Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Έλληνας πατέρας αλλοδαπή μητέρα / επίδομα πολυτέκνων ΟΓΑ

Recommended Posts

Καλησπέρα,

είμαι παντρεμένος εδώ και 7 χρόνια με αλλοδαπή σύζυγο (εκτός Ευρωπαικής Ένωσης). Πριν από δύο μήνες γεννήθηκε το τέταρτο παιδί μας. Μέχρι τώρα παίρναμε το επίδομα τριτέκνων από τον ΟΓΑ. Πριν λίγο καιρό μπήκα στο site του ΟΓΑ για να ελέγξω τι χρειάζεται για το επίδομα των 2000 ευρώ και για να δηλώσω το τέταρτο παιδί. Εκεί είδα για την προυπόθεση περί δεκαετούς παραμονής του δικαιούχου στην Ελλάδα. Εγώ εύκολα μπορώ να αποδείξω την δεκαετή παραμονή μου στην Ελλάδα, αλλά η σύζυγος μου δεν έχει συμπληρώσει δεκαετία στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά μας είναι Έλληνες υπήκοοι.

Οι ερωτήσεις μου είναι

1. Δικαιούται η συζυγός μου το επίδομα;

2. Εάν δεν το δικαιούται η σύζυγος μου, το δικαιούμαι εγώ;

Διαφημίσεις

Καλησπέρα,

είμαι παντρεμένος εδώ και 7 χρόνια με αλλοδαπή σύζυγο (εκτός Ευρωπαικής Ένωσης). Πριν από δύο μήνες γεννήθηκε το τέταρτο παιδί μας. Μέχρι τώρα παίρναμε το επίδομα τριτέκνων από τον ΟΓΑ. Πριν λίγο καιρό μπήκα στο site του ΟΓΑ για να ελέγξω τι χρειάζεται για το επίδομα των 2000 ευρώ και για να δηλώσω το τέταρτο παιδί. Εκεί είδα για την προυπόθεση περί δεκαετούς παραμονής του δικαιούχου στην Ελλάδα. Εγώ εύκολα μπορώ να αποδείξω την δεκαετή παραμονή μου στην Ελλάδα, αλλά η σύζυγος μου δεν έχει συμπληρώσει δεκαετία στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά μας είναι Έλληνες υπήκοοι.

Οι ερωτήσεις μου είναι

1. Δικαιούται η συζυγός μου το επίδομα;

2. Εάν δεν το δικαιούται η σύζυγος μου, το δικαιούμαι εγώ;

1. δεν βρίσκω το λόγο να μην το δικαιούται. παντρεμένοι είστε, άδεια παραμονής έχει.

2. ναι.

λογικα... οτι σπερνεις, θεριζεις.

εγω.... το προωθησα οσο μπορουσα!

Tzini,

σε ευχαριστώ για την απάντηση. Θα μπορούσες να διευκρινήσεις αν γνωρίζεις να υπάρχει κάποια παρόμοια περίπτωση στην οποία έχει απαντήσει θετικά ο ΟΓΑ? Εγώ διαβάζοντας την εγκύκλιο του ΟΓΑ για την δεκαετία μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως θα ζητήσουν από την σύζυγο μου χαρτιά για να απόδείξει την δεκαετή παραμόνή στην χώρα (την οποία δεν έχει).

Tzini,

σε ευχαριστώ για την απάντηση. Θα μπορούσες να διευκρινήσεις αν γνωρίζεις να υπάρχει κάποια παρόμοια περίπτωση στην οποία έχει απαντήσει θετικά ο ΟΓΑ? Εγώ διαβάζοντας την εγκύκλιο του ΟΓΑ για την δεκαετία μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως θα ζητήσουν από την σύζυγο μου χαρτιά για να απόδείξει την δεκαετή παραμόνή στην χώρα (την οποία δεν έχει).

αν υπάρχει κόλλημα στο σημείο αυτό, λογικά μπορείς να γίνεις εσύ ο δικαιούχος.

αυτό που είδα εγώ με τα μάτια μου στον ογα, ήταν περίπτωση αθίγγανης

(που δεν είχε προσκομίσει ούτε ένα χαρτί από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για το πολυτεκνικό!)

