Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Ψυχολογία

Ανάπτυξη

Συμπεριφορά

 
Το παιδί μου κλαίει με το παραμικρό
21/07/2006

Το κλάμα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει συνήθεια.

Πώς να δείξετε στα παιδιά σας να ζητούν αυτό που θέλουν χωρίς κλάμα ή κλαψούρισμα (για παιδιά απο 3 ετών).  

Σας στεναχωρεί να βλέπετε το παιδί σας να ζητάει τα πάντα με κλάμα ή κλαψούρισμα?

Τα παιδιά συνήθως δοκιμάζουν διάφορους τρόπους να πετύχουν αυτό που θέλουν. Σε αυτή τους την προσπάθεια κάθε φορά που καταφέρνουν να μεταπείσουν τους γονείς τους με το να κλαψουρίζουν, ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν και μετέπειτα αυτή τη μέθοδο για να ζητήσουν κάτι.

Φυσικά είναι σημανικό να διαχωριστεί το πεισμωμένο κλάμα και το κλαψούρισμα, απο αυτό που προέρχεται απο πραγματική δυσφορία/στεναχώρια -  και να υπάρχει μία αντιμετώπιση διαφορετική και πιο ευαισθητοποιημένη.

Εδώ θα μιλήσουμε για την πρώτη περίπτωση:

όταν δηλαδή το κλαψούρισμα έχει υιοθετηθεί απο το παιδί σαν ο ιδανικός τρόπος διεκδίκησης πραγμάτων/δραστηριοτήτων.

Θα ήταν καλό ο γονέας να μήν ενδίδει σε όποια παρακάλια λέγοντας ταυτόχρονα στο παιδί του ότι εάν ζητήσει κάτι με κανονική φωνή χωρίς κλάμα και κλαψουρίσματα, ότι ίσως σκεφτεί να κάνει αυτό που του ζητάει.

"Δεν καταλαβαίνω τι λές, μίλα μου με κανονική φωνή, να έτσι" - μιμηθείτε τη φωνή ενός παιδιού που ζητά ευγενικά κάτι, χωρίς νάζι στον τόνο φωνής. "Παρακαλώ μου δίνεις το τάδε πράγμα?"

Απαντήστε στην υποτιθέμενη ερώτηση. "Θα σου το δώσω σε λίγο μετά το μεσημεριανό φαγητό/όταν ξεκουραστεί το παιχνίδι γιατί τώρα κοιμάται. Πάμε να κάνουμε κάτι άλλο."

ή "να πάρε λίγο αφού μου το ζήτησες τόσο ευγενικά"

Μην πείτε αυτές τις φράσεις κοροιδευτικά ή απαξιωτικά απέναντι στο παιδί. Προσπαθήστε όσο γίνεται να είστε πιστευτοί όσον αφορά το ότι πραγματικά δεν καταλαβαίνετε εξαιτίας του ότι η φωνή του είναι αλλαγμένη απο το κλαψούρισμα.

Ειδικά εάν ένα παιδί είναι ιδιαίτερα θυμωμένο και πεισμωμένο και κλαίει δυνατά, μπορεί να μήν μπορέσει να ακούσει και να καταλάβει - για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να ειπωθεί αυτή η φράση κάποιες φορές, πάντα με απαλή και ευγενική φωνή.

Είναι σημαντικό να ενδώσει ο γονέας μόνο εάν το παιδί έκανε αυτό που του ζητήθηκε.

Μην τιμωρείτε το παιδί για τον τρόπο που διεκδικεί - χρησιμοποιεί τον τρόπο αυτό επειδή έχει ανακαλύψει ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο αποτελεσματικός.

Έτσι ώστε να αλλάξετε αυτή την συμπεριφορά, θα χρειαστεί να διαψεύσετε αυτή την διαπίστωση του παιδιού σας και να του δείξετε ποιά συμπεριφορά είναι η πιο αποτελεσματική για να καταφέρει αυτό που επιθυμεί.

Θα χρειαστεί να είσαστε πολύ σταθεροί κάθε φορά που ζητάει κάτι με κλαψούρισμα και να ενδώσετε μόνο όταν χρησιμοποιήσει την κανονική του φωνή. 

Κατά την διάρκεια αυτής της αλλαγής, να είσαστε ελαστικοί όσον αφορά του πότε λέτε ναι ή όχι, σε ότι σας ζητάει με την κανονική του/της φωνή, έτσι ώστε να έχει μια επιβράβευση για αυτή την αλλαγή στην συμπεριφορά του/της.

Σύντομα το παιδί σας:

  • θα νιώσει πολύ πιο όμορφα εάν μάθει ότι δεν χρειάζεται να παίζει έναν ρόλο κάνοντας συναισθηματική προσπάθεια (να κλαίει και να κλαψουρίζει) για να έχει αυτό που επιθυμεί. 
  • θα εξασκεί περισσότερο την ομιλία.
  • θα νιώσει αυτοπεποίθηση με το να μάθει να εκφράζει και να διεκδικεί την επιθυμία του λεκτικά και θα εξασκεί αυτή την νέα δεξιότητα ευκολότερα και σε περιβάλλον εκτός σπιτιού (νηπιαγωγείο/σχολείο).

Μ.Στυλιανάκηποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008