτούν καλύτερες σχέσεις με τους φίλους τους και είναι ικανά να χειριστούν πολύ καλύτερα κάποια έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση και  ο θυμός.
 
Ο αυτοέλεγχος είναι μια πολύπλοκη δεξιότητα, η οποία απαιτεί την ικανότητα να μπορεί ένα παιδί ή ενήλικας να ηρεμήσει τον εαυτό του, να καταπολεμήσει μία πολύ δυνατή ορμή και να συμπεριφερθεί με τρόπο που να είναι κοινωνικά αποδεκτός. Αυτή η δεξιότητα είναι δύσκολη ακόμα και για ενήλικες.

Έτσι λοιπον, τα παιδιά για να αποκτήσουν την δεξιότητα του αυτοέλεγχου, έχουν ανάγκη απο πολύ εξάσκηση και μικρές επιτυχίες.
 
Επίσης η διαδικασία απόκτησης της δεξιότητας του αυτοελέγχου, είναι λίγο πιό αργή και σταδιακή απο ότι οι άλλες δεξιότητες. Για αυτό το λόγο, μην απογοητεύεστε όταν αρνητικές συμπεριφορές που είχατε συνηθίσει όταν ήταν πιο μικρό, όπως temper tantrums ή εκρήξεις θυμού, ξαναεμφανίζονται.

Βέβαια οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το νέο σχολικό περιβάλλον ωθεί τα παιδιά να αποφεύγουν οτιδήποτε θα μπορούσε να τα βάλει στο επίκεντρο ή ακόμα να τους προκαλέσει το συναίσθημα της ντροπής - με αποτέλεσμα η συμπεριφορά τους στην πρώτη τους κανονική "τάξη" να είναι αρκετά πιό "κόσμια" απο αυτή που μπορεί να περίμεναν οι γονείς.

Παρόλα αυτά, μπορεί ένα παιδί να χρειαστεί την βοήθεια των γονιών του ώστε να καθοδηγηθεί σε μια διαφορετική συμπεριφορά:  Οι συναισθηματικές εκρήξεις ειδικά το απόγευμα, μετά το σχολείο, είναι πολύ συχνές. Το περιβάλλον του σχολείου το οποίο περιλαμβάνει ξαφνικά πολύ περισσότερους κανόνες, όπως και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα όπου είναι απαραίτητο να κάθονται τα παιδιά κάνει την ύπαρξη αυτών των εκρήξεων αναμενόμενη και φυσιολογική. 

Επίσης έρευνες δείχνουν, οτι τα αγόρια, τα οποία έχουν περισσότερη ανάγκη απο κίνηση και άθληση απο ότι τα κορίτσια, αντιμετωπίζουν πιο συχνά αυτό το πρόβλημα. 

 Πως να μεταδώσετε στα παιδιά σας την αίσθηση του αυτοέλεγχου.

 

 


 

ποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008