κ προσκόμισε υπ/νη δήλωση ότι έμενε για 10 έτη στην ελλάδα χωρίς να έχει ασφαλιστεί ποτέ, κάνει φορολογική δήλωση ποτέ κλπ κλπο.

κ ένορκη βεβαίωση από μάρτυρες για αυτά που έλεγε στην υπ/νη δήλωση.

μας είπε πως αυτό ακριβώς είχε κάνει η αδερφή της κ το πήρε πάλι.

(υγ: ήταν στην ελλάδα η κοπέλα κ πριν το γάμος σας κ αν ναι πόσα χρόνια? μήπως να έμπαινες εσύ δικαιούχος?)

αν υπάρχει κόλλημα στο σημείο αυτό, λογικά μπορείς να γίνεις εσύ ο δικαιούχος.

(υγ: ήταν στην ελλάδα η κοπέλα κ πριν το γάμος σας κ αν ναι πόσα χρόνια? μήπως να έμπαινες εσύ δικαιούχος?)

Έχω την εντύπωση ότι δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών είναι οι μητέρες και όχι οι πατέρες. Εκτός από την περίπτωση πατεράδων χωρίς σύζυγο ή με παιδιά από διαφορετικούς γάμους.

Ωστόσο, δεν χάνει τίποτα να το ψάξει ο kydon.

.....δε νομίζω τάκη....

Διαφημίσεις

οι όροι κ οι προϋποθέσεις είναι ίδιοι κ για τον πατέρα.

γιατί μπερδέυεσαι?

αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η αλλαγή του φορολογικού σε συνδυασμό με το εκκαθαριστικό σου.

ΑΝ Κ ΤΑ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Κ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΑΝΕΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗ...ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΧΑΝ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΕΚΝΙΚΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ..ΩΣΤΟΣΟ ΑΠ ΤΟΝ ΟΓΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΠΟΥΝ

Έχω την εντύπωση ότι δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών είναι οι μητέρες και όχι οι πατέρες. Εκτός από την περίπτωση πατεράδων χωρίς σύζυγο ή με παιδιά από διαφορετικούς γάμους.

συνήθως είναι οι γυναίκες.

εμείς στην αρχή είχαμε ερωτηθεί για το ποιός θα είναι ο δικαιούχος.

κ φυσικά βάλαμε εμένα!;)

Tzini,

η περίπτωση της αθίγγανης περιγράφεται ρητώς από την εγκύκλιο του ΟΓΑ δηλαδή υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση και καθάρισε. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πρέπει να προσκομίσεις χαρτιά που να αποδεικνύουν την δεκαετή παραμονή.

Η σύζυγος μου δεν έχει συμπληρώσει δεκαετή παραμονή στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να κάνουμε ψεύτικη υπεύθυνη δήλωση. Η περίπτωση να γίνει δικαιούχος ο πατέρας είναι αρκετά περίπλοκη και στην εγκύκλιο του ΟΓΑ αναφέρονται σε περιπτώσεις που η μητέρα έχει πεθάνει ή εγκαταλείψει την οικογένεια. Μου φαίνεται απίθανο πάντως να είμαστε η πρώτη τέτοια περίπτωση για τον ΟΓΑ.

αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η αλλαγή του φορολογικού σε συνδυασμό με το εκκαθαριστικό σου.

Μπορείς να διευκρινήσεις τι εννοείς?

Διαφημίσεις

Μπορείς να διευκρινήσεις τι εννοείς?

εννοώ τις λαλακίες που αλλάξαν στο φορολογικό με τα τεκμήρια διαβίωσης.

δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση (να μην γίνεσαι νόμιμα εσύ ο δικαιούχος).

τα έχεις μπερδέψει. πήγαινε μια βόλτα στα κεντρικά στην αθήνα.

αξίζει τον κόπο, παρά την φοβερή ταλαιπωρία.

αν μπορέσεις να πας (να μιλήσεις) στην κυρία γιανούρη.

υγ: σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα να κάνετε ψεύτικη υπ/νη δήλωση για την διάρκεια παραμονής της συζύγου σου στην ελλάδα! γι αυτό σε ρώτησα πόσα χρόνια είναι εδώ. (για την περίπτωση που ήταν στην ελλάδα κάποια χρόνια κ πριν το γάμο.)

αμέτρητες τέτοιες περιπτώσεις στον ογα σαν της αθίγγανης.

εντιτ: όπως κατάλαβες άκυρη η πρώτη παράγραφος! σορρυ.

κι όμως φίλε μου η μαρανδνικ έχει δίκιο.

στη μάνα πάει το επίδομα!

δες αυτό.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=296451

Το γεγονός ότι η μητέρα δικαιούται το επίδομα με μόνη την προϋπόθεση ότι είναι πολύτεκνη, χωρίς να απαιτείται και ο όρος της αποκλειστικής διατροφής των παιδιών της, όπως συμβαίνει με τον πατέρα, δεν αποτελεί δυσμενή διάκριση λόγω φύλου, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες. Και αυτό διότι το επίδομα «παρέχεται, κατ' αρχήν, στη μητέρα εν όψει του ιδιαίτερου ρόλου της στην οικογένεια και ειδικότερα στην ανατροφή των παιδιών της, σε αντιστάθμισμα της απώλειας εισοδήματός της από εργασία ή τυχόν επιπλέον εργασία και σύνταξη, που συνεπάγεται η ενασχόλησή της με περισσότερα παιδιά». Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη (ν. 2163/1993) ότι σε περίπτωση που η μητέρα εγκαταλείψει τα παιδιά της και διακόψει τη συγκατοίκησή τους, το επίδομα χορηγείται σε όποιον αναλάβει την κύρια ή αποκλειστική διατροφή τους.

ψάξτο πολύ καλά!

καλή τύχη!

δεν νομιζω οτι μπορει να το παρει ο πατερας............

εχθες με πηραν απο τον ΟΓΑ να μου πουν οτι οι φορολογικες δηλωσεις που τους εστειλα δεν τους κανουν ολες..........

απο το 2002 εως το 2004 αν και ημουν παντρεμενη με τον συζηγο μου λογο το οτι δεν δουλευα δεν ειμαι μεσα στην φορολογικη του δηλωση(καποια πατατα ειχε γινει τοτε μαλλον.......)οποτε μου ειπε η θα βρω αλλο αποδεικτικο για τα 10ετη στην Ελλαδα η θα κανω υπεύθυνη δηλωση και ΑΝ την δεχτη η διευθηντρια ειμαστε οκ αλλιως θα εχουμε προβλημα........και αντε να αποδείξω οτι δεν ειμαι ελεφαντας!!!!!

μου ειπε μαλιστα οτι δεν τους ενδιαφερει που ηταν ο πατερας αλλα η μανα γιατι αυτη περνει το επίδομα..............αν βγαλετε καμια ακρη να μου πειτε και εμενα!!!!!!

apHGp3.png

τα 10 χρονια τα εβαλαν για τους αλλοδαπους που εκαναν παιδια στη χωρα τους.ερχομενοι εδω εκαναν αλλο ενα κ επαιρναν επιδομα κ τα παιδια μπορει να μην ζουσαν καν εδω.η δικη σου περιπτωση ομως ειναι διαφορετικη.ξερω οτι η μανα ειναι δικαιουχος οποτε αν κανεις προσπαθεια για το τεταρτο φοβαμαι μην σας κοψουν κ των τριτεκνων που παιρνετε.εχουν σκοπο να ψαξουν κ αυτους που ηδη παιρνουν

αυτό που είδα εγώ με τα μάτια μου στον ογα, ήταν περίπτωση αθίγγανης

(που δεν είχε προσκομίσει ούτε ένα χαρτί από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για το πολυτεκνικό!)

κ προσκόμισε υπ/νη δήλωση ότι έμενε για 10 έτη στην ελλάδα χωρίς να έχει ασφαλιστεί ποτέ, κάνει φορολογική δήλωση ποτέ κλπ κλπο.

κ ένορκη βεβαίωση από μάρτυρες για αυτά που έλεγε στην υπ/νη δήλωση.

μας είπε πως αυτό ακριβώς είχε κάνει η αδερφή της κ το πήρε πάλι.

..δεν ειμαι ρατσιστρια και ουτε κατα μερικων κοινωνικων ομαδων αλλα δεν μπορω θα πω γιατι θα σκασω και ας φαω καρτουλα..;)

...το κρατος μας δεν εισαι δικαιο προς ολους τους πολιτες του....

στην περιπτωση των επιδοματων απο τον ογα ας πουμε δινει πολυτκενικα επιδοματα στους αθιγανους με την υ/δ για 10 ετη παραμονη χωρις ποτε αυτοι οι ανθρωποι να εχουν κανει φορολογικη δηλωση και να εχουν φορολογιθει εστω για μια φορα,να εχουν πληρωσει ασφαλιστικες εισφορες εστω για μια φορα,και περαν του πολυτκενικου επιδοματος που το περναν επι χρονια με τρια παιδια (πριν δλδ δωθει στους τριτεκνους)επιδη ητανε αγαμες μητερες..περνουν εξτρα προνοιακα επιδοματα για καθε μελος της οικογενιας τους,εχουν ιαρτοφαρμακυτικη καλυψη και στην ουσια τα εισοδηματα τους πολες φορες ειναι περισοτερα απο μια απλη μεση οικογενια που πληρωνει τους φορους της,που παλυει να μαζεψει τα ενσημα που απαιτουνται για να εχει βιβλιαριο ασθενειας...και τωρα της ζητηται να αποδειξει πως για 10 χρονια μενει στην Ελλαδα για να παρει επιδομα για το 3ο ή 4ο παιδακι της..

δεν ειναι λιγακι αδικο...:roll::roll::roll:

Διαφημίσεις

δεν νομιζω οτι μπορει να το παρει ο πατερας............

εχθες με πηραν απο τον ΟΓΑ να μου πουν οτι οι φορολογικες δηλωσεις που τους εστειλα δεν τους κανουν ολες..........

απο το 2002 εως το 2004 αν και ημουν παντρεμενη με τον συζηγο μου λογο το οτι δεν δουλευα δεν ειμαι μεσα στην φορολογικη του δηλωση(καποια πατατα ειχε γινει τοτε μαλλον.......)οποτε μου ειπε η θα βρω αλλο αποδεικτικο για τα 10ετη στην Ελλαδα η θα κανω υπεύθυνη δηλωση και ΑΝ την δεχτη η διευθηντρια ειμαστε οκ αλλιως θα εχουμε προβλημα........και αντε να αποδείξω οτι δεν ειμαι ελεφαντας!!!!!

μου ειπε μαλιστα οτι δεν τους ενδιαφερει που ηταν ο πατερας αλλα η μανα γιατι αυτη περνει το επίδομα..............αν βγαλετε καμια ακρη να μου πειτε και εμενα!!!!!!

1.αλλαγή στοιχείων στη δου σου δεν είχες κάνει, αφού παντρεύτηκες?

2. αν σε είχε ασφαλισμένη ο σύζυγος για αυτά τα χρόνια (2002-2004) πας΄στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν τότε ασφαλισμένος ο σύζυγος κ κατ' επέκταση κ εσύ κ τα παιδιά) κ πέρνεις μια βεβαίωση ότι ήσουν ασφαλισμένη σε αυτόν.

στο λέω με απόλυτη σιγουριά αυτό, γιατί κ εγώ μετά τη γέννα αν κ κάναμε ούτως ή άλλως κοινή φορολογική δεν δούλευα. μου ζητήθηκε βεβαίωση από τον ασφαλιστικό φορέα του συζύγου κ για εμένα κ για τα παιδιά.

μήπως είναι κάτι άλλο??

τα 10 χρονια τα εβαλαν για τους αλλοδαπους που εκαναν παιδια στη χωρα τους.ερχομενοι εδω εκαναν αλλο ενα κ επαιρναν επιδομα κ τα παιδια μπορει να μην ζουσαν καν εδω.η δικη σου περιπτωση ομως ειναι διαφορετικη.ξερω οτι η μανα ειναι δικαιουχος οποτε αν κανεις προσπαθεια για το τεταρτο φοβαμαι μην σας κοψουν κ των τριτεκνων που παιρνετε.εχουν σκοπο να ψαξουν κ αυτους που ηδη παιρνουν

αυτό σκέφτηκα κ εγώ.

έλα μου ντε όμως που το λέει ρητά.

δικαιολογητικά για το δικαιούχο, που σημαίνει για τη μάνα κ για τα τέκνα.

στη συγκεκριμένη περίπτωση ναι, είναι άδικο να κοπεί το επίδομα, αλλά εφόσον λέει κ πάλι ρητά για 10ετή παραμονή ο νόμος....

στην ουσία μόνο αν χωρίσει ή αν τον εγκαταλείψει η σύζυγος μπορεί να το πάρει ο ίδιος. (καλά το άλλο δεν θα το πώ, δεν θα το πώ)

ήμαρτον κύριε!

αυτό σκέφτηκα κ εγώ.

έλα μου ντε όμως που το λέει ρητά.

δικαιολογητικά για το δικαιούχο, που σημαίνει για τη μάνα κ για τα τέκνα.

στη συγκεκριμένη περίπτωση ναι, είναι άδικο να κοπεί το επίδομα, αλλά εφόσον λέει κ πάλι ρητά για 10ετή παραμονή ο νόμος....

στην ουσία μόνο αν χωρίσει ή αν τον εγκαταλείψει η σύζυγος μπορεί να το πάρει ο ίδιος. (καλά το άλλο δεν θα το πώ, δεν θα το πώ)

ήμαρτον κύριε!

Θα το πω εγώ. Η άλλη περίπτωση είναι ο σύζυγος να κάνει παιδί με άλλη γυναίκα!!! Ναι, σε αυτή την περίπτωση δικαιούται το επίδομα τριτέκνων /πολυτέκων.

Στις περιπτωσεις που μπορει να παρει το επιδομα ο πατερας ειναι¨

-εαν χωρισει και εχει αυτος την επιμελεια των παιδιων και με δικαστικη αποφαση,

-αν πεθανει η συζυγος

-εαν υπαρχουν παιδια απο δυο γαμους με την πληρη επιμελεια ολων των παιδιων και απο τους δυο γαμους να την εχει ο πατερας και να ζουν κατω απο την δικη του στεγη

σε ολες τις αλλες περιπτωσεις δικαιουχος ειναι μονο η μητερα και αυτην και μονο ελενχουν με δικαιολογιτικα.

1.αλλαγή στοιχείων στη δου σου δεν είχες κάνει, αφού παντρεύτηκες?

τι αλλαγη;;;οταν παντρευτικα ημουν 18χρ. και απο τοτε αρχισα και εκανα φορολ. μαζι με τον αντρα μου........τωρα γιατι δεν βγαζει το ονομα μου στο εκκαθαριστικο δεν ξερω....εκανα αιτηση να βγαλω το Ε1 2002-03-04 ,ελπιζω να βγαλω ακρη!!!!!

2. αν σε είχε ασφαλισμένη ο σύζυγος για αυτά τα χρόνια (2002-2004) πας΄στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν τότε ασφαλισμένος ο σύζυγος κ κατ' επέκταση κ εσύ κ τα παιδιά) κ πέρνεις μια βεβαίωση ότι ήσουν ασφαλισμένη σε αυτόν.

δεν με ειχε.......μην με ρωτησεις γιατι........μεγαλη βλακια και δεν θυμαμαι και γιατι δεν το ειχαμε κανει......!!!

στο λέω με απόλυτη σιγουριά αυτό, γιατί κ εγώ μετά τη γέννα αν κ κάναμε ούτως ή άλλως κοινή φορολογική δεν δούλευα. μου ζητήθηκε βεβαίωση από τον ασφαλιστικό φορέα του συζύγου κ για εμένα κ για τα παιδιά.

μήπως είναι κάτι άλλο??

θα ξερω την Δευτερα τι δικαιο/κα θα τους παω.......ελπιζω να μην εχω προβλημα!!!

apHGp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...